Sky

SkyEllen Lina
ISBN 978-90-8660-296-4
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt oktober 2015

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was.

Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken groter dan ooit.

‘Waarom wil je niet dat ik mijn vader ontmoet?’ vraagt Sky uiteindelijk. ‘Wat is er gebeurd?’
‘Er is veel gebeurd,’ zeg ik met een diepe zucht. ‘En dat ga ik je echt niet allemaal vertellen, dat is nergens voor nodig en dat wil ik ook niet.’ Ik twijfel nog steeds, maar nu ze zijn naam kent en weet waar hij werkt, kan ik met honderd procent zekerheid zeggen dat ze hem opzoekt, ook al moet ze in haar eentje richting een van zijn bedrijven. Ik laat het Julian wel oplossen, precies zoals mijn moeder zei. ‘Maar als jij hem wil opzoeken, dan moet je dat doen Sky. Ik sta achter je, welke keuze je ook maakt.’
‘Serieus?’
‘Ik kan je toch niet tegenhouden, als je wil gaan, dan moet je gaan.’ Ik draai me naar haar toe en pak haar hand vast. ‘Maar ik wil dat je je voorbereidt op een eventuele afwijzing, liefje. Hij kent je niet. Hij kan heel erg schrikken, hij kan vervelend doen tegen je, hij kan tegen je zeggen dat hij geen contact wil… We weten niet hoe hij gaat reageren en het kan zijn dat hij niet positief is, hou je daar rekening mee?’
‘Natuurlijk,’ fluistert ze, maar ze slikt. ‘Denk je dat hij me wil leren kennen als hij me heeft ontmoet?’
‘Dat weet ik niet,’ zeg ik eerlijk. ‘Ik weet niet of hij getrouwd is en of hij een nieuw gezin heeft, dat zou heel goed kunnen. In dat geval zal hij er misschien even over na moeten denken, het kan een heleboel voor hem op het spel zetten.’
‘Dat zou ik wel begrijpen,’ knikt ze bedeesd. ‘Ook als hij van me schrikt. Zeker omdat hij nooit ergens iets vanaf geweten heeft.’ Ze staart onzeker voor zich uit. Shit, dat is waar ook. Ik móet Julian inlichten over haar eventuele bezoek, het zal de ergste schrik eraf halen en ik kan hem vertellen over mijn leugen. In principe dek ik hem ook nog, hij zal het graag meespelen, het zet hem hoe dan ook in een beter daglicht dan de waarheid. Ik knik snel.
‘Precies.’ Ik neem een slok koffie. ‘Ik ga alleen niet met je mee schat, kun je daar begrip voor opbrengen?’
‘Haat je hem?’
‘Nee.’ Ja. Nee. Ja. Geen idee. ‘Maar hij is verleden tijd voor mij, ik ben verder gegaan en ik wil niet meer terugkijken.’
‘Volgens mij heb ik mijn koppigheid van jou geërfd.’ Sky staat op en geeft me een zoen op mijn wang. ‘Bedankt mama, dit betekent veel voor me.’ Ze loopt richting de trap en zwaait naar me, ze heeft een grote glimlach op haar gezicht. Pubers en hun humeur. ‘Slaap lekker, ik ga even kijken of Givaino online is.’
‘Doe hem de groeten.’
‘Oké.’
Ik zit zeker een kwartier voor me uit te kijken en dan open ik mijn laptop, laat ik mezelf er maar overheen zetten. Het contact komt er hoe dan ook, nu kan ik hem net zo goed ook even googelen, voordat Sky straks bij de hele verkeerde man in het kantoor zit te verkondigen dat ze zijn dochter is. Mijn hart gaat als een razende tekeer. Ik tik zijn naam in, druk op enter en sluit vervolgens snel mijn ogen…

1. Je bent sinds enkele jaren verhuisd naar Curaçao. Speelt je woonplaats nog een rol in het verhaal?
Nee helemaal niet! Ik heb het juist omgekeerd. Ik mis Nederland, ik mis Arnhem. Ik heb Sky in Arnhem laten afspelen, zodat ik tijdens het schrijven in gedachten thuis was. We zijn naar Curaçao verhuisd vanwege het werk van mijn man en het is een prachtig eiland, maar stiekem heb ik heimwee. Het was heel fijn om aan Sky te werken, omdat het me avond na avond terugbracht naar huis.

2. De hoofdpersoon van Sky is een inmiddels volwassen tienermoeder. In hoeverre heb je eigen ervaringen hierin verwerkt?
Ik heb inmiddels 2 zonen en heb mijn eigen ervaringen als moeder in het boek verwerkt, al ben/was ik natuurlijk geen tienermoeder. Ik heb wel gewerkt met tienermoeders, toen ik nog docente op het mbo was. Daarnaast weet ik hoe zwaar het kan zijn om een kind op te voeden, en dan was ik 28 toen ik mijn eerste kreeg, wat een hele gemiddelde leeftijd is. Het moet heel lastig zijn om uit te vinden hoe het moederschap werkt wanneer je 16 bent, wanneer je zelf nog zó jong bent. In Sky gaat het allemaal ook nog eens helemaal niet goed. Ik had tijdens het schrijven oprecht medelijden met mijn hoofdpersonage Elisa. Ik had niet graag in haar schoenen gestaan wat betreft het moederschap. Eén van de hoofdstukken, ergens achter in het boek, schreef ik toen mijn jongste – die toen een half jaartje oud was – hangerig en jengelig was. Dat hielp heel erg om dat hoofdstuk realistisch te schrijven, denk ik. Vol frustratie!

Verder is Sky behoorlijk aan het puberen, Elisa heeft het niet makkelijk met haar. Deze ervaringen heb ik ook opgedaan tijdens het werken met een heleboel jonge meiden, maar natuurlijk ook een beetje vanuit mezelf. Ik denk dat ouders van nu het sowieso best lastig hebben met puberdochters, aangezien er zoveel op internet gebeurt. Social media speelt zo’n rol in ons leven tegenwoordig. In het boek merkt Elisa ook dat Sky haar begint te ontglippen, ze staat machteloos. Het lijkt me eerlijk gezegd doodeng om niet te weten wat je dochter online uitspookt, maar je kunt het niet constant in de gaten houden. Het zijn dingen die ik om me heen hoor en zie, maar gelukkig zijn het geen eigen ervaringen.

3. Wat hoop je met deze roman bij de lezer los te maken?
Wat ik sowieso hoop, is dat de lezers zich lekker laten meenemen in het verhaal, dat ze het boek niet willen wegleggen. Dat ze meeleven met de personages en aan het einde van het boek beslissingen die genomen zijn kunnen begrijpen. Misschien herkennen ze bepaalde dingen, leven ze mee, voelen ze mee, met alle personages. Ik hoop dat de lezer het ervaart als een realistisch boek, hoe pijnlijk ook, maar ook als een mooi boek, met een prachtige liefde tussen de hoofdpersonen. Wat ik hoop los te maken? Nieuwsgierigheid. Als de lezer het boek dichtslaat en denkt: …. Oh hemel, hoe gaat dit aflopen? Was ik er maar bij om bepaalde reacties te zien. Cryptisch hè?

4. Wat kunnen we na Sky van je verwachten?
Veel, maar meer kan ik er nog niet echt over vertellen. Najaar 2016 verschijnt in ieder geval Crash, een roman die ik ga schrijven met behulp van mijn man, die piloot is. Daar zeg ik waarschijnlijk al genoeg mee! Daarnaast verschijnt er nog het een en ander, maar daar kan ik niet teveel over loslaten. Ik heb in ieder geval genoeg te doen!

Lezersrecensie op Books I care about

Kort geleden deed ik mee aan de blogtour voor het nieuwste boek van Ellen Lina namelijk Crash, een ontzettend goed boek. Dat vroeg natuurlijk voor meer van deze schrijfster. Ik reserveerde bij de plaatselijke bibliotheek het boek Sky. In Crash werd hier al enkele malen op teruggeblikt wat mij nieuwsgierig maakte.
De cover van het boek is heel toepasselijk wanneer je verder komt in het verhaal, wordt ook duidelijk waarom er op de cover een vogeltje uit zijn kooi vliegt. Het verhaal over Sky wordt verteld in het heden, maar ook wordt er gebruikt gemaakt van flashbacks over Elisa’s leven als tiener. Ook worden er een klein aantal hoofdstukken in het perspectief van Julian, de vader van Sky, geschreven. Wanneer je in het boek begint, wordt je totaal meegezogen en kun je hem niet meer opzij leggen! Het eind was ook erg verrassend.

Ellen Lina weet perfect op papier te zetten hoe de hoofdpersonen zich voelen, verliefd, hoogbegaafd, het sluiten van vriendschappen en het krijgen van een kind. Het leek alsof ik zelf de hoofdpersoon was. De problemen van een tienermoeder en haar opgroeiende, hoogbegaafde puberdochter zijn perfect uitgewerkt. Het boek heeft geen ingewikkelde liefdesrelaties of ingewikkelde verhaallijnen maar is mooi in zijn eenvoud en toont emoties. Dit zorgde voor vele mooie leesuurtjes. De gebeurtenissen in het boek zijn zo goed uitgewerkt, een dikke pluim voor Ellen. Haar boek ‘ooit zal ik je weer zien‘ staat hoog op mijn verlanglijstje.

9.0

Geschreven door Kim


Lezersrecensie op Hebban

Wat een geweldig boek: Sky. Ik werd direct gegrepen door de directe manier van schrijven van Ellen Lina. Open, eerlijk, fris en jong. Een verhaal dat je van de ene tijdsperiode in de andere gooit (en die overgang vond ik soms wat abrupt), maar het geheel vormde een goed verzorgd verhaal, waar zeker over nagedacht is. Herkenbaar helaas ook voor mij als moeder van twee (hoog)begaafde tieners.
Ellen Lina windt geen doekjes over de heftige gebeurtenissen waar Sky mee te maken krijgt. En ook de gebeurtenissen van Sky's moeder en vader worden goed neergezet. De emotie, het verdriet, de woede: alle aspecten van het alleenstaande ouderschap komen (volgens mij) prima uit de verf.

Een verrassend einde, waar ik wel even mijn twijfels over had, maar dat heel goed bij deze roman past. Ik heb genoten en wil graag meer Ellen Lina op mijn boekenplank, na dit mooie verhaal!

Geschreven door Kistin Rozema


Lezersrecensie op Hebban

Wauw wauw wauw! Wat een prachtig mooi ontroerend verhaal is Sky! Gisteren in dit boek begonnen en zojuist heb ik hem uitgelezen, normaal lees ik alleen via mijn ereader maar aangezien Sky (nog) niet als ebook verkrijgbaar is en ik dit boek vanwege goede recensies van wat leesvriendinnen persé wilde lezen, heb ik hem uit de bieb gehaald. Ik lees echt niet graag meer een fysiek boek maar wat ben ik blij dat ik voor Sky een uitzondering heb gemaakt. Eenmaal in dit verhaal is het onmogelijk om te stoppen, je kan niet anders dan doorlezen. Ik vind Elisa (de moeder van Sky) ook echt geweldig neergezet en hoewel ik Julian (Sky's vader) af en toe door elkaar wilde rammelen, ging ik net als Elisa ook van hem houden. Ik heb al vele goede boeken gelezen maar Sky is echt een pareltje, ik weet zeker dat deze me nog lang zal bijblijven. Nu weet ik zeker dat ik ook Ellen's nieuwste boek 'Crash' wil gaan lezen, ondanks dat deze ook niet als ebook verschenen is, binnenkort dus maar weer naar de bieb! Ellen ga vooral door met schrijven...I want more!

Geschreven door Saskia Nobels


Recensie op Leesclub De Perfecte Buren

‘Sky’ is een verhaal dat onder je huid kruipt. Het relaas van een tienermoeder is sowieso indrukwekkend maar de auteur heeft dit wel heel realistisch en confronterend weten te brengen. De moeilijke weg die Elisa heeft afgelegd, naar eer en weten haar best te hebben gedaan, loont zich niet zoals gewenst. Ze houdt met hart en ziel van haar meisje maar Sky lijkt zoveel op haar vader dat het soms pijnlijk is. Elisa heeft nooit meer zoveel van een man gehouden en dat komt ook omdat ze het vertrouwen in de liefde is verloren door alles wat er is voorgevallen. Wanneer Sky op zoek gaat naar haar vader is Elisa dan ook terughoudend, gevoed door angst en haar herinneringen. Maar Sky houdt vol en Elisa kan niets anders dan er voor haar dochter te zijn wanneer dat nodig is. Hoe het verhaal dan loopt is totaal onvoorspelbaar en het maakt dan ook veel emoties los tijdens het lezen. Je wordt boos, verdrietig en tegelijkertijd begrijp je het ook wel weer. Het is ook allemaal zo heftig, voor alle betrokkenen. Ellen Lina heeft dit op een manier geschreven waardoor je enorm betrokken raakt bij de emoties die de hoofdpersonages meemaken. De kracht van Elisa, de honger naar bevestiging van Sky en de hartverscheurende twijfels van Julian. Alles is zo goed voor te stellen en heel mooi neergezet.

