Stem!

Stem!Marlen Beek-Visser
ISBN 978-90-8660-272-8
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt maart 2015

Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna,een van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Stem! (..als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt) is het spannende debuut van Marlen Beek-Visser.

Trudy

Trudy hangt op de bank en staart naar de tv. Haar hand tast tevergeefs in de plastic bak op haar schoot waarin zonet toch echt nog een flinke hoeveelheid chips zat.
Met een klap zet ze de bak op de salontafel.
Het is een week geleden dat ze Jochem heeft ontmoet. De dagen erna heeft ze internet afgestruind op zoek naar informatie over de blinde man. Zonder resultaat. Ze heeft te weinig gegevens om hem op te sporen.
Met pijn en moeite heeft ze geprobeerd het gevoel van verlangen te verdringen. Voor het eerst in haar volwassen leven was er iemand die haar zag, zelfs zonder te kunnen kijken. Op een manier zoals ze zichzelf nog niet had gezien. Jochem had openlijk laten blijken dat hij haar waardeerde. En dat met een paar woorden. Ergens in de verte deed hij haar aan haar vader denken. Daarbovenop kwamen zijn aanrakingen, toen hij haar wilde ‘zien’. Zoiets had ze nog nooit gevoeld. De vingers van een man op haar huid. Teder en respectvol. Ze krijgt het er alweer warm van.
Haar voet maakt een schoppende beweging en raakt de tafelpoot. De salontafel schuift naar voren.
Ze moet ermee ophouden. Jochem heeft vast een leuke vrouw en zit helemaal niet te wachten op een onzichtbaar iemand zoals zij.
‘Leuke woordspeling,’ zegt ze hardop. Zoals ze wel vaker hardop praat als ze alleen thuis is. Soms denkt ze dat ze een beetje gek aan het worden is. Zou het komen door het vele alleen zijn? Misschien moet ze een huisdier nemen. Dan kan ze met reden haar stem gebruiken en hoeft ze niet de hele dag te zwijgen.
Trudy pakt de afstandbediening en zapt langs de kanalen. Ze blijft hangen op RTL 4. Op vrijdagavond wordt haar favoriete spelshow uitgezonden. Meestal heeft ze meer vragen goed dan de kandidaten. Je hoeft niet eens slim te zijn om gevraagd te worden, concludeert ze. Het feit dat je BN’er bent is voldoende. Dan gaan de deuren voor je open. Overal en altijd.
Een indringend harde tune en een schreeuwerige stem kondigen het reclameblok is aan. Trudy hijst zich op van de bank en loopt naar de buffetkast om de bijna lege zak chips te pakken.
‘Het is weekend, moet kunnen,’ zegt ze tegen de kastdeur. Eten is de beste remedie tegen de stress van de voorliggende werkweek. Vincent vond het vandaag nodig om haar zelfs in het bijzijn van meneer Schreuder, hun baas, voor paal te zetten. De klootzak.
‘Beschik jij over een bijzondere stem en ben je klaar om dat te delen met een groter publiek? Meld je dan nu aan en zing jezelf naar de blind auditions!’ De flitsende stem van een RTL 4 commentator galmt de woonkamer in. Trudy staat stil met de zak chips in haar hand.
Bijzondere stem. De woorden van Jochem echoën door haar hoofd.
Blind auditions.
Niet op je uiterlijk beoordeeld worden, maar puur op je stem. Geen oordeel over je performance.
Ineens gaat het licht in haar hoofd aan. Het plaatje dat verschijnt is glashelder. Dit is de oplossing. Sterker nog, dit is de weg! En als ze de eerste stap eenmaal zet, kan het haar levenspad worden. Haar gedachten hollen tientallen meters vooruit; ze ziet de krantenkoppen al voor zich.
‘Van muurbloempje tot nationale ster’. Beter nog: ‘Publiekslieveling’.
Trudy voelt haar wangen gloeien. Ze propt de zak chips terug in de kast en blijft middenin de kamer staan, starend naar het tv-scherm.
Als ze via Stem! doorbreekt, dan is ze iemand. Dan moet het niet moeilijk zijn om weer met Jochem in contact te komen. Hij zal haar stem vast herkennen. Sterker nog, misschien staan er dan wel tien Jochems voor haar in de rij.
Ze gaat zich meteen opgeven. Nu.
Nee! Ze maant zichzelf tot rust. Ze moet eerst een nummer kiezen. Nog beter, ze moet zich verdiepen in de kandidaten en afleveringen van voorgaande seizoenen. Wat hebben anderen gedaan en wat is de juiste weg naar het succes?
Trudy drukt de rode knop van de afstandbediening in en het scherm van de tv gaat op zwart. In twee stappen is ze bij de tafel en schuift achter haar laptop. Ze betrapt zichzelf erop dat ze breeduit grijnst. Haar vingers vliegen over het toetsenbord, op ontdekkingstocht in deze onbekende wereld.
Ze gaat zich tot in de puntjes voorbereiden. Ze heeft het eindelijk in eigen hand.

1. Wat zijn naar jouw idee de belangrijkste verschillen tussen korte verhalen – die je met succes schrijft – en een heel boek?
Een kort verhaal is een amuse, een smakelijk hapje; een boek is een voor-, hoofd- en nagerecht ineen, waarbij je als auteur experimenteert met een mix van ingrediënten, die er met elkaar voor zorgen dat de lezer niet kan stoppen met eten. In een kort verhaal beschrijf ik één gebeurtenis vanuit één perspectief, terwijl ik in Stem! de gebeurtenissen vanuit twee perspectieven laat zien (deelnemer Trudy en jurylid Senna), waarbij Senna niet weet dat Trudy steeds meer vat krijgt op haar leven. Een spannende mix van ingrediënten dus. De overeenkomst tussen mijn korte verhalen en mijn boek is de schrijfstijl: direct en aansprekend.

2. Wat betekent Stem! voor jou?
Stem! is de tweede thriller die ik heb geschreven. De eerste thriller, met als werktitel Latte Macchiato, staat nog op de harde schijf van mijn laptop en beschouw ik als oefenmateriaal.
Stem! is een boek waarin ik geloof. Het geeft antwoord op de vraag die soms door je hoofd speelt als je kijkt naar de kandidaten van talentenjachten op televisie. De verwachtingen van de deelnemers zijn hooggespannen en dat wordt versterkt door het commerciële circus eromheen. Als je er heilig van overtuigd bent dat je het gaat maken, kun je diep vallen als dat niet lukt. Het is bovendien een thriller die een grote doelgroep aanspreekt, zowel liefhebbers van talentenjachten á la The Voice (2,5 miljoen kijkers per week) als de 'klassieke' thrillerlezers. Het verhaal zelf is verre van commercieel. De lezer volgt de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon, van een teruggetrokken eenling naar een geleidelijk meer berekend persoon die koste wat het kost haar ultieme doel wil bereiken.

3. Je wilt het exemplaar van je debuutthriller uitreiken aan Barbara Straathof, ooit halve finalist van The Voice. Wat heb je zelf met talentenjachten?
Ik kijk eigenlijk alleen naar The Voice en niet naar andere talentenjachten. De reden dat ik naar The Voice kijk, is omdat de zang van een hoog niveau is. Ik luister altijd aandachtig en wil elke noot en uithaal horen. Niemand mag er dan doorheen praten, anders mis ik de details. Verder vind ik het interessant om te observeren hoe deelnemers zich gedragen in die wereld van schijnwerpers. Dat is goed van pas gekomen bij het schrijven van mijn boek. Overigens was de oorspronkelijke inspiratiebron voor mijn verhaal een Youtube filmpje van de Britse X-factor. Daar draaide een kandidaat, Zoe Alexander, compleet door toen ze kritiek kreeg van de jury. Het is de moeite waard dat filmpje terug te zien. Haar gezicht verstrakte, waardoor ze heel 'eng' werd. Daarna begon ze te vloeken, gooide haar microfoon op het podium en sloeg woedend de camera's opzij.

4. Stem! is je debuut, maar niet het eerste manuscript wat je schreef. Wat wil je nog doen met je ‘oefenmateriaal’, zoals je het zelf omschrijft?
Voorlopig doe ik daar niets mee. Ik heb namelijk een geweldig idee voor een volgende thriller. En ook voor boek nummer drie. Ik ben nu de contouren voor mijn tweede boek aan het uitwerken en kan niet wachten om die eerste blanco pagina te betreden met mijn woorden.

5. Kunnen we na Stem! eerder korte of lange verhalen (of nieuwe romans) van je verwachten?
Het schrijven van korte verhalen blijf ik doen, maar vooral als afwisselend tussendoortje. Ik vind het schrijven van een volgende thriller een fijn vooruitzicht. Ik mag me weer voor langere tijd onderdompelen in een andere wereld en nieuwe hoofdpersonen leren kennen, die als vanzelf ontstaan en zich ontwikkelen zodra ik begin te typen. Ik heb daarnaast een bijzonder verhaal voorhanden dat ik nog eens hoop te verwoorden in een roman.

Lezers-recensie op Hebban

Wàt een fantastisch debuut van Marlen Beek-Visser! Ik heb dit boek in één adem uitgelezen tot in de kleine uurtjes. Net als “Meesterdeal” was òòk dit boek niet weg te leggen en wat heb ik hiervan genoten! Echt een boek met de wow-factor en daardoor een hele dikke aanrader! Ik waardeer dit boek met een dik verdiende 5*.

