Liefde?

liefde

Gerda van Wageningen
ISBN 978-90-8660-250-6
Prijs € 17,95
Aantal pagina’s 260
Verschenen 15-03-2014

Ik mag haar niet, was de eerste gedachte van Lotte Verhagen, als haar vader dolgelukkig zijn nieuwe vriendin aan de familie voorstelt. Natuurlijk is ze blij voor haar vader, want hij heeft het heel zwaar gehad na het verlies van zijn vrouw. Maar deze vrouw? En al snel blijkt ze de enige niet te zijn die wantrouwen voelt. Maar wat moet je doen, als je vader gelukkig lijkt te zijn? Niettemin doet er zich een schok- kend voorval voor en daarna komt er het een en ander aan het licht over het verleden van Eliane van der Borghe. Is hier eigenlijk wel sprake van liefde?

‘Kijk, meisje, een relatie krijgen op latere leeftijd betekent nu eenmaal altijd aanpassen. Van twee kanten. En ja, daar ben ik eerlijk in, jonge mensen zijn daar beter in dan mensen die het grootste deel van hun leven al achter de rug hebben. Eliane overwintert daar al jaren, dus ik hoop dat ik me daaraan kan aanpassen. Ze heeft een eigen appartement daar, en dus ook een eigen huis vlakbij hier in Bruinisse.’
‘Ze ziet er uit alsof ze het goed heeft’, beaamde Lotte, alweer over haar ergste schrik heen.
‘Dat heeft ze ook. Haar laatste man heeft haar goed verzorgd achtergelaten, zegt ze. Gelukkig maar. Jullie hadden terecht bang kunnen zijn dat ik was gestrikt door een vrouw die vooral een kostwinner zocht om haar eigen karige AOW’tje aan te vullen. Geloof het of niet, kind, maar als een oudere en gezonde man weduwnaar wordt, staan de eerste liefhebsters bij wijze van spreken al te dringen aan de rand van het graf.’
‘Pa!’
‘Tja, ik kon het zelf eerst ook niet geloven, hoeveel uitnodigingen ik ineens kreeg van verschillende vrouwen. Kom eens bij me eten, kom eens praten over je verdriet, ik kan goed luisteren, dat soort dingen. Ze wilden met me uit eten, dat heb ik ook een paar keer gedaan om het stil geworden huis te ontvluchten als het me aanvloog. Maar ik moest altijd de rekening betalen en er werd vol interesse geïnformeerd naar de hoogte van mijn pensioen.’
‘Nee toch!’ Ze schoot van puur ongeloof in de lach, niet wetend hoe anders te reageren op de onverwachte ontboezemingen van haar vader.
‘Nu ja, je vertelt je kinderen liever niet alles, maar goed, nu weet je het toch. Ja kindje, ik heb niet speciaal mijn best gedaan om weer iemand te vinden. Volgens Huibert kwamen de vrouwen op me af als vliegen op een strooppot, gewoon omdat er op mijn leeftijd een groot vrouwenoverschot bestaat en de meesten wilden net als ik liever niet de rest van hun leven alleen blijven. Maar goed, nu is Eliane er…’

Interview door Hebban

Gerda van Wageningen is de bestverkochte en meest uitgeleende romance auteur van Nederland. Ze heeft meer dan honderd boeken op haar naam staan en behoort tot de absolute top. We stelden haar enkele vragen!

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
"Ik ben een uitgesproken ochtendmens. Het is daarom mijn gewoonte ‘s morgens vroeg eerst mijn mails te lezen en meteen na het ontbijt achter de pc te gaan zitten en een paar uur te werken. Daarna ga ik lunchen. Soms ga ik dan nog verder met schrijven, andere keren is er tijd om leuke dingen te doen met vriendinnen. Ik volg daarnaast ook schilderlessen en ben in de leer met beeldhouwen. Verder mag ik heel graag naar buiten gaan om vogels te kijken, een concert of een museum te bezoeken. Bovendien ga ik twee maal in de week zwemmen voor de conditie, dus 50 banen trekken of een uurtje flink beweging onder leiding van een instructeur. Ook mag ik graag historische informatie verzamelen voor mijn historische romans. Kortom, de bezigheden naast het schrijven zijn divers. Ik ben een buitenmens en dierenliefhebber. Binnenkort komt er gelukkig weer een hondje in huis, elke dag een paar keer aan de wandel is goed voor baas en hond."

