Vunzige spelletjes

Onmenselijke mensenRob Van Doorn
ISBN 978-90-8660-310-7
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt mei 2016

Na een dramatische periode in hun leven wonen Frits en Saskia Halen met hun kinderen op Kreta. Ze hebben een bescheiden woning aan de kust en proberen het verleden achter zich te laten. Wanneer in het Nederlandse politieke landschap een aardverschuiving plaatsvindt wordt Frits gevraagd minister te worden. Na lang wikken en wegen stemt hij in en verhuist het gezin terug naar Nederland. Zijn rol als bewindspersoon ontwikkelt zich met vallen en opstaan. Frits ageert tegen de macht van multinationals. Hij weet politieke successen te boeken, maar er wordt ook een aanslag op zijn leven gepleegd en een complot probeert hem monddood te maken. Is Frits in staat een bijdrage te leveren aan een nieuwe toekomst voor Nederland?

Met “Haarlem Centraal” en “Onmenselijke mensen” heeft Rob van Doorn bewezen als geen ander in staat te zijn spannende en wervelende verhalen te schrijven waarin bijna terloops internationale maatschappelijke vraagstukken aan de orde komen. Altijd weer raken op verschillende niveaus werkelijkheid, actualiteit en fictie elkaar en spelen bestaande personen en verzonnen karakters hun rol. Gebeurt dit nou echt of niet?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

1. Je sprak eerder over een derde deel met wethouder Frits Halen, om de trilogie ‘af te sluiten’. Is dit gelukt?
Haarlem Centraal (2014) heeft als thema terrorisme en Onmenselijke mensen (2015) handelt over internationale wapenhandel en de centrale rol die Nederland daarin speelt.
Het thema van Vunzige spelletjes is internationale handel, met name tussen de VS en Europa en de handelsovereenkomst TTIP, die nu in voorbereiding is. Bijna dagelijks wordt hierover in de kranten geschreven.
In alle boeken speelt Frits Halen de hoofdrol. (Oud-)wethouder, vader en echtgenoot Frits komt voor de uitdaging te staan minister te worden in een kabinet dat aantreedt na de zittende regering. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel moet hij zich uitgespreken over de handel met de VS. Hij komt erachter dat grote multinationals de dienst uitmaken. Bedrijven die regeringen en parlementen naar hun hand zetten en samen met de CIA ervoor zorgen dat consumenten slechte producten voorgeschoteld krijgen.
In de verhalen probeer ik de achterkant van het gelijk te laten zien. Waar in Haarlem Centraal terroristen het instrument blijken te zijn van een dubbelspion, blijkt in Onmenselijk mensen dat ons eigen Nederland een belangrijke speler is in de handel in grondstoffen voor chemische wapens. In Vunzige spelletjes trachten de CIA en een particulier Amerikaans militair bedrijf de Nederlandse regering onder druk te zetten om TTIP te aanvaarden. In alle boeken is de werkelijkheid de basis van het verhaal. Terroristen zijn vaak het product van hun omgeving, een Nederlandse bedrijf blijkt de leverancier van gisgassen aan Assad en in Vunzige spelletjes wordt Nederland gechanteerd om onder Amerikaanse voorwaarden handel te drijven.

2. In hoeverre zijn je eigen (politieke) idealen terug te vinden in het verhaal?
Natuurlijk hebben deze boeken alles te maken met mijn maatschappijvisie. Voor elk boek heb ik veel research gedaan, waarbij ik er tijdens het schrijven naar streef om het gevoel te laten ontstaan dat je de krant van vanmorgen leest.

3. Wat vind je de grootste ontwikkeling in het karakter van Frits Halen, bekeken over de drie boeken die nu uit zijn?
 Frits Halen laat zich in de boeken in toenemende mate zien als een man die ervoor gaat. Hij laat zich door alle dreigementen en valse voorstellingen van zaken niet van de wijs brengen, maar zet door. Zijn gezin steunt hem daarin onvoorwaardelijk, ook al kost het soms veel meer dan je van iemand mag vragen. Het zijn dit soort mensen die de geschiedenis kunnen veranderen. Frits houdt je voor dat angst een slechte raadgever is en als je doorzet en gaat voor wat rechtvaardig is je uiteindelijk kunt overwinnen.