De schrijfstijl van Ellen Lina is heerlijk en puur, het kan niet anders gezegd worden. Vloeiend en met een taalgebruik zonder onnodige poespas vertelt ze echt een verhaal. Hierdoor betrekt ze je in de levens van de personages maar zijn de emoties ook voelbaar. Heel knap gedaan. Het is zelfs zo dat je door dit boek erg nieuwsgierig raakt naar haar ander werk. Binnenkort komt haar boek ‘Crash’ uit. Daar kijken we dan ook naar uit. ‘Sky’ is een mooi en emotioneel familieverhaal dat je zowel boos maakt als een goed gevoel geeft. De onderliggende boodschap is ook duidelijk en geeft het verhaal een actueel maatschappelijke kwestie een platform. Social media en de gevaren daarvan gaat Lina niet uit de weg en de waarschuwing is duidelijk. Dit boek zou zich ook uitstekend lenen voor boekenlijsten op school, behalve dat het een prachtig boek is ook in de preventieve zin. Voor iedereen die door een verhaal ‘gepakt’ wil worden is ‘Sky’ een absolute aanrader. Het raakt je, maakt je bewust(er) van wat een tienerzwangerschap kan inhouden en wat de levenslange gevolgen zijn. Niet te onderschatten en erg heftig. Al bij al een prachtig levensverhaal dat ontroert en blijft hangen.

4,5 ster

Geschreven door Patrice


Recensie op Charlotte's web

De zestienjarige Sky is de dochter van Elisa. Elisa heeft Sky als jong meisje van 16 gekregen en alleen opgevoed, de vader is buiten beeld. Sky vraagt Elisa wel naar Julian en daardoor denkt Elisa aan haar tijd met Julian. Sky is een puber, en Elisa heeft de handen vol aan dit meisje, op relationeel gebied dan, haar schoolresultaten zijn prima.

De cover van ‘Sky’ is mooi, opvallend en uitnodigend. Een witte vogel is uit een witte kooi gevlogen op een blauwe achtergrond. Dit is het eerste boek dat ik van Lina heb gelezen. Voor haar is het het derde boek.

De schrijfwijze van Lina is gemakkelijk. Het verhaal over het zestienjarige meisje is realistisch, emotioneel en ook begrijpelijk. Maar ook het verhaal van Elisa is aangrijpend en echt. Elisa zelf heeft nooit een puber kunnen zijn door de geboorte van Sky. Alhoewel ze ongewenst zwanger was, is Sky gewenst. Maar Elisa houdt ook van uitgaan, drank en seks. En dan een puberende dochter, ga er maar aan staan.

‘Sky’ is het boek over twee meisjes, de een is moeder, de andere een dochter. Wat er gebeurt moet U zelf gaan lezen, want dit is alles wat ik over 'Sky' kan schrijven, dat U het verhaal zelf ervaart.
Mocht U in de gelegenheid zijn de auteur Ellen Lina te kunnen ontmoeten, grijp die kans, want het maakt het boek 'Sky' nog unieker.

Geschreven door Charlotte


Recensie op de Boekensalon

Elisa Verhaag (32) is de alleenstaande moeder van dochter Sky (16). Sky is hoogbegaafd, heeft alleen online een sociaal leven en pubert flink. Ze wil van haar moeder weten wie haar vader is. Als ze erachter komt, wijst vader Julian haar af. Als ze dan via een fout vriendje op een bangalijst komt, doet ze een zelfmoordpoging. Door die poging komt haar moeder weer in contact met de vader van Sky. Er is veel oud zeer tussen hen en net als er een nieuwe toekomst lijkt te zijn, wordt Elisa opnieuw teleurgesteld. Een romantisch en realistisch verhaal met actuele maatschappelijke thema’s (tienerzwangerschap, hoogbegaafdheid, sexting, bezemen) die op een open manier besproken worden. Het taalgebruik is van deze tijd en de woonomgeving van Elisa en Sky (achterstandsbuurt) is goed weergegeven. De hoofdstukken - met soms tussendoor appberichten - spelen zich afwisselend in het heden en verleden af, meestal is Elisa de ik-figuur, een enkele keer Julian. Een goed opgebouwd verhaal dat dwingt tot doorlezen. De auteur (1983) debuteerde in 2011 met ‘Vasthouden’.

Geschreven door H.W.L. Keus-Asveld


Recensie op Elsbeth schrijft

Mijn chicklitfeelgoodliefdesromancollega Ellen Lina woonde tot voor kort op Curacao, maar gelukkig was ze voor de presentatie van Sky even in Nederland en daar was ik bij. (Nu woont ze overigens weer hier!). Sky is het eerste boek dat ik van Ellen las en het is ge-wel-dig. Geen standaard liefdesromannetje maar een behoorlijk complex verhaal. Hoofdpersoon Elisa heeft een dochter van zestien, Sky. Zelf is ze nog niet zo oud, ze kreeg Sky namelijk toen ze zestien was en ze heeft haar dochter alleen opgevoed. Het boek switcht tussen heden en verleden. In het heden lees je over de problemen van Sky (het gaat niet lekker op school en ze krijgt te maken met vreselijke online pest-terror) en over hoe Elisa zich staande houdt. In het verleden beginnen we met een schoolreisje naar Parijs, waar de zestienjarige Elisa smoorverliefd wordt op de bijzondere Julian en pats-boem zwanger raakt. Hun liefde is van epische proporties en je vraagt je af wat er in hemelsnaam gebeurd is want Julian wilde de baby veel liever houden dan Sky. Waarom voedde ze Sky alleen op? Wat gebeurt er als Sky ineens contact wil met haar vader en Julian weer in hun leven komt? Sky is supergoed geschreven en je blijft doorlezen omdat je per se wilt weten wat er is gebeurd en wat er gaat gebeuren. Heel knap gedaan en echt een aanrader als je zin hebt in een heerlijke wegdroomroman.

Geschreven door Elsbeth Witt


Recensie op Hebban

Ellen Lina's derde roman 'Sky' is een onthutsend verhaal over tienerzwangerschap, alleenstaand ouderschap, en de intense gevaren van social media-gebruik onder tieners. Een verhaal dat verteld wordt door de ogen van alleenstaande tienermoeder Elisa, en door die van haar – inmiddels zestienjarige – dochter Sky.

Het verhaal kent verschillende kanten; enerzijds bevindt de lezer zich in het heden, waarin Sky het als sociaal eenzame, hoogbegaafde tiener erg zwaar heeft. De aandacht van een jongen op social media leidt tot een heftige gebeurtenis die het leven van Sky en Elisa ontzettend zuur maakt. Ondertussen heeft Sky steeds meer vragen over haar onbekende vader, waarvan zij in de waan verkeert dat hij nooit van haar bestaan geweten heeft. Sky ontdekt, ondanks haar moeders ontwijkende antwoorden, wie haar vader is en zo keert Julian na zestien jaar onverwacht terug in het leven van Elisa en Sky. Elisa is radeloos en weet niet hoe ze met haar puberende dochter, die maar wat veel wegheeft van Julian, moet omgaan. Ook geeft ze niet graag toe wat Julians aanwezigheid in haar losmaakt, want hij is ondanks alles haar enige echte liefde gebleven en heeft sindsdien geen enkele man in haar leven toegelaten. Onbedoeld een verkeerd voorbeeld over de liefde gevend aan haar dochter Sky.

Parallel aan het heden wordt de lezer teruggevoerd naar het verleden, waarin het ontstaan van de relatie tussen de zestienjarige Elisa en achttienjarige Julian wordt geschetst. Zij een populair kuddedier, hij een hoogbegaafde maar sociaal onhandige jongen. Toch trekken ze elkaar aan als magneten en zijn ze niet meer van elkaar te scheiden tot Elisa ongepland zwanger raakt. Elisa wil het kindje in eerste instantie niet, maar Julian omarmt het idee van een eigen gezinnetje. Sky wordt geboren, maar van het huisje-boompje-beestje-idee komt niets terecht nadat Julian kort na de geboorte uit beeld verdwijnt en Elisa er als tienermoeder alleen voor komt te staan.

Van al deze - best wel heftige - rode draadjes vormt Lina er samen één en creëert zij een roerige, meeslepende rollercoaster van een roman. Knap hoe Lina het heden en verleden aan elkaar weet te verbinden, zonder dat je het idee hebt dat je twee verhalen leest. Met het verleden bouwt zij een hooggespannen verwachting op over de relatie tussen Elisa en Julian, waardoor je in het heden op het puntje van je stoel afwacht hoe en óf de twee elkaar zullen terugvinden. De sociale onhandigheid van Julian en de bijna enge gelijkenissen met zijn dochter maken het verhaal aandoenlijk en doen je direct de zestien verloren jaren vergeven. Ondertussen laveert Elisa, verscheurd door haar eigen opgekropte emoties, onzeker tussen het tafereel van vader en dochter, en hoop je als lezer dat zij de weg naar Sky én haar grote liefde Julian terugvindt.

Alles bij elkaar genomen is ‘Sky’ een indringende roman met bizarre doch realistische thematiek. Enkele van de heftige onderwerpen die Lina aansnijdt zijn soms debet aan het weinige aantal pagina’s om écht goed uit de verf te komen, maar met haar pakkende schrijfstijl maakt zij dat meer dan goed. Lina weet de lezer aan te grijpen met een achtbaan aan emoties en de natuurlijke interactie tussen de personages wekken hen voor je ogen tot leven. Het maakt ‘Sky’ tot een unieke roman die niet alleen maar over liefde gaat, maar ook actuele diepgang kent die de lezer tot lang na de laatste pagina nadenkend achterlaat.

Geschreven door Jacky van Dijk


Recensie op Femke leest!

Opgebouwd om te verslinden
Er zijn hoofdstukken vanuit het heden en vanuit het verleden waar Elisa ik-persoon is en een stuk of twee hoofdstukken vanuit Julians ik-perspectief. Ellen Lina weet hoe ze een verhaal moet opbouwen en dat ze heeft ze bewezen! Dit is absoluut geen geschikt boek om ‘eventjes’ in te lezen; voor je het weet nader je het einde al. De cliffhangers aan het einde van het hoofdstuk maakten dat ik het boek wilde verslinden. Telkens als het heden eindigde, las je verder in het verleden, terwijl je juist wilde weten hoe het verder ging in het heden!

Levensechte achtbaan
Het was alsof ik bij de bevalling was van Sky, alsof Sky’s problemen de mijne waren, alsof ik een relatie had met Julian, het was alsof ik hoogbegaafd was. Ik zat in de achtbaan van Elisa’s leven. Het is zo’n goed boek, het kwam zo dichtbij me, het is zo puur, zo echt. Alle relaties – familie, liefde, vrienden, buren, collega’s et cetera – zijn zo mooi in elkaar verweven, dat maakt dit een heel uniek boek.

Intens genieten
Het einde van het boek is een perfecte afsluiter van het verhaal. Ik heb zo intens genoten van dit boek, ik wil meer!! Ooit zal ik je weer zien, een ander boek van Ellen Lina, heb ik meteen op mijn verlanglijstje gezet, maar ik ben zo bang dat het tegenvalt: Sky is een topper! De thematiek is heel goed uitgewerkt. De jeugdliefde tussen Julian en Elisa, de tienerzwangerschap van Elisa, de vaderrol van Julian, het puberbrein van Sky: het komt allemaal heel goed naar voren.

Sky is een intense achtbaan vol met cliffhangers waardoor je alleen maar snakt naar meer. Telkens als ik het boek opende, kon ik niet anders dan blij zijn: hier keek ik al naar uit sinds ik Sky de vorige keer dichtsloeg!