Hoe zijn jouw boeken te omschrijven?
"Mijn boeken vallen in twee genres uiteen: de familieromans hebben allemaal een actueel thema dat in het boek een rol speelt. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Ellessy Liefde?, waarin een zich eenzaam voelende en niet meer zo jonge weduwnaar in handen dreigt te raken van een op geld beluste vrouw, tot schrik van de kinderen, die machteloos toekijken als papa hopeloos verliefd wordt.

In september verscheen bij Zomer & Keuning Witte Rozen. Iemand heeft een donornier nodig en de dokter wil graag een levende donor, en dan vooral dat een familielid de donor wordt. Dat heeft nogal wat gevolgen.

Daarnaast schrijf ik bijzonder graag historische romans. Ik had vroeger graag geschiedenis willen studeren, maar in mijn jonge jaren kregen meisjes daar lang niet altijd de kans voor. Dus nu haal ik via een omweg de schade van destijds in en ik doe heel graag onderzoek: praten met oude mensen, onderzoek in archieven en contacten met musea."

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
"Inspiratie is bij mij nooit een probleem, meestal komt die moeiteloos. En als dat een dag niet zo is, ga ik niet zitten ploeteren, maar ga ik iets anders doen: met een voorkeur voor strandwandelingen. Writersblock? Even afkloppen, maar ik weet niet wat dat is."

Welke romance-auteurs lees je graag?
"Ik lees meestal non-fictie, ook al omdat ik zo leergierig ben. Als ikzelf aan een roman schrijf, zal ik nooit een roman van een ander lezen, om uit te sluiten dat ik mij ongewild daardoor laat beïnvloeden.
Maar in de vakantie lees ik graag. Mijn favoriete schrijfster is Margit Söderhoilm. en verder: de Sanne columns in de Margriet van Marjan van den Berg vind ik heel erg leuk."

Wat vind jij belangrijk in romantische boeken?
"Belangrijk in romantische boeken vind ik echte romantiek, en dat moet wat mij betreft vooral niet ontaarden in iets dat tegen porno aanschurkt. Daar vind ik namelijk niets romantisch aan."

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
"In 2015 komen er bij Zomer en Keuning twee romans uit over de vlasteelt van honderd jaar geleden. De eerste, Hoeve Sofie, verschijnt in januari. Het derde deel om de trilogie vol te maken, ga ik vanaf januari schrijven.
Verder verschijnt er nog een dikke pil onder de voorlopige werktitel: Brand. Een brand in 1935 heeft een gevolg voor latere generaties. Het boek speelt in het eerste deel in de crisisjaren af, en voor het tweede deel in het heden."


1. U bent al jaren schrijfster en heeft al enorm veel boeken geschreven. Waar blijft u uw inspiratie vandaan halen?

Op historisch vlak doe ik veel onderzoek, dat levert altijd weer ideeën op. De hedendaagse romans bevatten altijd thema’s die actueel zijn. In Liefde? zit bijvoorbeeld een oudere man die alleen is komen te staan, hij vindt een nieuwe liefde waar hij gelukkig van wordt, maar de kinderen zijn het er niet mee eens. Herkenbaar voor velen. Ik voer vaak gesprekken met mensen die met problemen worstelen. Vaak doe ik mijn ideeën op die manier op en dan ga ik me grondig voorbereiden.