4. Wat kunnen we na Vunzige spelletjes van je verwachten?
Nu de trilogie klaar is ben ik het plot aan het uitwerken van meerdere boeken. Daarbij laat ik het van de actualiteit afhangen wel boek ik als eerste afschrijf. Steeds meer wordt onze samenleving opgeschrikt door ongenuanceerde oprispingen van discriminatie en verbaal en feitelijk geweld tegen vluchtelingen. Prima onderwerpen om aan te kaarten. Er gebeurt veel in de wereld wat niet goed is, maar tegelijkertijd houd ik een onbegrensd vertrouwen in de intrinsieke goedheid en het doorzettingsvermogen van de meeste mensen.

Recensie op New Word Order

Hoewel Haarlem nog steeds een grote rol speelt in “Vunzige spelletjes“, lijkt het grootste deel van het verhaal zich deze keer af te spelen in Den Haag. Terrorisme, verkiezingen, aanslagen, nationale en internationale politiek, de Griekse schulden, de bankencrisis, MH17, het komt allemaal voorbij, maar dat als achtergrond van het verhaal. Het is daarmee een hoogst actuele thriller geworden. Op sommige momenten lijkt het of Van Doorn de toekomst voorspeld heeft. Fictie en werkelijkheid lopen door elkaar heen, maar wat niet waar is, zou net zo goed wel waar kunnen zijn. Het ligt allemaal erg dicht bij de realiteit en TTIP (waar het verhaal om draait) is buitengewoon actueel. Diepgravende politieke voorkennis is echter geen vereiste om van dit boek te kunnen genieten. Het is een verdomd spannende thriller die zich afspeelt in het politieke milieu.

Met zijn soepele en wervelende schrijfstijl stelt de auteur terloops internationale maatschappelijke vraagstukken aan de kaak. Altijd weer raken op verschillende niveaus werkelijkheid, actualiteit en fictie elkaar en spelen bestaande personen (in dit geval bekende politici van zowel het nationale als het internationale toneel) en verzonnen karakters hun rol. Het is duidelijk dat Rob van Doorn groeit met ieder boek dat hij schrijft. “Vunzige spelletjes” is een fictief boek dat zo actueel is dat het letterlijk vandaag zou kunnen gebeuren. Ik heb ontzettend veel respect voor hoe Rob van Doorn fictie en realiteit weet te mengen en netelige onderwerpen zo te beschrijven dat iedereen ze snapt en lezers ook weten dat de vunzige politieke spelletjes ons allemaal betreffen. Zeker met de verkiezingen in het vooruitzicht is dit een bijzonder actuele thriller die ik iedereen zou willen aanraden. Rob van Doorn is de ongekroonde koning van de politieke thriller.

Geschreven door Huso Akkerman


Recensie op Wie Schrijft Blijft

Wat ik zo goed vind aan 'Vunzige spelletjes', en trouwens ook van de beide andere delen, is het gemak waarmee Rob van Doorn de politiek bereikbaar maakt voor een groot publiek. Mijn interesse in politieke aangelegenheden is matig, mar dit boek is nergens moeilijk te volgen. De duidelijke linkjes naar bestaande personen zijn echter her en der een beetje flauw.
De verbanden die Rob van Doorn legt tussen bestaande gebeurtenissen, vind ik daarentegen weer zeer sterk.

Conclusie: een waardig slot van de trilogie rond Frits Halen.

Geschreven door Monique


Recensie op de Boekensalon

De Haarlemse wethouder Frits Halen woont, na doodsbedreigingen voor zijn strijd tegen terrorisme en wapenhandel, op Kreta waar hij met zijn gezin een rustig leventje leidt. Tot hij tot zijn eigen verbazing gevraagd wordt minister te worden in een nieuwe Nederlandse regering, gevormd door GroenLinks. Ondertussen is de Bilderberggroep, een oude groep van de machtigste mensen ter wereld, bezig met het ontwikkelen van een strategie die het Westerse kapitalisme moet beschermen door een nieuw verstrekkend handelsakkoord. Halen is het niet eens met hun ideologische normen en waarden, wil een eerlijker en betere politiek en aanvaardt daarom de uitdaging. Vanaf dan worden hij en zijn gezin lastiggevallen, onder druk gezet en zelfs lichamelijk bedreigd. Een geëngageerde thriller, waarin het verhaal enigszins ten onder gaat aan goede maatschappijkritische bedoelingen. Derde deel in een reeks rond van Halen. Eerder verschenen: 'Haarlem Centraal' en 'Onmenselijke mensen'.