Het verhaal pakt je meteen, door de prettige en vlotte schrijfstijl van deze schrijfster. Vanaf de eerste bladzijde wordt je het verhaal ingezogen en maak je kennis met Trudy en Senna in afwisselende korte hoofdstukken. Senna is getrouwd met Terence en samen hebben zij een dochtertje Olivia.
Senna is een succesvolle zangeres en jurylid van het programma “Stem” en Judy is daarintegen een jonge vrouw met psychische problemen, die hunkert naar liefde en aandacht. Als ze een blinde man haar adviseert om zangles te nemen, is de gedachte geboren om mee te doen met het zangtalentenprogramma Stem.
Ze raakt geobsedeerd door Senna en dat gaat heel ver!

Het verhaal wordt echt pakkend en realistisch verteld en daarbij is de spanningsopbouw fantastisch!
De personages komen heel goed uit de verf en het voelt alsof je ze persoonlijk kent
Door diverse wendingen in het verhaal wordt je af en toe op het verkeerde been gezet, waar ik zo van hou...Dat houdt het verhaal boeiend en meeslepend!
Doordat alle ingrediënten aanwezig waren in dit verhaal, van humor, spanning, verdriet en liefde tot integere erotische scenes kom je op een moment dat wegleggen geen optie meer is..Bovendien zat ik letterlijk en figuurlijk op het puntje van mijn stoel…Wow! Wàt een geweldig boek en wàt een schrijftalent!
Ga zo door Marlen, ik ben opnieuw verrast en compleet onder de indruk! Als fan wacht ik vol smart op het volgende boek!

Geschreven door Mieke Piersma


Recensie op The Bookbabe

"Niet op je uiterlijk beoordeeld worden, maar puur op je stem. Geen oordeel over je performance." ~ p40

Je maakt op een prettige manier kennis met Trudy, een op het oog eenvoudige, eenzame vrouw. Ongelukkig op haar werk, een vervelende vent als collega en familie die niet verder van haar af had kunnen staan. Wanneer een vreemde man haar complimenteert over haar stem, raakt dit Trudy op een onverwachte manier. En hoe groot wil het toeval, dat wanneer zij 's avonds de TV aan zet er een oproep wordt gedaan voor Stem! ? Trudy wordt beschreven als een herkenbaar type. Zo op het eerste gezicht lijkt het een allerdaagse vrouw, zonder al te veel "rariteiten". Vervelende jeugd gehad, worsteld met haar gewicht en is alles behalve echt gelukkig... maar gedurende het verhaal weet Trudy je steeds meer te verbazen!

"Kan het zijn dat je iemand vooral aantrekkelijk vindt vanwege zijn complimenten aan jouw adres? Is verliefd zijn eigenlijk niet meer dan een uitvergrote vorm van zelfverheerlijking?" ~ p192

Het concept van het programma "Stem!" is niet anders dan het huidige programma "The Voice". Dit is gelijk de schakel naar de tweede hoofdpersoon: Senna. Een zangeres die al een flinke carriere heeft opgebouwd. En zoals men verwacht in het leven van een ster, niet alles is rozengeur en maneschijn. Senna blijkt het tegenovergestelde te zijn van Trudy. Een sterke vrouw die niet met zich laat dollen, een goede carriere heeft opgebouwd en alles lijkt te hebben wat haar harte begeert. Het verhaal word verteld vanuit beide vrouwen, om en om wisselen de dames de hoofdstukken af. Op deze manier weet de auteur je aandacht goed vast te houden, je werkt toe naar "de auditie", maar wat is er zo bijzonder aan het verhaal van Senna?

"De studio lampen dimmen en de eerste klanken klinken uit de manshoge speakers. Haar muziek, haar nummer, haar moment." ~ p266

Stem! valt voor mijn in de categorie "gewoon goed". Geen uitzonderlijk vette thriller, maar ook absoluut niet matig. Aldus "gewoon goed". Het verhaal is in een hele fijne stijl geschreven, die de aandacht weet vast te houden en nooit verveelt. De kruisende verhaallijnen zijn in deze ook absoluut een meerwaarde, en brengen het verhaal tot een climax. Al was het uiteindelijke plot met de twist voor mijn gevoel ietwat chaotisch, maar dat was de situatie eigenlijk ook. En heerlijk hoe het daarna nog even een staartje krijgt! Ik heb het boek met plezier gelezen ♡♡♡ Trudy weet je in iedergeval goed te verrassen...

Geschreven door Cisz Strasters


Recensie op LeesKost

De auteur heeft een aardig thema beet. Waarschijnlijk vragen veel van de miljoenen kijkers naar Holland’s Got Talent zich af hoe de aanloop naar zo’n auditieronde verloopt, hoe de mededingers naar de nominatieronde zich voelen. Weinig mensen zullen er zozeer door verknipt raken als de gestoorde Trudy, maar in haar fanatisme raakt die wellicht toch ook de sfeer die anderen omgeeft. Liefhebbers van talentenjachten zullen hier veel plezier aan beleven.

Aardige thriller. Niet diepgravend, wel onderhoudend.

Geschreven door Marianne Janssen


Recensie op Leesclub van Lettervreters: De Perfecte Buren

Over de auteur
Inge: Stem! is het thrillerdebuut van Marlen Beek-Visser, eerder heeft ze een aantal korte verhalen in verhalenbundels gepubliceerd. Ze maakt zeer actief onderdeel uit van de groep Moordwijven (5 Nederlandse en 1 Belgische schrijfster die de krachten hebben gebundeld, o.a. door gezamenlijke presentaties, workshops en signeersessies te geven).

Dini: Marlen Beek-Visser (1968) is auteur en manager bedrijfsvoering. Ze studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. In het dagelijks leven combineert zij haar baan op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie met het schrijven van boeken en verhalen.
Stem! is haar thrillerdebuut. Inmiddels werkt Marlen aan haar volgende thriller, met de werktitel Meesterdeal.

Cover
Inge: De cover sluit goed aan bij het boek en trekt door de rode kleur de aandacht.

Dini: De cover springt er door de rode kleur wel uit. Verder vrij simpel maar duidelijk passend bij het verhaal met die microfoon. Ik geef deze een 8.

Beoordeling
Dini: Ik heb dit boek in een recordtijd uitgelezen. Fijne schrijfstijl heeft Marlen.
Korte hoofdstukken en afwisselend verteld vanuit de hoofdpersonen Trudy of Senna. Ook hoofdstukken waar we het verleden van Trudy teruglezen en je begrijpt hoe haar dit gevormd heeft tot dat saaie muurbloempje wat zij nu is en haar slechte zelfbeeld.

Inge: Sommige stukken hebben me aan het denken gezet;
Kan het zijn dat je iemand vooral aantrekkelijk vindt vanwege zijn complimenten aan jouw adres? Is verliefd zijn feitelijk niets meer dan een uitvergrote vorm van zelfverheerlijking?
Eerlijk gezegd ben ik het grotendeels met bovenstaand citaat eens.

Dini: Je kunt je goed inleven in de personages ook al maakt Trudy wel erg rare keuzes. Trudy die altijd in de schaduw heeft geleefd en nu de spotlights wil opzoeken om zo iedereen die haar gepest, genegeerd of niet heeft zien staan te laten zien wat voor een ster zij uiteindelijk wel zal worden. En haar zoektocht naar de blinde Jochem Fluitsma waarmee zij wel een relatie wil beginnen.

Inge: Ook volgend citaat vind ik mooi:
‘Papa’s zijn juist altijd lief voor hun dochters,’ zegt ze, na een korte stilte, ‘dus dat betekent dat papa’s niet stom kunnen zijn. In elk geval niet naar hun dochters toe. Misschien wel eens naar iemand anders. Als ze een keer heel boos zijn. Maar voor hun dochters blijven papa’s altijd de grote held. Ook jouw papa.’

Dini: Ik vind het thema talentenjacht van het boek origineel gekozen want we worden ermee overspoeld. Ik beken dat ik als bijna niet tv-kijker ook naar sommige kijk.

Inge: Tot driekwart van het boek heb ik me regelmatig afgevraagd of Stem! niet onder de categorie Young Adult zou moeten vallen; het is heel simpel geschreven, soms zelfs wat kinderachtig, en het onderwerp versterkt dat gevoel natuurlijk alleen maar. Daarna werd het boek echt spannend en verdween dat gevoel gelukkig. Er zitten een aantal verrassende elementen in, waardoor je regelmatig op het verkeerde been gezet wordt.

Dini: Ondanks dat het in het begin niet echt als een thriller leest, is het boek dermate spannend dat je het bijna niet kunt wegleggen en alle verhaallijnen komen uiteindelijk weer mooi bij elkaar en dan nog als toetje een verrassend plot.

Inge: De gebruikte personages zijn heel herkenbaar, je kunt je als lezer dan ook goed verplaatsen in de verschillende hoofdpersonen.

Conclusie
Inge: Als tip wil ik Marlen meegeven om voor haar volgende boek een beter vindbare titel te kiezen. Je moet om Stem! op Google of de verschillende verkoopsites te vinden heel gericht zoeken (eigenlijk titel + schrijfster), denk dat daar momenteel kansen blijven liggen. Ik heb Stem! met plezier gelezen en geef het dan ook 4 sterren!

Dini: Kortom Marlen heeft een dijk van een origineel, leuk en goed debuut neergezet en ik ben nu ontzettend benieuwd naar haar tweede boek.
Ik waardeer het boek met 4 (welverdiende) ****

Geschreven door Dini en Inge


Recensie op JoséSprakeloos

Omdat ik het sowieso al niet zo gezien heb in al die talentenjachten leek me dit wel een heel goed boek. Niet alles is goud wat er blinkt en nee niet iedere kandidaat is zo happy als hij/zij wellicht wil doen geloven op de beeldbuis. Dat lijkt me een understatement.
Het lezen van de achterflap gaf me al een aardig idee welke kant het verhaal op zou kunnen gaan. Nadruk op KUNNEN gaan want het bleef me maar verrassen!
Het verhaal wordt vanuit twee personen verteld.

