Mama slaapt

DodenmisGerard Nanne
ISBN 978-90-8660-301-5
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt april 2016

Als bij de Hoornse politie een vrouw als vermist wordt aangegeven, kan ze nog niet vermoeden in welke complexe zaak ze verzeild raakt. Ellen Keizer zou haar woning hebben verlaten zonder haar driejarige zoontje mee te nemen. Niemand kan dat geloven. Alle getuigen die worden gehoord zijn unaniem in hun oordeel dat ze haar zoontje nooit alleen zou achterlaten. Toch lijkt dat lange tijd de enige werkelijkheid.

Het rechercheteam onder leiding van hoofdinspecteur Jillian Blom staat voor een bijna onmogelijke taak. Wie is de vermiste vrouw? Welke rol speelt haar echtgenoot in deze zaak? De antwoorden daarop laten lang op zich wachten. Pas als een gebeurtenis uit het verleden aan het licht komt lijkt er een verband zichtbaar. Toch worden de rechercheurs Paula van Es en Felix Winner nog verrast door een even bizarre als onverwachte ontknoping.

Gerard Nanne woont in Bovenkarspel en zijn boeken spelen zich grotendeels af in West-Friesland.

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

1. Waar komt jouw interesse voor het schrijven van thrillers vandaan? En hoe kruip je in het hoofd van de criminelen in je romans?
Misdaad is sowieso altijd iets geweest dat me fascineert. Om in het hoofd van een crimineel te kruipen, moet je allereerst zijn beweegredenen kennen. Waarom begaat hij of zij die misdaad? Wat is er aan vooraf gegaan? Het feit dat daar geen  eensluidend antwoord op is, verschaft ons misdaadauteurs een onuitputtelijke bron van inspiratie.  

2. Zijn er in de vijftien romans die er nu van je zijn verschenen karakters voor wie je extra veel voelt?
De karakters die ik in mijn romans heb gebruikt zijn me allemaal even lief. Hoewel ik voor Frank Benders (de inspecteur die ik introduceerde in mijn debuut Het lied van de Lijster) een zwak blijf houden. Maar dat zal ongetwijfeld komen omdat dit karakter het dichtst bij mezelf staat.

3. Wat hoop je dat lezers uit Mama slaapt halen?
Wat er door de lezer uit Mama slaapt wordt gehaald zal per lezer anders zijn, maar als eerste hoop ik dat ze er een aantal spannende, ontspannende uurtjes aan beleven. 

4. Wat kunnen we na Mama slaapt van je verwachten?
Ik ben druk bezig met een verhaal dat al een aantal jaren in mijn hoofd zit en steeds nadrukkelijker bij me aanklopt met de vraag te mogen worden verteld. Het is nog te vroeg om over de inhoud daarvan al uit te wijden, maar als ik er in slaag het op papier te krijgen zoals ik het me voorstel, wordt het vrij heavy.

Recensie op Leesclub van lettervreters De perfecte buren

Ofschoon Gerard Nanne al niet minder dan vijftien thrillers op zijn naam heeft, is hij voor het grote lezerspubliek een relatief onbekende schrijver.
“Mama slaapt” is zijn zestiende pennenvrucht in dit genre en is (ook) voor de lezer die Nannes werk niet kent, een positieve verrassing.

Het verhaal kent een heftige en mysterieuze proloog waarin de dertienjarige Nicole Moerman al fietsend met opzet wordt doodgereden. Dan begint de hoofdlijn van het verhaal met de raadselachtige verdwijning van Ellen Keizer van een chaletpark in Wijk aan Zee. Haar man Jasper en tweejarig zoontje Tommy worden in deze kommervolle omstandigheden opgevangen door Ellens vriendin Linda Bartels en Cora Keizer, de moeder van Jasper. Er gebeuren nogal wat dingen die vragen oproepen doch die blijven alle vooralsnog onbeantwoord.
Cees van Domburg, de vader van Ellen, is terstond boos op de politie omdat die naar zijn gevoel het onderzoek niet voortvarend genoeg ter hand neemt.
Nadat de verdwijning alarmerend is geworden door het tijdsverloop wordt een politieonderzoek gestart onder leiding van hoofdinspecteur Jillian Blom. Rechercheurs Paula van Es en Felix Winner zetten alles op alles om de zaak op te lossen. Een getuigenverklaring over een Landrover Defender en een heldere ingeving van forensisch rechercheur Sjoerd van Tongen trekken het aanvankelijk moeizaam verlopende onderzoek vlot. De afloop is verwacht en onverwacht tegelijk, een opmerkelijke ervaring voor de lezer.