Recensie op De perfecte buren leesclub

In dit derde en laatste deel van de ‘Halen- trilogie’ dooft Rob van Doorn de kaars met een bom. Niet eerder schreef hij een boek dat vanaf het eerste moment binnen dendert en dat in hoog tempo blijft doen tot de plot. Het is aan te raden de eerste twee delen ook te lezen, waarom zou je jezelf dat ontzeggen? Maar nodig is het niet om dit verhaal te kunnen begrijpen. Het is eigenlijk een stand alone in een drieluik. Heel subtiel merk je wel aan de verwijzingen dat er meer is gebeurd in het verleden. De personages zijn goed op elkaar ingespeeld, levensecht en vooral heel herkenbaar. Ze zouden je buren kunnen zijn. Van Doorn heeft belangrijke pionnen in een ijzingwekkende strijd heel klein gehouden, kwetsbaar en menselijk. Het kost dan ook geen enkele moeite jezelf met een van hen, of meerdere te identificeren. De situaties zijn misschien niet van alledag maar de karakters zijn dat wel. Herkenbare emoties in een langdurige relatie, het hebben van kinderen, de zorg om de toekomst, het veranderen van de maatschappij, radicalisering, terrorisme, de vluchtelingenproblematiek. Het zijn allemaal punten waar je je geregeld zorgen om maakt. En wanneer je kinderen hebt komt daar nog een extra laagje bovenop. Die emoties zijn mooi en vooral integer beschreven door de auteur.

De personages kunnen zo van het papier stappen, ze zijn op alle fronten levensecht. Hun rol in het verhaal is precies afgemeten, niets teveel maar zeker niet te weinig. Allemaal krijgen ze de ruimte die nodig is om samen het verhaal te doen knallen. Soms is het even slikken als er iets heftigs gebeurt met een favoriet, Van Doorn is niets- en niemand ontziend. Iedereen is kwetsbaar. Alles voor de kracht van het verhaal. Het is haast niet te geloven, zo echt dat het allemaal is. Dat aspect maakt dan ook dat je dit boek, en de twee voorgangers, in een recordtempo leest. Aan de ene kant jammer, want uit is uit, maar het is niet tegen te houden. Je moet en zal het weten, je blijft net zo lang doorlezen totdat je weet hoe en wat.

De verhaallijn is ijzersterk, daar is geen ander woord voor te bedenken. Vanaf ‘Haarlem Centraal’ is er een band met dit verhaal tot stand gekomen die in het tweede deel ‘Onmenselijke mensen’ alleen maar werd versterkt. Ook al ben je als lezer zelf geen politicus, het geheel is meer dan prima te volgen en is ondanks dat het een politiek getinte thriller is absoluut niet ‘politiek+politiek=saai’ te noemen. Nee, juist niet! Het is mega-interessant en ook beangstigend om te lezen wat er zou kunnen gebeuren in het geval van…… En eerlijk is eerlijk, sommige zaken in het boek zijn al gaande. Daarin onderscheidt Van Doorn zich ook want hij verweeft de dag van vandaag in zijn boeken. Zo onheilspellend, tot het krijgen van kippenvel toe. Hij is zo verdraaid scherp in zijn schrijven, zijn visie op het politiek veranderende klimaat en daarmee ook op de maatschappij is ronduit beangstigend sterk te noemen. Daardoor is de spanning in het verhaal continu sidderend aanwezig en met vlagen behoorlijk beklemmend. Het internationale handelsverdrag TTIP, de inzet in dit verhaal, laat de gemoederen hoog oplopen. Voor -en tegenstanders komen elkaar in deze explosieve setting constant tegen. Detail is dat dit verdrag, dat staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership, een echt bestaand iets is en op enorm veel tegenstand stuit. Googel het maar eens.

Het meest angstaanjagende in dit boek is toch wel de macht van het geld. Dat is geen fictie! De belangen van multinationals, de invloed die zij uitoefenen op de politiek is van niet te onderschatten grootte. Economische belangen gaan voor de persoonlijke, of ze nou gerechtvaardigd zijn of niet. Hun wil is wet en politici zijn niets meer dan marionetten aan touwtjes. Het is een poppenspel waarin de hoofdrolspelers onzichtbaar achter de schermen de zaken onder controle hebben en zo willen houden. Hun macht is enorm en gaat over lijken. Van Doorn heeft ontzettend veel (politieke) kennis en deze in begrijpelijke taal in een bijzondere trilogie gegoten. Deze drie boeken over Frits Halen, over onze vaderlandse politiek, zijn voor liefhebbers van spannende, realistische en vooral fascinerende verhalen absolute aanraders. Vanaf de eerste pagina van het eerste boek, tot de laatste pagina van het laatste is het een rollercoaster van gebeurtenissen, emoties en spanning die vandaag bedacht en morgen realiteit (kunnen) zijn. Akelig goed.