2. Is er veel veranderd tussen uw eerste en laatste boek; wordt het schrijven steeds makkelijker?

Natuurlijk is er veel veranderd. Mijn debuut was in 1979, dus al 35 jaar geleden. In die tijd is er in de maatschappij veel veranderd, en dus ook in mijn boeken. Schrijven is in de loop van de jaren in die zin gemakkelijker geworden: a. je doet toch een boel ervaring op en b. de komst van de computer heeft veel voordelen gebracht door tekstverwerking.

3. U omschrijft uw auteurschap als een uit de hand gelopen hobby. Van welke andere hobby had u uw werk gemaakt als uw boeken niet waren aangeslagen?

Of ik van een andere hobby mijn beroep had kunnen maken, valt te betwijfelen. Misschien was ik dan nog wel gaan studeren, wat in mijn jeugd niet mogelijk was. (Jongens gingen voor en voor meisjes was geen geld.) Mijn hobby’s zijn golfen, vogelen en paardrijden – wat betreft dat laatste deed ik vijftien jaar dressuur, tegenwoordig ga ik nog met mijn broer mee als hij gaat mennen. Ik ben een buitenmens en dierenliefhebber (op dierendag geboren!).

4. Wat maakt naar uw mening een verhaal tot een goed boek?

Een vlotte schrijfstijl, en het verhaal moet kop en staart hebben. Bovendien moet de psychologie kloppen. Ook zorg ik ervoor dat een boek toegankelijk is, dus dat er geen moeilijke zinsconstructies, te lange zinnen of al te moeilijke woorden worden gebruikt.
 

5. Heeft u al ideeën voor een volgende roman en komt dit ook bij Ellessy uit?

Ik heb nog steeds veel ideeën. Te zijner tijd ook weer voor Ellessy. Ik heb altijd voor meerdere uitgeverijen gewerkt. Dat is een luxe, ik word ervoor gevraagd.

Recensie door The S Word

Ik mag haar niet, was de eerste gedachte van Lotte Verhagen, als haar vader dolgelukkig zijn nieuwe vriendin aan de familie voorstelt. Natuurlijk is ze blij voor haar vader, want hij heeft het heel zwaar gehad na het verlies van zijn vrouw. Maar deze vrouw? En al snel blijkt ze de enige niet te zijn die wantrouwen voelt.
Maar wat moet je doen, als je vader gelukkig lijkt te zijn? Niettemin doet er zich een schokkend voorval voor en daarna komt er het een en ander aan het licht over het verleden van Eliane van der Borghe.
Is hier eigenlijk wel sprake van liefde?

Leeservaring:
4 / 5 sterren

Liefde begint als de vader van Lotte zijn nieuwe vriendin Eliane voorstelt. Lotte krijgt een onderbuikgevoel dat ze niet kan negeren. Dan komt ze voor een dilemma te staan. Wat moet ze nu? Gelukkig krijgt ze een luisterend oor van haar oom en tante die de boel ook niet vertrouwen maar zorgt dit alles bijna voor een breuk met haar vader en oudste zus. Eliane doet zich voor als welgestelde dame maar zit vol geheimen. Een bijna toevallige ontmoeting zorgt bij Lotte voor veel duidelijkheid en woede. Ze heeft het alleen heel erg moeilijk want wie zal haar geloven?
Ik zat in de trein toen ik dit boek las en hoopte dat de reis nog even zou duren, een beetje vertraging zou niet erg zijn. Gerda van Wageningen schrijft helder en boeiend over iets wat jou en mij ook zouden kunnen overkomen. Ze neemt je mee in de gedachtes van de hoofdpersonen. Een minpuntje is dat ze dan soms dingen erg invult of uit wil leggen, bijvoorbeeld waarom Lotte het niet durft te vertellen snapt iedereen, ook als dit meerdere keren voorkomt. Dit is niet storend, Lotte is gewoon een jonge meid met heel veel gedachtes die door haar hoofd buitelen in deze situatie. Je ziet het voor je ogen gebeuren en wil de vader van Lotte wakker schudden. Dat was lastig met een ereader maar ik kwam thuis en had het boek uit. Dat vond ik jammer want ik was zo lekker aan het lezen, maar daarnaast was ik blij met dit mooi afgeronde verhaal.

