Boerenbedrog

boerenbedrogConnie Harkema
ISBN 978-90-8660-249-0
Prijs € 18,25
Aantal pagina’s 256
Verschenen 15-03-2014

“Boerenbedrog” is geïnspireerd door het populaire tv-programma “Boer zoekt vrouw”, hier “Hartenboer” genoemd. Ook in dit verhaal gaat het om een onschuldig, romantisch entertainmentprogramma, maar - door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen - loopt dit uit op een dodelijk drama met verstrekkende gevolgen. Hiervan wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren. Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak.

Een spannende boerenliefdesroman met veel intriges en een hoog misdaadgehalte.

Hij sloop langs de huiskamerdeur, ging zachtjes verder naar de achterkant van het huis, naar de keukendeur die hij behoedzaam achter zich sloot. Voor de zekerheid keek hij achterom; zijn ogen roodomrand, zijn neus snotterig. Gelukkig, niemand. Het voelde als een lichte overwinning. Hij was ontsnapt aan de benauwde bedomptheid van geroddel, gespeculeer en vals medeleven. Nu hoefde hij tenminste nog even geen verantwoording af te leggen, geen schijn op te houden of wie weet wat er nog meer van hem zou worden verwacht.
Snel liep hij richting het bospad, het pad naar zijn boerderij, zijn thuis. Hij koos niet voor de kortste weg, want dan moest hij langs de plek waar zij... O nee, waar zij… waar hij… Schichtig keek hij nog een keer achterom en zette de pas erin. Aangekomen bij het terras waar zij nog niet zo lang geleden had gezeten, liep hij op een draf verder naar de keukendeur. Strompelde naar binnen. Bleef daar voor de tafel staan, aarzelde even en beukte dan met twee vuisten onophoudelijk op het houten blad. Zijn ademhaling joeg. Snot droop uit zijn neus. Hier kon hij zich helemaal laten gaan.
Toen de ergste woede was weggeëbd, voelde het licht in zijn hoofd. Met onzekere pasjes liep hij naar het aanrecht, zocht steun met beide handen, net zolang tot de brandende sterren op zijn netvlies waren verdwenen. Daarna opende hij het linkerkastje boven zijn hoofd. Rommelde erin totdat zijn grote knoestige hand achter de pot stroop en het suikerpotje was verdwenen. De potten pasta en pindakaas duwde hij opzij, waarna hij de zachte stof om het voorwerp voelde dat hij zocht. Hij trok het pakketje naar zich toe, met één hand steunend op het aanrecht. Legde het daarna op het granieten blad en vouwde het voorzichtig open. Een revolver, zwart en koud, werd zichtbaar. Zijn knokige, eeltige vingers streken liefkozend over het metaal. Achter zijn ogen kondigden de sterren zich weer aan. Ze gingen heen en weer op het tempo van de bewegingen van zijn ogen. Zijn oren suisden.
Plotseling was daar de keukendeur die openzwaaide. Yoeri’s rode gezicht in de opening. Hij hijgde. ‘O, ben je hier, we dachten al….’
Snel vouwde Wouter de punten van de doek terug over het kille monster op het aanrecht en draaide zich om. Deed een paar passen naar voren en bitste: ‘Nou, wat dachten jullie?’
Yoeri’s ogen flitsen van zijn oom naar het voorwerp op het aanrecht en weer terug. Hij trok wit weg. ‘Nie..iets’, stamelde hij. ‘We dachten niets.’

Interview in 'De IJsselbode'

Boekpresentatie Connie Harkema

Op zaterdagmiddag 29 maart om 14.00 uur vond in de NH BooArt Gallery Schiphol de lancering plaats van de spannende liefdesroman 'Boerenbedrog' van beeldend woordkunstenaar en auteur Connie Harkema.
Tevens is deze middag de opening van de aan dit boek gerelateerde expositie 'Dieren op het platteland' met onder andere werk van Connie Harkema en de Haastrechtse kunstenaar Marc C. Slootjes. Harkema (1960) woont zowel in Hekendorp als in Warns Friesland en werkte als journalist/redacteur. Vanaf januari is zij fulltime beeldend woordkunstenaar en houdt zij zich voornamelijk bezig met schrijven en schilderen. Vorig jaar schreef zij de biografie van de Haastrechtse kunstschilder Marc C. Slootjes 'Vingers als kwasten'.