Gerard Nanne heeft, zo blijkt uit dit boek zonneklaar, niet voor niets al zo’n omvangrijk oeuvre kunnen laten uitgeven. Zijn penvoering blijkt ijzersterk en soepel. In korte hoofdstukken weet hij in heldere taal zonder opsmuk en zonder lastige woorden of metaforen een glashelder beeld neer te zetten van de gebeurtenissen en personages. De lezer waant zich vrijwel voortdurend ter plaatse en ziet alles voor zich gebeuren. De snelle décorwisselingen zijn op natuurlijke wijze aaneengesmeed en houden de lezer zonder veel inspanning moeiteloos bij de les.

Op uitgebalanceerde wijze is er aandacht voor de zielenroerselen van de belangrijkste karakters en ook hun privéleven komt ruim voldoende aan bod met aardige en interessante elementen. De plot is goed geconstrueerd. Ook al is de afloop voor de doorgewinterde thrillerlezer niet erg verrassend, de plot bevat enkele originele elementen die het verhaal zeer lezenswaardig maken.
Nanne kan zich –althans in “Mama slaapt”- meten met de beste Nederlandse en Vlaamse thrillerauteurs.

Het boek verdient vier kraakheldere sterren.

Geschreven door Charles Kuijpers


Recensie op hanneketinorcenti.nl

Nanne heeft al heel wat misdaadromans op zijn naam staan. ‘Mamma slaapt’ is de meest recente telg van deze West-Friese auteur. Het feit dat Nanne al zo lang in West-Friesland woont en zich daar ook geheel thuis voelt, proef je als lezer in zijn schrijfstijl. Een zeker West-Friese nuchterheid is hem niet vreemd. Nanne overdrijft nergens, zowel het verhaal als zijn personages zijn volledig geloofwaardig en hij gaat nergens over de top.

“Cora strijkt een onwillige lok uit haar gezicht. Het is niet zo dat we ruzie hebben, zegt ze. Maar Ellen is gewoon anders.”

In ‘Mamma slaapt’ laat de auteur zijn lezers opnieuw kennis maken met hoofdinspecteur Jillian Blom en ook deze Blom is een uiterst geloofwaardig personage. Je hebt als lezer niet veel nodig om het gevoel te krijgen haar te kennen. Geen dubbele agenda; ze is zoals ze is. Deze geloofwaardigheid is vanzelfsprekend toe te schrijven aan de kwaliteiten van de auteur.

“Over de weilanden waarlangs het arrestatieteam raast, stijgt een lichte ochtendnevel op. Over een half uur is het licht en zal de klus zijn geklaard.”

Verwacht geen geen gloedvolle betogen of bloemrijk taalgebruik. Nanne schrijft zijn verhalen als realiteit. De auteur neemt je mee in een uiterst geloofwaardig politieonderzoek met een goede opbouw en fijne, herkenbare hoofdpersonen.

“Kom op zeg, zegt Paula fel. Er is een schuur opengebroken bij een chalet van een familie van wie de vrouw al ruime een maand spoorloos is en van wie de man een inbraak in twijfel trekt. Ik denk dus niet dat mijn vraag om een grondig onderzoek verdere uitleg behoeft.”

Een prettig geschreven misdaadroman die gemakkelijk wegleest.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op de Boekensalon

Jasper Keizer komt bij de Hoornse politie aangifte doen: zijn vrouw Ellen heeft haar twee jaar oude zoontje Tommy achtergelaten en is verdwenen. Hij vreest het ergste. Na een aanvankelijke aarzeling deelt de politie zijn mening en hoofdinspecteur Jillian Blom zet haar rechercheurs Paula van Es en Felix Winner in om de vrouw terug te vinden – levend of dood. De zaak blijkt gecompliceerder dan verwacht en wanneer Ellens collega Linda, die op verzoek van Jasper regelmatig voor Tommy zorgde, ook verdwijnt, lijkt de zaak muurvast te zitten. Paula voelt echter intuïtief aan dat hun reconstructie van de verdwijning niet klopt en zet zo de zaak weer in beweging. De ontknoping zal de lezer niet echt verrassen. Het was allang duidelijk wie de dader is, maar de motivatie nog niet. Deze politieroman is in Hoorn gesitueerd, maar de auteur besteedt niet veel aandacht aan de couleur locale. In korte hoofdstukken met beknopte, bondige zinnen vertelt hij zijn verhaal zonder opsmuk. Het boek leest vlot, maar echt spannend wordt het niet. Niettemin een aardige politieroman zonder te veel seks en geweld.


lezersrecensie op Hebban.nl

Uiteraard heb ik het laatste boek “Mama slaapt” gelezen.
GENIETEN vanaf het begin tot het eind.
Weten wie de dader is en dan toch de aandacht van de lezer vasthouden tot aan de laatste letter.
Fantastisch gedaan alle wendingen in het verhaal zijn bijzondere gebeurtenissen die het verhaal heel boeiend houden.
En dan de plot. De bevestiging van hetgeen je al die tijd al vermoed had is toch een bevrijding voor jezelf.

Geschreven door Jo van den Hove