Verleden tijd

Verleden tijdMelissa Skaye
ISBN 978-90-8660-313-8
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt oktober 2016

In het derde deel van de VT-reeks krijgen Sanne Philips en Luca Borra, rechercheurs bij de politie Hoorn, te maken met twee moordzaken. Hun onderzoek leidt tot zaken uit het verleden die nooit eerder zijn opgelost. Sanne en Luca denken dat ze alles al eens hebben meegemaakt, maar niets is minder waar. Ondertussen kan Sanne haar verleden niet meer verdringen.
Een jonge vrouw heeft te maken met getreiter en dreiging, waardoor ze zich genoodzaakt ziet contact met de recherche op te nemen. Met alle gevolgen van dien.

Sanne stapte over de drempel een kamer in. Ze sloeg haar handen voor haar mond en neus. Een aanzwellend zoemend geluid bezorgde haar kippenvel, er vloog iets tegen haar gezicht.
‘Godsamme,’ zei Luca achter haar. ‘Alsof ik op een vuilnisbelt sta.’
De kamer was bedompt en zo schemerig dat Sanne eerst haar ogen moest laten wennen, terwijl ze om zich heen sloeg.
Smerige vliegen! Toen ze meer zicht kreeg, liep ze een stukje naar voren, waarbij ze tegen een lage salontafel stootte die op een heel vreemde plek stond. Wie zette dat nou pal naast een deur in het loopgedeelte? Ze ving nog net een glazen beeldje op.
‘Staat de verwarming aan?’ vroeg ze. ‘Het is hier bloedheet.’
‘Die deur leidt naar de huiskamer,’ zei Rick. Hij knipte een lamp aan zodat de deur goed zichtbaar werd. De zoemende dikke vliegen ook. ‘Die dus. Het is hier inderdaad erg warm. Boven ook.’
Sanne zag links van haar een wasmachine en een droger. Op de grond ervoor lag een berg wasgoed. In een hoek stond een stofzuiger. Er waren stellingen tot aan het plafond, vol met gereedschap, dozen en plastic zakken vol met wat dan ook.
‘Je zou denken aan een oude vrouw,’ zei Rick toen ze de huiskamer betraden. ‘Eenzaam, verlaten, geen hond die om haar geeft of haar helpt. Maar in dit geval is de vrouw rond de dertig.’
Luca slalomde de huiskamer door, vloekte toen hij zich ergens aan stootte en opende de gordijnen. Sanne sloot een tel haar ogen tegen het felle licht. Toen ze ze opende zag ze, behalve vliegen, ook miljoenen stofdeeltjes door de lucht zweven. Ze knipperde met haar ogen. Langs een muur stonden enorme stapels kranten, vuilniszakken en dozen. Her en der stond een stoel, oud en versleten. Van de salontafel was de kleur niet goed te bepalen omdat er een dikke laag stof op lag.
Kasten stonden op een onlogische plaats, niet tegen de wand, maar zo neergezet alsof die, na het schilderen van een muur, nog op hun plaats moesten worden gezet. ‘Wat een aparte indeling,’ mompelde ze.
‘Dan heb je de rest van het huis nog niet gezien,’ zei Rick. ‘De vrouw ligt trouwens onderaan de zoldertrap. Het lijkt alsof ze van de trap is gevallen, maar dat mag de lijkschouwer bepalen. Ik ga de boel afzetten en wachten op de technische recherche.’
Sanne en Luca baanden zich een weg langs meer dozen, volle vuilniszakken en kasten om bij een trap te komen die naar de bovenverdieping leidde. Bij elke aanraking van een vuilniszak vloog een wolk vliegen uiteen.

1. Over Verleden tijd gaf je eerder aan dat je het jezelf moeilijk hebt gemaakt qua plot. Hoe heb je dit ervaren tijdens het schrijven? Viel het mee of was het extra uitdagend?
Ik houd er enorm van om de lezer op het verkeerde been te zetten. Natuurlijk heb je soms de die hard lezers die je niet in de maling kunt nemen, maar proberen kan altijd. Het is niet zo dat ik daar krampachtig mee bezig ben, het is niet mijn ambitie om een konijn uit de hoge hoed te toveren. Ik laat me leiden door de karakters en het verhaal en dat blijft altijd een uitdaging. De meeste moorden in de VT-reeks vinden plaats door een bepaalde gebeurtenis uit het verleden van de dader. Rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra moeten wel iets te doen hebben, hun hersenen flink laten kraken en niets op een presenteerblaadje aangeboden krijgen. Leuker voor dit stel, leuker voor mij, maar zeker leuker voor de lezer. Het is me achteraf heel erg meegevallen, al schrijvende merkte ik dat de puzzelstukjes, die ik zelf zo lekker in de war had gegooid, vanzelf op de juiste plek terechtkwamen.