Geschreven door Femke


Recensie op Hebban

Ellen Lina brak door met haar vorige boek Ooit zal ik je weer zien. In dat boek wist de schrijfster de emotie erg hoog op te laten lopen. Menig lezer kon het niet laten een traantje weg te pinken bij dit verhaal. In november 2014 verscheen haar derde boek, Sky. Volgens veel lezers een geweldig boek, volgens zes Hebban-leden zelfs een favoriet. Haalt Sky het niveau van Ooit zal ik je weer zien?

Elisa raakt op haar zestiende zwanger van haar jeugdliefde Julian. Julian is een jongen met een gebruiksaanwijzing, hij is hoogbegaafd en heeft veel moeite heeft met sociale contacten. Elisa daarentegen is heel sociaal en soms onbezonnen. Ondanks dat de twee zo verschillend lijken, krijgen ze toch een relatie. Als Elisa zwanger blijkt beginnen de ups en downs. Julian wil het kind houden, Elisa in eerste instantie niet. Haar wereld staat dan ook op z’n kop als Julian een paar weken na Sky’s geboorte verdwijnt. Zestien jaar later stelt Sky steeds meer vragen over haar vader. Ze wil contact. Elisa doet alsof Julian van niks weet. Totdat Sky er via een docent achter komt wie haar vader is. Ze zoekt hem op en krijgt niet het onthaal waar ze op hoopte.

Dat is kort gezegd het begin van Sky. Je wordt in de wereld getrokken van Elisa en Sky, die in een achterstandswijk wonen. Ondanks dat ze het niet breed hebben, wonen ze daar wel prettig, de sociale controle is top. Toch is Sky niet gelukkig. Ze heeft te veel genen van haar vader gekregen. Ze is geen sociaal wonder en loopt op school voor op iedereen in haar klas. Dat maakt haar het mikpunt van pesterijen.

Aan de andere kant volgen we Elisa, die tegen haar wil nog steeds van Julian houdt. Julian is en was haar grote liefde en een nieuwe liefde kan ze niet toelaten. Door die instelling gelooft Sky niet in de liefde. Haar beeld over de liefde is door haar ouders uit elkaar gerukt.

Als Julian weer in het leven van Sky en Elisa komt, krijgt het verhaal enorm veel vaart. Je wilt verder lezen, want de brandende vraag is duidelijk of Elisa en Julian ooit nog samenkomen. Julian geeft duidelijk om zijn dochter en wil Elisa, maar zij is bang dat hij haar weer in de steek zal laten. Deze verhaallijn houdt je aan het lezen en laat je steeds maar weer hopen dat Elisa haar hart open durft te stellen.

Het verhaal is mooi, maar er had meer aandacht besteed mogen worden aan de eindredactie. Helaas staan er net te vaak wat spelfoutjes in het boek. Dat is gewoon jammer voor een verhaal met deze diepgang. Het haalt je net even uit het verhaal en dat belemmert het lekker doorlezen. Zonde.

Sky is een bijzondere roman die vanuit de kant van ouder en van kind laat zien wat het vertrek van een ouder teweeg kan brengen. Niet alleen het leven van het kind kan verwoest worden, ook het leven van de achterblijvende ouder. Door de afwisseling van tijd, heden (Sky) en verleden (Julian en Elisa), wordt het hele verhaal langzaam duidelijk. Sky is een verhaal met een boodschap. Een verhaal dat ontroert, maar ook tot nadenken zet. Een verhaal dat veel (toekomstige) ouders zouden moeten lezen.

Geschreven door Diana van Eynde


Recensie op Boekenbeschrijfster

Dankzij een blogtour rondom het boek ‘Sky’ ontdekte ik de auteur Ellen Lina. Dit boek bleek haar derde te zijn, en ik besloot om eerst haar andere twee boeken te lezen voor ik aan haar nieuwste boek wilde beginnen: ’Ooit zal ik je weer zien’ en 'Vasthouden'

Ik was al enthousiast over de boeken van Lina en dat is met ‘Sky’ alleen nog maar meer geworden. Wat is dit een prachtig en aangrijpend verhaal. Vanaf de eerste bladzijden word je meegezogen in het verhaal en wil je niet meer stoppen met lezen. Dat komt mede door de vlotte schrijfstijl van de auteur en de manier waarop de personages worden neergezet. Elisa, Sky en Julian worden levensecht beschreven; je ziet ze zo voor je. Dat geldt ook voor de andere personages. Je hebt het gevoel alsof je zelf deel uitmaakt van het verhaal. Geweldig dat Lina dat voor elkaar krijgt.

Het verhaal speelt zich in het heden af, maar door middel van flashbacks ontdek je hoe Elisa en Julian elkaar ontmoet hebben en wat er zich daarna tussen die twee heeft afgespeeld. Het resultaat is een werkelijk prachtig verhaal over de (eerste) liefde, een ongeplande zwangerschap, het alleenstaande moederschap en hoogbegaafdheid. Je sluit Sky in je hart en gunt haar het allerbeste op de wereld. Zou de auteur misschien ooit nog een verhaal schrijven over haar? Van mij mag het!

Mocht je ‘Sky’ nog niet gelezen hebben, doe het dan. Je krijgt er een aantal mooie leesuurtjes voor terug. Het is een absolute aanrader om te lezen. Ik heb er in ieder geval ontzettend van genoten.

Geschreven door Kim


Groepsrecensie op The Book Girl

Natasja:
Ik mocht dit boek lezen als recensie exemplaar voor The Book Girl en kreeg het toegestuurd door Ellen Lina zelf: bedankt dat ik het mocht lezen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik me in alle bochten heb moeten wringen om het pdf bestand te kunnen lezen, maar ik moest en zou het lezen, zeker omdat ik toen ik er eenmaal in begonnen was niet meer te stoppen was, ik vloog van de reader naar de pc, om uiteindelijk verder te kunnen lezen op een tablet van mijn man. Maar wat was het de moeite te waard. Helemaal top dit boek.

Dit is een verhaal dat je helemaal meeneemt in de levens van Sky, Elisa en Julian. De stukjes worden erg goed afgewisseld en sluiten perfect op elkaar aan, zodat je alles wat vroeger is gebeurd met zowel Elisa als Julian zo goed gaat begrijpen. Ik ben in dit boek begonnen en eigenlijk (tussen het slapen en mijn werk) niet meer gestopt, op de één of andere manier greep dit boek me zo aan dat ik het niet meer los kon laten.

Een prachtig boek wat erg beeldend wordt verteld, zo aangrijpend en toch ook met een bepaalde luchtigheid geschreven. Je gaat van iedereen houden en krijgt een mooi beeld van de wijk waarin Elisa met haar dochter Sky leeft, een wijk waar iedereen voor elkaar klaar staat. Ook de vele problemen met de social media waar de jeugd vaak tegen aan loopt tegenwoordig komt hier goed in terug. Waar het boek over gaat staat al erg duidelijk op de achterkant van het boek, dus ga ik weinig over zeggen verder, want ik ben bang dat ik dan niet uitgepraat raak over het boek. Aanrader.

Clasien:
Sky, een verhaal dat mij niet meer losliet, één van de mooiste romans die ik sinds lang heb gelezen. Een heftig liefdesverhaal, met grote gevolgen voor de toekomst. In dit boek lees je zowel het verhaal van de moeder, als van de dochter. Ellen Lina is een schrijfster van topklasse, ze ontroert je, sleurt je mee, treft je, laat je achter met een zucht als je haar boek dichtslaat.

Elisa Verhaag nu 32 heeft in haar jeugd een keuze gemaakt die haar verdere leven op haar kop zette. Op 16-jarige leeftijd bevalt ze van een dochter "Sky". Smoorverliefd op Julian de vader. Maar alles loopt anders dan gepland.

Sky nu 16 leeft een eenzaam leven met haar alleenstaande moeder Elisa. Heeft een hoog IQ maar heeft geen vrienden. Wanneer ze aandacht krijgt van een jongen verandert haar leven in een hel. Elisa weet zich geen raad en keert zich tot Julian.

Twee verhaallijnen, je leest over de 16-jarige Elisa, haar verliefdheid, de gevolgen. Daarnaast lees je over het leven van Sky. Je gaat van mensen houden, anderen haat je. Je belandt in een rollercoaster van emoties, woede, verdriet, leeft mee met de personages die levensecht zijn neergezet. Een aanrader, lees dit boek je zult er geen spijt van hebben.

Marjon:
Ik ontving het boek als recensie-exemplaar van de uitgeverij, waarvoor hartelijke dank! Wat een prachtig boek. Wat vooral opvalt is dat de karakters zo goed zijn uitgewerkt. Dat maakt dat je over echte mensen aan het lezen bent. Alsof het boek een waargebeurd verhaal verwoordt. Elisa, Sky en ook Julian vormen een onverbrekelijke driehoek, maar toch gaat er heel veel mis. Mensenlevens lopen soms zo anders dan verwacht en dat heeft grote gevolgen. Sky heeft veel wijsheid in pacht en zij zet dan ook grote veranderingen in beweging. Ik begon in het boek en kon het niet meer wegleggen. De schrijfstijl is heel toegankelijk, het verhaal mooi, er is heel veel diepgang en je kan alleen maar verder lezen. Prachtig.


Recensie op Christina's boekenhoekje

Ellen benaderde mij eind september met de vraag of ik interesse had om Sky te lezen en te recenseren. Daar hoefde ik na het lezen van waar Sky over ging niet heel lang over na te denken. Ik zei volmondig ja.

Ik las de afgelopen week Sky en werd gegrepen door het verhaal. Door de vlotte pen van Ellen leest het boek als een trein, eerder een tgv dan een boemeltreintje overigens…

Sky wordt vanuit verschillende perspectieven uit de doeken gedaan. Grotendeels vanuit Elisa maar ook vanuit Julian en het laatste hoofdstuk vanuit Sky. Tevens wisselen het heden en verleden zich af maar het onderscheid hierin is duidelijk aangegeven. Het nu speelt zich af in genummerde hoofdstukken 1 t/m 10. Het verleden loopt van A t/m I.

De 16-jarige Elisa gaat met school naar Parijs, daar komt ze in aanraking met de 17-jarige Julian. Hij blijkt al een tijdje een oogje op Elisa te hebben en weet haar helemaal voor zich te winnen. Met alle gevolgen van dien. De zwangerschap van Elisa brengt verdeeldheid met zich mee. Niet alleen bij hun twee maar ook bij de ouders van zowel Julian als Elisa. Na een helse bevalling wordt hun dochter Sky geboren.

Als Sky er is loopt het al snel mis tussen Elisa en Julian. Hij vertrekt uit hun leven om daar 16 jaar later weer terug te keren. Het precieze hoe & waarom lees jezelf in Sky.

Sky behandeld diverse actuele thema’s zoals o.a. tienerzwangerschap, hoogbegaafdheid & sexting. Al deze thema’s worden geloofwaardig beschreven. Bij de hoogbegaafdheid hadden zowel Julian als Sky klassen op school overgeslagen maar het kan ook zijn dat hoogbegaafdheid resulteert in onderprestatie op school. Maar dat is bij iedereen verschillend. Het sociale isolement, het gevoel onbegrepen te zijn, het is allemaal herkenbaar. Sexting is echt een thema van de laatste jaren en inmiddels vaker onderwerp in boeken. Goed om daar aandacht aan te besteden omdat het zeker in combinatie met puberteit een daadwerkelijk probleem is geworden. Waar mijn inziens niet genoeg aandacht aan kan worden gegeven. En ook tienerzwangerschappen komen nog steeds redelijk vaak voor ondanks de anticonceptie mogelijkheden die voor handen zijn.

Onder het lezen wordt je constant mee gesleurd in de gevoelens van de hoofdpersonen, je kunt je gemakkelijk inleven in het wel en wee van zowel Elisa, Sky als Julian. En dat maakt het allemaal zo echt en herkenbaar. Het ene moment zit je weg te zwijmelen bij Julian en het andere moment denk je rot op egoïst! De puberende Sky wordt beschreven als beeldschermjunkie, oh hoe herkenbaar met twee pubers in huis ;-). Elisa als onafhankelijke alleenstaande vrouw met een druk leven. Verliefdheid, verdriet, teleurstelling, veilig voelen, sociale buurt controle, geheimen en hun openbaringen alles komt voorbij.

De cover van Sky past bij het verhaal, de kooi waarvan het deurtje naar de vrijheid opengaat door de sleutel van liefde. Als je Sky hebt gelezen begrijp je het gewoon. De cover spreekt mij aan door zijn eenvoud, twee kleuren en een begrijpende illustratie. De titel kan eenvoudig uitgelegd worden; Sky is de dochter van Elisa en Julian.