Boerenbedrog

Harkema geeft aan dat zij een boek over het boerenleven heeft geschreven, omdat zij gefascineerd raakte door het tv-programma 'Boer zoekt vrouw' met de kanttekening dat daar naar haar idee een te mooie voorstelling van zaken wordt gegeven. In 'Boerenbedrog' is het vooral de schaduwzijde die zij belicht. Ze laat zien hoe een onvoorziene gebeurtenis verstrekkende gevolgen kan hebben en betrokkenen tot wanhoop leidt. Het verhaal gaat over een onschuldig, romantisch entertainmentprogramma, maar - door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen - loopt dit uit op een dodelijk drama met verstrekkende gevolgen. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak. 'Boerenbedrog' is een spannende boerenliefdesroman met veel intriges en een hoog misdaadgehalte.

Lancering op Schiphol

Connie houdt zich al geruime tijd bezig met de kracht van de wisselwerking tussen woord en beeld. Dit gebeurt in haar boeken, exposities en Schilderdichtsels. Nu wil zij met 'Boerenbedrog' en de daaraan gekoppelde expositie 'Dieren op het platteland' een breder publiek laten kennismaken met die verbindende factor van literatuur en kunst. In de expositie, aangevuld met werk van de Haastrechtse kunstschilder Marc C. Slootjes en Minerva-studente Sietske Harkema, staat het thema dierenleed centraal. De expositie duurt tot begin mei.

Verder hangen er 25 andere werken in combinatie met tekstfragmenten op een andere plaats in het hotel, die losstaan van dit thema. Deze expositie, die al loopt vanaf november 2013 is de reden dat het boek op Schiphol wordt gelanceerd. Deze expositie blijft tot medio dit jaar.

Geschreven door Helma Sporry


Interview in 'Kijk op Reeuwijk'

'Boerenbedrog' spannende debuutroman van Connie Harkema

In de NH BooART Gallery Schiphol vond op zaterdag 29 maart de lancering plaats van de spannende liefdesroman 'Boerenbedrog' van beeldend woordkunstenaar en auteur Connie Harkema. Het was tevens de opening van de aan het boek gerelateerde expositie 'Dieren op het platteland' met werk van Connie Harkema, Sietske Harkema (dochter van Connie) en Marc C. Slootjes.

Connie Harkema (1960) is een veelzijdig kunstenares. Naast haar schrijven, maakt zij schilderijen met daarbij teksten en gedichten. Vandaar de term beeldend woordkunstenaar. Connie is geen onbekende in het Reeuwijkse. In de twaalf jaar dat zij in Brug en Tempel woonde, schreef ze voor de Reeuwijker en voor tal van andere regionale bladen. Nu woont Connie beurtelings in Warns, Friesland en in Hekendorp. Daar in haar ouderlijk huis, waar ze tot haar twintigste woonde en dat ze nu van haar ouders heeft overgenomen, vertelt ze over het verschijnen van haar eerste echte roman.

'Tot januari van dit jaar werkte ik als journalist, redacteur, schrijver en schilderde ik. Nu wil ik me helemaal professioneel bezig houden met schrijven en schilderen, zonder andere rompslomp eromheen. 'Boerenbedrog' is mijn twaalfde boek, maar wel mijn eerste roman. De andere boeken waren voornamelijk biografieën, educatieve werken en korte verhalen. Samen met misdaadauteur Gerard Manne heb ik een misdaadroman geschreven en daardoor kreeg het schrijven mij helemaal te pakken.'

'Boerenbedrog' is geïnspireerd door het tv-programma 'Boer zoekt vrouw', in het boek 'Hartenboer' genoemd. Ik vond het populaire tv-programma allemaal een beetje te zoetsappig, te mooi. Ik houd ervan om personages te creëren die tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld balanceren. Buiten hun wil gebeuren er dingen waar ze eigenlijke niets aan kunnen doen. In 'Boerenbedrog' loopt het onschuldige, romantische programma uit op een dodelijk drama. Hoofdpersoon boerendochter Carla Diepenheim wordt de dupe. Iedereen bedriegt iedereen, maar de schuldvraag blijft moeilijk te beantwoorden.'