2. Wat trekt je het meest aan in je hoofdpersonages?
Het toch wel nuchtere, maar warme karakter van Sanne en haar manier om ergens haar tanden in te zetten. De wijze waarop ze het zichzelf zo ontzettend moeilijk kan maken, al zal dat voor velen (ook voor mij) zo nu en dan herkenbaar zijn. Mooi is ook haar grote liefde voor Mister Malibu, haar uit de kluiten gewassen angorakonijn. Wat me aantrekt in Luca is zijn gevoelige, liefdevolle karakter, maar ook de eigenwijsheid die hem soms overvalt. Vanaf deel 2 in de VT-reeks, Verboden tranen, is paragnost Will de Jager in het verhaal verschenen. Niet om politiezaken op te lossen; zijn komst heeft een heel andere reden. Dat wordt in Verleden tijd duidelijk. Ik ben dol op Will, ben ontzettend blij met deze man!

3. In een eerder interview vertelde je dat lezers vaak met je mee denken. Verwerk je hun ideeën soms in je schrijfwerk? Zo ja: hoe? Zo nee: hoe ga je met de reacties om (zetten ze je bijvoorbeeld aan het denken)?
Proeflezers zijn echt onbetaalbaar. Alles wat een proeflezer opvalt, zal een recensent of andere lezer ook opvallen. Ik doe vrijwel alles met hun kritiek en goede ideeën schuif ik nooit aan de kant. Soms is het inderdaad stevig nadenken: ben ik het eens of niet? Maar als bepaalde ideeën of kritiek het verhaal beter maken, ben ik niet eigenwijs en ga ermee aan de slag.

4. Wat kunnen we na Verleden tijd van je verwachten?
Een deel 4! Daar ben ik al ontzettend ver mee. Dit wordt ook weer een heel spannend verhaal, ik denk dat lezers na het dichtslaan van deel 3 Verleden tijd, heel graag door willen gaan met deel 4. En ik hoop dat ze niet al te nijdig op me zijn omdat ze na het verschijnen van Verleden tijd nog even op het volgende deel moeten wachten. Er is namelijk iets afschuwelijk spannend betreffende Sanne, dat in Verleden tijd geen antwoord krijgt, maar wel in het volgende deel. Meer verklap ik nog even niet.

Recensie op Koukleum

Ik heb natuurlijk ook de voorgaande delen van deze VT-reeks gelezen. Namelijk Virtuele tango en Verboden tranen. Omdat ik deze delen erg goed vond, wilde ik ook dolgraag deel 3 lezen. Ik zag dat ik dit boek in de plaatselijke bibliotheek kon reserveren. Dus dat meteen gedaan en kort erna kreeg ik een email dat ik het boek kon ophalen. Dus meteen naar de bibliotheek hier in Kerkrade-Centrum gewandeld om het boek op te halen. Ik had nog een boek waar ik aan het lezen was, dus dat eerst even uitgelezen. Hierna snel in dit boek begonnen.

Het verhaal gaat in eerste instantie terug naar een zomerkamp in Drenthe in 1997. Het kampt duurde in zijn geheel 4 weken maar op de voorlaatste dag wordt er een jongen vermist, Lazer. Deze jongen is nooit terug gevonden.Hierna maken we een sprong in de tijd en komen we in 2012 uit. Fenna Kelderman slaapt al weken slecht en op advies van haar oma komt ze bij een hypnotherapeut terecht. In deze tijd gebeuren er ook allerlei gekke dingen in het leven van Fenna, haar post verdwijnt, er blijkt iemand door haar huis te lopen, waarna ze zich snel verstopt. Heeft het een met het ander te maken? Op dat moment krijgen Sanne en Luca met enkele moorden te maken. Heeft het een met het ander te maken?

Ook dit boek uit de VT-serie zorgt er voor dat de spanning weer goed aanwezig is in het boek. Ook wordt de band tussen Luca en Sanne verder aangehaald. Wat is er toch tussen hun en met wat voor geheim loopt Sanne rondt? Dit zijn extra onderwerpen waarom ik dit boek uit de VT-serie weer extra goed vond. Je leert Sanne en Luca steeds beter kennen. En wat een knoepert van een open einde zit er in dit derde boek van deze serie. Je weet gewoon dat er nu heel veel veranderingen komen. Dus ik kijk echt reikhalzend uit naar het nieuwe 4e deel van deze serie.