Geschreven door Diane Kooistra.


Recensie door De Boekensalon

Twee jaar na de dood van zijn vrouw stelt Simon Verhagen zijn nieuwe liefde Eliane voor aan zijn dochters en schoonzoon. In tegenstelling tot haar zus vertrouwt jongste dochter Lotte Eliane niet. Ze zet vraagtekens bij de keuze van haar vader, gaat op onderzoek uit en maakt kennis met Pepijn, de ter adoptie afgestane zoon van Eliane. Door die kennismaking ontdekt Lotte dat Eliane niet is wie zij zegt te zijn en dat zij een dubieus verleden heeft. Dit heeft gevolgen voor Lottes vader maar ook voor de inmiddels hechter geworden relatie van Lotte met Pepijn. Ze moet kiezen tussen haar gevoel en haar verstand. Een makkelijk leesbare familieroman met een actueel thema. Gerda van Wageningen is met ruim honderd boeken een ervaren en veel gelezen auteur die qua schrijven met haar tijd meegaat. Vrij kleine druk en smalle zijmarges.

Door H.W.L. Keus-Asveld voor Biblion


Recensie door Boekenbijlage

Ik mag haar niet, was de eerste gedachte van Lotte Verhagen, als haar vader dolgelukkig zijn nieuwe vriendin aan de familie voorstelt. Natuurlijk is ze blij voor haar vader, want hij heeft het heel zwaar gehad na het verlies van zijn vrouw. Maar deze vrouw? En al snel blijkt ze de enige niet te zijn die wantrouwen voelt.
Maar wat moet je doen, als je vader gelukkig lijkt te zijn? Niettemin doet er zich een schokkend voorval voor en daarna komt er het een en ander aan het licht over het verleden van Eliane van der Borghe. Is hier eigenlijk wel sprake van liefde?

Het verhaal begint met de introductie van de nieuwe liefde van vader, Eliane. Natuurlijk vindt iedereen dat hij na het verlies van zijn echtgenote verdient om weer gelukkig te zijn. Maar Lotte mag haar meteen al niet, en eigenlijk weet ze niet goed waarom. Iets aan de uitstraling van Eliane maakt, dat zij op haar hoede is. Ze blijkt niet de enige te zijn. Ook haar oom en tante mogen de nieuwe vriendin niet. Haar zus Carolien ziet echter helemaal niet in waarom ze haar niet mogen en Eliane weet haar helemaal om haar vinger te winden. Bovendien, Eliane is een vrouw van in de zeventig. Wat voor gevaar kan zij nu vormen op haar leeftijd? In ieder geval kan het Eliane niet om vader’s geld te doen zijn. Ze lijkt zelf rijk genoeg.

Maar wanneer Lotte op een dag, wanneer haar vader plotseling in het ziekenhuis terecht komt, thuis papieren op moet zoeken, stuit ze toevallig op een paar bankafschriften waarop is te zien dat er van haar vaders rekening behoorlijke bedragen zijn afgeschreven. Gelukkig kan Lotte alles bespreken met haar oom en tante en gezamenlijk besluiten ze op onderzoek uit te gaan, waarbij ze op een paar zeer onaangename feiten stuiten. Maar hoe moet ze die aan haar vader vertellen? Ze moet tenslotte niet alleen rekening houden met zijn gevoelens, maar ook met zijn gezondheid en haar zus Carolien wil er al helemaal niets over horen. Lotte zal het alleen moeten doen.

Ergens op tweederde van het boek verwacht je dat het verhaal is afgelopen, maar dan gaat het op onverwachte wijze verder en eindigt zoals het een echte roman betaamt. Het verhaal begint dan ook eindelijk wat meer vaart te krijgen. Met name de verhaallijn van de hoofdpersoon, Lotte, neemt een verrassende wending.