Er was maar één ongeloofwaardig puntje voor mij en dat was in het begin van het verhaal, de 10 minuten gesprekken op de school van Sky vonden plaats op een vrijdagavond. Dat heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt of van vrienden vernomen. Maar een kniesoor die daar over valt.

Sky is een verhaal dat nog even in je hoofd blijft hangen zodra je de eindstreep hebt gehaald. Genoeg stof tot nadenken en een open eind waardoor er nog van alles mogelijk is in de toekomst. Die eindstreep halen was overigens geen enkel probleem want Sky boeit van begin tot eind. Ik had hiervoor nooit eerder een boek van Ellen gelezen maar inmiddels heb ik een reservering bij de bibliotheek gemaakt 🙂

Sky telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging van 2015 en is hierbij boek 50/40.


Recensie op Rachelleest

Ze zijn nog zo jong, maar zo verliefd. Elisa en Julian leren zich op een schoolreis in Parijs kennen. Ze kunnen niet meer zonder elkaar, maar ze zijn pas zestien. Ze dromen met zijn tweeën dat ze de wereld willen verkennen. Totdat Elisa zich ziek begint te voelen. Elisa weet niet wat er aan de hand is. Ze is misselijk en haar humeur verandert steeds. De moeder van Elisa heeft een vermoeden en legt een zwangerschapstest bij hen op bed. Julian en Elisa kijken elkaar verwonderd aan. Het zou toch niet? Of wel? Ja, in Parijs. Het zou zomaar kunnen. Inderdaad, de zwangerschapstest geeft twee streepjes aan. Wat nu? Ze zijn nog zo jong. Julian wil graag de baby en Elisa heeft heel erg haar twijfels. Ze vindt zich veel te jong om moeder te worden.
Je wordt totaal meegezogen in dit mooie, maar ook heftige liefdesverhaal. Vanaf het begin tot het eind is het een prachtig verhaal. Je leert dochter Sky kennen. Van deze lieve meid ga je houden. De band en de liefde van moeder en dochter raakt je. Zeer mooi geschreven door de schrijfster Ellen Lina. Voor mij een pareltje onder de romans. Ik heb van dit boek ‘Sky’ zeer genoten.

Elisa is pas zeventien als ze een gezonde dochter op de wereld zet. Ze gaan ervoor en willen dit samen doen. Maar na drie heftige maanden verlaat Julian zijn gezin. Elisa staat er alleen voor met Sky en samen bouwen ze een bijzonder band op. Sky is nu aan het puberen en ligt met zichzelf in de knoop. Ze worstelt met haar hoge intelligentie en heeft weinig vrienden om zich heen. Totdat ze online een vriendje krijgt en nieuwsgierig wordt naar de relatie van mama en papa. Elisa weet hier geen raad mee. Stiekem is ze nog steeds verliefd op Julian, maar ook zo boos. Sky heeft het nergens anders meer over en wil contact zoeken met Julian. Elisa kan haar niet tegen spreken. Het is toch haar vader, maar dit gaat mis. Er gebeurt teveel op dit moment in Sky leven. Sky weet het allemaal niet meer. Ze neemt een beslissing, die geen moeder of vader wil meemaken. Hier verandert alles door. Julian komt terug in het leven van Elisa en Sky en dat zet alles op zijn kop. Niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook hun geheimen spelen een grote rol. Allebei maken ze zich grote zorgen om Sky en dat is het belangrijkste. Sky moet weer gelukkig worden na alles wat ze heeft meegemaakt.

Als je in het leven van Julian en Elisa stapt, dan heb je heerlijke leesuren. Het verhaal is romantisch, maar ook realistisch. Dat maakt het verhaal bijzonder. Alles kom je tegen. Vriendschap, liefde, verdriet, teleurstellingen, geheimen, noem maar op. Je leest in het heden en in het verleden. De liefde van Julian en Elisa voel je door de pagina’s heen. En dan Sky, een lieve meid die genoeg meemaakt. Hier wil ik dan ook niet teveel over verklappen, want het boek is daar te mooi voor. De letters zijn vrij groot en de hoofdstukken zijn niet te lang, maar eigenlijk maakt dat niks uit. Ik weet zeker als je aan dit boek begint dat je dezelfde mening als ik hebt. Een topper van een roman. Toen ik de laatste pagina’s omsloeg, ontdekte ik dat dit haar derde boek was. Dat is geweldig voor mijn nieuwsgierigheid. Snel zal ik weer in een boek duiken van Ellen Lina. De schrijfster heeft mij mooie leesuren gegeven en dat proeft naar meer. ‘Sky’ is zeker een aanrader.

Geschreven door Rachel


Recensie op Chicklit

Wie eerder Ooit zal ik je weer zien van Ellen Lina heeft gelezen, zal net als ik hoge verwachtingen hebben van haar nieuwe roman Sky. Ooit zal ik je weer zien heeft zo’n indruk op me gemaakt, dat ik het spannend vond om aan Sky te beginnen, omdat je zou denken dat het niet beter kan worden, maar dan bewijst Ellen dat dat zeker wel kan!

Sky is een heerlijk verhaal waarbij je vanaf de eerste bladzijde midden in de wereld van Elisa en Sky zit. Je leert de personages goed kennen en leeft enorm met ze mee. Ellen Lina heeft een hele toegankelijke en realistische schrijfstijl die fijn leest. Het verhaal is geen moment langdradig of saai. Daarnaast waren de app-berichten die in het boek zijn opgenomen een verassende afwisseling en erg origineel gedaan. De hoofdstukken wisselen zich af tussen het heden en het verleden en de timing tussen deze hoofdstukken is perfect. Vaak dacht ik aan het eind van een hoofdstuk: ‘Nee! Ik wil weten hoe het verder gaat!’ Heel knap gedaan! Het verslavingsgehalte is hoog; je wil maar door blijven lezen, maar toch ook weer niet omdat het boek dan te snel uit is.

Er zijn momenten waarop je hardop moet lachen, zoals de heerlijk droge humor van Elise, vooral als het om Julian gaat, maar ook momenten waarop het verhaal de diepte in gaat en serieuze thema’s behandelt, zoals tienermoederschap en cyberpesten. Sky zorgt er regelmatig voor dat de tranen je in je ogen staan. Naast de perfecte timing tussen hoofdstukken is ook de timing van de plottwisten bijzonder, net als de plottwisten zelf.

Het zal je dus niet verrassen dat dit boek van mij een dikke vijf hartjes krijgt! Sky is zo’n boek dat je één keer in de zoveel tijd tegenkomt en zo bijzonder is dat je weet dat je echt een pareltje in handen hebt.

Geschreven door Janneke Elderbroek


Recensie op Book Babbles

Wanneer Ellen Lina in de lucht kwam of ik haar nieuwe roman wilde recenseren kon ik mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken schuiven. Met haar tweede roman Ooit zal ik je weer zien heeft ze mij zo geraakt dat ik erg benieuwd was naar haar nieuwe verhaal. Stiekem vond ik het ook heel eng, ze moest zich met Sky ook wel weer bewijzen. Mijn verwachtingen waren niet bepaald laag. Maar man! Want doe je me aan!

Oké, weer even terug naar Sky. Sky is de dochter van Elisa. Elisa raakte op haar 16e zwanger van Julian, maar Sky heeft haar vader nooit gekend. Pubertijd zou de pubertijd niet zijn als Sky meer wilde weten over haar vader. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Zowel Sky als Elisa en Julian leren zichzelf beter kennen door de zoektocht van Sky.

Ellen weet dit verhaal weer zo te schrijven dat je niet anders kunt dan met alle drie de personages meeleven. Het verhaal wordt vanuit 2 perspectieven geschreven. Het heden en het verleden, en zelfs een stukje vanuit Julian. De schrijfstijl van Ellen is weer super fijn. Vlot, duidelijk, niet om de hete brij draaiend. En vooral onvoorspelbaar. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en kun je het niet meer loslaten. Helaas moest ik soms wel met zo’n ukje die ook aandacht vraagt hihi.

Er worden onderwerpen aangekaart die zeker van deze tijd zijn. Hoogbegaafdheid, tienermoederschap en de gevolgen daarvan, sexting. Niks wordt mooi verbloemd, het is zoals het is. Nadat we het boek uit hadden, kregen we een pdfje met daarin weetjes over Sky. Hierin konden we lezen hoe Ellen zich had ingelezen over deze onderwerpen. Vooral het stukje hoogbegaafdheid heeft ze heel mooi en realistisch uitgewerkt. Veel punten van alle onderwerpen waren heel herkenbaar.

De cover, bijzonder. Een cover die zeker mijn aandacht zou trekken in de boekhandel. In het begin had ik geen idee waarom deze cover in hemelsnaam bij het verhaal zou passen. Maar nu… zeker weten! Goed gekozen. Meer zeg ik niet, geen spoilers!

Ik geef niet vaak 5 hartjes/sterren. Maar dit boek verdiend het dubbel en dik! Een aanrader voor iedereen!

Geschreven door Dieuwke


Recensie op Wie Schrijft Blijft

Ellen Lina verstaat duidelijk de kunst om haar personages levensecht en herkenbaar te maken. Herken je jezelf er niet in, dan toch je vriendin, broer, of die vreemde vogel van de hoek. Ze beschrijft situaties waarin je zomaar zelf terecht zou kunnen komen, of die je herkent uit je omgeving.

‘Sky’ wordt gekenmerkt door een vlotte manier van schrijven, waardoor het erg gemakkelijk leest. Er komen nogal wat thema’s aan bod, zoals tienermoederschap, hoogbegaafdheid, zoeken naar je roots en sexting, maar allemaal op een toegankelijke en duidelijke manier gebracht.

Het lezen van ‘Sky’ was voor mij persoonlijk een feest van herkenning. Die Julian, het had mijn broer kunnen zijn. En dat het boek voelt als een adoptiekind, Sky past naadloos binnen ons gezin. Het is dat ik geen dochters heb…

Voor mij was dit het grootste pluspunt van het boek. Natuurlijk, het is een leuk, interessant en ook spannend verhaal waarin veel gebeurt, maar die herkenning in de personen geeft het voor mij persoonlijk nog iets extra’s.
En dan de cover. Ik had het verhaal al gelezen en er was een interessante mailwisseling ontstaan tussen Ellen en mij, toen zij de cover mailde. De tranen sprongen in mijn ogen toen ik dit beeld zag. Hij kwam echt even hard binnen. De kooi, het deurtje met de sleutel met het hart en de vogel die zijn vrijheid tegemoet vliegt… Voor hoeveel mensen die te maken hebben met hoogbegaafdheid, zoals Julian en Sky, zit dat deurtje nog potdicht… Verglijdt het leven aan de andere kant van de tralies. Juist deze mensen, die zo veel potentie hebben, leven vaak in een zelfgemaakte kooi van zich onbegrepen voelen, van zich anders voelen, van faalangst en niet tot daden kunnen komen. Hoogbegaafdheid is niet gemakkelijk en vaak ook helemaal niet leuk. Wat fijn dat er een verhaal geschreven is dat dit laat zien op een manier die voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is!

Conclusie: een soepel lezend verhaal, interessant en spannend, met een thematiek die mij raakte en herkenning bracht.

Geschreven door Monique


Recensie op Sim's cup of tea

1. Wat vond ik van de cover?
Geweldig! Toen ik het boek nog niet gelezen had dacht ik: “Wat een leuke cover“. Toen ik het boek aan het lezen was, dacht ik: “Wat een perfect passende cover“. Zodra je in het verhaal zit, is het niet moeilijk om te begrijpen dat de cover niet anders had moeten zijn.

2. Wat vond ik van de schrijfstijl?
Vlot, doordacht en gebaseerd op een breed publiek. Hiermee slaat de auteur zeker de spijker op de kop. Wanneer een verhaal al zwaar is van inhoud, is het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je de lezer erbij houdt. Dit doet Ellen perfect! Mede door vanuit het perspectief en karakter van de personages te schrijven. De woorden en zinnen las ik niet gewoon, maar ze dringen diep door en krijgen betekenis. Het was zelfs zo, dat ik op een gegeven moment niet meer moest kijken vanuit welk personage ik aan het lezen was. Helemaal top dus! Daarnaast is het zo dat je regelmatig een duik in het verleden van Elisa en Julian neemt. Daardoor leer je deze twee personages nog beter kennen. Ellen springt niet van de hak op de tak en maakt het totaal niet verwarrend. Je weet heel goed wanneer iets in het heden of in het verleden geschreven is.