De schrijfstijl van dit boek is weer erg makkelijk te lezen. En door de opbouw van het verhaal wil je steeds verder lezen, waardoor wegleggen van dit boek erg lastig is. Dit boek is zeker apart te lezen, maar ik kan je zeker aanraden om de hele serie te lezen, vooral omdat je daardoor Sanne & Luca beter leert kennen en nog beter in het verhaal zit.

Dit boek krijgt van mij 4,5 van de 5 sterren.

Geschreven door Veronique


Recensie op De wereld van Bryan

De cover is net zoals de voorgaande covers van deze serie vrij donker wat in mijn beleving een donkere sfeer geeft en dit vind ik altijd goed bij thrillers passen. Op de donkere cover staat een vrouw afgebeeld en het lettertype is hetzelfde zoals bij deel één en deel twee. Aangezien de cover redelijk veel verfgelijkenissen heeft met de vorige twee covers in de VT-serie valt het meteen op dat de boeken bij elkaar horen.

Het verhaal gaat in eerste instantie terug naar een zomerkamp in Drenthe in 1997. Het kamp duurt 4 weken maar op de voorlaatste dag van het kamp word er een jongen vermist genaamd Lazer. De jongen is nooit gevonden. Dan maken we een sprong in de tijd en gaat het verhaal verder in 2012. Fenna Kelderman slaapt al weken slecht en na een tip van haar oma besluit ze langs een hypnotherapeut te gaan. Direct na haar eerste afspraak met de hypnotherapeut gebeuren er allemaal rare dingen in het leven van Fenna. Zo hoort ze plots op een nacht zomaar iemand door haar huis lopen en verstopt ze zich snel. Heeft ze dit gedroomd? Of was er echt iemand? Op dat moment krijgen Sanne Philips en Luca Borra te maken met een aantal moorden. Klopt dit allemaal wel? Is dit allemaal terug te leiden naar dat bewuste zomerkamp in Drenthe?

Verleden tijd is goed los te lezen, maar ik raad je toch aan om de serie vanaf boek één te lezen. Dit omdat je je dan beter in de rechercheurs kunt verplaatsen. Wat mij betreft is dit boek weer een top stuk schrijfwerk van Melissa Skaye. In november 2017 verschijnt deel vier in de VT-serie. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar dit boek.

Geschreven door Bryan


Recensie op Hebban

De proloog begint met een nachtmerrie uit het verleden. Je leest het met ingehouden adem, en het eindigt met een prachtige cliffhanger. Dit zet de toon voor het spannende verhaal van alweer het derde deel in de VT-serie., VT staat voor de begin letters van de titels van de twee eerder verschenen boeken (Virtuele Ttango en Verboden Ttranen) , van dit Hoornse rechercheursduo.

Fenna Kelderman, een achtentwintig jarige vrouw, krijgt opeens te maken met pesterijen en bedreigingen die haar leven overhoop gooien. Ten einde raad wendt ze zich tot de politie wat grotere gevolgen voor haar heeft.

De ziel van Sanne en die van Lucca worden met behulp van paniek, angst en emoties laagje voor laagje steeds verder blootgelegd. Hun rollen komen daardoor steeds scherper in beeld en in combinatie met de verschillende personages in de bijrollen krijgt deze serie steeds meer body en pit.

Door in het verhaal steeds met nieuwe feiten te komen weet Melissa de zaak elke keer in een nieuw daglicht te plaatsen, wat dan weer nieuwe vragen oproept. Doordat het gelijke tred houdt met de spanning in het boek wordt het verhaal van het oplossen van de moorden steeds interessanter.

Volledig van de buitenwereld afgesloten heb ik de spannende scenes gelezen die gelukkig werden afgewisseld met humor, zodat ik even op kon kijken.

Geschreven door Coenraad de Kat


Recensie op Mustreads Or Not

Deel drie van de VT reeks, heerlijk me onderdompelen in de reeks over Sanne Philips en Luca Borra, wat gaan ze in Verleden tijd beleven? Ik kan er al helemaal blij worden van de gedachten dat ik weer door mag lezen. De omslag past helemaal in de reeks, het heeft iets mysterieus, het donkere bos waarbij je fantasie al helemaal op hol slaat. De achterflap laat ditmaal weinig los, en maakt me nog nieuwsgieriger naar het verhaal.