Het boek bestaat uit fragmenten van het dagboek van Carla en het verhaal dat de schrijver vertelt. Door deze verschillende perspectieven wordt de spanning opgevoerd. Ook het verspringen van de tijd vraagt de nodige aandacht van de lezer. 'Dat is ook precies de bedoeling', beaamt Connie Harkema. 'Ik heb het plan om van 'Boerenbedrog' een trilogie te maken. Steeds een andere van de drie hoofdpersonen die zijn of haar kant van het verhaal in dagboekvorm vertelt en de schrijver die objectief beschrijft wat er gebeurt. Steeds met nieuwe ontwikkelingen.'

'De presentatie van 'Boerenbedrog' is een samenwerking van NH BooART GEalley en uitgeverij Ellessy. Zij willen kunst en literatuur samenbrengen. NH NooART Gallery biedt aan kunstenaars een platform op meer dan 25 locaties in de Benelux.'


1. Ondanks dat je al meerdere werken hebt opgeleverd, is Boerenbedrog je debuut als individueel romanschrijver. Heb je hier lang naar uitgekeken? Hoe voelde het om aan je eerste eigen boek te schrijven?

Op zich heb ik hier niet jaren naar uitgekeken. Ik was altijd meer iemand van de korte verhalen, en verslagen en artikelen in opdracht. Een beetje inherent aan mijn werk in de journalistiek, denk ik, dat ik toch zo’n 25 jaar heb gedaan.  Maar toen ik een paar jaar geleden samen met Ellessy-auteur Gerard Nanne, voor wie ik meer dan tien jaar zijn manuscripten heb geredigeerd,  de misdaadroman Buitenspel schreef, begon het toch wel te kriebelen om zelf aan de slag te gaan met een echt boek. Eenmaal bezig merkte ik dat ik daar heel blij en voldaan van werd. Zo erg zelfs, dat het naar meer smaakt.

2. Je hebt twaalf jaar redactiewerk gedaan voor Ellessy. Ben je niet extra streng voor jezelf nadat je de verhalen van vele andere auteurs voorbij hebt zien komen?

Ik denk dat dit niet zo veel zin heeft. Als schrijver lees je altijd over je eigen fouten heen. Natuurlijk heb ik mijn best gedaan het zo goed mogelijk te doen. Toch ben ik maar wat blij met mijn eigen redacteur die er toch nog heel wat dingetjes heeft uitgehaald, en dat terwijl ik het – volgens zijn zeggen – echt niet slecht had gedaan.

3. Boerenbedrog is een ‘spannende boerenliefdesroman’. Waar gaat je hart het meest naar uit: misdaad- of liefdesromans?

Het spannende element staat voor mij bovenaan. Ik vraag me dan ook nog steeds af of het boek eigenlijk niet als misdaadroman had moeten worden geclassificeerd. Volgens mijn uitgever is de liefde echter dermate erin vertegenwoordigd, dat het predicaat ‘thriller’ net iets te zwaar is. Waarschijnlijk heeft hij gelijk, want het verhaal is en blijft toch opgehangen aan het tv-programma Boer zoekt vrouw.

4. Je eerste eigen roman is geïnspireerd op Boer zoekt vrouw, ben je zelf ook een boerderijmens of haal je je inspiratie elders vandaan dan uit je eigen ervaringen?

Nee, hoewel ik momenteel afwisselend in een dorp in de Randstad en Friesland woon, ben ik absoluut geen boerderijmens. Ik zou zeggen meer een stadsmens. Toch weet ik de natuur enorm te waarderen. Ik geniet van de mooie wandelingen langs water en door bossen. Dat ik op het platteland woon, heeft meer te maken met de voorkeur van mijn man. We compenseren dat door veel weg te gaan, onder andere naar (buitenlandse) steden. De reden dat ik over het boerenleven heb geschreven, is dat ik gefascineerd raakte door het tv-programma Boer zoekt vrouw met de kanttekening dat hier naar mijn idee een te mooie voorstelling van zaken wordt gegeven.

5. Je hebt nu de tijd om je meer toe te leggen op je eigen werk, zoals het schrijven. Ben je al weer volop bezig met een volgende roman? En kun je daar iets over verklappen?

