Eindspel

EindspelJan van Hout
ISBN 9789086601035
Prijs € 18,50
Aantal pagina’s 268
Verschenen 15-12-2009

Op een kille voorjaarsmorgen krijgt hoofdinspecteur Kit Holm- de bekende hoofdpersoon uit de vorige boeken van Jan van Hout- bezoek van zijn Surinaamse collega Mark Scheurwater. Als Holm uit zijn flat afdaalt om de bezoeker te begroeten vindt hij hem zwaargewond in de lift. Holm brengt zijn collega naar het ziekenhuis en gaat op onderzoek uit. Wie wilde Mark vermoorden? En wat is er waar van het gerucht dat een scheepslading gestolen Belgische vuurwapens onderweg is naar Suriname?Holms zoektocht voert hem van de haven van Vlissingen naar het binnenlandvan Suriname, waar hij hulp krijgt van de geletterde Indiaanse brigadier Dewen zijn stoïcijnse Friese collega Dijkstra. Hij ontmoet andere, kleurrijke figuren die hem gewild of ongewild een stapje dichter bij de oplossing vanhet mysterie brengen. Voor het zover is ontsnapt hij aan twee moordpogingenen ontdekt hij dat de geheime verzetsgroep Gladio de Koude Oorlog heeft overleefd en nu een eigen oorlog wil beginnen.

Jan van Hout overleed in 2006. Hij liet een manuscript na, waarna de thrillerauteur Jacob Vis de auteursredactie heeft gedaan. EINDSPEL wordt postuum uitgegeven en is het laatste boek van een groot thrillerschrijver! De pers over Jan van Hout: Van Hout heeft een enorme kennis van het door hem beschreven gebied. Hij neemt een onderwerp dat anderen uit de weg gaan. (Arno Ruitenbeek voor Noordhollands Dagblad) Een goede mixture van actie, spanning en eenvleugje romantiek. (H.J.H.Hessels voor Biblion) Geloofwaardig en goed gedocumenteerd. (Els Roes voor de Telegraaf) Knap gecomponeerde en met veel vaart geschreventhriller. Visie en vakmanschap zijn goed gedoseerd. Met veel vaardigheid en een spannende intrige. (Staf Schoeters voor Leesidee) Kleurrijke personages. Barstensvol actie. Meeslepend en op bekwame wijze beschreveneen Gouden Strop-nominatie waardig. (Fred Monsma voor Brabants Dagblad)
Recensie NBD/Biblion

In 2006 overleed misdaadauteur Jan van Hout. Hij liet een onvoltooid manuscript na met de toepasselijke titel ‘Eindspel’. Op verzoek van de weduwe heeft collega-schrijver Jacob Vis de tekst afgerond. Hoofdinspecteur Kit Holm is opnieuw de hoofdpersoon; er wordt regelmatig gezinspeeld op zijn eerdere avonturen. Holms Surinaamse collega Mark Scheurwater is een complot op het spoor, maar wanneer hij Holm opzoekt in diens flat, wordt een aanslag op hem gepleegd. Holm brengt zijn collega naar het ziekenhuis en gaat zelf op onderzoek uit. Zijn zoektocht voert hem van de haven van Vlissingen, waar gestolen Belgische vuurwapens aan boord van de ‘Helena’ worden geladen, naar het binnenland van Suriname, waar een opstand dreigt onder de indiaanse bevolking. Wie zitten achter dit complot? Het verhaal wordt zonder opsmuk verteld ¿ psychologische karaktertekening van de personages ontbreekt echter zodat er een redelijk spannend verhaal met veel corruptie en verraad overblijft. Interessant is vooral de sfeertekening van de verwarde politieke situatie in Suriname sinds de onafhankelijkheid. Paperback met normale druk. – Prof. dr. K.A.D. Smelik