Die nieuwsgierigheid wordt al snel gevoed door het verhaal. De spanning is vanaf het begin aanwezig en loopt gaande weg alleen maar op. Sanne, Luca en hun team worden op een zaak gezet waarbij meerdere slachtoffers zijn. Ook hier zijn de details weer heerlijk aanwezig en is het wegleggen van het boek een No Go. Melissa pakt ook in Verleden tijd, alles aan om je in haar macht te houden wat aardig lukt, je wilt weten waar het heen gaat, waar de beide slachtoffers elkaar van kennen en wat er gebeurt, is in het verleden. Het lijkt of Melissa meer en meer groeit in haar boeken elk verhaal word beter en elk verhaal pakt je meer en meer in.

Het pittoreske Hoorn wordt weer opgeschud, maar ditmaal komt ook het privé leven van Sanne en Lucca danig onder druk te staan. Dit en de zoektocht naar de dader van de twee moordzaken maken Verleden Tijd tot een Mustread. Meerdere malen word je door Melissa Skaye op het verkeerde been gezet, ditmaal is het verhaal mysterieus en onverwacht, eenmaal begonnen in het boek blijf je in spanning tot de plot. En je nieuwsgierigheid wordt danig op de proef gesteld, Melissa houd je tot het einde toe in spanning, en dan nog weet je eigenlijk nog niet alles….

Gelukkig komt er een VT 4 dit jaar want na drie delen VT wil ik weten hoe het eindigt. Het is een heerlijke ervaring om deze drie delen achter elkaar te lezen, en ik weet zeker dat ik Sanne en Luca ga missen. Ik kijk reikhalzend uit naar het vierde deel en wat mij betreft mag Melissa nog wel even door gaan met haar verhaallijn.

Het pittoreske Hoorn is door deze boeken niet zo onschuldig meer, en wanneer ik de stad bezoeken zal, is er altijd een kleine trigger in mij die me doet denken aan deze heerlijke verhalen.

Nadat ik de eerdere delen al hoog beoordeelt had, en naar mijn mening is dit deel echt overtreffend kan ik alleen maar oordelen met:

Ja, dit is een Mustread. En dat verdient de maximale 5 sterren en een beetje meer

Geschreven door Moon Kager


Recensie op Boekenbijlage

Zelf heb ik de eerste twee boeken van de VT-reeks niet gelezen, maar dat blijkt geen probleem te zijn. Natuurlijk zijn er hier en daar verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen, maar ik had niet het idee dat ik echt iets miste om het verhaal te begrijpen. Misschien was ik iets sneller in het verhaal getrokken als ik de achtergrond ook kende, maar dat is op deze manier niet te zeggen.

Verleden tijd leest lekker weg. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken, waardoor je makkelijk even een stukje kan lezen. Verleden tijd steekt ook goed in elkaar. Hoewel het in het begin wat rommelig in elkaar lijkt te zitten, wordt het in de loop van het verhaal een stuk meer gestructureerd. Skaye heeft goed gebruik gemaakt van de korte en lange spanningsbogen, en er zijn verschillende verhaallijnen die in eerste instantie langs elkaar heen lijken te lopen, maar uiteindelijk netjes aan elkaar worden geregen.

Skaye geeft niet veel hints richting het plot, maar toch kun je al snel zien welke personages daarin een rol gaan spelen. Een deel van het slot zag ik aankomen, maar een andere deel kwam toch als een verrassing. En dan is er natuurlijk nog een cliffhanger; een cliffhanger waar zelfs de auteur haar excuses voor aanbiedt. Hiermee belooft Skaye een spannend vierde deel van de VT-reeks!

Geschreven door Felice Beekhuis


Recensie op Hebban

Verleden tijd is het derde deel in de VT-reeks. Het boek is goed als standalone te lezen, hoewel het waarschijnlijk prettiger is om ook de voorgaande delen gelezen te hebben. De personages, en in het bijzonder Sanne en Luca, begrijp je dan beter en ook de spanning tussen beiden is dan verklaarbaarder. In het boek strijden de zakelijke en persoonlijke belangen om hun plekje. Wie er als winnaar uit de bus komt, is moeilijk te zeggen. Een groot deel van het verhaal draait uiteraard om het oplossen van de moorden en de pesterijen die er plaatsvinden, maar even belangrijk zijn de persoonlijke ontwikkelingen die Sanne en Luca doormaken. Sanne krijgt steeds meer problemen met haar verleden en uiteindelijk besluit ze om haar verhaal te doen en bij wie kan ze dat beter dan bij Luca. Daarnaast komen ook de gebeurtenissen in het leven van Fenna ruimschoots aan bod.