Eigenlijk ben ik met meerdere dingen tegelijk bezig. Met korte verhalen, gedichten en de voorbereidingen van twee boeken. Bovenaan mijn prioriteitenlijstje staat een elftal gedichten behorend bij de serie Friese Elf Steden die ik aan het schilderen ben. Het is de bedoeling dat deze wordt aangevuld met een ansichtkaartenserie en een dun boekje met schilderijafbeeldingen en gedichten. Een stukje Friese geschiedenis in vogelvlucht, zeg maar. Mijn tweede doelstelling is een trilogie te maken van Boerenbedrog. Dit boek draait om drie hoofdpersonen, met daarin verweven dagboekfragmenten van een van deze personages. De bedoeling is de andere delen in te vullen met dagboekfragmenten vanuit de andere personages, zodat je iedere keer een ander gezichtspunt krijgt. Uiteraard aangevuld met nieuwe ontwikkelingen.

Recensie door Dizzie

Toen ik dit recensieboek via Dizzie kreeg, dacht ik eerst nee hè dit is nou net een boek dat me niet trekt. De voorkant en de titel deden me denken aan een boerenliefdesroman, maar niks is minder waar. Dit boek bevat alles waar ik van houd. Spanning, humor en een vlotte schrijfstijl. Het verhaal verteld meerdere verhaallijnen één ervan gaat over Bart en zijn twee zussen. Bart is net een huisartsenpraktijk begonnen en ontfermt zich over Lieuwe, een opgeschoten jongen die veel drinkt. Wouter, een hork van een boer, die meedoet aan het tv programma Hartenboer. Zijn moeder die er alles aan doet om Wouter voor zichzelf te houden. Dan nog Carla die al heel lang verliefd is op Wouter en hem stalkt. Wouter maakt het verhaal komisch hoe hij reageert op een botte manier. Allerlei intriges maken het geheel tot een spannend verhaal met een onverwacht plot. Wie uiteindelijk wie heeft bedrogen blijft ook aan het einde van dit boek de vraag. Twijfelachtig blijft ook het tv programma Hartenboer. Gaat dit programma nou over boerengeluk of draait het alleen om de kijkcijfers. Zo blijkt maar weer eens dat we verder moeten kijken dan alleen de kaft en titel van een boek. Ik heb genoten.

4 sterren


Recensie van Chicklit

Samen met zo'n beetje de helft van de Nederlandse bevolking, ben ik groot fan van het realityprogramma: Boer zoekt vrouw. Ik stond dan ook te popelen in mijn startblokken toen ik ontdekte dat Connie Harkema deze thriller heeft gebaseerd op dit succesvolle programma.

Het verhaal begint heel erg krachtig, met een openingszin die me in alle eerlijkheid best wel deed grinniken vanwege de zwarte humor. Vanaf die eerste zin, en de reactie daarom is de sfeer meteen heel goed gezegd. Vanaf dat moment worden er nogal wat verschillende personages aan je voorgesteld, en met iedere, nieuwe introductie moet je jezelf afvragen: 'Heeft hij/zij het gedaan?' Dat is iets waar ik heel erg van hou tijdens het lezen van een goede thriller. De personages waren geweldig beschreven en deden me zelfs af en toe denken aan mijn eigen familie. Ik ben dan weliswaar geen boerin, maar ik ben wel opgegroeid in een dorp en de sfeer van zo'n kleine woonplaats was echt perfect vastgelegd door de auteur.

De enige reden dat ik het boek geen vier of vijf sterren heb toegekend is het feit dat het me op den duur allemaal wat te langdradig werd. Daarnaast was er nooit echt een moment dat ik adrenaline door mijn aders voelde brullen, of dat ik op het puntje van mijn stoel zat tijdens het lezen. Dat zijn dingen die ik eigenlijk wel verwacht van een thriller. Toch vond ik het zeker een vermakelijk boek, en erg geschikt voor eens lekker tussendoor. Al is het maar om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven.

*** / 3 sterren
Geschreven door Joany de Vries.


Recensie van Coenraad De Kat voor The Bookgirl

Boerenbedrog verteld het verhaal van Carla Diepenheim. Een boerendochter uit het friese dorpje Snedum waar het verhaal en drama zich allemaal afspeeld. Het verhaal draait om boer Wouter die mee doet aan een datingprogramma Hartenboer wat wij allemaal kennen als Boer zoekt vrouw. Carla is al jarenlang verliefd op Wouter ,Carla geeft zich op voor dit programma nadat Wouter tegen haar had gezegd zich op te moeten geven voor dit programma omdat hij erin mee zou gaan doen. Wat blijkt Wouters deelname is een jaar uitgesteld , Carla is verbaasd dat Wouter niet tussen de kandidaten zit en geeft zich op voor een andere boer.