Deze roman is uitgegeven door Ellessy/Relax, een fonds met een reeks ontspannende hedendaagse familie- en liefdesromans voor met name vrouwelijke lezers van alle leeftijden. Het boek doet deze benaming zeker eer aan. Het is luchtig geschreven en nergens wordt de spanning erg hoog.

Ik denk dat iedereen wel eens van dichtbij heeft meegemaakt dat een familielid een nieuwe partner krijgt en het gevoel herkent dat je meestal enorm aan de nieuwe partner moet wennen. Het thema is daardoor zeker actueel te noemen. De schrijfstijl komt hier en daar wat stijf en ouderwets over, maar is wel makkelijk te lezen. De manier waarop de thema’s worden besproken is soms wat al te netjes waardoor sommige situaties onrealistisch aandoen. Maar wie daar doorheen leest zal zeker heerlijk kunnen ontspannen met dit boek!

Corine Gorter

Persbericht

Liefde? van Gerda van Wageningen: een hedendaagse familieroman die vraagtekens zet bij een nieuwe ‘liefde'

In de familieroman Liefde? krijgt de vader van Lotte Verhagen een nieuwe vriendin, die bij Lotte vooral wantrouwen opwekt. Na een voorval raakt er meer over Eliane bekend. Is hier wel sprake van liefde?

Al meer dan honderd romans heeft ze geschreven, maar Gerda van Wageningen heeft nog steeds inspiratie. De hedendaagse romans bevatten altijd thema’s die actueel zijn. In Liefde? vindt een oudere man die alleen is komen te staan, een nieuwe liefde waar hij gelukkig van wordt, terwijl de kinderen het er niet mee eens zijn. ‘Herkenbaar voor velen’, aldus Gerda. ‘Ik voer vaak gesprekken met mensen die met problemen worstelen. Vaak doe ik mijn ideeën op die manier op en dan ga ik me grondig voorbereiden.’

Uit zo’n idee kwam deze roman voort, waarin Lotte Verhagen wel blij is voor haar vader, omdat hij het heel zwaar heeft gehad na het verlies van zijn vrouw, maar waarin ze twijfelt over zijn keuze voor deze vrouw. Al snel blijkt ze de enige niet te zijn die wantrouwen voelt. Maar wat moet je doen, als je vader gelukkig lijkt te zijn? Niettemin doet er zich een schokkend voorval voor, waarna er een en ander aan het licht komt over het verleden van Eliane van der Borghe.

De schrijfster geeft aan dat er veel is veranderd tussen haar eerste en laatste boek. Haar debuut was in 1979, dus al 35 jaar geleden. In die tijd is er in de maatschappij veel veranderd, wat zich ook weerspiegelt in haar boeken. ‘Schrijven is in de loop van de jaren in die zin gemakkelijker geworden: je doet toch een boel ervaring op en de komst van de computer heeft veel voordelen gebracht door tekstverwerking’, aldus Van Wageningen.

Gerda, een buitenmens en dierenliefhebber, omschrijft haar auteurschap als een uit de hand gelopen hobby. ‘Of ik van een andere hobby mijn beroep had kunnen maken, valt te betwijfelen. Misschien was ik dan nog wel gaan studeren, wat in mijn jeugd niet mogelijk was.’ Maar gelukkig heeft ze zich op het schrijven van verhalen toegelegd, waarover ze zegt: ‘Een verhaal wordt een goed boek als het een vlotte schrijfstijl bevat, als het een kop en staart heeft en als de psychologie klopt.’ De auteur zorgt er bovendien voor dat een boek toegankelijk is, dus dat er geen moeilijke zinsconstructies, al te moeilijke woorden of lange zinnen worden gebruikt.

Van Wageningen werkt voor meerdere uitgeverijen, maar heeft nog steeds veel ideeën. Te zijner tijd ook weer voor Ellessy, dus Liefde? is zeker nog niet de laatste titel die u van deze schrijfster zult lezen.

Liefde?, familieroman
Auteur: Gerda van Wageningen
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 250 6
Omvang: 260 pag.
Prijs: €17,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.