De titel Verleden tijd verwijst in dit geval niet alleen naar gebeurtenissen in het verleden die te maken (kunnen) hebben met alles wat er nu in Hoorn gebeurt, maar ook naar de gebeurtenissen in het leven van Sanne. Gebeurtenissen die ze een plekje zal moeten geven om verder te kunnen. Het verhaal in dit boek komt langzaam maar zeker op gang. In het begin is het, door de vele gebeurtenissen en de diverse verhaallijnen die door elkaar heen lopen, af en toe ietwat rommelig. Jammer omdat hierdoor de aandacht voor het verhaal in zijn totaliteit kan gaan verslappen. Gaandeweg het verhaal komt er wat meer structuur en wordt een en ander wat beter uitgewerkt. Toch blijft het af en toe moeilijk om alle verhaallijnen goed te blijven volgen. De dagboekfragmenten waar Skaye plotseling halverwege het boek gebruik van gaat maken, zijn hier ook mede debet aan.

Skaye verraadt verder niet veel van de plot van het verhaal, hoewel je als oplettende lezer misschien tóch wel een vermoeden hebt naar wie de gebeurtenissen terug te voeren zijn. Skaye weet de spanning, niet alleen met betrekking tot de (moord)zaken, maar ook de persoonlijke spanning tussen Sanne en Luca, goed te gebruiken én te doseren. De spanningsbogen worden op gezette tijden onderbroken en het vizier wordt dan gericht op psychologische en menselijke aspecten.

Gezien het open einde kunnen we concluderen dat Melissa Skaye werkt of gaat werken aan een vierde deel in deze serie en gezegd moet worden dat zowel Sanne als Luca zich hier uitermate goed voor lenen.

Geschreven door Diana Wienholds


Recensie op Thrillzone leesclub

Citaat hetty:
Begonnen in Verleden tijd en de eerste 60 bladzijden (digitale versie) gelezen. Zoals gehoopt en verwacht verschillende verhaallijnen en al vele puzzelstukjes. Prettig om te lezen en heel benieuwd hoe het allemaal bij elkaar gaat komen.

Citaat Francina:
Ik ben over de helft nu en net als voorgaande delen leest ook dit boek heerlijk weg. Verschillende verhaallijnen maken het weer erg spannend!

Citaat BibiBoom:
Net als Virtuele Tango en Verboden Tranen leest het als een trein. Erg fijne vertelstijl en het is spannend. Ik ben nu op bladzijde 154 en heb een vermoeden hoe het zit en wie de moordenaar is. Bij VT1 had ik jammer genoeg veel te snel door hoe de vork in de steel zat (het lot als je een ervaren thrillerlezer bent), bij VT2 ook, maar pas veel later dan in het geval van VT1. Ik hoop stiekem dat ik het mis heb en dat Melissa Skaye me op het verkeerde been heeft gezet en dadelijk verrast met een andere uitkomst dan ik op dit moment voorspel.

Citaat kruidentuin:
Het boek boeit meteen al de eerste bladzijden. De verhaallijn leest lekker vlot.
Ik vind het jammer dat ik voorgaande boeken niet gelezen heb.

Citaat Just a book:
Had graag ook de eerste 2 delen gelezen. Maar daarom is het niet minder spannend. Maar ben gewoon benieuwd naar wat er in die 2 delen is gebeurd.

Lees de complete recensie op Thrillzone leesclub.


Lezersrecensie op Hebban

De heftige proloog, over een zomerkamp van vijftien jaar geleden, waar een jongen verdween, zet meteen een grimmige sfeer neer. De verdwenen jongen, Lazer, heeft een zware jeugd, zijn vader negeert en verstoot hem. Zijn moeder probeert alles nog in goede banen te leiden en gunt haar zoon een paar weken rust,. Ze laat hem deel nemen aan het zomerkamp, maar daar gaat het gruwelijk mis en hij verdwijnt.
Fenna Kelderman pakt haar verleden aan door met een hypnotiseur te gaan werken om herinneringen boven water te halen en ze een plek te geven. Dit alles gaat niet zonder consequenties en gaat haar niet in de koude kleren zitten.
Sanne en Luca onderzoeken de twee moorden die terug leiden naar hett zomerkamp en proberen de aanknopingspunten aan elkaar te verbinden.
De verhaallijnen lezen heerlijk weg en de spanningsboog blijft hoog. Melissa heeft met dit deel een pareltje afgeleverd. Sanne en Luca krijgen meer diepgang en hun relatie krijgt een verrassende wending, erg benieuwd of en hoe zij elkaar ooit de liefde gaan verklaren. Ook deze spanning blijft voelbaar aanwezig.
Sanne gaat haar verleden ook niet meer uit de weg. Will de Jager, paragnost, werkt Sanne op de zenuwen, en prikt op gevoelige plekken van Sanne.
Alles in dit boek heeft met gebeurtenissen uit het verleden te maken. De ontknoping zit goed in elkaar, als lezer wordt je regelmatig op het verkeerde gezet. Als je denkt te weten hoe het zit, blijkt dat toch net iets anders in elkaar te zitten.
Het einde schreeuwt om het vervolg, dus kom maar op Melissa…

