Pumps, pillen & popcorn

Pumps, pillen & popcornAngela Stegeman
ISBN 978-90-8660-409-8
Prijs € 16,95
Verschijnt voorjaar 2020

Bijna dertiger Emma is over het algemeen best tevreden met haar leven. Ze heeft het naar haar zin op haar werk, heeft een knappe – tijdelijke - werkgever, leuke collega’s en is erg toegewijd aan haar patiënten. Aan het einde van een lange werkdag vind ze het heerlijk om naar een goede feelgood-film te kijken, maar meestal pas nadat ze haar work-out heeft gedaan. Dat laatste doet ze samen met haar personal trainer Bart, die volgens haar tweelingzus Isabel een oogje op Emma heeft.
Ondanks de afspraak met zichzelf, dat ze voorlopig even genoeg heeft van mannen, kan ze er eentje niet uit haar hoofd zetten: Pim, de broer van haar nieuwe beste vriendin Nina. Probleem is alleen dat hij dus op mannen valt. Denkt Emma. Zijn ex heet namelijk Ryan. Dat is toch een mannennaam? Nina wil er weinig over kwijt en de temperatuur in de kamer daalt flink wanneer Emma zijn naam alleen maar laat vallen. Waarom heeft Nina haar niet verteld dat ze een broer heeft? Waarom wordt ze steeds kwaad als het over Pim gaat? En hoe zit dat met de ex-partner van Pim die Ryan heet? Allemaal vragen in het hoofd van Emma, maar Nina kan niets anders dan haar mond houden.

Veel tijd om er over na te denken heeft Emma echter niet, want ze is hard op weg om haar allergrootste droom waar te maken: professioneel zangeres worden. Ze heeft zich namelijk ingeschreven voor The Voice of Holland.

‘Wat heb jij met mijn zus gedaan?’ is het eerste dat ik hoor wanneer ik mijn voordeur opendoe.
Pims gezicht is nog niet eens te zien, maar aan zijn stem kan ik horen dat hij boos is. Nog voordat de deur helemaal open is, staat hij al in de gang en ik kan nog maar net mijn badjas dichtknopen.
‘Uhm, wat heeft ze je precies verteld?’ probeer ik eerst maar voordat ik toe moet geven dat hij me het hoofd op hol brengt. Ik wijs naar mijn woonkamer en laat hem zo merken dat hij door mag lopen. Tijdens het passeren kan ik het niet laten om naar zijn perfecte billen te kijken, die door zijn werkbroek worden geaccentueerd. Hoe kan het toch dat deze man er altijd zo geweldig uitziet? Loopt hij ooit wel eens in versleten, vormloze kleding? Dat kan ik me op de een of andere manier maar moeilijk voorstellen; hij weet daarvoor te veel van mode en geeft te veel om zijn uiterlijk.
Ja, omdat hij op mannen valt!
Meteen verwerp ik die gedachte. Nee, dat mag gewoon niet. Ik geef toe dat ik eerder gevoelens heb gehad voor een homo, maar ik moet me echt heel erg sterk vergissen in Pim.
‘Emma, ga je nog antwoord geven?’
Ik schrik op uit mijn gedachten. Pim kijkt me al met dezelfde, donkere blik aan als Nina gisteren deed en ook dit keer brengt het me uit balans.
Snel draai ik me van hem weg en terwijl ik naar de bank loop haal ik mijn schouders op. Mijn tactiek is doen alsof mijn neus bloedt. Het is een beetje bluf, maar ik vraag me af wat Pim precies denkt te weten.
‘Wil je misschien iets te drinken?’ vraag ik om hem af te leiden. Wonderbaarlijk genoeg werkt dat ook nog. Zo kan ik mooi even tijdrekken. Terwijl ik in de keuken een glas drinken voor hem inschenk, vraag ik me bijna radeloos af wat ik hem moet vertellen.
‘Ja joh, je zus kwam erachter dat ik tot over mijn oren verliefd op je ben, maar ach dat stelt niet zo veel voor hoor.’
Ja, daar kun je lekker mee aankomen.
Dat zou wat zijn zeg. Dan moet ik zeker ook nog eens vertellen dat ik tegelijkertijd denk verliefd te zijn op mijn baas. Nu ik Pim weer zie ben ik daar overigens toch niet meer zo zeker van. Ik maak hoe dan ook een totaal verkeerde indruk, dus ik houd nog heel even mijn mond. Twee mannen in twee dagen een verkeerd beeld van me geven is toch wel een beetje teveel van het goede.

1. Pumps, pillen & popcorn is je debuutroman. Had je al eerder fictie geschreven? Hoe en waarom ben je daar nu mee begonnen?
Pumps, pillen & popcorn is voor Ellessy mijn debuutroman, maar hiervoor heb ik meerdere romans geschreven.
In 2010 gaf ik mijn eerste roman uit, die in 2019 opnieuw is uitgebracht onder de titel: Uit liefde voor Charlotte. Een paar jaar later schreef ik: 'De Medaille heeft drie kanten', maar die is niet te koop.
In 2018 rondde ik het manuscript 'Tijdrit' af en stuurde dat gelijk met Pumps, pillen & popcorn in. Tijdrit (een wielerroman) komt misschien volgend jaar uit bij Ellessy. Daarnaast werk ik aan het vervolg van dit boek: 'Wegkapitein'.
Ik ben in 2003 gaan schrijven omdat er een verhaal in mijn hoofd zat dat er uit moest. Ik kocht toen ik op vakantie was in Zwitserland een kladblok en een pen en begon het allemaal op te schrijven. Ik had alleen nooit verwacht dat dit zou resulteren in een boek, dus in eerste instantie waren het alleen maar losse hoofdstukken die ik uiteindelijk kon samenbrengen in een boek. (Daarnaast schreef ik nog autobiografisch boek en 12 boeken voor mijn kinderen, maar die zijn niet te koop).