3. Wie zijn de hoofdpersonages?
Sky, Elisa en Julian.

Ik begin even met Elisa. Een alleenstaande moeder van tweeëndertig met een tienerdochter. Ik denk dat dat al voldoende zegt en iedereen zich hier al de nodige voorstellingen bij kan maken. Financieel staat ze er niet goed voor en ze heeft moeite om een goede moeder-dochter relatie te hebben. Ze heeft flink wat bagage uit het verleden. Dit speelt een grote rol in elke beslissing die ze in haar leven maakt.

Elisa is op haar zestiende moeder geworden. Het perfecte droombeeld dat zij in gedachten had, is aan diggelen gegaan op het moment dat haar vriendje, Julian, haar en dochter Sky achterliet. Dit tekende haar voor het leven. Ze geeft het niet toe, maar haar niet-bestaande liefdesleven is volledig gebaseerd op haar gebrek aan vertrouwen en de breuk op jonge leeftijd. Toch heeft ze ook voldoende goede dingen in haar leven: haar dochter, haar ouders, de buren en haar werk. Dat zijn de belangrijkste dingen in haar leven en daar klampt ze zich hard aan vast. Maar wat als er iets of iemand weer in het spel komt, waardoor ze gaat twijfelen en keuzes moet maken?

Sky is een zestienjarig, hoogbegaafd meisje. Ze heeft problemen met het leggen van sociale contacten. Dit zorgt ervoor dat zij zich isoleert, nergens thuis voelt en het gevoel heeft dat haar moeder haar niet begrijpt. Wanneer ze kennismaakt met de online wereld en een vriendje krijgt via social media, wordt ze nieuwsgierig. Ze wordt steeds nieuwsgieriger naar de relatie tussen haar moeder en vader. Wie is hij? Waarom praat mama nooit over hem? Wat is er gebeurd?

Wanneer Sky op een dag besluit om haar vader op te zoeken dreigt alles mis te gaan. Haar leven staat compleet op zijn kop. Sky leert dat in de realiteit niets is wat het lijkt. Haar leven verandert in een wilde rit met een achtbaan. En Elisa en Julian zijn de mede-passagiers.

Julian is de papa van Sky en de eerste en enige liefde van Elisa. Julian en Elisa waren beiden nog heel jong toen ze ouders werden. Hij verliet de vrouwen in zijn leven toen Sky nog maar drie maanden oud was. Elisa stond er alleen voor en Julian heeft alles gemist in het leven van beide. Wanneer Julian Sky weer ziet, maakt dat een heleboel in hem los. Wat heeft hij toen gedaan? Wie is hij geworden, wát is er van hem geworden? Maar voornamelijk, wat gaat er nog allemaal gebeuren? Ook bij Julian is het niet allemaal zoals het lijkt en Elisa komt nog voor een aantal verrassingen te staan.

4. Wie is mijn favoriete personage?
Dat vind ik een hele moeilijke vraag, ook al stel ik hem aan mezelf. In veel boeken springt er wel altijd één iemand naar boven. Diegene waar je je als lezer meteen aan kunt linken en een ‘band’ mee voelt. In dit boek voelde ik me een toeschouwer, die vol spanning elke keer opnieuw wilde weten wat er ging gebeuren. Ik vind dat alle drie de hoofdpersonages zo goed beschreven zijn, dat je je er ook een voorstelling bij kunt maken. Je gaat je inbeelden hoe ze er uitzien, hoe hun gezichtsuitdrukkingen écht zijn en hoe ze bepaalde uitspraken maken. Als ik dan écht moet kiezen, ga ik voor Elisa. Een vrouw die veel meegemaakt heeft, nog steeds meemaakt en toch sterk staat. Ze heeft haar zwakke momenten, maar je leest over haar groei en ontwikkeling, ondanks dat ze al volwassen is.

5. Wat vond ik van het einde?
Een vraag die je je begint te stellen gedurende het lezen: “Hoe zal dit eindigen?” Ik begon me al een beeld te schetsen over hoe het allemaal kón eindigen. Maar ik zeg jullie dit, dit was niet één van mijn scenario’s. Alleen maar goed dus! Heerlijk onvoorspelbaar.

6. Zou ik het boek aan vrienden/familie aanraden?
Ab-so-luut! Dat heb ik zelfs al gedaan! Zodra het boek uit was, had ik een gevoel van: en nu? Er zijn genoeg mensen die momenteel boeken aan het lezen zijn of waarvan ik weet dat ze graag lezen. Sky aanraden is een makkie! Een boek met een goede inhoud. Geschreven met passie en liefde. Je merkt echt dat Ellen haar hart en ziel in dit boek gestopt heeft.

Tot slot
Ellen Lina did it again. Ik had hoge verwachtingen van Sky en ze heeft het waargemaakt. Een boek dat aan ál mijn verwachtingen voldeed. Het was spannend, emotioneel, welbespraakt en er zat zelfs humor in! Het is een aanrader voor een ieder die van een pakkend verhaal met diepgang en persoonlijke ontwikkeling van de personages houdt. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende “Ellen Lina!”

Geschreven door Simone


Recensie op Boekboetiek

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was.

Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky’s mentor komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken groter dan ooit.

Ooit zal ik je weer zien was één van mijn favoriete boeken van 2014 en ik kon dus niet wachten om ook Ellen Lina's nieuwste boek Sky te lezen. De cover is in ieder geval veelbelovend en ook de flaptekst maakte me heel nieuwsgierig.

Toen ik het boek opensloeg (lees: mijn e-reader opstartte) herkende ik onmiddellijk Ellen Lina's pakkende schrijfstijl. Korte zinnen en realistische dialogen zorgen voor een aangename leeservaring. Wat begon met het voornemen om even een klein stukje te lezen eindigde met een urendurende leessessie en een uitgelezen boek.

Het perspectief wisselt tussen Elisa en Sky en af en toe komt ook Julian aan het woord. Op die manier worden alle kanten van het verhaal voldoende belicht en word je meegesleept in het leven van de personages. Moeder en dochter hebben zo met hun eigen demonen te kampen en het botst dan ook regelmatig tussen die twee. Ondanks het generatieverschil worden beide personages even geloofwaardig neergezet en ik kon me ook in allebei goed inleven. Ik vond vooral Sky een heel intrigerend personage, dus zij had wat mij betreft (nog) meer aan het woord mogen komen.

Nee, Sky barst niet van de spectaculaire gebeurtenissen, integendeel, maar ook het leven van alledag kan een vat vol emoties zijn en die komen dan ook heel goed uit de verf. Een scala aan emoties passeert de revue en door te kiezen voor actuele thema's als sexting, tienermoederschap en hoogbegaafdheid wordt het een heel hedendaags en vooral intens verhaal.

Met dit boek bewijst Ellen Lina dat je geen spectaculaire plotwendingen of ingewikkelde verhaallijnen nodig hebt om een meeslepend verhaal te schrijven. Realistische personages en hun sores doen het in de handen van de juiste auteur ook prima. Sky schittert simpelweg in eenvoud.

Geschreven door Annelies


Recensie op Shyama in Boekenland

'Hallo lieve Sky, fluistert hij dan. "Welkom op de wereld". Wij zijn je papa en mama en we zullen goed voor je zorgen. Jou zal nooit iets overkomen en niemand zal je ooit pijn doen. Ik hou zoveel van jullie. Ik bescherm jou en je mama met m'n leven. Ik beloof het.'

Dit waren zestien jaar geleden de veelbelovende woorden van de toen achttienjarige Julian Sanders, de vriend van Elisa Verhaag, die op haar zestiende beviel van hun ongeplande kindje, Sky. Hij rekende buiten de waard met zijn belofte, want van dat beschermen en samenzijn kwam niks terecht. Hij verdween drie maanden na de bevalling uit hun leven en liet Elisa radeloos en intens verdrietig alleen met de opvoeding van Sky.

Ondanks Elisa's toegewijde liefde en zorg voelt haar puberdochter zich eenzaam. Op school valt ze door haar hoogbegaafdheid buiten de groep en thuis zit ze overwegend op het internet te surfen. Op deze manier krijgt ze ineens een online vriendje waardoor ze zichtbaar opfleurt. Ze hunkert naar haar vader en bestookt haar moeder met vragen over hem.

Hier is Elisa niet blij mee, ze vreest dat contact tussen Sky en haar vader op niets zal uitlopen. Deze vrees wordt helaas bewaarheid, en wanneer dan ook nog de mentrix van Sky's school met heftig nieuws op de proppen komt, is de ellende niet te overzien in hun doorgaans rustige leventje. Tot overmaat van ramp komt Julian, na zestien jaar, weer in beeld in Elisa's leven. Ze zijn dan wel samen de ouders van Sky, maar ze lijken verder van elkaar te staan dan ooit. Hoe zal dit zich manifesteren?

Wauw, wat een heftig verhaal, was mijn eerste gedachte toen ik het boek dichtsloeg. Het voelde alsof ik een duizelingwekkende rit in een achtbaan had gemaakt en weer moest aarden op stabiele grond. Ellen Lina heeft het verhaal beschreven met een gedreven intensiteit die voelbaar is en kippenvel geeft. Het is zeer eigentijds geschreven met dito taalgebruik, waardoor de geloofwaardigheid en de setting van het verhaal in perfecte harmonie zijn.

Ellen's liefde voor haar geboorteplaats- en voormalige woonplaats Arnhem (ze woont nu op Curaçao) is zo groot dat ze het een prominente plek, als een soort extra personage, heeft gegeven in deze roman. Tijdens haar boekpresentatie in Arnhem zei ze erover: "Het is tot in de ziel mijn boek, het is 'thuis'. Sky is thuis, deze plek is thuis, Arnhem is thuis!"

Elisa en Sky wonen in een eenvoudige buurt in Arnhem, waar de gemeenschapszin groot is en er nog sociale controle is in onze doorgaans anonieme 'ik-maatschappij'. Dit voelt heel gemoedelijk en gezellig en komt ook als dusdanig over in dit verhaal.

Ze heeft zich goed verdiept in zaken als hoogbegaafdheid en de verstrekkende gevolgen die eenzaamheid met zich mee kan brengen in ons internettijdperk, waarin iedereen zich kan voordoen zoals hij/zij dat wenst, ongeacht de gevolgen. Het liefdesverhaal van Elisa en Julian is sterk voelbaar waardoor het lijkt alsof je ze kent en alles met ze meebeleeft. Ik vind het subliem en diepgaand beschreven, de emoties spatten van de bladzijden af!

Ellen Lina heeft een authentieke pen die ze opvallend vlot hanteert, mèt een scherp oog voor sfeer en realiteit.

Geschreven door Shyama Hopman


Recensie op Hebban

Voor de blogtour rondom Sky mag ik ook een bijdrage leveren aan de promotie van het nieuwste boek van Ellen Lina-Rink en daar ben ik blij mee want het is een prachtig boek geworden. Ellen kende ik al van haar eerdere boek ‘Als ik je ooit weer zie’. Voor dit boek kreeg ze van mij een goede recensie. De verwachtingen waren dus ook hoog gespannen deze keer. Ze heeft mij niet teleurgesteld want het is een heerlijk boek waarin je meegetrokken wordt in de wereld van Elisa, Julian en Sky.

Ellen woont met haar gezin in Willemstad op Curaçao maar hoopt over enige tijd toch terug te keren naar Nederland. Ellen heeft de PABO afgerond en heeft zeven jaar les gegeven op het MBO onderwijs en houdt zich naast haar gezin bezig met Nederlandse les en het schrijven.

Ellen Lina-Rink schroomt niet om beladen thema’s aan te pakken. Elisa wordt op zestienjarige leeftijd zwanger en Julian de vader van Sky verlaat zijn gezin als Sky slechts drie maanden oud is. Maar Julian kan niet anders, zijn hoogbegaafdheid speelt hem parten.
Elisa haar leven staat totaal op zijn kop omdat ze er niet aan toe is om al een baby op te voeden, laat staan in haar eentje. Ze krijgt gelukkig veel steun van haar ouders en haar vriendinnen. Maar ze mist de vader van haar kind, ze mist een soulmate.
Sky groeit op in een sociaal isolement en vindt door haar eveneens hoogbegaafdheid geen aansluiting bij haar leeftijdsgenoten. Hier wordt misbruik van gemaakt door iemand uit haar klas en Sky wordt het slachtoffer van sexting.

Als Sky zestien jaar is zoekt ze contact met haar vader en Elisa’s leven wordt weer helemaal overhoop gehaald. Julian is de enige man die zij in haar leven wil maar ook de man met wie het onmogelijk is om mee samen te leven. Mannen die in haar leven verschijnen zijn geen blijvers, haar hart behoort nog steeds toe aan Julian.

Het boek wordt vanuit verschillende perspectieven beschreven en ook vanuit het verleden, in de tijd dat Julian en Elisa verliefd werden en de tijd waarin Sky is verwekt. Dit geeft op indringende wijze een kijk in het leven en gevoelens van de hoofdpersonen. Je zit heel dicht op hun huid en dat maakt dit boek ook zo levensecht. Met de wetenschap die Julian en Elisa nu hebben komen ze tot de ontdekking dat hun leven wellicht heel anders was gelopen.

De cover van het boek kent een metafoor. De vogel in de kooi is een metafoor voor de hoogbegaafdheid. “De spijlen van je kooi bestaan alleen maar in je hoofd”. Op de social media is te lezen dat Monique Dijkgraaf Ellen heeft het bijgestaan over het thema hoogbegaafdheid. Voor deze blogtour stuurde Ellen mij allemaal weetjes over hoe dit boek tot stand is gekomen en waardoor ze werd geïnspireerd. Erg leuk om te lezen, deze informatie zou goed als aanvulling gebruikt kunnen worden in het boek.

Een boek waar ik heerlijk door werd gegrepen. Ik kan het jullie echt aanraden om werk van Ellen te gaan lezen. Prettig schrijfritme, mooie zinnen en vanuit verschillende perspectieven beschreven. Echt een boek waarin je wilt doorlezen. Ondertussen is ze alweer volop bezig met de volgende boeken. We gaan ongetwijfeld (weer) meer van haar horen.

Geschreven door Wemmie


Recensie op Jenny's Bookcase

Het was alweer even geleden dat Ellen Lina een boek uitbracht. Na ‘Ooit zal ik je weer zien’ was ik fan en keek erg uit naar Sky. De verwachtingen die ik had waren erg hoog, want probeer het succes van ‘Ooit zag ik je weer zien’ maar eens te overtreffen.
Elisa woont samen met haar puberdochter Sky in een volkswijk in een klein, maar gezellig huis. Ondanks dat Elisa jong moeder werd is ze toch kleuterjuf geworden en weet ze met haar salaris net het hoofd boven water te houden. Sky vind dat lastig, omdat ze niet net als haar klasgenoten op vakantie gaat of gave dingen doet. Sky is een bijzonder meisje, ze is ontzettend slim, maar maakt daardoor weinig aansluiting met leeftijdgenootjes. Ze zit altijd met een neus in een boek is vaak humeurig. Elisa weet niet goed wat ze ermee aan moet, maar ze heeft veel steun van haar ouders, vriendinnen en de buren. Toch kan Elisa er niet om heen, er is een gemis, bij haar maar ook bij Sky. De vader van Sky is niet meer in beeld, maar ze is er wel heel erg in geïnteresseerd en ze wil weten hoe hij heet en wie hij is. Elisa wil dit niet vertellen, omdat ze denkt het hoofdstuk afgesloten te hebben. Tegen beter weten in komt Sky toch achter zijn naam en zoekt hem op. Dat veroorzaakt meer dan iedereen had kunnen vermoeden.
Wow! Ik weet niet hoe Ellen Lina het voor elkaar krijgt, maar ze weet zo te schrijven dat je niet kunt ophouden. Ik vergelijk het even oneerbiedig met een zak chips, als je eenmaal begonnen bent, dan moet die zak leeg. Toen ik eenmaal in het boek begon, moest ik verder lezen, maar ja… ik reis maar tien minuten met de trein naar mijn werk. Het was niet te doen! De wendingen in het boek zijn verrassend en zette mij totaal op het verkeerde been.Elisa en Sky zijn twee lieve vrouwen die je gedurende het boek steeds beter leert kennen. Ik ben toch een beetje van ze gaan houden. En dan de man, waar het allemaal om draait. In mijn hoofd is hij een soort Christian Grey, maar dan zonder alle toeters en bellen. Hij is irritant, mysterieus en heel knap (in mijn hoofd dan). De onderwerpen hoogbegaafdheid en social media zijn aansprekend en mooi uitgewerkt. Daarnaast zit het boek zit vol met drama, romantiek, verdriet, vreugde, humor en bevat dus alles wat je in een boek van Ellen Lina verwacht. Het heeft mijn verwachtingen waar gemaakt en ik ben nog steeds een groot fan!


Recensie op De Leesfabriek

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was. Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Ineens wil ze informatie over Julian en pubert ze erger dan ooit. Elisa voelt dat ze de grip aan het verliezen is. Alles wat ze achter zich had gelaten, wordt weer overhoop gehaald. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is, Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken inmiddels groter dan ooit.

Na het lezen van Ooit zal ik je weer zien had ik enorm hoge verwachting voor ik begon aan Sky. Daarbij komt dat ik de cover enorm mooi vind en dat deze me erg nieuwsgierig maakte naar het verhaal.

Van in het begin is Sky een verhaal dat de lezer met zich meeneemt en niet loslaat. Je leeft als lezer erg mee met de personages die door de auteur heel realistisch worden neergezet in een alledaagse leefwereld. Ellen Lina toonde eerder aan dat ze goed overweg kan met hedendaagse sociale thema’s en dit boek is geen uitzondering. Hoewel het verhaal op zich voor mij niet heel herkenbaar is, grepen de emoties en gevoelens van de personages me toch naar de keel en kreeg ik het gevoel zelf middenin het verhaal te staan. Naast de personages en de setting, zijn ook de dialogen uit het leven gegrepen. De personages reageren naargelang hun karakter en gemoedstoestand en blijven daardoor levensecht.

Het verhaal van Sky is best een zwaar en donker verhaal. Maar de auteur weet er op de juiste momenten de nodige humor in te brengen om de sombere sfeer waar nodig even te doorprikken. Wat mij persoonlijk nog het meest geraakt heeft in dit verhaal: hoe de liefde van een ouder voor een kind zelfs de ergste haatgevoelens overwint.

Sky houdt de lezer van begin tot einde in een ijzeren greep en neemt je mee in de rollercoaster die het leven is: vol liefde, angst en haat. Het is subliem opgebouwd tot en met de laatste bladzijde en zelfs dan gebeurt er iets wat je niet verwacht…

Geschreven door Valerie Vaes


Recensie op Boekverslaafde

Vorig jaar las ik Ooit zal ik je weer zien van Ellen Lina waar ik nog steeds helemaal lyrisch over ben. Een boek wat mij totaal omver blies, wat mij zo ontzettend geraakt heeft, een diepe indruk bij me heeft achter gelaten. Met recht het mooiste boek wat ik ooit las. Enthousiast was ik toen ik hoorde dat er een nieuwe Lina onderweg was, en ik stond dan ook te trappelen om hierin te mogen beginnen.

Dankzij de blogtour van Sky mocht ik het boek al lezen voordat het boek officieel verschijnt. Gedurende de periode van 26 oktober tot en met 27 november verschijnen de recensies van mij en mijn collega bloggers online.

Ga der maar aanstaan als auteur, na zo’n groot succes als Ooit zal ik je weer zien. Zie dat ooit nog maar eens te evenaren, laat staan te overtreffen! Iets waar Ellen zichzelf ook heel goed van bewust is. Hoe zou Sky worden ontvangen? Zou het haar lukken om mij na Ooit zal ik je weer zien wederom omver te blazen? Een zeer lastige klus, maar… She did it!

Sky speelt zich afwisselend af in het heden en het verleden. De hoofdstukken vanuit het heden hebben als hoofdstukaanduiding een cijfer en de hoofdstukken vanuit het verleden hebben een letter als hoofdstukaanduiding. Sky is voornamelijk geschreven vanuit hoofdpersonage Elisa Verhaag.

Ellen Lina heeft een kenmerkende eigen schrijfstijl. Een zeer vlotte, moderne, beeldende schrijfstijl, met heel veel diepgang en herkenning. Haar verhalen zijn zo inlevend, ze raken je enorm. Naast heftige emoties voegt Ellen de nodig humor aan haar verhalen toe. Eenmaal begonnen met lezen, was ik volledig in de ban van Sky en kon niet meer stoppen met lezen. Ellen is voor mij een groot schrijftalent, wat ze ook schrijft alles is goed, ik hou van haar schrijfstijl.

In Sky staan de zestienjarige Sky en de tweeëndertigjarige Elisa Verhaag centraal. Zestien haar geleden stond het leven van Elisa volledig zijn kop. Als zestienjarig meisje was ze bezig de wereld te ontdekken, ze had haar leven nog helemaal voor zich, toen ze ongewenst zwanger bleek. Zo ligt de wereld aan je voeten en zo ben je plotseling moeder van een dochter, terwijl je zelf nog maar een kind bent. Spijt van haar keuze heeft Elisa nooit gehad. Sky, is het beste wat haar ooit is overkomen. Elisa en Sky hebben een hele hechte band. Ze hebben het goed samen. De afgelopen jaren waren loodzwaar, Elisa stond overal alleen voor als alleenstaande moeder. Julian, Sky’s vader liet haar barsten, dus Elisa vertolkte de vader én moederrol. En moest keihard werken om in leven te blijven. Ze mist een partner in haar leven, iemand waarmee ze haar zorgen kan delen. Sky, is een bijzonder meisje, over wie ze zich grote zorgen maakt. Ze is enorm kwets- en beïnvloedbaar. Sky doet Twee Talig Onderwijs Gymnasium. Ze is hoogbegaafd en loopt ver voor op haar leeftijdsgenoten. Hierdoor vindt ze weinig aansluiting bij de rest en is ze een echte einzelgänger.
Sky heeft haar vader nooit gekend, haar vader vertrok toen ze slecht drie maanden oud was, ze mist een vaderfiguur in haar leven. Sky is benieuwd naar dat stukje van haar afkomst en is eraan toe om haar vader te leren kennen. Voor Elisa een no-go-area. Het gevreesde moment wat ooit zou komen, is aangebroken, het is tijd voor de waarheid. Elisa kan haar dochter niet langer beschermen tegen het kwaad dat haar vader heet, het is tijd om haar los te laten en op ontdekkingsreis te laten gaan. Maar of ze daar verstandig aan doet? En of ze daar gelukkig van wordt?

Julian Sanders, Elisa’s jeugdliefde en vader van Sky. Hij schaadde haar vertrouwen diep, sindsdien durft ze geen enkele man ooit nog te vertrouwen. Zestien jaar later lukt het haar nog altijd niet om dit hoofdstuk af te sluiten. Julian heeft het helemaal gemaakt, hij heeft zijn droom waargemaakt, hij wél. Als eigenaar van een enorm bedrijf met kantoren in Nederland en Vancouver. Wat een egocentrische gevoelloze klootzak. Je weet gewoon niet of je als lezer sympathie voor hem op moet brengen, of juist niet?

De verhaallijn is zeer goed uitgewerkt, de karakters idem, deze zijn zeer herkenbaar en levendig neergezet. Ellen heeft een realistisch beeld geschetst. De emoties zijn voelbaar overgebracht. Gedurende het lezen schoten mijn emoties over en weer, van een lach naar een traan. Sky luchtiger dan Ooit zal ik je weer zien? Welnee! Ik had het ook kunnen weten. Ellen schrijft haar verhalen met zoveel diepgang. Zo nu en dan greep het verhaal me naar de keel. Je voelt de pijn en het verdriet van Sky en Elisa, ook haar woede. Het raakte me diep ik voelde enorm met ze mee. De machteloosheid van Elisa en die lieve arme Sky. Er zat wederom veel herkenning in Sky.

Moederliefde, daar draait het om in Sky. De zorgen, angsten, de wanhoop, het loslaten van je kinderen, een van de moeilijkste dingen die horen bij het moeder zijn. Je beschermt je kinderen met je eigen leven. Elisa wil een mooiere, betere toekomst voor haar dochter dan zij zelf had.

Ellen heeft haar liefdesroman verweven met heftige hedendaagse thematiek, welke ze op prachtige wijze heeft uitgewerkt. Tienerzwangerschap, moederschap en hoogbegaafdheid. Een mooie situatieschets van de jeugd van tegenwoordig, de herkenning, hoe ze verweven zijn met hun mobieltjes en het internet. Hun hele sociale leven is beperkt tot dat ene mobieltje, de wereld daarbuiten bestaat niet meer. Communicatie gaat enkel nog via internet en mobiel, praten kunnen ze niet meer. En dan de grote gevaren van het internet, die in Sky zeer goed benadrukt worden.

Ooit zal ik je weer zien heeft een speciaal plekje bij mij, maar ook Sky is weer fucking goed en heeft haar plekje weten te veroveren, weer helemaal anders en totaal niet vergelijkbaar, maar toch een echte Lina. Wat baalde ik ervan dat ik haar alweer uit had.

Een levensingrijpende gebeurtenis, een samenloop van omstandigheden die alles voorgoed veranderd. Als ze denkt dat het drama compleet is, wordt haar ergste nachtmerrie waarheid en bereikt ze het absolute dieptepunt.

Ondertussen schrijft Ellen er lustig op los, er staat ons nog heel wat moois te wachten de komende tijd. Recent las ik het manuscript van de erotische trilogie KING.
E.L. James maak plaats, want Ellen Lina komt eraan. Een totaal ander genre, maar zeer zeker de moeite van het lezen waard. En dan staat ook nog Crash op het programma. Crash gaat richting de thrillerkant, ik als thrillerliefhebber sta te popelen om erin te kunnen gaan beginnen…

Sky, aangrijpende liefdesroman, moederliefde, oude littekens, de gevaren van het internet. Als ze denkt dat het drama compleet is, wordt haar ergste nachtmerrie waarheid. She did it again. Mustread!

Geschreven door Kat


Recensie op Kletspraatjes

Ik weet nog heel goed dat ik twee jaar geleden een email kreeg, met de vraag of ik Ooit zal ik je weer zien wilde recenseren. Ik zag de voorkant, las de flaptekst en vond het mailtje wel schattig, dat ik dacht: “Ach, waarom ook niet?” Het werd één van mijn favoriete boeken van het jaar 2013 en nog steeds denk ik wel eens aan het boek terug. Dit jaar kreeg ik een moderne versie van die email, namelijk een Twitter DM. Of ik Sky wilde lezen en mee wilde doen aan de blogtour? Ik hoefde dit keer niet eens na te denken: ik zei gewoon alvast ja!

Na veel DM’s op Twitter en een email met de pdf, kon ik eindelijk beginnen met lezen. Ik besloot toch nog even te wachten, omdat mijn recensie pas 6 november (vandaag!) zou verschijnen en ik het verhaal nog vers in mijn geheugen wilde hebben voor de boekpresentatie, die morgen is. Dat voornemen mislukte toen ik op een woensdagavond op de bank aan het hangen was, er niks leuks op tv was en ook geen ander boek beneden had liggen. Ik begon in Sky, en de volgende ochtend was het boek opeens uit.

Opeens uit ja, want wauw wat is dit voor boek. Ik las op woensdagavond en donderdagochtend, probeerde daarna aan mamma uit te leggen waarom het boek zo goed was en waar het over ging. Dat is mega moeilijk, ik stond een half uur uit te leggen waar Sky nou over gaat. Ik probeer het hier in een iets beknoptere vorm:

Sky gaat voornamelijk over Elisa, die op haar zestiende moeder is geworden van een dochter Sky, die nu zelf zestien is. Ze woont samen met haar dochter in Arnhem en heeft grote moeite haar dochter op te voeden, want de vader is niet meer in beeld. Een moeilijke positie, maar Sky maakt het haar moeder niet gemakkelijk met alle vragen die ze over haar vader heeft.

Meer wil ik eigenlijk gewoon niet prijsgeven, omdat je het boek beter gewoon zelf kunt lezen. Zelfs de schrijfster gaf al aan dat ze het moeilijk vond om een echt goede samenvatting van het boek te geven. Er gebeurt zo veel, en alles hangt zo met elkaar samen dat het moeilijk is om geen spoilers te geven van de gebeurtenissen die later plaatsvinden. En daarom doe ik het dus maar lekker niet.

Maar goed, nu over het boek zelf. Sky is niet eens echt een bijzonder verhaal. Dat klinkt een beetje negatief, maar zo bedoel ik het niet. Elisa’s verhaal is er één die iedereen zou kunnen overkomen (althans, de vrouwelijke helft van de bevolking dan). Het verhaal is alleen wel zo opgeschreven dat het interessant wordt, want de schrijfstijl van Ellen Lina is wat het boek zo mooi maakt. Eigenlijk laat dit boek zien dat je geen hoofd vol fantasie hoeft te hebben om een prachtig boek te schrijven. Met een verhaal over een tienerzwangerschap kom je er ook. En daarmee bedoel ik dan weer niet dat deze auteur fantasieloos is, ik bedoel dit allemaal heel positief. Het is gewoon een mooi, realistisch verhaal. Echt een verhaal dat je kan raken.

De personages vond dan weer wel verfrissend. Sky en haar vader zijn allebei hoogbegaafd en sociaal een beetje onhandig en teruggetrokken. Meestal zijn hoofdpersonen juist het tegenovergestelde, dus ik vond het een heel goede toevoeging aan de bijzonderheid van dit boek. Het maakt dat het boek net iets anders is dan andere boeken over tienerzwangerschappen en over het vinden van je vader. Dat zijn trouwens de thema’s in dit boek, maar er gebeurt nog veel meer. Het is niet eens echt een cliché, ook al lijkt dat nu wel als ik het zo opschrijf.

Ik weet verder eigenlijk gewoon niet zo goed wat ik moet opschrijven over dit boek. Ik vond het gewoon een heel mooi boek dat ik te snel heb uitgelezen. Ik vind het zo jammer dat er niet wat meer aandacht is voor Ellens boeken, want ze zijn allemaal (oké, ik heb er twee gelezen) heel mooi. Sowieso een aanrader voor iedereen die van realistische verhalen houdt, maar Sky zou ik gewoon even aan iedereen aanraden. Je weet niet wat je leest als je in Sky begint! Sky krijgt daarom van mij gewoon lekker vijf sterren.

Geschreven door Lilian


Recensie op In de boekenkast

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was.

Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken groter dan ooit.

Het verhaal van Sky wordt beschreven vanuit het oogpunt van Elisa, de moeder van Sky. Samen met haar beleef je als lezer de intense relatie tussen Elisa en haar puberende dochter Sky mee. Een dochter die het erg moeilijk heeft, ze is hoogbegaafd worstelt hiermee en voelt zich erg eenzaam, een buitenstaander. De enige persoon bij wie Sky zich speciaal voelt is bij haar internetvriendje Givaino. Haar moeder vertrouwt Givaino echter niet en wil dat haar dochter stopt met dit contact. Daarnaast is er nog de zoektocht naar haar vader. Sky wil weten waarom haar vader hun verlaten heeft, terwijl haar moeder liever niet meer aan dit verleden terug denkt. Uiteindelijk besluit Elisa toch meer te vertellen over haar relatie met Julian (de vader van Sky). Wanneer Sky contact met haar vader zoekt loopt alles volledig uit de hand, met alle gevolgen van dien. Dan blijkt dat er nog meer aan de hand is met Sky….

Het verhaal speelt afwisselend af in het heden en het verleden van Elisa. Tijdens de momenten terug in tijd vertelt Elisa haar dochter (en de lezer) over haar relatie met Julian, waarvan ze op zestienjarige leeftijd in verwachting raakte en haar daarna kort na de bevalling alleen achterliet.

Sky is werkelijk een achtbaan aan emoties. De liefde, maar vooral ook de spanningen en de wanhoop -die daar weer uit voortvloeit – tussen moeder en dochter zijn knap beschreven en worden daardoor bijna tastbaar. Sky is dan ook een intense roman, een verhaal met veel diepgang die je hoogst waarschijnlijk als lezer niet onberoerd zal laten.


Recensie op Burn my Book

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was.

Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken groter dan ooit.

Ik zag de cover op Instagram van Sky verschijnen en ik dacht gelijk; OHMYGOD ZO MOOI. Ik reageerde op de foto en van het een kwam het ander. En weet je wat? Ik mocht meedoen aan de blogtour van Sky! WOOOOOH! Dankjewel Ellen!

Sky is het eerste boek dat ik las van Ellen Lina. Kan iemand mij vertellen waarom ik haar nog nooit eerder heb ontdekt? Wauw, wat schrijft ze mooi! Ellen is bekend van het boek Ooit zal ik je weer zien. Helaas heb ik die nog niet gelezen, maar daar komt snel verandering in!

Ellen heeft met Sky heftige onderwerpen aan bod gebracht; Sexting, tienermoederschap en hoogbegaafdheid zijn dingen die aan bod komen. Juist omdat deze onderwerpen zoveel spelen in de samenleving zorgt het verhaal ervoor dat het je in zijn ban heeft. Of je nu een ouder bent, een tiener, een voogd of een grootouder.. Sky is een verhaal dat je door een achtbaan van emoties sleept. Het ene moment zit je te grinniken en het andere moment kan je rennen voor de doos tissues. Yep.. Dat doet Sky met je.

Op de een of andere manier heeft Ellen mij geraakt met haar schrijfwijze. Het leest heerlijk weg en het is zó realistisch omschreven. Ik hou ervan! In sommige situaties leek het wel alsof ik Sky of Elisa was. Als een auteur ervoor kan zorgen dat jij het verhaal zo kan beleven alsof het werkelijk is gebeurd, dan weet je dat het verhaal goed geschreven is. Voor je het weet zit je alweer op de laatste bladzijde van Sky en vind je het jammer dat er niet nog 200 bladzijdes achteraan zijn geplakt.

Ik wil zoveel meer vertellen over Sky, maar ik denk dat je het boek zelf moet beleven. Leef je in, in de emoties van Elisa, de driftbuien van Sky en de boosheid van Julian en voor je het weet schep je een band met alle drie.

Ellen heeft met Sky een fantastische roman neergezet met heftige onderwerpen die wel eens vaker besproken mogen worden. Chapeau!

Geschreven door Lindsey


Recensie op Drukinkt

Het verhaal
De flaptekst van het boek is als volgt:

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was.

Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Ineens wil ze informatie over Julian en pubert ze erger dan ooit. Elisa voelt dat ze de grip aan het verliezen is. Alles wat ze achter zich had gelaten, wordt weer overhoop gehaald. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky's mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa's leven en de verschillen tussen hen blijken inmiddels groter dan ooit.

Conclusie
Dit boek zit minstens net zo goed in elkaar als "Ooit zal ik je weer zien". Dus ja, ik was alweer onder de indruk. Het thema is overigens wel heel anders. Wat me opviel is dat de verschillende relaties zo goed uitgewerkt zijn. De relatie tussen Elisa en Sky is bijvoorbeeld levensecht. Ze houden duidelijk van elkaar, maar hebben door de puberteit van Sky ook heel venijnige discussies. Vooral een bepaalde discussie die niet rechtstreeks, maar via een psycholoog wordt gehouden, bleef me erg bij.

De relatie tussen Elisa en Julian is ook erg goed uitgewerkt. Ze trekken elkaar aan, maar door alles wat er tussen hun gebeurd is, zijn ze tegelijkertijd mijlenver van elkaar verwijderd geraakt. Dan is er ook nog de relatie tussen Sky en haar vader, die zowel de relatie tussen Sky en haar moeder en die tussen Elisa en Julian verder op scherp zet. Al deze relaties worden gekenmerkt door tegenstrijdige gevoelens, die heel mooi neergezet zijn. Het verhaal wordt ook nergens ingewikkeld, ook al zijn er aardig wat verhaallijnen.

Er zit ook spanning in het verhaal. De discussies tussen de hoofdpersonen en de vraag hoe ze hier uit gaan komen maken het al spannend. Maar het is ook duidelijk dat er iets met Sky gebeurd is dat niet met haar vader of moeder te maken heeft. Dit leidt tot een drastische daad van Sky. Toen duidelijk werd wat er precies is gebeurd, raakte mij dat zeer. Deze verhaallijn zet ook weer andere gebeurtenissen in gang.

Dit verhaal heeft alles dat een boek voor mijn interessant maakt. Een zekere mate van spanning, levendige hoofdpersonen, sterke dialogen, een verhaallijn met een actueel thema en een verrassing in de laatste regels van de epiloog die ik niet zag aankomen. Ook de problemen die de hoofdpersonen moeten overwinnen en de manier waarop ze dat doen maken het verhaal overtuigend.

Geschreven door Bianca Brummelhuis


Recensie op Connie's boekenblog

Sky
De zestienjarige Sky is opgegroeid zonder vader. Vlak na haar geboorte is hij er vandoor gegaan en heeft nooit meer wat van zich laten horen. Sky mist een vader in haar leven zeker omdat ze een eenzame puber is zonder vrienden. Ze heeft alleen een internet vriendje aan wie ze veel tijd besteed.
Op school is Sky een buitenstaander doordat ze hoogbegaafd is en veel moeite heeft met het maken van sociale contacten. Bovendien speelt er meer op school waardoor ze niet prettig in haar vel zit.
Sky zoekt contact met haar vader maar dat loopt niet zoals ze verwacht had en dat heeft vreselijke gevolgen.

Julian, is er vandoor gegaan en heeft nooit meer omgekeken naar zijn dochter en de vrouw die ooit zijn grote liefde was. Wanneer Sky contact met hem zoekt zet dat zijn hele geordende leven op z'n kop.

Elisa, is op haar zestiende moeder geworden van Sky. En hoewel ze zielsveel van haar dochter houdt vind ze het zwaar om alleen een kind op te voeden. Zeker omdat ze zich veel zorgen maakt over de eenzaamheid en teruggetrokkenheid van Sky. Ook heeft Elisa haar twijfels over het internet vriendje van Sky, iets waar haar dochter niets van wil horen. Ze heeft grote moeite om met het heftige pubergedrag van Sky om te gaan.
Wanneer Sky contact met haar vader zoekt beseft Elisa dat ze het hoofdstuk Julian Sanders nog altijd niet heeft kunnen afsluiten ook al zijn ze 16 jaar verder. Ze wil niets meer met hem te maken hebben maar in het belang van Sky zal ze dit toch moeten doen.

Heden
Het verhaal wordt verteld in de ik vorm door Elisa. Het begint in het heden waar je als lezer kennis maakt met moeder en dochter. Al snel is duidelijk dat zij een liefdevolle relatie hebben die onder druk staat door de zorgen om Sky en haar heftige pubergedrag. De confrontaties tussen moeder en dochter spetteren van de pagina's af. Tijdens het lezen ging mijn hart uit naar moeder en dochter, beide wisten me als lezer te raken. De meningsverschillen over het internet vriendje en de zoektocht van Sky naar haar vader zijn intens en levensecht.
Het is begrijpelijk dat Sky haar vader wil vinden en dat ze boos en verdrietig wordt wanneer haar moeder niet meewerkt. Maar als lezer zie je de achtergronden van het gedrag van Elisa en weet je dat ze niet hard is maar juist verdrietig en onzeker. Je zou moeder en dochter het liefst afwisselend willen troosten en door elkaar schudden. Door de manier van schrijven van Ellen Lina voel je je als lezer erg bij de personages betrokken.
Het is knap gedaan dat je zowel met moeder als dochter totaal meekunt leven en je in hen kan verplaatsen. Natuurlijk begrijp je dat Elisa niet wil dat Sky al haar tijd besteed aan een internet vriendje dat te mooi lijkt om waar te zijn. Maar de reactie van Sky dat ze weigert ermee te stoppen en de reden die ze hiervoor opgeeft snap je niet alleen, het breekt ook je hart.

Nee.’ Ze schudt haar hoofd, ze is intens verdrietig. ‘Givaino is de enige die mij het gevoel geeft dat ik speciaal ben, voor de rest voel ik me altijd afgewezen, door iedereen. Op school vinden ze me raar, ik heb geen vriendinnen, ik ben altijd alleen mam. Ik wil niet hoogbegaafd zijn, het maakt me een buitenstaander.

Verleden / Julian
Wanneer Sky haar moeder zover krijgt om over haar liefde voor Julian te vertellen gaat het verhaal verder in de verleden tijd.
Nu is de zestienjarige Elisa aan het woord, jong en vol met plannen voor de toekomst en beslist niet van plan om om al moeder te worden. De sfeer en het taalgebruik is anders en je leert de achtergronden van Elisa en Julian kennen.
De verhalen in het heden en verleden wisselen elkaar af en geven samen een goed beeld van wat er gebeurd is en hoe het de personages in het heden nog steeds beïnvloed.
Een enkele keer komt in het heden ook Julian aan het woord en deze toevoeging zorgt voor een compleet beeld van de moeilijke situatie waarin de hoofdpersonen zich nu bevinden.

Sterk verhaal
Ellen Lina heeft een sterk verhaal en meeslepend verhaal neergezet over moeder en dochter. Twee sterke persoonlijkheden die het zwaar te verduren krijgen en dreigen in te storten onder de lawine van emoties en gebeurtenissen die hen overspoelen. Maar die in het verhaal de tijd krijgen om op hun eigen manier en in hun eigen tempo hun demonen te lijf te gaan en een nieuw pad te vinden om op verder te gaan.
Het is een intensief verhaal dat diep weet te raken met een hoge spanningsboog. Wat mij betreft had er best iets vaker een kleine onderbreking in deze spanning mogen zijn.

Geschreven door Connie Flipse


Recensie op I heart books

Ellen Lina – Rink werd geboren in Arnhem (1983). Na de middelbare school volgde ze de PABO en werd ze docente op een basisschool. Vanwege het werk van haar man, die piloot is, woont ze sinds enige jaren in Willemstad op Curaçao. Ze heeft twee zoontjes, Lewis en Miles. In 2011 kwam haar debuutroman Vasthouden! uit, gevolgd door Ooit zal ik je weer zien (2013). In november van dit jaar verschijnt haar nieuwste roman Sky. Ik doe mee aan de Blogtour rondom Sky en vandaag vertel ik iets meer over het ontstaan van deze roman en natuurlijk vertel ik ook wat ik van het boek vond.

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was. Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Ineens wil ze informatie over Julian en pubert ze erger dan ooit. Elisa voelt dat ze de grip aan het verliezen is. Alles wat ze achter zich had gelaten, wordt weer overhoop gehaald. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is, Sky’s mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken inmiddels groter dan ooit.

De andere boeken van Ellen Lina – Rink heb ik niet gelezen, dus voor mij was Sky een eerste kennismaking met deze auteur. Ik kan gelijk al verklappen dat ik het een heel mooi boek vond. Sky wordt omschreven als een liefdesroman, maar het is zoveel meer. Het verhaal bestaat uit hoofdstukken die zich afspelen in het verleden en in het heden. Gaandeweg het verhaal kom je erachter waardoor Julian Elisa en Sky heeft verlaten en waarom hij nooit meer iets van zich heeft laten horen. Tijdens het lezen van de grote ontknoping dacht ik wel: “jemig Julian, als dat de reden is waarom je bent weggegaan, waarom ben je dan niet ontzettend boos geworden of heb je niet om uitleg gevraagd?” Het is duidelijk dat zowel Julian als Elisa hun geschiedenis met elkaar nooit achter zich hebben kunnen laten, dus het is zonde dat ze al die jaren hebben verspild.

De psychologische lading in het boek sprak mij heel erg aan. Ik wil eigenlijk niet teveel van de verhaallijn verklappen, maar de problemen waar Sky mee worstelt kennen een actueel thema. Ik vind het knap dat de auteur op deze manier aandacht heeft gegeven aan dit onderwerp. Als je als ouder zijn dit boek leest, dan kun je wellicht in de toekomst signalen van je eigen puberdochter opvangen en een soortgelijke situatie voorkomen. Sky is hoogbegaafd en hier heeft ze wel best veel last van. Door klasgenoten wordt ze vaak niet begrepen en zelf weet ze soms ook niet hoe ze daarmee om moet gaan. Voor dit onderwerp heeft Ellen grondig onderzoek gedaan en ook hielp Monique Dijkgraaf haar bij het schrijven van “dit lastige onderdeel van het boek”. Hoogbegaafdheid is natuurlijk een heel erg complex onderwerp en Ellen wilde met Sky wel een realistisch beeld neerzetten.

Hoe heeft Ellen het schrijfproces van Sky eigenlijk zelf ervaren? Het eerste heeft Ellen het uiterlijk van Elisa, Julian en Sky gebaseerd op acteurs. Dit doet ze eigenlijk altijd op deze manier, omdat het voor haar anders erg moeilijk is om hun uiterlijke kenmerken te omschrijven. Vervolgens stond het verhaal in drie weken op papier stond. Daarna begon het herschrijven, schrappen, lezen en herlezen. Na zes weken is het verhaal opgestuurd naar de redacteur. Voor mijn gevoel is dit heel snel, dus Ellen had een zeer duidelijk beeld over hoe ze het verhaal in Sky op papier wilde hebben. Het uiteindelijke redigeerproces heeft bijna een half jaar geduurd. En het resultaat mag er wat mij betreft echt zijn. De kaft vind ik heel erg mooi en past goed bij het verhaal. Mocht je na het lezen van Sky benieuwd zijn hoe het verder gaat met Julian, Elisa en Sky? In Ellen’s volgende roman Crash! (2016) zal een van deze personages voorkomen. Welke? Dat is vooralsnog geheim.

Geschreven door Nynke-Boudien


Recensie op Biebmiepje

Eerder las ik van Ellen Lina "Ooit zal ik je weer zien", oprecht één van de mooiste romans die ik ooit las, een dikke 5* waard. Mijn verwachtingen van "Sky" waren dus torenhoog en ik vond het best heel spannend om aan dit boek te beginnen.

De cover geeft al een goede start, die vind ik prachtig. Als je het boek gelezen hebt snap je ook meteen de betekenis van het vogelkooitje, erg mooi gekozen. En dan het verhaal…
Ik zit in een enorme (lees)dip, waardoor het me echt veel moeite kost om te lezen, zelfs goede boeken, erg lastig. Maar weet je, in dit geval denk ik het om, want: doordat het me niet lukte om aan één ruk door te lezen heb ik extra lang(zaam) van Sky kunnen genieten! Wat baalde ik dat ik het boek uit had zeg. Al tijdens het lezen had ik een “bookhangover” gevoel; wat moet ik in hemelsnaam hierna gaan lezen?? Dit boek is zó goed! Ik weet niet hoe Ellen het doet, maar ze heeft het weer geflikt. Sky wist me meteen te grijpen en liet me niet meer los.

Doordat je van het verhaal van Elisa en Sky niet alleen het heden meekrijgt, maar ook het verleden én er ook nog een paar hoofdstukken vanuit het perspectief van Julian geschreven zijn, worden alle belangrijke kanten van het verhaal tot leven gebracht en leer je de hoofdpersonen echt goed kennen. Ellen heeft de gave om ervoor te zorgen dat je alles écht meebeleeft met haar levensechte hoofdpersonen, alle emoties komen keihard bij je binnen. Ik zat echt diep ín het verhaal, het heeft me zo geraakt. Ik kan dus wel zeggen dat Sky heeft voldaan aan mijn hoge verwachtingen, of eigenlijk dat Ellen mijn verwachtingen zelfs heeft overtroffen!

Ellen Lina heeft met de onderwerpen tienermoederschap, hoogbegaafdheid en sexting op fenomenale wijze een aangrijpend, levensecht en gewoonweg fantastische roman neergezet (sorry, ik ben een beetje enthousiast 😉 ). Ik kan Sky iedereen aanraden! Weer een dikke 5* waard wat mij betreft!

Geschreven door Judith

Verslagen boekpresentatie

Op de weblog van Shyama Hopman

Het gonsde al een tijd in Boekenland, Ellen Lina was bezig met haar derde liefdesroman. Haar eerste boek heb ik (nog) niet gelezen, maar na haar vorige roman Ooit zal ik je weer zien, die ik echt verslonden heb, kon ik niet wachten op dit nieuwe boek.

Lees meer


Op Sim's cup of tea

Een aantal maanden geleden leerde ik Ellen Lina via Twitter kennen. Ik was aan het scrollen door mijn tijdlijn en ineens viel mijn oog op een gesprek over een blogtour. Zo nieuwsgierig als ik was, sprak ik haar aan en vroeg wat dit precies inhield. Ik was nog een blog newbie, dus ik had totaal geen idee. Ellen was direct erg vriendelijk en spontaan en vertelde me dat een aantal bloggers wekelijks een recensie van haar boek zouden plaatsen, zodra deze uit was. En ik mocht meedoen! Dit betekende dus ook dat ik het boek mocht lezen, voordat deze daadwerkelijk gepubliceerd zou worden. Heaven!

Lees meer