Geschreven door Lilian Brugel


Lezersrecensie op Hebban

Originele onderwerpen op een unieke manier met elkaar gecombineerd. De continue aanwezige spanning en vele puzzelstukjes die vragen oproepen en om een antwoord schreeuwen, maken dat je het boek het liefst in een ruk uitleest. Dit in combinatie met de vlotte toegankelijke schrijfstijl van Melissa zorgen ervoor dat je helemaal in het verhaal zit. Met het schrijven van Verleden Tijd is Melissa boven zichzelf uitgestegen en heeft een thriller geschreven die staat als een huis. Het boek eindigt met een enorme clifhanger! Hopelijk hoeven we niet al te lang te wachten op deel 4. Het is voor mij nog lang geen Voltooid Verleden Tijd! Een thriller die je als thrillerliefhebber gelezen moet hebben!!!
Chapeau Melissa Skaye!!!

Ik beoordeel het boek dan ook met 5*****

Geschreven door Hetty van Bergen


Biblion-recensie op De Boekensalon

De recherche van Hoorn moet de daders zien te vinden van twee brute moorden: op een vrouw die als kluizenaar in haar vroegere ouderlijk huis woonde en een mannelijk slachtoffer dat gelukkig een boekje bijhield van al zijn contacten. Al snel lijkt er een verband te zijn met de vermissing, jaren eerder, van Lazer Gelderop. Deze jongen verdween op de laatste dag van een zomerkamp voor jongeren en is nooit meer gevonden. De rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra ontdekken langzaamaan feiten over families en vriendschappen, ook naar aanleiding van vreemde pesterijen en daden van vandalisme in het stadje. Wanneer uiteindelijk een van de betrokkenen een volledige bekentenis aflegt, voelt dat toch niet goed voor de rechercheurs en spitten ze verder. Dit is een typische whodunnit als ingewikkelde puzzel en een verhaal over pesten, mensen die weglopen bij geweld tegen anderen, wraak, wrede vaders en moederliefde. Hoewel bijna alles zich afspeelt in Hoorn, laat de sociale couleur locale wat te wensen over. Dit is het derde deel in de VT-serie van Melissa Skaye. Matig boeiende maar wel ingenieuze plot, dialogen konden wel wat intenser zijn. Kan iemand die een valse identiteit heeft aangenomen, werkelijk zo lang zijn gang gaan in Nederland?


Lezersrecensie op Hebban

Wat een heerlijke thriller. Het is het derde deel in de VT-reeks van Melissa Skaye en met ieder deel wordt het beter. Vond ik het eerste deel, Virtuele Tango, al een heel fijne pageturner, het plot was me wat te snel duidelijk. Ook VT2, Verboden Tranen, had ik iets te vlot door, maar het duurde dit keer aanzienlijk langer dan bij het eerste boek en bovendien was ook dit weer een fijne pageturner, die moeilijk weg te leggen is. VT3, Verleden Tijd, is een prachtig complex plot met een hoop lagen en psychologie. Interessante personages worden geintroduceerd en de bekende personage ontwikkelen zich steeds verder. Heel mooi opgebouwd. Echt een aanrader, dit boek. En dan het open einde...nog een jaar wachten tot het vervolg. Duurt lang!

Geschreven door Bibi Boom


Recensie door Hanneke Tinor-Centi

Aangezien ik de eerste twee delen van haar VT-serie met enorm veel genoegen heb gelezen en gerecenseerd, begin ik met hooggespannen verwachtingen aan ‘Verleden tijd’, het derde deel in de VT-serie van Melissa Skaye, en ik zeg vol overtuiging en verbazing…. Skaye wordt nog altijd beter!

In ‘Verleden tijd’ presenteert de auteur opnieuw haar rechercheursduo, Philips en Borra en waar de lezer wellicht denkt: ‘is het nu misschien genoeg’, zegt diezelfde lezer achteraf hoogstwaarschijnlijk: ‘nee, het is nog lang niet genoeg!’