Trudy die een onzichtbaar leven leidt, gewoontjes is en werkt op een plek waar ze liever niet is. Haar jeugd is behoorlijk hobbelig verlopen, dat lees je in korte terugblikken die uiteindelijk heel veel duidelijk maken over haar karakter en denkwijze.
Senna daarentegen is een succesvolle zangeres die midden in het leven staat. Getrouwd met Terence en ze is moeder van de kleine Olivia. Als jurylid van de Stem! (denk bij deze talentenjacht aan The Voice), haar optredens en het moederschap is ze vaak buitenshuis maar kan altijd terugvallen op haar steun en toeverlaat van een man – denkt ze 😉

Trudy wordt op een dag “ontdekt” als het ware, een reallife blinde auditie doet haar besluiten alles op alles te zetten om zichtbaar te worden in deze wereld via het programma De Stem!. Ze ziet in Senna het ideale opstapje naar erkenning en probeert daarom op haar eigen manier om in Senna's buurt te komen – koste wat kost.
Senna moet op haar beurt zien te dealen met een shock, uiteindelijk zelfs meerdere.

Het leest als een trein door de vlotte schrijfstijl van Marlen. De twee hoofdpersonen wisselen elkaar af in snelle korte hoofdstukjes die op zichzelf al spannend eindigen waardoor je alleen maar sneller wil lezen. Ik kon me de twee dames wel voor de geest halen, me er een beeld bij vormen omdat ze steeds meer kleur krijgen naargelang je verder leest.
Het verhaal gaat meerdere kanten op en je wordt soms verrast door een plotselinge wending die het verhaal meer smoel geeft. Over the top, denk je dan soms maar niet als je in gedachten houdt dat Trudy de realiteit enigszins uit het oog verliest door haar obsessie.

Een sterk debuut dat naar meer smaakt! Goed opgebouwd, er gebeurt ontzettend veel zodat je blijft lezen. Heel erg origineel mag wel gezegd worden. En als je in Senna een bepaald jurylid denkt te herkennen is dat voor je eigen rekening – met name jouw fantasie die dat beeld schetst 😉

Ik las dat Marlen na het zien van een auditie bij het Engelse X-Factor ineens inspiratie kreeg voor dit boek. Ik heb het bewuste filmpje even voor je opgezocht, dat wilde ik je niet onthouden.
Goed voorbeeld van hoe iemand zo intens in zichzelf begint te geloven dat ze op een gegeven moment totaal even van het pad is – het spoor bijster en niet meer in staat om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Bekijk het verbijsterende filmpje als je zin hebt. Vooral de gelaatsuitdrukking en de ogen van dit meisje kwamen bij mij echt unreal over.

Geschreven door José


Recensie op de Thrillerlezersblog

Marlen Beek-Visser is auteur van boeken en korte verhalen. Haar debuut-thriller Stem! verscheen op 10 april 2015. De ondertitel 'Als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt' verraadt het actuele karakter van haar boek, dat niet alleen thrillerlezers aanspreekt, maar ook liefhebbers van talentenjachten op televisie. (Bron: www.marlenbeekvisser.nl)

De cover: knallend rood, een microfoon, het vormt een mooi geheel met de titel, alles duidend op een talentenjacht.

Op naar de achterflap:

Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna, één van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Mijn mening:
Door het pakkende, spannende proloog rol je maar wat graag verder het verhaal in. Het verhaal dat wordt verteld vanuit Trudy en Senna. Twee zeer verschillende dames en grotere tegenpolen dan deze twee kan ik me haast niet voorstellen.
Het verhaal begint onderhoudend. De schrijfstijl is bijzonder fijn, de hoofdstukken kort, een introductie in de roerige levens van de personages waar de spanning niet direkt vanaf druipt maar waar elk hoofdstuk weer zo weet te eindigen dat je graag verder wil lezen.
Senna, een BN’er met alle poespas en relationele verwikkelingen vandien. En dan Trudy. Wat is ze op briljante wijze neergezet en uitgewerkt. De hoofdstukken met betrekking tot Trudy spelen zich tevens af in de verleden tijd. Langzaam maar zeker ga je steeds beter snappen waarom Trudy is wie ze is. Complex, gevaarlijk maar ze weet je hart te stelen. Het mooie is dat je verstand weet: ‘Dit kan écht niet’ en dat je gevoel neigt te zeggen: ‘Ach Trudy ik snap het wel!’ Zelfs wanneer het een dode betreft.
Ook alle personages die bij Trudy en Senna horen zijn voldoende uitgewerkt en passen perfect in het verhaal. Wanneer het verhaal verder vordert zijn er ineens goede wendingen, de spanning loopt op en op en wat een plot!
Geweldig hoe alles op voor mij toch compleet onverwachte wijze in elkaar valt.

Conclusie:
Een origineel boek met vaart, humor, diepgang in karakters, uiteindelijk spanning en een prachtig plot. Ik heb er echt uren leesplezier aan beleefd.

4 sterren

Geschreven door Karin Meinen


Recensie op Connies Boekkies

Marlen Beek-Visser (1968) heeft na het afronden van haar HBO-studie comemrciële economie voornamelijk zakelijke teksten geschreven. Enkele jaren geleden begon ze met het schrijven van fictie. Ze publiceerde een tiental korte verhalen in verhalenbundels. Stem! is haar thriller debuut.

achterflap: Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna,een van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Na een pakkende proloog gaan we drie maanden terug in de tijd en maken we kennis met Trudy en Senna. De verteller neemt ons mee in korte hoofdstukjes met als titel de naam van de dame bij wie we op dat moment over de schouder loeren. Want zo voelt het .. of je er zelf naast staat.

Beek-Visser heeft een prettige en vlotte, realistische schrijfstijl, het verhaal verloopt snel en de spanningsopbouw is goed. Er zijn diverse wendingen, je komt steeds meer te weten van de hoofdpersonen en je wordt af en toe flink op het verkeerde been gezet. Dit komt met name door de gefrustreerde geest van Trudy, wat heel goed is weer gegeven.

Ik geef zelf weinig om het soort programma’s waar het om draait in dit boek. Ik snapte de hele hype er om heen ook totaal niet. Het zou dus een boek zijn wat ik puur op ondertitel niet zou kiezen.(De kaft vond ik wel heel pakkend en er uit springen!) Maar omdat ik de titel een paar keer voorbij had zien komen op sociale media en later las dat de schrijfster voor een presentatie hier op dorp zou zijn heb ik het boek aangeschaft en in één zucht uitgelezen. Een schitterend debuut!

Een heerlijk boek wat je niet weg kan leggen!

Geschreven door Conny Schelvis


Recensie op de Thrillerlezersblog

De schrijfster
Marlen Beek-Visser (1968) woont en werkt in Leiderdorp. Na een HBO-studie commerciële economie schreef zij als stafmedewerker communicatie en als manager in de kinderopvang voornamelijk zakelijke teksten. Enkele jaren geleden begon zij met het schrijven van fictie.
Ze publiceerde een tiental korte verhalen in verhalenbundels. Zo verscheen haar verhaal ‘DNA-test’ in een bundel voor een goed doel.

Het verhaal
Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als ze kennismaakt met de blinde Jochem en hij haar wijst op haar zangtalent verandert haar leven. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om haar oude leven achter haar te laten en om écht gezien te worden. Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem!. Als snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna, een van de juryleden van het programma, die samen met haar man Terence en dochter Olivia in Trudy´s ogen het leven leiden dat zij zo graag zou willen hebben.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes en overschrijdt gaandeweg elke denkbare grens om haar doel te bereiken.
Maar wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Omslag
Op het eerste oog een weinig spannende omslag of een direct in het oog springende. Na het verhaal te hebben gelezen is de keuze van de bloedrode achtergrond en de microfoon wel begrijpelijk, maar het had iets spannender gemogen.

Wat ik er van vond
Het verhaal begint op podium van talentenjacht Stem!.
Eindelijk is het zover. Hier heeft Trudy zo hard voor gewerkt. Met iedere stap dichterbij het logo op het podium schieten haar gedachten naar de offers die ze heeft gemaakt. Ze zet een killer performance neer, iedere noot wordt geraakt. Wanneer draait Senna nu toch om?

De schrijfster neemt je vervolgens mee naar de wereld van Trudy en Senna en de aanloop naar haar optreden bij Stem!.
Korte hoofdstukken van een paar pagina´s. Een vertelvorm waar ik in eerste wel aan moest wennen. Dan weer kort bij Trudy, dan weer bij Senna, dan weer bij het verleden van Trudy.
Maar al heel snel blijkt dat dit een leesvorm is die werkt en die het verhaal snel en prettig leesbaar maakt, zonder dat het storend is. Je wordt als het ware het boek ingetrokken en krijgt moeite om het weg te leggen. Het maakt dat je nog even snel het volgende hoofdstuk wilt lezen, het zijn toch maar 2 of 3 pagina´s en vervolgens ben je 100 pagina´s verder.

De karakters zijn duidelijk en helder neergezet, je kunt je duidelijk inleven in hun wereld en de beslissingen die ze nemen, hoe irrationeel soms ook. De terugblikken in Trudy´s verleden laten zien waarom Trudy zo wereldvreemd is en hoe beschadigd ze hierdoor is opgegroeid.

Het duurt even voor er echt sprake is van spanning maar als het eenmaal op gang is ben je verkocht. Het plot is uitstekend neergezet zonder dat van tevoren duidelijk is hoe het zat, zelfs als je denkt het te weten. Ik heb werkelijk een paar keer 'Wat?!' en 'Nee!' geroepen.

Omdat ikzelf in de buurt van Leiden woon kun je je nog net iets meer inleven omdat je de omgeving herkent.

Ik vond het werkelijk een genot om te lezen. Mijn stem heeft ze.

omslag: 3
plot: 5
leesplezier: 5
spanning: 5
schrijfstijl: 5

Conclusie: 4,5 sterren


Recensie op Vrouwenthrillers.nl

De 28-jarige Trudy is een vrouw die eenzaam door het leven gaat. Ze heeft een saai baantje waar ze samen werkt met Vincent, die altijd alleen maar commentaar heeft en zich beter voelt dan zij. Het contact met haar moeder en haar zus is minimaal en veel vrienden heeft ze ook niet. Als ze de blinde Jochem tegenkomt, attendeert hij haar erop dat ze een hele mooie stem heeft en daar iets mee moet gaan doen. Trudy besluit zich op te geven voor de talenjacht Stem! en ze heeft weer een doel voor ogen. Als dit allemaal gaat lukken dan zien de mensen haar eindelijk staan en zal er een wereld voor haar open gaan. Senna, een zangeres, is een van de juryleden. Trudy, vastbesloten deze talenjacht te gaan winnen, probeert op allerlei manieren met Senna in contact te komen. De talenjacht wordt een obsessie voor Trudy, zo ook de belangstelling voor Senna. Trudy begint alles buiten proporties te zien en grenzen worden overschreden.

'Een gelukzalig gevoel stroomt door haar lijf. De overwinning is tastbaar dichtbij. Ze moet er bijna van huilen, maar slikt de brok in haar keel verwoed weg. Nog even, en alle remmen kunnen los.'

Een thriller met als onderwerp een talentjacht. Ik heb absoluut niets met talentenjachten en had dus wel even mijn twijfels alvorens Stem! te gaan lezen. Maar ik was wel nieuwsgierig, juist omdat dit een debuut-thriller is. En ik heb genoten van deze thriller. Een origineel verhaal, korte en krachtige hoofdstukken, geschreven met een vlotte pen.
Een aantal hoofdstukken gaan terug in de tijd en vertellen over Trudy's verleden. Geen gemakkelijk verleden. Ze hoorde nergens bij en werd veel gepest. Steun van haar moeder kreeg ze niet en nog steeds worstelt Trudy zich door het leven heen. Het verhaal van Trudy is de psychologische factor in dit boek en laat je als lezer veel begrijpen, al is het meeste dat ze doet niet goed te keuren.

'Ze dwingt haar stem om alles te geven. Het voelt goed. Nu gaat het gebeuren! Een gelukzalig gevoel stroomt door haar lijf.'

De twee verhaallijnen, die van Trudy en van Senna, zijn prima te onderscheiden van elkaar en beide worden verteld vanuit de derde persoon. Verhalen die precies de goede aantrekkingskracht hebben en als lezer word je compleet overrompeld. Wendingen die niet te voorzien zijn en dan is er ook nog die ene twist die maakt dat de ontknoping briljant is. Een thriller met echt alles in een goede verhouding. Zo zie je maar weer, het onderwerp kan je als lezer misschien niet aanspreken, toch zit er misschien een geweldig verhaal in zo'n boek. Dit heb ik met Stem! aan den lijve ondervonden. Weer een fantastische thriller van Nederlandse bodem, een debuut dat zich onderscheidt met een verhaal dat er regelrecht inhakt.

Geschreven door Wendy


Recensie op de Boekensalon

Trudy is een onopvallende vrouw van 28 die weinig sociale contacten heeft. Bovenal is ze erg labiel. Dit blijkt als ze na een compliment van een vreemde in de ban raakt van het winnen van talentenshow Stem! Ze gaat op zangles en heeft al voor ogen welke coach ze wil: Senna. Trudy infiltreert op slinkse wijze in Senna’s leven en gaat hierbij ver voorbij alle normen en waarden. Zelfs Senna’s dochter is niet veilig voor Trudy en dat terwijl Senna toch al met de nodige privéproblemen te kampen heeft. Trudy’s aanvankelijke gedrevenheid slaat over in een ware obsessie. Een obsessie met fatale gevolgen. Dit zinderende debuut heeft een zeer spannende verhaallijn. Er staan twee hoofdrolspelers centraal. De hoofdstukken zijn kort. Ze beslaan meestal anderhalf tot twee pagina’s, en er wordt gewisseld tussen de twee verhaallijnen die nauw op elkaar aansluiten. De spanningselementen zijn goed over het boek verdeeld waardoor je gestimuleerd wordt om verder te lezen. Bovenal is het thema talentenjachten erg actueel.


Recensie in theSword Magazine

Een meeslepend boek over Trudy die een nogal saai leven leidt. Met haar moeder en zuster heeft ze ook weinig. Je kunt dit boek vergelijken met de boeken van Saskia Noort en Judith Visser. Een lekker vlotlezend boek.

Een boek dat je in één ruk uit kan lezen, omdat het een spannend en leuk verhaal is, je weet niet wat je kan verwachten. Het begin komt nogal wat stoffig en soms een beetje langdradig over. In het midden wordt de spanning goed opgebouwd en wordt het eigenlijk echt een thriller. Het duurt wel te lang voor die spanning echt te voelen is.
Dat is best wel jammer. Het duurt te lang voor het echt losbarst. Maar voor een debuut is het een prachtige binnenkomer om ermee te beginnen.

Marlen heeft een goed boek afgeleverd. Ik hoop dat er nog veel mensen haar boek gaan lezen. Ik ben al benieuwd naar haar volgende.

Geschreven door Amanda Tuinstra


Recensie op de Thrillerlezersblog

De cover:
Een mooie rode cover, met daarop een microfoon niet meteen een thriller uiterlijk, daarom ben ik benieuwd naar het verhaal. Want wat gaat er achter de microfoon schuilt. ‘Als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt’ Kijk dat klinkt al lekkerder, waarschijnlijk gaat er genoeg schuil achter de microfoon.

Het verhaal:
Wanneer de onzekere 28-jarige muurbloem Trudy de blinde Jochem ontmoet, hij haar attendeert op haar mooie stem en ze later op de tv de oproep hoort voor het programma Stem! weet ze dat dit de oplossing is. Ineens is het voor haar glashelder. Ze geeft zich op voor de Blind Auditions. Zo komt ze weer in contact met Jochem, sterker nog: misschien staan er dan wel tien Jochems voor haar in de rij.
Senna woont samen met haar man Terence en dochtertje Olivia. Ze is gevraagd als jurylid voor het programma Stem! de populaire talentenjacht op de TV, Senna hoefde daar niet lang over na te denken. Ogenschijnlijk lijkt het of Senna het ideale leven heeft maar schijn bedriegt: is haar man wel zo trouw als ze zou willen?
Trudy zet alles op alles om de talentenjacht te winnen en hierin gaat ze wel heel ver, ze ziet Senna als haar sleutel tot het succes, maar wat als ze haar doel niet weet te bereiken?

Mijn mening:
Het verhaal begint met de auditie van Trudy bij een show die wel erg lijkt op The Voice of Holland, dit vind ik eigenlijk wel erg leuk en herkenbaar. Als ik een boek lees heb ik er altijd een beeld bij en dit beeld is mede hierdoor makkelijker te vormen, reëler.
Zodra je in het boek begint, zit je er gelijk in. Dat is fijn en het leest enorm lekker weg door de korte hoofdstukken. Eerst vond ik het wat rommelig lezen, omdat je soms terug gaat in de tijd in Trudy’s leven. Dat is in het begin een beetje warrig, maar eigenlijk wil je later meer weten wat er mis is gegaan in haar leven. De levens van Senna en Trudy raken gaandeweg in het boek verweven met elkaar, op een manier waarvan je denkt ‘mmm ik zou haar toch niet graag tegen komen’.
De personages zijn goed beschreven en je krijgt al gauw een beeld van de dames en de personen om hen heen. Wat ik op het einde nog wel mis wat er nu precies met Trudy is gebeurd, waardoor ze zo is geworden. Je krijgt wel een tipje van de sluier, maar niet echt het hele verhaal.
Voor een debutant vind ik het een goed boek, het pakt je en neemt je echt mee. Ik ben eigenlijk gewoon heel enthousiast. Dit had ik niet verwacht toen ik het boek oppakte om er in te beginnen. De spanning is goed opgebouwd, je begint gelijk lekker en naarmate je verder leest komt er ook steeds meer spanning in waardoor je het boek eigenlijk niet wil weg leggen.
Het plot is verrassend, ik had het niet zien aankomen. Mijn gedachten gingen toch echt wel alle kanten op, maar zeker niet deze.
Al met al heerlijk genoten van Stem! ik ben benieuwd naar het vervolg van deze schrijfster, want ik ga haar wel in de gaten houden. Ze schrijft pakkend en meeslepend en lekker vlot en zo lees je het boek ook.

Plot: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Schrijfstijl: 4
Conclusie: 4 sterren

Geschreven door Moon


Recensie op Hebban

Als door een onzichtbare hand gestuurd loopt Trudy langs het hek richting Olivia. Een gevoel van eenzaamheid kruipt omhoog, diep van binnenuit. Het schuurt langs haar gevoelscentrum, de plek ergens vlak onder haar middenrif. Waar groot verdriet kan ontstaan, of uitbundig geluk. De plek die tranen omhoog stuwt of een ingehouden lach kan bevrijden.

Ziehier een stukje uit Stem! van Marlen Beek-Visser (1968). We weten allemaal precies welk gevoel er heerst en hoe de hoofdpersoon daarmee omgaat. Je kunt je als lezer dankzij de rake beschrijvingen van emoties en gebeurtenissen goed verplaatsen in de hoofdpersoon. Een pluim dus voor Marlen Beek-Visser.

In Stem! volgen we het leven van Trudy, een 28-jarige vrouw die bijna onzichtbaar door het leven gaat. Ze heeft een weinig inspirerende baan, woont alleen en heeft een slechte band met haar succesvolle zus en kritische moeder. Daarnaast heeft ze één vriendin, aan wie ze eigenlijk ook een beetje een hekel heeft. Ze is eenzaam, type dertien in een dozijn, onopvallend en allesbehalve succesvol. Op een dag komt ze per toeval de blinde Jochem tegen, die haar erop wijst dat ze een erg mooi stemgeluid heeft. Deze ‘blinde auditie’ zet haar op een nieuw spoor en ze gaat over lijken om haar nieuwe levensdoel te behalen: doorbreken dankzij de talentenshow Stem!. Ze is er heilig van overtuigd dat haar weg naar roem, rijkdom en succes als een strak geasfalteerde weg voor haar uitgestrekt ligt.

Marlen Beek-Visser schreef voor haar werk als stafmedewerker communicatie en manager van een kinderdagopvang voornamelijk zakelijke teksten, maar een aantal jaren geleden heeft ze de eerste stappen gezet in fictie. Zo heeft ze een tiental korte verhalen gepubliceerd in verhalenbundels. Beek-Visser heeft zich voor Stem! laten inspireren door een Brits meisje dat volledig door het lint ging bij een auditieronde voor een Engelse talentenjacht. Toen Beek-Visser de video van deze trieste vertoning zag op YouTube, werd het idee voor Stem! geboren.

Stem! sluit naadloos aan op de realiteit, waardoor het een herkenbaar verhaal is. Door alle media worden we dagelijks overspoeld door het succes van alle mensen om ons heen en wordt al die onzekere meiden die de wereld rijk is, voorgehouden dat ze er niet bij horen als ze niet succesvol of talentvol zijn. Zo’n meisje is Trudy ook. Ze heeft eindelijk een manier gevonden om ergens bij te horen en er wel toe te doen. Dat Trudy hierin nogal doorslaat is eigenlijk zo gek niet.

En daar zit ook de absolute kracht van de schrijfstijl en de originaliteit van Marlen Beek-Visser: ze laat je als lezer een band opbouwen met de hoofdpersoon. Je gaat je identificeren met Trudy en begrijpt de keuzes die de jonge vrouw maakt, hoe bizar, tegendraads of fout deze ook zijn. Trudy is een vreemde eend in de bijt, onzeker en ontzettend naïef. Maar je gaat dankzij Stem! toch een beetje van haar houden.

Geschreven door Diede de Haas


Recensie op Boekenwurm

Trudy is een jonge vrouw van 28 jaar. Ze is onzeker en woont alleen. Trudy is in haar jeugd gepest. Haar moeder en zus geven haar ook geen gevoel van eigenwaarde. Haar baan is ook niet geweldig en haar collega doet ook niet aardig tegen haar. Hij neemt vaak een loopje me haar. Op een dag komt ze een blinde man tegen. Hij zegt dat ze een mooi stem heeft en dat ze hier iets mee moet doen. Dit schudt haar wakker.

Zie je wel, ze is wel iemand. Eindelijk kan ze gezien en gehoord worden. De grijze muis verandert in een pittige dame. Trudy gaat zich voorbereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! Ze krijgt een obsessieve belangstelling voor Senna, een van de juryleden van het programma. Senna is mooi, draagt leuke kleding, en heeft een stralende lach. Maat Trudy weet niet dat er achter het leven van Senna ook veel verdriet schuilt. Trudy ziet haar als de grote held en de sleutel tot haar succes. Ze zet alles op alles om Senna te leren kennen. Trudy wringt zich in allerlei bochten om dichter bij haar idool te komen. De grote vraag is of Trudy door gaat breken tot de auditie van Stem? Gaat ze schitteren als een ster? Maar wat als zij haar doel niet bereikt?

Marlen neemt je bij de hand en sleept je het verhaal in. Stem leest als een trein. Ze kan beeldend schrijven. Soms voel je alles gebeuren. Een verhaal om over na te denken. Laat de sterren maar stralen, ook zij verliezen soms hun glans in het leven. Een stem kun je horen en deze moet je lezen.

Marlen Beek-Visser (1968) woont en werkt in Leiderdorp. Na een HBO-studie commerciële economie schreef zij als stafmedewerker communicatie en als manager in de kinderopvang voornamelijk zakelijke teksten. Enkele jaren geleden begon zij met het schrijven van fictie. Marlen publiceerde een tiental korte verhalen in verhalenbundels. Zo verscheen haar verhaal DNA-test in een bundel voor een goed doel, waarbij zij in goed gezelschap verkeerde van prominente auteurs als Kees van Kooten, Mensje van Keulen en Susan Smit. Schrijver Abdelkader Benali koos haar verhaal Zwarte kapitein voor publicatie in de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden. Met Project X 75.0 won zij de Literaire Prijs van Wageningen en bij een schrijfwedstrijd voor het tijdschrift Margriet behaalde zij een tweede plaats met haar verhaal Hulplijn.


Groepsrecensie op Leesclub van Lettervreters: De Perfecte Buren

Lezers; Milotte, Ineke, Mirella, Suzan, Francina en Patrice
Groepsrecensie samengesteld door Patrice (team DPB)
Digitale recensie exemplaren zijn beschikbaar gesteld door Uitgeverij Ellessy, waarvoor hartelijk dank!

Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.

Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna, een van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Stem! (..als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt) is het spannende debuut van Marlen Beek-Visser.

Over de auteur

Marlen (1968) is auteur en manager bedrijfsvoering. Zij woont met haar man en twee tienerkinderen in Leiderdorp, op steenworp afstand van Leiden, de stad waar zij de middelbare school bezocht en waar zij lange tijd woonde. Marlen studeerde commerciele economie aan de Haagse Hogeschool. In het dagelijks leven combineert zij haar baan op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie met het schrijven van boeken en verhalen.

Cover

Suzan; Het is een mooi rood boek met een microfoon op de voorkant. Wel opvallend en in het oog springend.
Voor de cover een 8.

Mirella; Ik geef de cover een 8. Vind hem erg mooi van kleur en leuk bedacht door de grote microfoon er voor op. In de hedendaagse televisie zijn er al heel veel talentenjachten georganiseerd. Dus het zal veel mensen aanspreken.

Patrice; Een cover die knalt qua kleur en onmiskenbaar met een muzikaal thema. Zowel qua afbeelding als qua titel. Mooi, rustig en veelzeggend. Een 8.

Francina; Ik vind de cover wat summier. Alleen een microfoon op een rode achterkant. Had iets spannender gemogen. Vind de cover dan ook niet erg aantrekkelijk en had het boek nooit op de cover uitgekozen. Ik geef de cover een 6.

Milotte; De voorkant vind ik heel sterk, vooral de rode kaft. Het schijnt dat de kernbetekenis van rood vernietigingsdrang is. Ook de microfoon maakt heel duidelijk dat het boek over een talentenjacht gaat. Ik geef de cover een 8.

Ineke; Jammer dat ik de omslag een beetje "gewoontjes" vind . Bij dit boek hoort een flitsendere cover. Een 7.

Samenvatting van het verhaal

Mirella; Trudy Burggraaf is een normale vrouw van 28 jaar, die gewoon in het leven staat. Ze woont zelfstandig en heeft een baan als administratief medewerkster bij een webshop voor CD’s. En heeft een vervelende collega Vincent. Ze heeft weinig vrienden om haar heen, behalve Chantal haar beste vriendin. Het contact met haar moeder en zus is niet sterk. Dit ook mede door het vroeg overlijden van haar vader.

Patrice; Goedbedoelde maar gehekelde adviezen van zus en moeder, een baan zonder vooruitzichten en nog steeds single. Trudy heeft het allemaal nét niet. Daarbij heeft ze een onuitstaanbare collega in Vincent die haar het werkleven danig zuur probeert te maken. Trudy zit er een beetje doorheen, voelt zich ook alleen.

Suzan; Trudy is een jonge vrouw ,die een erg saai leven heeft.Ook haar baan is niet leuk,ze heeft een vervelende collega. De relatie met haar moeder en zus is ook niet al te best.
Als ze op een dag door een onbekende blinde man complimenten krijgt over haar zang besluit ze om mee te doen aan een talentenjacht genaamd STEM.

Mirella; Op een goede dag helpt Trudy een blinde man met oversteken en het klikt erg goed tussen die twee. Ze neuriën samen een liedje en Trudy begint spontaan mee te zingen. De (toen nog) onbekend blinde man attendeert haar erop dat ze een mooie stem heeft. Dit brengt haar op het idee om, wil ze nu nog wat van haar leven maken, ze mee gaat doen aan de bekendste talentenjacht Stem! op tv. Om hierdoor wat meer voldoening uit het leven te halen.

Milotte; Het begint met de auditie van Trudy, een vrouw van 28 jaar die een obsessie heeft voor Senna, een van de juryleden. In dit begin wordt heel subtiel duidelijk gemaakt dat er iets gebeurd is met de dochter van Senna.

Patrice; Wanneer ze op een dag de blinde Jochem ontmoet en hem helpt in het verkeer ontstaat er een bijzonder momentje. Hij geeft aan dat ze een mooie zangstem heeft en dat zet haar aan het denken. Ze is helemaal onder de indruk van hem én van zijn advies en geheel tegen haar natuur in besluit ze dan ook om hier iets mee te gaan doen. Trudy heeft nu een doel gevonden en is vastberaden een weg te vinden om dat te bereiken. Wanneer er vervolgens een talentenjacht op tv een oproep doet voor audities voor STEM! vallen alle puzzelstukjes in elkaar, maar natuurlijk! Dat ze daar niet eerder aan heeft gedacht!

Francina; Trudy werkt als verkoopster bij een internetshop maar heeft het daar niet naar haar zin. Wanneer ze de blinde Jochem per ongeluk ontmoet en ze samen spontaan een lied gaan zingen en hij zegt dat ze een mooie, aparte stem heeft en daar iets mee moet gaan doen, verandert haar leven drastisch. Ze wordt verliefd op Jochem en schrijft zich in voor de blinde audities van het programma Stem!

Patrice; Wanneer ze ziet dat de succesvolle zangeres Senna het nieuwe jurylid is van deze succesformule bedenkt Trudy een plan. Nietsontziend zet ze de stappen naar succes, althans dat is wel de bedoeling. Senna gaat persoonlijk kennismaken met de gedrevenheid van Trudy. De vraag is alleen of het een aangename kennismaking is?

Milotte; Om haar doel te bereiken gaat Trudy behoorlijk ver. Daarbij vallen de nodige slachtoffers.

Mirella; Bij Stem! draait het in eerste instantie ook om blind auditions en dit is ideaal voor iemand als Trudy met een slecht zelfbeeld. Ze stort zich helemaal op deze droom. Ze gaat afvallen, zorgt voor leuke kleding, neemt zangles en ze stort zich helemaal op een van de juryleden, Senna van Iterson.

Francina; Senna is een van de juryleden en Trudy is grote fan van haar en wil hetzelfde hebben en zijn als Senna. Ze slaat daarin alleen op dat moment erg door. Senna wordt voor Trudy een obsessie waardoor bij Trudy alle stoppen doorslaan met alle gevolgen van dien.

Mirella; Trudy is allang fan van Senna als artiest en wil kost wat kost bij haar in de buurt komen. Om er voor te zorgen dat Senna voor haar gaat kiezen tijdens de blind auditions. En hier gaat ze heel ver voor. Het lijkt met vlagen zelfs heel obsessief. Ze stapt hiervoor geregeld over haar eigen grenzen heen.

Suzan; Senna is een van de juryleden van Stem ,die haar succesvol kan maken. Ze zet alles op alles om te winnen en gaat over diverse grenzen om haar doel te bereiken. Maar of het haar dan lukt????

Mirella; Tevens gaat ze in de tussentijd ook op zoek naar de onbekende blinde man. Die ze uiteindelijk vind in een vervelende situatie. Maar uiteindelijk zal ze het toch zelf moeten doen……zal het haar lukken om echt door te breken als artiest!! Hiervoor zul je toch echt Stem! zelf moeten lezen.

Beoordeling

Patrice; Wie kent ze niet, je wordt er zowat mee overdonderd op tv; talentenjachten in alle vormen en maten. Het blijken formats te zijn die werken want ze trekken ontelbare aantallen kijkers. De auteur is hier heel handig én origineel op ingesprongen. Het is een onderwerp dat nagenoeg iedereen wel kent, al is het maar vanuit de media. Dit soort talentenjachten zijn inmiddels goedlopende machines geworden, dat lees je ook duidelijk terug in het boek. Research is dan ook goed gedaan óf het verbeeldingsvermogen is heel realistisch.

Ineke; Het leuke aan dit boek is, dat het telkens een hoofdstuk over twee verschillende hoofdfiguren gaat. Trudy en Senna. Het boek leest super fijn en de schrijfstijl van de auteur Marlen Beek-Visser is heel ontspannend te noemen.

Milotte; Ik werd nieuwsgierig gemaakt door het begin van het verhaal. Uiteindelijk wist ik pas aan het einde wat er allemaal gebeurd was. Na de openingsscène gaat het verhaal terug in de tijd. Zo lees je hoe Trudy een obsessie ontwikkelde voor Senna. Dit gaat heel stapsgewijs, waardoor ik alleen nieuwsgierig werd naar wat ze van plan was.

Francina; De verhaallijnen worden afgewisseld door Trudy en Senna waarbij de verhaallijn van Trudy soms terug in de tijd gaat. Dit leest erg prettig en de reden waarom Trudy zo obsessief wordt, wordt duidelijk door die verhaallijnen.

Patrice; Trudy is een muurbloempje dat gebukt gaat onder het gebrek aan erkenning en wordt niet bevestigd in het goed genoeg zijn. In alles trekt dat door: op haar werk, in haar familie –en vriendenkring en haar gewenst liefdesleven. Ze wil zo graag iets bereiken, ze is haast wanhopig op zoek naar iets waarin ze kan uitblinken. Als lezer is die frustratie goed voelbaar en het komt inderdaad behoorlijk desperaat over. Je krijgt haast medelijden met de jonge vrouw. Maar dat duurt niet lang. Trudy blijkt nogal afwijkend te zijn in het plannen en organiseren van haar route naar voorgenomen succes. Verrassend genoeg zelfs behoorlijk heftig. In haar vastbeslotenheid is ze haast nog meer slechtziend dan de blinde Jochem, gebrek aan fijngevoeligheid en empathie bevestigen haar handelen.

Suzan; Het boek is goed opgebouwd .Het wordt steeds iets spannender. Je gaat Trudy ook steeds beter begrijpen.Haar verleden wordt ook goed beschreven.

Milotte; Wat ik het verrassendste vond was dat ze juist door haar deelname aan Stem! wel weer in contact komt met de blinde man. Hij vindt haar stem bijzonder, waardoor ze besluit mee te doen aan Stem!

Mirella; Ik heb het boek in 1,5 dag uitgelezen. Vond het niet echt spannend, meer een tussendoortje voor mij. Het boek bouwt zich zeer goed op. Door de 2 leidende lijnen. Enerzijds het leven van Trudy, wat niet altijd even gezellig is. En anderzijds het leven van Senna wat een echt artiestenleven laat zien, zowel prive alsook als artiest. Wat dus ook niet altijd op rozen loopt.

Patrice; Het verhaal kent stukken die stevig en koelbloeding zijn maar toch wordt het boek niet echt bloedstollend spannend. Er zijn stukken die zelfs behoorlijk komisch zijn omdat ze nét wat te toevallig zijn. Dat geeft uiteindelijk ook niet want al bij al is het meer dan boeiend om te lezen, is het goed geschreven en zijn ingrediënten als jaloezie, wantrouwen, succes en angst goed vertegenwoordigd.

Suzan; Het boek leest makkelijk weg.Je leeft ook mee de hoofdpersoon. Heel beeldend, met humor en toch spannend geschreven. Goed opgebouwd naar de ontknoping, met een verrassend eind.

Patrice; Marlen Beek-Visser heeft met dit debuut goed ingespeeld op de actualiteit. Competitieve tv is haast niet meer weg te denken en dat het een keer uit de hand moet lopen is dan ook niet ondenkbaar. Misschien speelt het zich wel degelijk zo af –of dan toch in mindere mate mag je hopen-, niets is onmogelijk.

Milotte; Alle spannende scènes staan pas aan het einde van het boek, waardoor ik er niet zo in werd meegesleurd als bij de meeste thrillers. Als het boek was geopend met een heftige scene had ik me echt afgevraagd waarom dit gebeurde. Doordat het waarom al duidelijk was, zat ik helemaal niet in spanning.

Francina; Hoewel ik het boek nooit op de cover had uitgekozen ben ik blij dat ik uitgekozen ben door de leesclub ‘De perfecte buren’ om mee te mogen lezen. Het is het debuut van Marlen Beek-Visser en het smaakt naar meer boeken.

Patrice; De rol van Senna, de zangeres en jurylid, staat bol van gebeurtenissen waarop zij geen enkele grip lijkt te hebben. Het lijkt alsof een derde macht bezit heeft genomen van alles om haar heen, ze is nergens meer zeker van en ze weet niet meer waar ze het moet zoeken. De auteur is hierin ook erg overtuigend geweest en heeft een personage gecreëerd dat aanspreekt en herkenbaar is, ondanks de status van beroemdheid.

Ineke; Ook heel modern om een t.v. program in dit verhaal te verweven en dit centraal te stellen. Marlen geeft aan waar sommige audities toe kunnen leiden.
Nu is dit natuurlijk wel erg heftig in haar boek, maar dat sommige audities tot rare en vervelende situaties kunnen leiden is een ding wat zeker is.

Conclusie

Francina; Het onderwerp, de blinde audities, is een onderwerp waar volgens mij nog niet veel thrillers over zijn geschreven, zo helemaal niet, dus dat is ook een prettige bijkomstigheid. Marlen heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest dan ook vlot weg. De ontknoping vond ik erg spannend en wilde doorlezen om te zien hoe het zou eindigen. Voor een debuut vond ik het een heel erg goed boek en kan niet wachten op het volgende boek van Marlen.

Patrice; Het boek heeft een lekker tempo, de flashbacks van Trudy komen mooi tot zijn recht in eigen hoofdstukken en de schrijfstijl is helder en vlot. De rol van social media is sterk neergezet, het is ook een herkenbaar onderdeel van de hedendaagse manier van leven. De anonimiteit en schijnveiligheid komen goed naar voren.

Milotte; Dit is het debuut van Marlen Beek-Visser en ik kan niet anders zeggen dan dat ik ervan heb genoten als thriller fanaat. Dit komt voor het grootste gedeelte door de fijne schrijfstijl.

Ineke; Het verhaal is van het begin tot het einde één groot spannend geheel. Goed opgebouwd en een heel aparte plot. Je denkt dat je weet wat er gaat gebeuren, maar wordt telkens weer op het verkeerde been gezet door Marlen. Ik tenminste wel. Alle hierin voor komende figuren zijn zó omschreven dat men ze telkens goed herkent en je er zelfs een “gezicht” bij kunt bedenken.

Suzan; Toch is de ontknoping verrassend. Dit had ik niet verwacht.

Mirella; Het boek heeft korte hoofdstukken waardoor het zich heel makkelijk leest en hierdoor ook niet te moeilijk is. Het leest zich heel makkelijk weg. Waardoor je het dus ook niet makkelijk aan de kant legt. Op het einde komen de verhaallijnen mooi bij elkaar en geeft ze zelfs nog een twist aan de ontknoping. Erg knap!!

Milotte; Het originele onderwerp, deelname aan een talentenjacht, sprak mij aan. Het leest erg vlot weg. 3 sterren.

Francina; Ik vond het een superspannend en vlot lezend boek. Het verhaal klopte gewoon en vond het onderwerp vernieuwend. Kan niet wachten op het volgende boek van Marlen. Ik geef dit boek dan ook 4 sterren.

Patrice; In dit verhaal lijken de rollen in eerste instantie omgedraaid te zijn als het op sympathie aankomt. Voor wie wat uiteindelijk geldt, dat is aan de lezer. Origineel is het in ieder geval wel. Het enige minpunt van het boek is dat het beperkte aandeel qua audities en wedstrijden, het gekonkel en de pure onderlinge strijd, niet geheel voldoet aan de gewekte verwachting. Maar al bij al mag dat de pret niet drukken, het is een lekker en vermakelijk boek. Je hebt het boek in no-time uit. 3,5 sterren

Suzan; Een spannend en leuk boek om te lezen. Goed debuut,prettige schrijfstijl. Ga zo door,ik ga je verder volgen! Beoordeling 4 sterren.

Mirella; Ik ga Marlen Beek-Visser zeker volgen. Als dit haar debuut is …..dan laat de rest maar komen!! Ik geeft het 4 sterren, omdat ik denk dat veel vrouwen dit boek willen lezen.

Ineke; Ik heb van begin tot eind genoten van dit boek en van mij mag ze meteen aan een nieuw beginnen. Ben vol lof over Marlen en zou zeggen, ga zo door. 4 sterren.


Recensie op Mijn boekenblog

Trudy Burggraaff is een onzichtbare en weinig opwindende vrouw, die een teruggetrokken leven leidt. Ze heeft nauwelijks vrienden; op haar werk wordt ze door haar collega Vincent voortdurend gepest en gekleineerd. Voor haar moeder en zus is zij niet veel meer dan een mislukt familielid dat ondanks hun goede en welgemeende adviezen niets van haar leven maakt. Dan gebeuren er twee dingen die aan de uitzichtloosheid van haar bestaan een einde kunnen maken. Zij ontmoet de blinde muziekleraar Jochem die haar vertelt dat zij een aparte stem heeft en op de televisie hoort zij hoe onbekend talent wordt opgeroepen zich op te geven voor Stem!, een uitermate populaire talentenshow. Trudy meldt zich aan. Om haar kansen te vergroten, maakt zij plannen om in contact te komen met zangeres en jurylid Senna. Trudy gaat aan de slag en dat is het begin van reeks gebeurtenissen die diepe sporen zullen achterlaten in de levens van veel mensen.

Marlen Beek-Viser (1968) studeerde commerciële economie en schreef een aantal korte verhalen waarvan er een tiental werden gepubliceerd in verhalenbundels. Stem! is haar debuut als thrillerauteur. Een thriller die zich afspeelt in de glitter en glamour van een talentenjacht. Talentenjachten bestaan al zolang er televisie is maar hebben de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Dit komt vooral omdat er van deze shows een groot spektakel wordt gemaakt waarin de hele sfeer en entourage van de show en het optreden van de juryleden belangrijker lijken te zijn dan de optredens van de deelnemende kandidaten. Het publiek wil smullen van aankomende talenten maar ook van de roddel en achterklap die zich eromheen afspelen. Marlen Beek-Visser weet met haar vlotte en beknopte schrijfstijl deze sfeer heel goed neer te zetten. In een groot aantal korte hoofdstukken schrijft ze het verhaal vanuit een wisselend perspectief, dat van Trudy en dat van Senna. Deze twee hoofdpersonages worden heel goed uitgewerkt. Je kunt je van Trudy die wil ontsnappen aan de uitzichtloosheid van haar bestaan maar die tegelijkertijd haar greep op de werkelijkheid begint te verliezen een goed beeld vormen. Dat geldt eveneens voor Senna die ondanks de schone schijn geconfronteerd wordt met grote, bijna onoverkomelijke problemen in haar persoonlijk leven. Beroemd zijn is geen garantie voor een rimpelloos bestaan.

De plot is origineel, goed opgebouwd en overtuigt. Door de korte hoofdstukken en het vlotte en sprankelende taalgebruik zit er veel vaart in het verhaal en dat maakt van Stem! een boek dat heel erg aangenaam leest. Het verhaal boeit vanaf de eerste pagina en door het toevoegen van een aantal onverwachte en onvoorspelbare plotwendingen, mondt het uit in een enerverende en meeslepende ontknoping.

Stem! is een geslaagd debuut. Marlen Beek-Visser heeft een originele, snelle en overtuigende thriller geschreven. Een spannend verhaal waarvoor veel lezers ongetwijfeld met veel plezier hun stoelen zullen omdraaien.

Geschreven door Joop Liefaard


Recensie op Boekverslaafde

De achtentwintigjarige Trudy Burggraaf gaat als grijze muis door het leven. Al acht jaar lang, brengt haar dagen door als administratieve kracht bij webwinkel CD-Online, ooit bedoeld als overbrugging naar een grootsere carrière.

Maar iets binnenin haar had haar tegengehouden. Ergens diep in haar wezen, zat een kiempje van hoop dat haar leven ooit de moeite waard zou worden.

Alle dagen zien er hetzelfde uit, ondertussen ergert ze zich dood aan collega Vincent, die haar treiteren tot zijn levensdoel gemaakt lijkt te hebben, ze kan zijn bloed wel drinken. Evenals dat van haar moeder en haar zusje. Het universum heeft een hekel aan Trudy en visa versa. Haar enige metgezel is haar vriendin Chantal, die eigenlijk helemaal geen vriendin is.

Dat zou ik dan snel gaan doen, als ik jou was. Je hebt echt een heel bijzonder geluid.

Tot de dag waarop ze muziekdocent Jochem tegen het lijf loopt, vanaf dat moment veranderd alles. Jochem maakt haar ervan bewust dat ze een niet alledaagse onderscheidende stem heeft, waar ze iets mee zou moeten doen. Met al zijn ervaring, zal hij daar wel kijk op hebben, toch?

Als je niet in het geijkte plaatje past, hoor je er niet bij. Maar vanaf morgen is dat anders. Ze zal laten zien dat afwijken van de norm niet betekent dat je niet succesvol kunt zijn.

Trudy laat er geen gras over groeien en klampt zich vast aan haar nieuwe levensdoel; beroemd worden. Net als haar grote voorbeeld, Senna, de beste zangeres van Nederland. Ze gaat op zangles en meld zich aan voor talentenjacht Stem!

Nog vijf stappen tot het logo. Het geluid van krakende botten en een daarop volgende doffe klap dringt haar gehoorgang in. Ze kijkt verschrikt om zich heen. Maar niemand anders lijkt het te horen.

Trudy zet alles op alles voor haar grote dag, haar nieuwe leven. Zal zij de vierkoppige jury en het Nederlandse publiek weten te overtuigen? Zal ze transformeren van grijze muis naar vrouw van de wereld?

Van muurbloempje tot nationale ster. Beter nog Publiekslieveling.

Deze maand verscheen het thrillerdebuut Stem! van Marlen Beek - Visser. Lang geleden, in 1979 toen Marlen in de vijfde klas zat, zag haar meester Stolk al dat Marlen talent had, maar Marlen turnde liever. Jaren later kroop het bloed toch waar het niet gaan kon, haar dochter Ginger was de vonk die het schrijfvuur deed aanwakkeren en het resultaat hiervan is Stem!

Marlen haalde haar inspiratie voor Stem! uit een aflevering van talentenjacht X Factor uit 2012, waarin één van de deelnemers, Zoe Alexander, volledig door het lint gaat. Hoever gaan mensen om hun ultieme doel te bereiken? Een origineel en actueel verhaal, Nederland kent vele talentenjacht shows op tv.

Stem! is een compacte opvallende verschijning met zijn rode omslag. Op de cover zien we een microfoon die natuurlijk uitstekend bij het verhaal past. Ook de titel is origineel en goedgekozen, past perfect bij het verhaal. Toen ik met Marlen in contact kwam en zij mij vertelde over haar debuut, was ik meteen enthousiast en super nieuwsgierig. Ben ik na het lezen nog steeds zo enthousiast?

De hoofdstukken van Stem! zijn niet genummerd, maar kenmerken zich door de naam van het karakter van waaruit het hoofdstuk geschreven is, en de tijdspanne waarin het hoofdstuk zich afspeelt. Het verhaal wordt vertelt in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Trudy en Senna.
De hoofdstukken zijn geschreven in het heden en we blikken terug naar het verleden.

Marlen Beek - Visser heeft een heerlijke schrijfstijl. Haar schrijfstijl is vloeiend, vlot en beeldend, het leest alsof je er zelf bij bent, en heel humoristisch, vol hilariteit, echt puur genieten, maar ook spannend. Dit alles zorgt ervoor dat eenmaal begonnen met lezen, je gegrepen wordt en door blijft lezen.

Marlen gaat van start met een spannende, broeiende proloog, waarmee ze gelijk de aandacht van de lezer te pakken heeft. Daarna gaan we terug naar drie maanden voor de aanvang van de proloog en tellen we af naar het moment suprême. Langzaam maar zeker komen we steeds dichterbij de waarheid. Het verhaal kent een rustige opstart en langzaamaan wordt de spanning opgebouwd. Veel hoofdstukken eindigen met een cliffhanger. Stem! heeft een goed opgebouwde verhaallijn en zit perfect in elkaar, uiteindelijk raakt het hele cirkeltje rond.

Marlen heeft sterke, spraakmakende, goed uitgewerkte karakters neer weten te zetten. Trudy en Senna zijn tegenpolen. De achtentwintigjarige Trudy Burggraaff is een grijze muis, die onopvallend door het leven gaat. Senna, die vroeger voor ze beroemd werd gewoon Janna Iterson heette, heeft juist een heel druk sociaal leven en rent de benen onder haar kont uit als BN'er. Waar Trudy heel negatief in het leven staat, alles en iedereen is tegen haar, en het is altijd de schuld van een ander, staat Senna juist heel positief in het leven.

Trudy heeft het niet altijd makkelijk gehad in haar leven. Ze woont sinds vier jaar in een oude flat en is sinds acht jaar werkzaam als administratieve kracht bij webwinkel CD-Online, wat eigenlijk slechts als overbrugging was in aanloop naar iets serieuzers. Ondertussen werkt haar collega Vincent haar op de zenuwen en kan ze zijn bloed wel drinken. Op een dag loopt ze muziekdocent Jochem, tegen het lijf. Hij is van mening dat Trudy een niet alledaagse onderscheidende stem heeft en adviseert haar daar iets mee te doen. Zonder dat hij zich daar zelf van bewust is, plant hij een zaadje in haar hoofd. Het keerpunt in Trudy's eenzame leven, ze neemt zangles, hij heeft hier jaren voor gestudeerd dus hij zal het wel weten, toch? En ze meldt zich aan voor de Blind Auditions van Stem! Ondertussen werkt ze hard om haar ultieme doel; doorbreken als zangeres, uit te laten komen en heef hier alles voor over. Van grijze muis naar vrouw van de wereld, klinkt goed toch?

Senna woont in een luxe karakteristieke villa aan de rand van Wassenaar, samen met haar man Terence met wie ze al tien jaar samen is en hun dochtertje Olivia. Alles gaat haar voor de wind, Senna is razend populair, ze is een van de beste zangeressen van Nederland en zit in de jury van talentenjacht Stem! Zingen is haar lust en haar leven, ze voelt zich pas echt vrij als ze zingt. Maar niet alles is wat het lijkt, Senna probeert een balans te vinden tussen haar drukke leven als beroemdheid en het moederschap. Ook Senna heeft het niet altijd makkelijk gehad in haar jeugd en houdt er zo haar eigen ellende op na, waar zij op een juiste manier moet zien om te gaan als publiekelijk bezit. Maar ze is het aan haar dochter verplicht, voor haar doorstaat ze alles. Hou houd je je staande terwijl heel Nederland over je schouders mee loert?

Stem! is in één woord, nou vooruit met één woord red ik het niet, super origineel en fantastisch uitgewerkt. Ik heb er enorm van genoten. Kom maar op met dat volgende boek Marlen.

Stem! origineel thrillerdebuut, spannend, goed uitgewerkt, van grijze muis naar vrouw van de wereld, hoever ga jij om je ultieme doel te bereiken? Aanrader!

Geschreven door Kat van den Hoven


Recensie op Thrillerlovers

Wie kent ze niet, de talentenjachten op tv. We konden er de afgelopen jaren niet omheen. Een overkill aan tv-shows, waarin men op zoek ging naar dat ene uitzonderlijke talent, van Idols tot Popstars tot The Voice. Tot op heden had nog niemand het (briljante) idee gehad er een boek over te schrijven. Daarin brengt Marlen Beek-Visser verandering met haar thrillerdebuut STEM!

Blijkbaar schreef Marlen al eerder een thriller, die als oefenmateriaal opgeslagen op haar laptop bleef staan. Hiernaast schreef zij ook diverse korte verhalen, met enkele verhalen viel ze zelfs in de prijzen. Dat Marlen het schrijven al in de vingers had, zag haar leraar op school al in 1979. Haar dochter was echter de inspiratiebron die het schrijfvuur aanwakkerde.

Trudy, een vrouw van 28, heeft een vrij eenzaam leven en een niet heel spannende baan. Op een dag vertelt een onbekende haar die ze per toeval op straat tegen het lijf loopt, dat ze een mooie stem heeft en hier iets mee moet doen. Dit laat Trudy zich geen twee keer zeggen, neemt zanglessen en besluit zich op te geven voor de talentenshow STEM! Haar grote voorbeeld is zangeres Senna, die ook in de jury van het programma zit. Zal het Trudy lukken door te breken of wordt het allemaal één grote teleurstelling?

De hoofdstukken in STEM! wisselen tussen Trudy en Senna en gelijk vanaf het begin zit je heerlijk in dit vlot en toegankelijk geschreven boek. Marlen schrijft haar verhaal met veel vaart, humor en veel hoofdstukken eindigen op een cliffhangerachtige en spannende wijze zodat je alleen maar door wilt lezen.
Trudy, Senna, Senna’s dochtertje Olivia en de rest van de karakters worden vol overtuiging neergezet. We leren Trudy kennen in de tegenwoordige tijd maar krijgen ook een kijkje in het verleden van deze bijzondere maar toch ietwat aparte persoonlijkheid.

Met STEM! heeft Marlen een originele, niet standaard thriller geschreven die doet verlangen naar meer van deze debuterende thrillerauteur. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit en STEM! verdient het om net zulke hoge leescijfers te scoren als dat de talentenshows kijkcijfers scoren!

STEM! krijgt van mij 4 hele dikke glanzende ★★★★

Geschreven door Anne-Jan de Jong


Recensie op De Thrillerlezersblog

Als Trudy op een dag van iemand hoort dat ze een bijzondere stem heeft besluit ze mee te gaan doen aan het populaire programma STEM! Om dat doel te bereiken neemt ze bijzondere stappen en focust ze zich helemaal op 1 van de juryleden: Senna.

Cover
Knalrood (waar doet die kleur mij toch aan denken?) met een microfoon in het midden. Je zou in die microfoon ook een stoel kunnen zien, ik zie dat wel in ieder geval.
De link met het boek is duidelijk: talentenshow STEM!

De hoofdpersonen zijn:
Trudy, een vrouw van 28. Onzichtbaar, kleurloos, baan waar ze van baalt en weinig sociale contacten.
Senna, succesvolle zangeres. Sinds kort jurylid en coach bij STEM!. Getrouwd met Terence en een dochtertje Olivia.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Trudy en van Senna.
Je wordt meegenomen in de gebeurtenissen die leiden tot de climax. Trudy wordt steeds obsessiever en haalt dingen uit die je moeilijk normaal kunt noemen. Alles om maar dichter bij Senna te komen. Langzaam maar zeker ontspoort ze.
Het leven van Senna stort langzaam maar zeker in elkaar. Niet door de daden van Trudy, al helpen die niet. Verkeerde keuzes stapelen zich op, net als twijfel. Ze raakt de grip op haar leven kwijt.

Ik vind het knap hoe Marlen de verhaallijnen aan het eind bij elkaar weet te brengen. Je denkt de hele tijd te weten hoe het gaat eindigen, kan bijna niet missen! Maar aan het eind blijken de dingen net even anders te zitten dan je dacht. En dingen hangen meer met elkaar samen dan ik had verwacht. Leuk!

De schrijfstijl is prettig, en het boek leest lekker door. Ik wilde, naar het eind toe, het boek echt niet meer wegleggen, moest en zou weten hoe het zou aflopen.

Er zat wel een klein foutje in: eerst werkt Jochem als muziekdocent op een hogeschool en later is dat een middelbare school geworden

Ik vind het een goed debuut en Marlen kan zich wat mij betreft meten met de nederlandse schrijfsters als Marelle Boersma, Marion Pauw enz.
Ik zal een volgend boek zeker ook lezen!

Dit debuut krijgt van mij 3,5 sterren.


Recensie op Hebban

Trudy is een saaie vrouw met een saai leven en geen lef om haar leven te veranderen. Om op te vallen wil ze graag meedoen aan de talentenjacht “Stem!” (duidelijk geïnspireerd op The Voice of Holland), en meedoen alleen is niet voldoende. Ze moet winnen, zodat ze met haar grote idool Senna kan zingen, van wie ze een groot fan is en die ook in de jury zit. Ze raakt geobsedeerd door Senna en ondertussen zet ze de zoektocht voort naar de blinde man die haar attendeerde op haar zangtalent, want in Trudy’s fantasie is deze man al uitgegroeid tot de man van haar dromen.

“Stem!” is het debuut van Marlen Beek-Visser en met dit boek zet ze meteen een mooi visitekaartje neer. Het boek is direct vanaf het begin spannend, je leeft mee met de personages en de spanningsboog in het boek is zorgvuldig opgebouwd. Ook de dialogen komen heel natuurlijk over. De uitgever schrijft “De thriller die elke liefhebber van talentenjachten op tv moet lezen!“, maar daarmee zou de uitgeverij de doelgroep alleen maar beperken. Persoonlijk heb ik een hekel aan talentenjachten op tv, maar dit debuut van Marlen Beek-Visser wist mij wel degelijk van de eerste tot de laatste pagina te boeien. Dus ook zeer geschikt voor mensen die niet van talentenjachten houden!

Geschreven door New Word Order

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.