Connie heeft de karakters goed uitgewerkt en allemaal geven ze kleur aan het verhaal ieder op een eigen manier. Tijdens het lezen wordt het verhaal verteld door de ogen van de verschillende karakters. De dagboekfragmenten geven een terugblik in het verhaal en zijn in de ik vorm geschreven. Tijdens het lezen ervan heb je niet meteen in de gaten dat het om Carla gaat dit wordt pas later duidelijk.Het duurt wel even voor je in de gaten heb wie de ik persoon is .Boerenbedrog is gedetailleerd en vlot geschreven met een aantal spannende wendingen erin . Je weet als lezer wel vrij snel hoe het verhaal ongeveer zal verlopen maar wordt ondanks alles aangenaam verrast door de manier waarop. Liefde ..... tot hoever wil je ervoor gaan en wat heb je ervoor over dit werd me duidelijk tijdens het lezen van Boerenbedrog.


Recensie van Shyama Hopman

Boerenbedrog speelt zich af in een fictief Fries dorpje, Snedum.
In dit verhaal krijgt de introverte boer Wouter een prominente rol door zijn deelname aan het TV-programma Hartenboer (een variant op het bekende Boer Zoekt Vrouw), waarin hij hoopt zijn toekomstige partner/boerin te vinden. Hij is zich niet bewust van de obsessieve liefde van een dorpsgenoot.

Het verhaal wordt deels d.m.v. dagboekfragmenten verteld, waarin de gedachtestroom van het - in 't begin nog onbekende - "ik-personage" wordt verwoord.

In de staart van het programma rest het Wouter alleen nog om voor de camera een keuze te maken tussen de 2 overgebleven kandidaten.
Dit leidt uiteindelijk niet tot wat hij voor ogen had, want door een macabere gebeurtenis komt alles in een ander daglicht te staan, waarbij alle zekerheden komen te wankelen.

Diverse facetten van liefde en loyaliteit worden belicht, op sublieme wijze wordt geschetst waartoe mensen in staat kunnen zijn en wat daarbij hun drijfveren zijn.
De schrijfster, Connie Harkema, belicht ook een stukje Spaanse cultuur, dat knap geïntegreerd is in het verder oer-Hollandse verhaal. Hierin komt haar voorliefde voor reizen toch om de deur kijken.
Het dorpse sfeertje krijgt een extra dimensie door de perikelen van de nieuwe jonge huisarts Bart, die een goedlopende praktijk ambieert in een hechte gemeenschap.
Connie heeft alle gegevens mooi verweven in een 'gelaagde' liefdesroman waarin de spanning goed is gedoseerd en opgebouwd.

De betekenis van de titel Boerenbedrog wordt al lezende duidelijk.
De diverse personages lijken in eerste instantie weinig met elkaar van doen te hebben, maar komen gaandeweg het verhaal samen tot een consistent geheel met een verrassende wending in een, naar mijn gevoel, 'open eind'.
Dit schept bij mij de verwachting dat er wellicht een vervolg op het verhaal kan komen.

De mooie cover met de kenmerkende Hollandse molen in een weids landschap licht meteen al een tipje van de sluier qua sfeersetting.

Dit boek is met recht een aanrader, niet in de minste plaats door de bepalende (atmos)sfeer die Connie treffend en beeldend weet neer te zetten, ze noemt zichzelf terecht "beeldend woordkunstenaar"!

**** / 4 sterren


Recensie van Wie schrijft blijft

“Boerenbedrog” is geïnspireerd door het populaire tv-programma “Boer zoekt vrouw”, hier “Hartenboer” genoemd. Ook in dit verhaal gaat het om een onschuldig, romantisch entertainmentprogramma, maar - door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen - loopt dit uit op een dodelijk drama met verstrekkende gevolgen. Hiervan wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren. Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak.

Een spannende boerenliefdesroman met veel intriges en een hoog misdaadgehalte.

Schrijver
Vanaf 1988 werkzaam als zelfstandig journalist, redacteur en schrijver. Daarvoor in loondienst als commercieel medewerkster en secretaresse. Sinds 2007 een combinatie van schrijvend en beeldend werk, waaronder gedichten met illustratie (‘Schilderdichtsels’). Veel schrijfwerk in opdracht, waaronder biografiën, bedrijfspresentaties en een cursus ‘Poëzie schrijven’.