“Pas nu wist ze het. Die dag in het bootje had hij naar beneden gekeken en had ze hem nooit goed bekeken. Tijdens de verhoren had hij een muts gedragen en een of ander sjaaltje omgehad. Zijn stem was die dag in het water een fluistering geweest en niet herkenbaar als die van de man in de verhoorkamer. Jezus…”

‘Verleden tijd’ wordt met recht een vrouwenthriller van formaat genoemd! Ik ben echter de eigenwijze mening toegedaan dat ook menig man deze thrillers bijzonder zal kunnen waarderen!

Dit uiterst spannende boek, dat opnieuw verschillende verhaallijnen herbergt, brengt de lezer naar een verrassende ontknoping. Een van de kenmerken van de thrillers van Skaye is het feit dat ze de spanning en onzekerheid heel lang weet vast te houden.

“Ze zakte op haar hurken, en bevoelde de bodem zonder na te denken waar ze met haar hand eventueel in zou kunnen grijpen. Net op het moment dat ze inzag dat dit geen nut had in het pikkedonker, raakte haar wijsvinger iets aan. Van schrik trok ze haar hand terug en wist een gil binnen te houden.”

Waar ik zeg dat de auteur steeds beter wordt, bedoel ik het feit dat de spanningsboog –zo mogelijk- nog strakker gespannen staat en emoties nog fraaier beschreven zijn. Bovendien wint Skaye nog altijd aan schrijfstijl. Alles klopt. Dialogen zijn vloeiend en de zinsconstructies zijn verzorgd. Daar waar ik in het eerste deel van de serie een enkele keer struikelde over een bepaalde zinsopbouw, is daar in ‘Verleden tijd’ geen enkele sprake van!

“Sanne keek langs de boot het water in. Naar het lijk. Tenminste, dat was de bedoeling. Een watertrappelende man had ze niet verwacht. Ik wil dood, zei hij. Niet vandaag makker, zei Marc tegen hem. Pak mijn hand en klim als de sodemieter in de boot.”

Ik heb bewondering voor het feit dat Skaye kans ziet haar twee hoofdpersonen boeiend te houden en precies zo neer te zetten dat de ‘nieuwe’ lezer ze leert kennen, maar de ‘vaste fans’ niet het idee heeft dubbele informatie te krijgen.

Kortom, mijn oproep aan deze auteur is om vooral door te gaan met het schrijven van thrillers! Ofwel…in dit geval staat VT voor ‘Volgende thriller’!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Vrouwenthrillers

De twee moordzaken waar Sanne en Luca mee te maken krijgen, lijken met elkaar in verband te staan en het onderzoek wijst naar gebeurtenissen uit het verleden. Sanne zelf worstelt ook nog met het verleden en ze hoopt eindelijk eens antwoorden te krijgen op vragen die haar weer dagelijks bezighouden. Ondertussen heeft de jonge vrouw Fenna te maken met pesterijen en dreiging. Daarnaast ziet ze beelden uit het verleden die haar doodsbang maken. Als de pesterijen uit de hand dreigen te lopen, besluit ze contact op te nemen met de recherche.

'De beelden uit het verleden zien, waarvan ze het meeste was vergeten, hadden ervoor gezorgd dat ze doodsbang was geworden. Het was niet leuk, het was afschuwelijk. Helemaal omdat ze zich bepaalde dingen was gaan herinneren.'

Verleden tijd is het derde deel uit de VT-thrillerreeks. In Virtuele Tango en Verboden tranen hebben we Sanne en Luca goed leren kennen en ik was weer heel benieuwd naar de belevenissen van Sanne en Luca. Tussen Sanne en Luca heerst er een spanning. Sanne en Luca kunnen met elkaar lezen en schrijven en Sanne heeft gevoelens voor Luca, alleen wil ze hier niet aan toegeven. En buiten dat, Luca heeft inmiddels een vriendin en serieuze plannen. De relatie tussen Sanne en Luca loopt net als in de vorige delen als een rode draad door het verhaal heen. Om de relatie tussen Sanne en Luca volledig te begrijpen is het eigenlijk wel een must om eerst Virtuele Tango en Verboden tranen te lezen.

‘Sanne begreep dat gevoel. Ook zij wilde vrij zijn. Vrij zijn van verdriet, vrij van het verleden.’

De zaak waar Sanne en Luca mee te maken krijgen in Verleden tijd is heel complex en zorgt keer op keer voor verrassingen. Ook als lezer krijg je er geen vat op en heb je geen flauw idee welke kant het op gaat. Er is wel een veronderstelling maar dan is er weer een gebeurtenis die dit onderuithaalt. Om later toch weer die kant op te wijzen waardoor je in verwarring raakt. De plot is moeilijk te doorgronden en de antwoorden op vele vragen blijven lang uit.

