Meer dan gewoon verliefd

Meer dan gewoon verliefdOlga van der Meer
ISBN 978-90-8660-417-3
Prijs € 17,95
Verschijnt najaar 2020

Vlak nadat de zussen Louise en Lorena hun eigen fotostudio hebben betrokken, ontmoet Louise Adriaan een man waar ze direct voor valt. Helaas voor haar staat Adriaan op het punt van trouwen met de zwangere Marina. Ondanks dat blijkt hun liefde wederzijds te zijn. Adriaan kiest er alsnog voor om met Louise verder te gaan, maar zijn verleden drukt een zware stempel op hun relatie en Louise kan daar maar moeilijk mee omgaan.
Lorena heeft ondertussen haar eigen relatieproblemen. De verlangens van haar vriend Leo en van haar lopen nogal ver uiteen. Hoewel ze hun best doen die verschillen te overbruggen gaat dat niet vanzelf. Terwijl hun fotostudio floreert verandert het liefdesleven van de twee zussen steeds meer in een puinhoop.

‘Goedemorgen,’ groette ze vrolijk.
‘Eén van de fotozusjes,’ herinnerde Adriaan zich. ‘Loes toch?’
‘Bijna goed. Louise.’
‘Aha, de luxe uitvoering,’ lachte hij. ‘Je bent hier al vroeg.’
‘Drukke dag in het verschiet. Ik wil nog wat administratie afwikkelen voor ik op pad ga voor mijn afspraken. En over vroeg gesproken…’ Ze wierp een veelbetekenende blik op haar horloge. ‘Ik heb werk dat niet aan vaste tijden gebonden is. Wat is jouw excuus?’
‘Eigen bedrijf, dus ik bepaal mijn eigen werktijden. ’s Morgens vroeg werk ik het lekkerste,’ antwoordde Adriaan terwijl hij haar galant voor liet gaan in de lift. ‘Dan word ik nog niet gestoord door mijn medewerkers of de telefoon.’
‘Dat vind ik ook het prettigste, ja. Als de halve stad nog slaapt schiet je tenminste lekker op. Lorena werkt juist het liefst ’s avonds wat langer door.’
‘Daar heb ik ook geen moeite mee,’ bekende Adriaan.
‘Een echte workaholic dus.’
‘Daar word ik inderdaad vaker van beschuldigd. Ik hou van mijn werk.’
‘Dat hebben we dan met elkaar gemeen. Heerlijk toch? Het lijkt me vreselijk om een baan te hebben waar je met tegenzin naar toe gaat. Daar hebben wij beiden dus geen last van.’
Ze lachten naar elkaar en heel even maakte Louise’s hart een klein sprongetje. Deze Adriaan was echt leuk, dacht ze net als bij hun eerste ontmoeting. Een snelle blik op zijn handen vertelde haar dat hij geen trouwring droeg. Al betekende dat uiteraard niet dat hij geen relatie had, sprak ze zichzelf in gedachten toe.
‘Achttiende verdieping,’ sprak een metalen stem uit de luidspeaker in de muur.
‘Ik ben er,’ meldde Adriaan overbodig. ‘Werk ze vandaag, Louise, en tot ziens, zullen we maar zeggen. We komen elkaar ongetwijfeld nog wel vaker tegen in dit gebouw.’
‘Dat hoop ik,’ flapte Louise eruit voor ze die woorden tegen kon houden. Ze bloosde bij zijn blik, die ze nog net opving voordat de liftdeuren zich automatisch tussen hen in sloten.
Leuke vrouw, dacht Adriaan waarderend. Maar leuke vrouwen waren nu verboden gebied voor hem. Hij stond op het punt van trouwen en werd binnen afzienbare tijd vader, flirten mocht niet meer. Zoals wel vaker de afgelopen weken kneep zijn keel zich even dicht bij deze gedachte. Hij was nog steeds niet helemaal aan dat idee gewend, al duurde het nog slechts acht dagen voor hij zichzelf een getrouwde man kon noemen. Moest noemen.

1. In Meer dan gewoon verliefd wordt Louise min of meer op het eerste gezicht verliefd op een man die eigenlijk al bezet is. Geloof jij dat liefde op het eerste gezicht bestaat of is dat vooral iets dat het goed doet in romantische verhalen?
Ik geloof zeker dat er iets als liefde op het eerste gezicht bestaat, al vind ik de term ‘liefde’ hierin wat overdreven. Aantrekkingskracht op het eerste gezicht vind ik beter klinken. Pas als je iemand echt leert kennen kun je spreken van liefde, maar een eerste indruk is vaak wel alles bepalend. Ook of je open staat voor een verdere kennismaking. Ik denk overigens wel dat de kans dat het echt iets wordt, ook bij ‘liefde op het eerste gezicht’ 50 procent is. Het mondt wel uit tot een echte relatie, of niet. Zoals bij alles in het leven.