Mijn mening
De schrijfster benaderde mij met de vraag of ik een recensie wilde schrijven van haar nieuwe boek. Daar sta ik altijd voor open! Dus Connie en Uitgeverij Ellssy, heel erg bedankt!

Het boek vertelt het verhaal van een aantal betrokkenen bij het programma Hartenboer. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van verschillende personen, waardoor de lezer een compleet beeld krijgt van de hele situatie. De hoofdstukken worden afgewisseld met dagboekfragmenten van een ik-persoon. Pas halverwege het verhaal wordt duidelijk wie die ik-persoon is. Het verhaal speelt van augustus 2013 tot juni 2014.

De ik-persoon volgt het programma Hartenboer met zeer veel interesse op televisie. Zij heeft met name veel interesse in boer Wouter, een bekende van haar. De ik-persoon is verliefd op Wouter, maar deze heeft nu twee andere vrouwen, Inge en Nel, in zijn huis tijdens de logeerweek.

“Aan Wouter wilde ik me vergapen, Wouter was mijn ideaal. Wouter die helemaal niet ver bij mij vandaan woonde….We waren zielsverwanten, zo voelde het. Met hem wilde ik de rest van mijn leven slijten.”

Wouter komt op televisie over als een stille man, op het lompe af. Het wil niet echt gezellig worden tijdens het logeren. Wouter vindt het maar lastig om telkens rekening te moeten houden met Nel en Inge.

In het Friese dorp is een nieuwe, net afgestudeerde huisarts aan het werk gegaan. Bart probeert zijn praktijk op poten te zetten. Hij is zeer begaan met de jeugd en het is zijn droom om hen te helpen op het rechte pad te blijven. Daarom neemt hij ook Lieuwe, een 16-jarige jongen met een drankprobleem, onder zijn hoede.

Ondertussen wordt de spanning op de boerderij er niet minder op. Het laatste keuzemoment nadert. Wouter stuurt echter de cameraploegen weg en verlaat zelf ook de boerderij. Wat gaat hij doen? Waarom stuurt hij zijn vader op de achterblijvende vrouwen af? En waarom ligt de ik-persoon in de greppel om alles in de gaten te houden?

Dan komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Er valt een dode en daar blijft het niet bij.

“Ik wilde hem behoeden voor zijn vader, hem verdedigen tegen zijn moeders jaloezie, hem besparen voor de valkuilen waar de twee vrouwen hem naartoe lokten. Niemand van hen was hem waardig. Niemand kende hem zo goed als ik. Alleen wij waren voor elkaar gemaakt.”

De schrijfster heeft een vlotte, goed leesbare schrijfstijl. Door de wisselingen in tijd en persoon is het af en toe even goed opletten op de volgorde van de gebeurtenissen, maar verwarring geeft dit niet. Het geeft het boek “jeu”. Saai is het boek sowieso niet te noemen, er gebeurt van alles op verschillende niveaus. Er lopen meerdere verhaallijnen door het boek, zoals het verhaal van Lieuwe, van Wouter en zijn ouders, van de ik-persoon en van Bart. Aan het einde van het boek wordt duidelijk hoe deze verhaallijnen, en dus ook de personen, met elkaar verweven zijn.
Er loopt door het hele verhaal een lichte onderhuidse spanning. Niet voldoende om het echt als spannend boek te classificeren, maar dat is de bedoeling ook niet. Er is voldoende spanning om door te willen lezen om te weten hoe het afloopt.
De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt. Door flashbacks naar hun verleden worden hun gedachten en handelen beter te begrijpen. Met name de ik-persoon gaat voor de lezer leven. Dit wordt mede bereikt door de stijl van schrijven, de ik-persoon vertelt het verhaal in de vorm van dagboekfragmenten. Ik vond het ook leuk dat deze persoon eens niet mooie, slanke en ook nog eens slimme dame is…
De cover, een prachtig Nederlands landschap met een lichte mistsluier over het land, nodigt uit het boek uit de kast te pakken. Fotografisch gezien een prachtig beeld, maar ik zie er ook een diepere laag in. Je “ziet” bijna de stilte, de mist die van alles bedekt… De titel roept een bepaalde spanning op. Aan het einde van het boek wordt de titel uitgebreid uitgelegd.
Het plot is redelijk spannend en er zitten een aantal onverwachte wendingen in. Tussen neus en lippen door wordt het format van “Boer zoekt vrouw” nog even aan de kaak gesteld.

Conclusie: een leuk boek en niet alleen voor de liefhebbers van “Boer zoekt vrouw”. Staat garant voor een paar uurtjes ontspannen leesplezier! **** vier sterren

Monique Dijkgraaf


Recensie van Believe

Iedereen in Nederland kent "Boer zoekt vrouw". Massaal kijken we elke zondag volgen elke bruiloft baby nieuws enz enz. Het is een enorme hit.
Connie zag inspiratie erin en schreef "boerenbedrog". Een pakkende titel met als leidraad het programma "Hartenboer" waar iedereen massaal naar kijkt. De hoofdpersonen zijn een deelnemende boer Wouter, een kleine Friese gemeenschap, een jonge huisarts en diens familie en vrienden en de cameraploeg.
Het boek begint pakkend vanaf de eerste pagina en sleept je in een rap tempo mee naar intriges, complotten en bedrog. Connie heeft een spannende thriller gemaakt die zijn weerga niet kent. Een pageturner. Elk karakter grijpt je.
De stille boer Wouter de hoofdrolspeler moet niets van al het gedoe hebben en dat wordt prachtig verwoord, een verliefde buurtbewoner gaf zich op voor de verkeerde boer uit wanhoop en de jonge huisarts vecht voor zijn plek op het platteland.
Connie is erin geslaagd om een prachtig boek te schrijven wat je moet lezen, wat draait om het lichaam van die ene vrouw die bij Wouter op zijn land wordt gevonden. Wat is er gebeurd? Daar draait het om, vindt de arts zijn draai en liefde. Het plot is erg intrigerend.
Een populair verhaal eindigt in een drama en ik kan natuurlijk rustig gaan schrijven over het hele boek maar dan is de kern al weg.
Dit is een boek dat je moet lezen een bestseller in mijn optiek en ik lees veel en leg veel aan de kant maar bleef lezen. De intriges en samenloop zijn zo goed bijeengebracht dat ik je aan kan raden het boek meteen te kopen.

En wie heeft wie vermoord????? Tsja dat weet ik, Connie en de uitgever.
Veel leesplezier.

Spanningsblog - gesignaleerd

Connie Harkema - Boerenbedrog

Bij uitgeverij Ellessy is verschenen 'Boerenbedrog', het debuut van Connie Harkema.

Geïnspireerd door het populaire tv-programma 'Boer zoekt vrouw', vertelt dit verhaal over net zo’n romantisch entertainmentprogramma, met het verschil dat 'Hartenboer' uitloopt op een dodelijk drama.

Door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen eindigt het realityprogramma 'Hartenboer' in onheil. Van de verstrekkende gevolgen wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren.

Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak. Het verhaal speelt zich af in een denkbeeldig plaatsje in Zuidwest-Friesland.

Connie Harkema heeft al meerdere boeken geschreven, maar nog nooit een roman in haar eentje. Toen ze samen met misdaadauteur Gerard Nanne 'Buitenspel' schreef, kreeg ze de smaak te pakken. En nu ze haar redactie- en promotiewerk voor uitgeverij Ellessy vaarwel heeft gezegd, kan ze zich toeleggen op haar eigen werk.

Harkema woont en werkt als beeldend woordkunstenaar op twee adressen: in Hekendorp (de Randstad) en het Friese Warns. Ondanks de situering van haar roman is ze zelf absoluut geen boerderijmens. ,,De reden dat ik over het boerenleven heb geschreven, is dat ik gefascineerd raakte door het tv-programma 'Boer zoekt vrouw', met de kanttekening dat hier naar mijn idee een te mooie voorstelling van zaken wordt gegeven.''

Momenteel is Harkema met meerdere dingen tegelijk bezig. ,,Bovenaan mijn prioriteitenlijstje staat een elftal gedichten behorend bij de serie Friese Elf Steden die ik aan het schilderen ben. Mijn tweede doelstelling is een trilogie te maken van 'Boerenbedrog'. Dit boek draait om drie hoofdpersonen, met daarin verweven dagboekfragmenten van een van deze personages. De bedoeling is de andere delen in te vullen met dagboekfragmenten vanuit de andere personages, zodat je iedere keer een ander gezichtspunt krijgt. Uiteraard aangevuld met nieuwe ontwikkelingen.''


Boekpresentatie

Boekpresentatie Boerenbedrog

Ondanks het mooie weer was er veel bezoek tijdens de lancering van "Boerenbedrog", georganiseerd door BooART Kunstbemiddeling en Uitgeverij Ellessy. Dankzij de aan het boek gekoppelde thema-expositie "Dieren op het platteland" betekende deze kunstzinnige boekpresentatie voor de organisatoren een succesvolle pilot op het gebied van literaire events, waarbij kunst en literatuur elkaar ontmoeten.

Het eerste exemplaar van "Boerenbedrog" werd overhandigd aan Mike Steggerda, directeur van NH Hotel Schiphol Airport, waar de presentatie plaatsvond. Het boek is tevens het eerste exemplaar van de bibliotheek die Steggerda in de hotellobby wil verwezenlijken.

Hieronder drie filmpjes over de boekpresentatie van "Boerenbedrog".

De introductie door BooART Kunstbemiddeling:
https://www.youtube.com/watch?v=IOJqt3r1IoI

De introductie door Uitgeverij Ellessy
https://www.youtube.com/watch?v=qhOV3XjoGVE

De introductie door Connie Harkema
https://www.youtube.com/watch?v=8SW9FrWHhLU


Persbericht

Boerenbedrog van Connie Harkema: spannende boerenliefdesroman met veel intriges

Het is haar debuut als individueel romanschrijver, en Boerenbedrog van Connie Harkema is als gecombineerde liefdes- en misdaadroman meteen veelzijdig. Geïnspireerd door het populaire tv-programma Boer zoekt vrouw, vertelt dit verhaal over net zo’n romantisch entertainmentprogramma, met het verschil dat Hartenboer uitloopt op een dodelijk drama.

Door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen eindigt het realityprogramma Hartenboer in onheil. Van de verstrekkende gevolgen wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren. Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak. Het verhaal speelt zich af in een denkbeeldig plaatsje in Zuidwest-Friesland.

Connie Harkema heeft al meerdere werken geschreven, maar nog nooit een roman in haar eentje. Toen ze samen met misdaadauteur Gerard Nanne Buitenspel schreef, begon het toch wel te kriebelen. En nu ze haar redactie- en promotiewerk voor uitgeverij Ellessy vaarwel heeft gezegd, kan ze zich toeleggen op haar eigen werk. Ondanks dat ze als redactrice de manuscripten van vele andere auteurs voorbij heeft zien komen, kan ze niet extra streng zijn: ‘Als schrijver lees je altijd over je eigen fouten heen.’ Gelukkig was daar haar redacteur Arno van Dijk.

De auteur van Boerenbedrog woont en werkt als beeldend woordkunstenaar op twee adressen: in Hekendorp (de Randstad) en het Friese Warns. Ondanks de situering van haar roman is ze zelf absoluut geen boerderijmens. ‘De reden dat ik over het boerenleven heb geschreven, is dat ik gefascineerd raakte door het tv-programma Boer zoekt vrouw, met de kanttekening dat hier naar mijn idee een te mooie voorstelling van zaken wordt gegeven.’

Momenteel is de beeldend woordkunstenaar met meerdere dingen tegelijk bezig. Zo laat ze weten: ‘Bovenaan mijn prioriteitenlijstje staat een elftal gedichten behorend bij de serie Friese Elf Steden die ik aan het schilderen ben. Mijn tweede doelstelling is een trilogie te maken van Boerenbedrog. Dit boek draait om drie hoofdpersonen, met daarin verweven dagboekfragmenten van een van deze personages. De bedoeling is de andere delen in te vullen met dagboekfragmenten vanuit de andere personages, zodat je iedere keer een ander gezichtspunt krijgt. Uiteraard aangevuld met nieuwe ontwikkelingen.’ Er zullen dus nog meer boeken van Harkema’s hand verschijnen, want, zo zegt ze: ‘Het bezig zijn met een eigen boek maakt me blij en smaakt naar meer.’

Boerenbedrog, spannende liefdesroman
Auteur: Connie Harkema
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 249 0
Omvang: 256 pag.
Prijs: €18,25

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.