Verleden tijd is net als zijn voorgangers een thriller die niet weg te leggen is en die je in een ruk uit moet lezen. Niet alleen de complexe zaak die het verhaal behelst, maar ook het persoonlijke in het leven van de rechercheurs houden de aandacht gevangen. De vragen waar Sanne mee worstelt, haar verleden dat ze maar niet kan afsluiten omdat er nog teveel losse eindjes zijn. Degene die ook de voorgaande delen hebben gelezen zullen net als ik een hechte band hebben gekregen met Sanne en Luca. Personages die krachtig en nauwgezet zijn uitgewerkt waardoor je als het ware deel uit maakt van hun leven.

Melissa Skaye weet de spanning heel mooi te doseren en door er een flinke dosis psychologie in te verweven wordt je als lezer uitgedaagd. Je wordt aangezet tot nadenken en je blijft gissen naar de ontwikkeling van het verhaal. Naarmate de delen vorderen zie je dat de auteur zich steeds meer perfectioneert wat ten goede komt aan deze thriller. Het einde van Verleden tijd was wat onbevredigend, of toch niet…Het ligt eraan hoe je het bekijkt, beoordeel dit zelf maar.

Geschreven door Wendy Wenning


Recensie op Thrillzone

De Noord-Hollandse gemeente Hoorn mag zich gelukkig prijzen met Melissa Skaye als inwonend burger. Of eigenlijk meer met het rechercheurs-duo Sanne Philips en Luca Borra. Want sinds deze vriendelijk ogende auteur met regelmaat dit duo in de straten van Hoorn laat verschijnen, komen er steeds meer criminele delicten naar buiten. Maar Philips en Borra lijken met het oplossen, opsporen en arresteren van de daders ogenschijnlijk weinig moeite te hebben. Dat bleek al eerder uit de zaken die beschreven zijn in Virtuele tango en Verboden tranen. Maar met het voortschrijden van de tijd, zijn er plotseling toch weer moorden in het zo rustig lijkende stadje te gepleegd. En moorden die niet zomaar, zonder reden zijn gedaan. Inmiddels is deel 3 van de VT-serie verschenen, Verleden tijd.

Er gebeuren merkwaardige dingen in Hoorn. Joost Zuurbier wordt met ingeslagen schedel, dood gevonden, nadat er eerst 30 pizza’s ongevraagd op zijn adres zijn bezorgd. Bij iemand anders worden een aantal Chinese maaltijden bezorgd, zonder dat de bewoner die heeft besteld. Als het lichaam van Nina Wagenaar eveneens met ingeslagen schedel wordt gevonden, is het voor de politie duidelijk, beide moorden zijn door dezelfde persoon gepleegd. Als de 28-jarige Fenna Kelderman ’s morgens bij haar voordeur een etalagepop vindt die exact dezelfde kleren draagt die zij de dag ervoor heeft gekocht, lijkt het haar zinnig dit ook bij de politie te melden. Sanne Philips en Luca Borra proberen met al hun kennis en kunde wat logica en overeenkomsten te vinden in de meldingen en de moorden en bedreigingen uiteindelijk te stoppen.

Met deze derde thriller in de VT-reeks zet Melissa Skaye haar sterk stijgende kwaliteitslijn door alsof het de meest normale zaak van de wereld is. Verleden tijd blinkt uit door emotionele en psychische lading. En zoals de titel al doet vermoeden, spelen gebeurtenissen uit het verleden een belangrijke rol. Skaye weet de structuur in het verhaal en de opbouwende spanningslijnen keurig op orde te houden. Vanuit haar, inmiddels met de nodige ervaring beklede, auteursstoel regisseert ze het totaal en doseert de lezer onverwacht een suggestie voor de oplossing.
Haar beide protagonisten worden daarbij zeker niet vergeten en evolueren tot persoonlijkheden die er nog meer toe doen dan ooit tevoren. Door hun beider getoonde kwetsbaarheid is de ontwikkeling naar warme en menselijke persoonlijkheden bijna groots te noemen. Sanne en Luca zijn niet alleen meer van Skaye maar behoren aan al haar fans toe, de auteur is gewaarschuwd!
Fysieke spanning wordt voortdurend opgebouwd maar ook weer overruled door emotionele en psychische spanning waardoor het geen plot gestuurd maar een emotie gestuurd verhaal is. Dat soort spanning heeft doorgaans een langere nawerking op lezers wat gepaard gaat met een grotere inleving. Het maakt dat VT3 zeker langer blijft hangen en dat is maar goed ook want Skaye schroomt niet om te eindigen met een ware cliffhanger.
Over spanning en puntje van de stoel gesproken….

Geschreven door Cees van Rhienen