Vijf sterren!

Geschreven door Patrice


Recensie op Hanneketinorcenti.nl

‘Vunzige spelletjes’ is de derde thriller in de Frits Halen reeks van Rob van Doorn. Na een dramatische periode in hun leven wonen Frits en Saskia Halen met hun kinderen op Kreta. Ze hebben een bescheiden woning aan de kust en proberen het verleden achter zich te laten. Wanneer in het Nederlandse politieke landschap een aardverschuiving plaatsvindt wordt Frits gevraagd minister te worden.

Na lang wikken en wegen stemt hij in en het gezin verhuist terug naar Nederland. Zijn rol als bewindspersoon ontwikkelt zich met vallen en opstaan. Frits ageert tegen de macht van multinationals. Hij weet politieke successen te boeken, maar er wordt ook een aanslag op zijn leven gepleegd en een complot probeert hem monddood te maken. Is Frits in staat een bijdrage te leveren aan een nieuwe toekomst voor Nederland?

Met “Haarlem Centraal” en “Onmenselijke mensen” heeft Rob van Doorn bewezen als geen ander in staat te zijn spannende en wervelende verhalen te schrijven waarin bijna terloops internationale maatschappelijke vraagstukken aan de orde komen. Altijd weer raken op verschillende niveaus werkelijkheid, actualiteit en fictie elkaar en spelen bestaande personen en verzonnen karakters hun rol. Gebeurt dit nou echt of niet?

Visie van de recensent
Op het moment dat ik ‘Vunzige spelletjes’ ontvang zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. Ik heb de eerste twee thrillers van Rob van Doorn, ‘Haarlem Centraal’ en ‘Onmenselijke mensen’ met enorm veel genoegen gelezen en gerecenseerd. ‘Vunzige spelletjes’ is de derde en helaas laatste thriller in de ‘Frits Halen reeks’ en –jawel hoor- Van Doorn maakt mijn verwachtingen ruimschoots waar!

De ruime kennis van en ervaring binnen de politieke arena van de auteur manifesteert zich, ook in ‘Vunzige spelletjes’, weer overduidelijk. Actuele thema’s als de veelbesproken handelsovereenkomst TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership), aanslagen, complotten, bedreigingen, achterkamertjespolitiek en nog veel meer. Al deze thema’s weet Van Doorn zo werkelijk te beschrijven dat je het idee hebt de krant te lezen (maar dan beter!). Het is weliswaar fictie, maar het zou zo maar werkelijk kunnen gebeuren.

“In steeds meer lidstaten ontstaat het besef dat de schaduwkant van de TTIP-medaille ingrijpende gevolgen kan en zal hebben voor het democratisch functioneren van de rechtstaat, zoals die in de afgelopen decennia is opgebouwd.”

Uiterst kundig en gedetailleerd zet Van Doorn een ingewikkeld web van intriges uiteen waarbij hij kans ziet zijn lezers de draad niet te laten kwijtraken en de spanning steeds verder op te laten lopen. Je leeft, met groeiende bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en vasthoudendheid, mee met minister Frits Halen. Door de wijze waarop de auteur zijn hoofdpersoon karakteriseert, verliest deze echter nergens zijn geloofwaardigheid.

“Dat is voor Frits het sein om in te grijpen. Hij pakt het wapen met beide handen, drukt de arm omhoog en doet tegelijk een stap naar achteren. De vrouw raakt uit balans en zoek naar evenwicht. Op dat moment trapt Frits de vrouw hard met zijn rechtervoet in haar buik. Ze slaat dubbel en een zucht verlaat haar opengesperde mond.”

De schrijfstijl van de auteur is onveranderd wervelend en meeslepend. Misschien nog wel beter dan in zijn eerste twee thrillers. Kortom, opnieuw een bijzonder spannende politieke thriller van Rob van Doorn die je echt niet kunt wegleggen!

Mijn enige kritische opmerking betreft de titel. ‘Vunzige spelletjes’ doet, naar mijn mening, dit boek geen eer aan.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi