Een harde noot

Een harde nootJosé Vriens
ISBN 978-90-8660-273-5
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt april 2015

Magda Teurlings wordt dood aangetroffen in de bibliotheek. In eerste instantie lijkt het op een hartstilstand, maar al snel komt een bevriende huisarts erachter dat er iets heel anders aan de hand is. Ze blijkt om het leven te zijn gebracht. Iedereen die op dat moment aanwezig was wordt verdacht, maar de aandacht gaat vooral uit naar Janos, de Griekse vriend van dochter Naomi. Hij heeft een motief én een strafblad. Naomi kan niet geloven dat haar vriend tot zoiets in staat is. Als ze echter op de computer van haar moeder allerlei belastende e-mails en foto’s aantreft, dringt langzaam tot haar door dat met de dood van haar moeder haar hele leven op losse schroeven komt te staan.

Hard, onverstaanbaar gevloek kwam Naomi tegemoet bij het binnengaan van de galerie. Dat moest Janos zijn. Alleen hij kon zo tekeergaan in het Grieks. Janos had een kort lontje. Gespannen liep Naomi verder. Vandaag was het de opening van een nieuwe expositie. Het had hier vol moeten staan met belangstellenden. Was er iets verkeerd gegaan?
‘Janos,’ riep ze, hem op die manier waarschuwend dat ze eraan kwam.
Nog meer getier en gescheld volgde en kwam haar richting uit. Een licht getinte man met rode blossen van woede op zijn wangen kwam op haar toegelopen. Handen gebald tot vuisten, vonkende donkere ogen. ‘Ze doet het weer.’ Gevolgd door nog een krachtterm.
Als Janos kwaad was, werd zijn accent sterker. Zijn halflange zwarte haar hing verwilderd voor zijn ogen. Met een geïrriteerd gebaar streek hij de golvende lokken naar achteren waardoor het nog wilder kwam te zitten.
Een zwarte leeuw, zo stond hij voor haar. Gekleed in een strak zwart hemd en dito spijkerbroek zag hij er indrukwekkend uit met stevige armen en een gespierde schouderpartij. Ieder ander was vast op de loop gegaan.
Naomi liep naar hem toe. Zij kende haar vriend goed genoeg om te weten dat hij geen vlieg kwaad zou doen. Veel geschreeuw, weinig wol. ‘Wat is er aan de hand? Wie heeft wat gedaan?’ wilde ze weten.
‘Jouw moeder heeft een papier opgehangen bij de ingang, dat de expositie is gecanceld wegens wateroverlast.’
‘Dat meen je niet,’ mompelde Naomi. Aangezien ze via de achteringang was binnengekomen, had ze dat gemist.
Janos hield zijn vuist omhoog met daarin een verkreukeld wit vel. Hij liet het op de grond vallen zodat Naomi zich moest bukken om het op te rapen. Ze streek het glad op haar been.
De expositie van kunstschilder Janos Kantoras is gecanceld wegens wateroverlast. Het stond er echt. ‘Hoe weet je zo zeker dat mijn moeder het daar heeft opgehangen? Waarom zou ze dat doen? Wat heeft het voor zin om jouw expositie te saboteren?’
‘Moet je dat nog vragen? Ze haat mij!’ Die uitspraak werd gevolgd door een Griekse woordenstroom waarvan Naomi niets verstond. Ondanks dat hun relatie al weer tweeënhalfjaar een feit was, kwam zij niet veel verder dan wat korte zinnen en algemene woorden.
‘Janos, alsjeblieft, kalmeer een beetje. Het papier is nu weg. Er komen vast nog mensen.’

1. In je boek komt een moord voor. Heb je ambities op thrillergebied?
Niet direct, maar ik vind het wel leuk om spannender te schrijven. Een van mijn eerste boeken was een thriller.

2. Hoe kom je erop om Griekenland een rol te laten spelen in je roman?
Daar had ik geen speciaal doel mee. Het had evengoed Polen of Italië kunnen zijn.

3. Een harde noot gaat onder meer over vertrouwen. Wat zijn je eigen ervaringen met mensen die al dan niet te vertrouwen zijn?
Zoals ieder ander mens heb ik ook weleens minder prettige ervaringen met mensen waarvan je dacht die je ze kon vertrouwen. Gelukkig zonder grote gevolgen. Dit boek heb ik niet uit eigen ervaring geschreven, maar is puur ontsproten aan mijn fantasie.

4. Wat kunnen we na Een harde noot van je verwachten?
Na Harde noot verschijnt Gestolen tijd, een roman die gaat over een jonge vrouw die te maken krijgt met een postnatale depressie met ver strekkende gevolgen voor haar en haar gezin.

Recensie op Hebban

Als moeder Magda plotseling overlijdt is Janos de Griekse vriend de eerste verdachte, maar al snel blijkt dat andere aanwezigen ook wel eens een motief kunnen hebben. Dit zorgt ervoor dat je toch wil doorlezen. Was het nou een ongeluk of niet en wie heeft het nu gedaan?
Verrassend vond ik dat na de ontknoping het boek niet direct uit is. Andere verhaallijnen lopen nog even door. Dat zorgt voor een mooi afgerond geheel. Geen open einde dus.

Geschreven door Fardau


Recensie op de Boekensalon

Naomi Teurlings (25) heeft – tot ongenoegen van haar moeder Magda – een relatie met de Griekse kunstenaar Janos Kantoras. Wanneer haar moeder dood wordt aangetroffen in de bibliotheek van het landhuis waar Naomi’s ouders wonen, wordt eerst gedacht dat ze gestikt is bij het eten van een harde noot. Maar het blijkt geen natuurlijke dood en Janos wordt gearresteerd op verdenking van moord op Magda. De wereld van Naomi komt op zijn kop te staan en ze belandt in een wereld van leugens en bedrog als ze een antwoord probeert te vinden op de vraag wie haar moeder heeft omgebracht. Een familieverhaal met een spannende verhaallijn, de aandacht van de lezer wordt daardoor vastgehouden. Het boek verschijnt terecht in de reeks Ellessy Relax, sinds 2006 een serie hedendaagse familie- en liefdesromans voor een groot vrouwelijk publiek van alle leeftijden.


Recensie op Banger Sisters

Magda Teurlings wordt dood aangetroffen in de bibliotheek. In eerste instantie lijkt het op een hartstilstand, maar al snel komt een bevriende huisarts erachter dat er iets heel anders aan de hand is. Ze blijkt om het leven te zijn gebracht. Iedereen die op dat moment aanwezig was wordt verdacht, maar de aandacht gaat vooral uit naar Janos, de Griekse vriend van dochter Naomi. Hij heeft een motief én een strafblad. Naomi kan niet geloven dat haar vriend tot zoiets in staat is. Als ze echter op de computer van haar moeder allerlei belastende e-mails en foto’s aantreft, dringt langzaam tot haar door dat met de dood van haar moeder haar hele leven op losse schroeven komt te staan.

Alweer zo’n heerlijk boek van José Vriens, dit keer met een snufje misdaad. Naomi haar leven gaat zo zijn gangetje. Als enig kind groeide ze op in rijkdom en geniet nu van het leven en haar Griekse lover en kunstenaar Janos. De band met haar moeder is niet erg goed, en dat is vooral te danken aan haar relatie met Janos. Wanneer haar moeder plotseling sterft komen de geheimen aan het licht en wordt duidelijk waarom moeder Magda de relatie tussen haar dochter en Janos niet zag zitten. Naomi haar wereld staat binnen drie dagen volledig op zijn kop, helemaal als duidelijk wordt dat Magda geen natuurlijke dood is gestorven. De verdachten zijn haar vader, de bevriende huisarts… en Janos. Die blijkt opeens ook meer van Magda te weten dan Naomi ooit had kunnen denken. Voor Naomi is het een compleet raadsel, zou haar Janos in staat zijn tot de moord op haar moeder? Of had haar vader, die al jaren een buitenechtelijke relatie heeft, misschien ook voordeel bij Magda haar dood? En met wie lag haar moeder nog meer overhoop?

Een harde noot is een ontzettend spannend boek. Zoals de vele boeken van José Vriens is ook Een harde noot weer een plezier om te lezen door de prettige, pakkende schrijfstijl. Soms lekker tot in detail zodat je je helemaal kunt inleven in het verhaal. Je zou bijna medelijden krijgen met die arme Naomi want ze krijgt het wel flink voor haar kiezen. Hoewel je gaandeweg het boek de neiging krijgt om Janos alvast te veroordelen, blijkt het verhaal toch anders in elkaar te zitten. Ook blijft het lang bewaard of Janos en Naomi ooit eruit zullen komen. Dat samen zorgt ervoor dat Een harde noot tot op de laatste bladzijde spannend blijft. De titel is overigens geweldig gekozen, maar daarvoor moet je écht zelf dit spannende boek lezen.

Geschreven door Nancy Walburg

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.