2. Pumps, pillen & popcorn is een echte chicklit. Heb je bewust voor dit genre gekozen? Kun je uitleggen waarom?
Ik ben in 2013 al begonnen met Pumps, pillen & popcorn en ook voor dat verhaal geldt hetzelfde: het verhaal drong zich aan me op. Toch heeft het daarna nog 5 jaar stilgelegen voor ik er mee verderging. Het lukte me in eerste instantie niet om het verder vorm te geven, daarbij was ik verder gegaan met andere boeken. Toch bleef het in mijn achterhoofd rondspoken, dus toen ik in 2018 mee deed aan de National November Writing Month (NaNoWriMo) en schreef ik Pumps, pillen & popcorn verder af. Het voelde goed om het verhaal af te maken. Ik denk niet dat ik heel specifiek voor dit genre heb gekozen, hoewel destijds chicklit enorm 'hot' was en ik zal daar vast heel erg van gecharmeerd zijn. Maar net als bij mijn eerste boek drong het verhaal zich op aan mij.

3. Emma wil zangeres worden en heeft zich ingeschreven voor The Voice of Holland. Wat heeft dit deel van het verhaal geïnspireerd? Zing je zelf en heb je zelf ook dit soort ambities?
Het hele idee van The Voice kwam voort uit een fantasie over Simon Keizer. Ik fantaseerde dat ik met hem in de finale stond en zag die beelden zo helder voor me dat ik dit wilde verwerken in een boek. Ikzelf kan helemaal niet zingen, hoewel ik dat wel vaak doe. Het klinkt alleen niet. In het boek lees je dat Emma over deze finale fantaseert tijdens het bereiden van medicijnen. Het was voor mij noodzakelijk dat Emma een zangeres werd en zich op zou geven voor de Voice, omdat het me een uitstekende mogelijkheid geeft om hier op door te kunnen gaan in de twee volgende delen die ik wil schrijven.
De reden waarom mijn personage apothekersassistente is komt omdat ik zelf jarenlang als apothekersassistente heb gewerkt. In de apotheek die centraal staat in mijn boek. Mijn beste vriendin Chantal (aan wie ik het opdraag en naar wie ik een personage heb vernoemd) heeft daar na mij nog gewerkt.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Momenteel werk ik aan het vervolg van Tijdrit (die nog uit moet komen) en ben ik aan het nadenken over een vervolg van Pumps, pillen & popcorn. Dat tweede deel zal over haar tweelingzus gaan. Zij is ballerina bij een groot balletgezelschap. Het derde deel zal over hun oudste zus gaan. Het wordt dus een zussen-trilogie, zoals het er nu naar uitziet.
De wielerroman serie zal 6 delen worden, waarvan Tijdrit en Wegkapitein dus de eerste twee delen zijn.

Recensie op So Many Books

Pumps, pillen & popcorn valt direct op met een super leuke cover. Ik raakte nieuwsgierig en wilde meer weten. Dat ik het boek ook nog eens als recensie exemplaar ontving, was helemaal tof!

We volgen in dit verhaal Nina en Emma, al moet ik zeggen dat je het merendeel van het verhaal vanuit Emma leest. Dit had voor mij iets duidelijker gemogen omdat ik soms pas later in het hoofdstuk er achter kwam vanuit wie ik nou aan het lezen was. Daardoor raakte ik een beetje uit het verhaal.

Emma is een (bijna) 30 jarige vrouw die eigenlijk helemaal niet op zoek is naar een relatie, of toch wel? Soms had ik wel wat moeite met Emma. Ik vond haar personage wel iets hebben, maar ze kwam bij mij totaal niet over als een (bijna) 30 jarige. Ik vond haar wat naïef en puberaal overkomen. Dan bedoel ik vooral met de mannen. Ze krijgt al vrij snel vlinders in haar buik als een man maar iets van aandacht geeft en ik, als een vrouw van 30, vind dit meer bij een meisje die heerlijk aan het puberen is passen.

Ondanks dat er hier en daar wat cliché’s in zitten, heb ik ook wel moeten grinniken om bepaalde situaties. Het boek is lekker vlot geschreven waardoor je ‘m zo wegleest. Dit is een heerlijk verhaal voor tussen de wat ‘zwaardere’ boeken door.

Geschreven door Nathalie


Recensie op Eat Sleep Read

Pumps, Pillen & Popcorn was echt een heerlijk boek waar ik me helemaal in thuis voelde. Ook ik ben nog niet zo lang geleden dertig geworden, móet popcorn eten bij een film, ben gek op pumps en heb tot 3 jaar terug als apothekersassistente gewerkt.
Ook de nummers waarnaar Emma luistert op haar iPod en lekker op danst in de kroeg zijn helemaal mijn smaak.
Dit maakt het voor mij extra leuk om dit boek te hebben gelezen.

Pumps, Pillen & Popcorn is niet een typisch romantisch verhaal maar komt juist lekker rauw en eerlijk over.
Een fijn verhaal om in te duiken met een flinke portie lompigheid, toch ook wat romantiek maar vooral veel herkenning.

4 sterren

Geschreven door Jaimy Smeets