Roos Boum

Roos BoumAlles wat u over Roos Boum weten wilt, staat in haar autobiografieën. Nu ja, bijna alles. Maar indien u die niet gelezen hebt: Roos is geboren in 1963. De havo had niet haar onverdeelde aandacht en daarna heeft ze veel opleidingen gevolgd. Tot 2000 is Boum trainer in de paardensport geweest en was zij woonconsulente bij een woningbouwvereniging. Hierna is zij naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd om ‘back to basics’ te gaan. Roos leeft in alle rust op een boerderijtje samen met haar soulmate en meer dan twintig dieren. In Frankrijk heeft ze de rust en tijd gevonden om van haar al levenslange hobby, spelen met woorden, haar beroep te maken.

Inmiddels zijn er meerdere boeken van Boum verschenen. Verder is ze vaste redacteur bij het papieren tijdschrift ‘Pure Thrillers’, jurylid in 2011 voor de PTA-verhalenwedstrijd en schrijfcoach in 2011 voor de Fantasymanuscriptenwedstrijd Castlefest Bookaward. Voor een aantal schrijvers zoals onder anderen Judith Visser, Lucas Zandberg en kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven is ze proeflezer.

Bibliografie
De mythe van Mellifera – Ellessy jeugd 2011

Website
Interview met Roos Boum naar aanleiding van haar boek De mythe van Mellifera.

De mythe van Mellifera staat in de fondslijst als eco-roman genoemd. Wat wordt hiermee precies bedoeld?
Een eco-roman is een vrij nieuw genre.
We kennen sinds een paar jaar de eco-thriller. Bijvoorbeeld verhalen waarin onze wereldbol centraal staat en waarin mogelijke ecologische rampen worden geschetst. Vaak is het faction: feiten verwerkt in fictie. De Zwerm van Frank Schätzling is een van de beste voorbeelden hiervan. Het is een genre wat mij bijzonder boeit, vandaar dat het boek Magma hoog in mijn lijstje van topboeken staat.
In de filmwereld zijn al diverse kassuccessen in dit genre verschenen. Mijn boek De mythe van Mellifera is dan wel een spannend boek, maar om het nu een thriller te noemen, gaat wat ver, vandaar dat het valt onder het genre eco-roman.

Waarom een boek specifiek over het uitsterven van honingbijen, terwijl er ook andere diersoorten met uitsterven worden bedreigd?
Ah, een zeer terechte vraag.
Haha, misschien ga ik andere met uitsterven bedreigde diersoorten ook nog wel behandelen!
Nee, waarom de bijen; nou, omdat als de bijen uitsterven, de mensheid het behoorlijk lastig gaat krijgen. Hoezeer het uitsterven van de witte tijger bijvoorbeeld, mij ook aan het hart gaat, het zal geen directe gevolgen voor de mensheid hebben. Het uitsterven van de bijen wel. Honingbijen zijn nodig om groente en fruit te bestuiven. Als er geen honingbijen meer zijn en de mensheid dat met de hand moet gaan doen, dan wordt groente en fruit onbetaalbaar voor een hele grote groep mensen, met als mogelijk gevolg meer ziekten en zwakheden.
Mijn motto voor wat betreft dit boek: Ga maar vast sparen voor een appel, en dan bedoel ik niet een schilderij!

De mythe van Mellifera vertel je vanuit het perspectief van de bijen. Waarom heb je voor dit perspectief gekozen?
Het was geen vrijwillige keuze om het verhaal vanuit de bijen te vertellen. Ik zie hoe deze dieren worstelen om hun koppie boven water te houden, hoe ze proberen te overleven in voor hen moeilijke tijden. Naast mijn bijenkast gezeten en gefascineerd zijnde door deze bijzondere insecten, hoorde ik hen hun verhaal vertellen. Ik kon niet anders dan hun stem zijn om het publiek van hun strijd te vertellen. Dat maakt het boek ook bijzonder.
Er worden maar weinig boeken geschreven vanuit het perspectief van de dieren. Dergelijke boeken worden al gauw door volwassenen veroordeeld als kinderachtig. Maar ik herinner me nog Waterschapsheuvel uit de zeventiger jaren, dat zowel door kinderen als (stiekem) door volwassenen verslonden werd. En mijn boek is zeer zeker niet kinderachtig. Mijn bijen hebben geen tafeltjes of mobieltjes. Hun verhaal van overleven is al decor genoeg. Een sprookje voor mensen vanaf circa veertien jaar.

Waarom ben je naar Frankrijk geëmigreerd. Wat heeft dit land voor jou meer te bieden dan Nederland?
Dat is een heel eenvoudige vraag, met een heel eenvoudig antwoord. Minder mensen, minder auto’s, rust, ruimte en vooral heel veel natuur.
Waar zou je volgende boek over moeten gaan?
Ik werk op dit moment aan diverse boeken en verhalen. Bijvoorbeeld een thriller. Geen eco-thriller, maar het gaat wel over veranderingen op deze aardbol. En verder werk ik aan een autobiografische reisroman.