2. Ook als ze besluiten voor elkaar te kiezen, moeten Louise en Adriaan nog door heel wat moeilijkheden heen vanwege Adriaans verleden. Louise's zus Lorena heeft ook relatieproblemen, maar die komen juist doordat zij en haar vriend uit elkaar dreigen te groeien door hun verschillende kijk op de toekomst. Heb je bewust voor die tegenstelling gekozen? Weet je voor je aan een boek begint al welke problemen er gaan spelen en hoe dat afloopt, of ontstaan die ideeën tijdens het schrijven?
Ja, ik heb bewust gekozen voor de verschillende problemen van deze twee zussen. Soms kies ik ook bewust voor problemen in dezelfde lijn, maar dan wel met twee verschillende manieren om ermee om te gaan. Tenslotte is geen enkel mens gelijk aan een ander, ook zussen niet. De grote lijnen van een boek werk ik altijd van tevoren uit. Als ik aan een boek begin staat op papier al helemaal vast hoe een verhaal loopt, wat er gebeurt en hoe het eindigt. Dat wil niet zeggen dat ik me daar ook altijd stipt aan houd. Soms krijg ik tijdens het schrijven een ingeving die het verhaal beter maakt of bedenk ik al schrijvende ineens een andere oplossing. Dat is het mooie van schrijven: alles kan. Het is ook wel eens voorgekomen dat ik halverwege een boek een heel andere lijn bedacht. Toen heb ik alles gewist en ben ik overnieuw begonnen. Het gaat erom om het boek wat je schrijft zo goed en mooi mogelijk te maken. Soms kost dat wat extra tijd en moeite.

3. Je hebt tientallen romans uitgegeven en schrijft daarnaast korte romans en waargebeurde verhalen. Alles wat je schrijft valt min of meer in hetzelfde genre (liefde, familie, realistische menselijke problemen). Wat vind je zo prettig aan dit genre? Heb je nooit zin in een uitstapje naar een ander soort verhaal?
Het mooie aan levensverhalen, of dat nou een boek of een kort verhaal is, is dat ik me er goed in kan inleven. Alles wat ik schrijf zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Veel van wat ik schrijf is overigens echt gebeurd, al giet ik het dan wel in een andere vorm. Een aantal boeken zijn ook ontstaan omdat ik bij een bepaalde gebeurtenis ging fantaseren over hoe het zou kunnen aflopen. Dat is altijd een mooie basis voor een boek of verhaal. Pure fantasie, maar ontstaan vanuit iets wat werkelijk voorgevallen is.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Mijn verwachting voor de toekomst is dat ik blijf schrijven. Dat hoop ik althans. Natuurlijk zijn er periodes waarin het niet lekker vlot gaat en ik vastloop, maar ik heb er nog nooit serieus aan gedacht om ermee te stoppen. Als ik tussen twee boeken een paar weken niets doe of wanneer we op vakantie zijn geweest gaat het altijd weer kriebelen. Eigenlijk ben ik altijd wel bezig aan een boek, al is het maar in mijn hoofd.

Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

Gevoelsmatig val je als lezer middenin het verhaal van de zussen Louise en Lorena. Ze zijn net in hun eigen fotostudio ingetrokken en gaan er samen het beste van maken. Olga van der Meer laat stukje bij beetje weten wat de zussen in het verleden zoal hebben meegemaakt, wie ze nu precies zijn en welke dromen ze nog najagen. Leuk om dat als lezer langzaamaan te ontdekken.

Je leest het verhaal vanuit meerdere personages, waardoor je als lezer soms meer informatie hebt dan de personen uit het boek zelf. Dat geeft een verhaal altijd wel wat extra’s. Het zorgt er bij ‘Meer dan gewoon verliefd’ ook voor dat je af en toe zelf in het boek zou willen kruipen om iets tegen de personages te zeggen. Je zou ze soms wat meer willen vertellen dan ze op dat moment weten.

Een aantal wendingen uit ‘Meer dan gewoon verliefd’ zie je al aankomen en blijken soms inderdaad uit te komen. Daar is overigens niets mis mee, ook al is het als lezer ook erg leuk als je regelmatig verrast wordt. Het fijne aan dit verhaal en aan de schrijfstijl van Van der Meer is dat het allemaal realistisch overkomt. Dit zou je buurman of een goede vriendin zomaar kunnen overkomen. Dat maakt gewoon een fijne roman om te lezen.

Geschreven door Kim de Bruijn


Biblion-recensie

De alleenstaande Louise (30) en haar zus Lorena (27), getrouwd met Leo, zijn een succesvolle fotostudio begonnen, op de 21ste etage van een flatgebouw. Louise wordt door Adriaan, een accountant op de 18e etage, gevraagd om zijn bruiloft te fotograferen. Zij had hem al eerder in de lift ontmoet en vond het een leuke, attente man. Adriaan kende Marina (31), zijn bruid, pas drie maanden toen ze zei dat ze zwanger was en wilde trouwen. Nu betreurt hij dat en beseft hij dat hij van Louise houdt. Het huwelijk duurt een aantal maanden voor hij bij Louise intrekt. Na de geboorte van zijn zoontje wil Adriaan wel bij zijn opvoeding betrokken zijn. Louise wil er niets van weten en dat leidt uiteindelijk tot een breuk. In de relatie tussen Lorena en Leo zijn steeds vaker ruzies. Lorena wil werken, Leo wil een kind. Dit leidt tot een scheiding. Leo ontmoet Marina met kind, wordt meteen verliefd en trekt bij haar in. Als Adriaan en Louise elkaar na maanden toevallig weer ontmoeten, vallen ze meteen in elkaars armen. De hedendaagse relatieproblemen worden op een reële wijze met veel herkenbare dialogen in toegankelijk taal beschreven.

Geschreven door J. de Jager-v.d. Wijst