Arendsklauw

ArendsklauwKirstin Rozema
ISBN 978-90-8660-420-3
Prijs € 15,95
Verschijnt oktober 2020

Het is bijna zomervakantie en in Haaksbergen is het snikheet. Iedereen leeft buiten en alle ramen staan open. Het is dan ook niet zo gek dat vrienden Ravi en Tim per ongeluk horen wat Ravi’s oudere buurjongen Tom van plan is. Die wil samen met zijn vrienden de winkel van meneer Derks gaan overvallen. Meneer Derks heeft een klein winkeltje met onder andere kantoorspulletjes, telefoonkaarten en andere cadeau-spulletjes. Hij is hoogbejaard en wil de winkel binnenkort sluiten.
Wanneer Tom erachter komt dat Ravi met zijn mobieltje heeft opgenomen wat hij precies van plan is te gaan doen, breekt de strijd los. Tom wil koste wat kost de opname wissen, om zo te zorgen dat hij uit handen van de politie blijft en zijn grote overval alsnog kan doen.
Maar meneer Derks is allang op de hoogte van Toms plannen. Samen met politie-agente Nicole maakt ook hij een plan. Maar Tom zet door. Tot het moment dat hij in de winkel komt en daar iets ziet wat hij totaal niet verwachtte.

Arendsklauw vertelt over vriendschappen - of juist niet. Over samenwerken wanneer je het niet verwacht en over plannen die haast onmogelijk zijn.

Gaat Tom de winkel inderdaad overvallen? Of weten Ravi en Tim dat te voorkomen? En wat is meneer Derks van plan?

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Er is (nog) geen interview beschikbaar.

Recensie op Hebban

Tim en Ravi en Kyra zijn onbedoeld betrokken geraakt bij de plannen van 2 jongens die een misdaad willen gaan plegen. Ze doen er alles aan om dit tegen te houden en krijgen daarbij een luisterend oor en hulp van enkele volwassenen uit hun omgeving. Het is een spannend en avontuurlijk boek echt geschikt voor de tieners waarvoor het boek bedoeld is.
Het is ook mooi om te zien hoe volwassenen en kinderen samen werken om een doel te bereiken. Meestal als je jeugdboeken leest merk je dat ouders, schoolleiding en politie een kleine rol spelen of de boeman zijn. Dat is hier niet zo. Afgewisseld door de tekeningen van Sandy Wijsbeek is het een mooi geheel.
De auteurs willen met dit boek hun wens uitspreken dat het mogelijk zou zijn om de kleine criminaliteit op deze manier aan te pakken. Dat is een wens die ik ook deel.
Een leuk boek om te lezen voor de laatste klassen van de basisschool en misschien om in de lessen of thuis na te bespreken.
Het enige wat ik jammer vond is dat er op de achterflap heel veel over het verhaal verteld wordt.

4 sterren

Geschreven door Diane Kooistra


Recensie op Boekensteeg

Kirstin Rozema heeft al veel boeken mogen schrijven waaronder veel kinderboeken en inmiddels ook al een aantal volwassen boeken. Arendsklauw is een spannend zomers verhaal en de nieuwste boek vanuit haar pen. Sandy Wijsbeek heeft de illustraties op zich genomen waardoor het boek een mooi geheel is geworden.

Rozema neemt vanaf het eerste hoofdstuk de lezer mee in het verhaal. In veertien hoofdstukken bouwt de spanning zich op en hoop je als lezer op het beste. De schrijfstijl is vlot en onderhoudend. Bijzonder aan de personages is dat Rozema ze allemaal een belangrijke rol geeft, zonder wijzende vinger. Het verhaal kent een positieve inslag en aan het eind van het boek legt de auteur dit ook uit.

Arendsklauw is een leuk spannend verhaal voor tieners. Ze zullen zich op een bepaalde momenten zeker kunnen identificeren met een van de kinderen. Waar de een de spanning op zoekt, wil de ander juist beschermen. Ondanks dat het verhaal verzonnen is, is dit wel een boek die beeldend leest. Je ziet de tieners al met elkaar in overleg gaan en ook meneer Derks en Nicole zag ik voor me.

Rozema laat zien dat ze diverse thema’s een gezicht geeft en deze op een positieve wijze in een verhaal weet te verweven. Puberteit, onzekerheid, vriendschap, doorzettingsvermogen en loyaliteit zijn een aantal thema’s die in Arendsklauw aan bod komen. Omdat het boek niet veel bladzijden kent las ik het boek met een paar uurtjes uit. Toch heb ik genoten van dit spannende verhaal die goed is uitgewerkt. Een leuk boek om mee te nemen op vakantie.

4 sterren

Geschreven door Antoinette van Steeg