Pumps, pillen & popcorn

Pumps, pillen & popcornAngela Stegeman
ISBN 978-90-8660-409-8
Prijs € 16,95
Verschijnt voorjaar 2020

Bijna dertiger Emma is over het algemeen best tevreden met haar leven. Ze heeft het naar haar zin op haar werk, heeft een knappe – tijdelijke - werkgever, leuke collega’s en is erg toegewijd aan haar patiënten. Aan het einde van een lange werkdag vind ze het heerlijk om naar een goede feelgood-film te kijken, maar meestal pas nadat ze haar work-out heeft gedaan. Dat laatste doet ze samen met haar personal trainer Bart, die volgens haar tweelingzus Isabel een oogje op Emma heeft.
Ondanks de afspraak met zichzelf, dat ze voorlopig even genoeg heeft van mannen, kan ze er eentje niet uit haar hoofd zetten: Pim, de broer van haar nieuwe beste vriendin Nina. Probleem is alleen dat hij dus op mannen valt. Denkt Emma. Zijn ex heet namelijk Ryan. Dat is toch een mannennaam? Nina wil er weinig over kwijt en de temperatuur in de kamer daalt flink wanneer Emma zijn naam alleen maar laat vallen. Waarom heeft Nina haar niet verteld dat ze een broer heeft? Waarom wordt ze steeds kwaad als het over Pim gaat? En hoe zit dat met de ex-partner van Pim die Ryan heet? Allemaal vragen in het hoofd van Emma, maar Nina kan niets anders dan haar mond houden.

Veel tijd om er over na te denken heeft Emma echter niet, want ze is hard op weg om haar allergrootste droom waar te maken: professioneel zangeres worden. Ze heeft zich namelijk ingeschreven voor The Voice of Holland.

‘Wat heb jij met mijn zus gedaan?’ is het eerste dat ik hoor wanneer ik mijn voordeur opendoe.
Pims gezicht is nog niet eens te zien, maar aan zijn stem kan ik horen dat hij boos is. Nog voordat de deur helemaal open is, staat hij al in de gang en ik kan nog maar net mijn badjas dichtknopen.
‘Uhm, wat heeft ze je precies verteld?’ probeer ik eerst maar voordat ik toe moet geven dat hij me het hoofd op hol brengt. Ik wijs naar mijn woonkamer en laat hem zo merken dat hij door mag lopen. Tijdens het passeren kan ik het niet laten om naar zijn perfecte billen te kijken, die door zijn werkbroek worden geaccentueerd. Hoe kan het toch dat deze man er altijd zo geweldig uitziet? Loopt hij ooit wel eens in versleten, vormloze kleding? Dat kan ik me op de een of andere manier maar moeilijk voorstellen; hij weet daarvoor te veel van mode en geeft te veel om zijn uiterlijk.
Ja, omdat hij op mannen valt!
Meteen verwerp ik die gedachte. Nee, dat mag gewoon niet. Ik geef toe dat ik eerder gevoelens heb gehad voor een homo, maar ik moet me echt heel erg sterk vergissen in Pim.
‘Emma, ga je nog antwoord geven?’
Ik schrik op uit mijn gedachten. Pim kijkt me al met dezelfde, donkere blik aan als Nina gisteren deed en ook dit keer brengt het me uit balans.
Snel draai ik me van hem weg en terwijl ik naar de bank loop haal ik mijn schouders op. Mijn tactiek is doen alsof mijn neus bloedt. Het is een beetje bluf, maar ik vraag me af wat Pim precies denkt te weten.
‘Wil je misschien iets te drinken?’ vraag ik om hem af te leiden. Wonderbaarlijk genoeg werkt dat ook nog. Zo kan ik mooi even tijdrekken. Terwijl ik in de keuken een glas drinken voor hem inschenk, vraag ik me bijna radeloos af wat ik hem moet vertellen.
‘Ja joh, je zus kwam erachter dat ik tot over mijn oren verliefd op je ben, maar ach dat stelt niet zo veel voor hoor.’
Ja, daar kun je lekker mee aankomen.
Dat zou wat zijn zeg. Dan moet ik zeker ook nog eens vertellen dat ik tegelijkertijd denk verliefd te zijn op mijn baas. Nu ik Pim weer zie ben ik daar overigens toch niet meer zo zeker van. Ik maak hoe dan ook een totaal verkeerde indruk, dus ik houd nog heel even mijn mond. Twee mannen in twee dagen een verkeerd beeld van me geven is toch wel een beetje teveel van het goede.

1. Pumps, pillen & popcorn is je debuutroman. Had je al eerder fictie geschreven? Hoe en waarom ben je daar nu mee begonnen?
Pumps, pillen & popcorn is voor Ellessy mijn debuutroman, maar hiervoor heb ik meerdere romans geschreven.
In 2010 gaf ik mijn eerste roman uit, die in 2019 opnieuw is uitgebracht onder de titel: Uit liefde voor Charlotte. Een paar jaar later schreef ik: 'De Medaille heeft drie kanten', maar die is niet te koop.
In 2018 rondde ik het manuscript 'Tijdrit' af en stuurde dat gelijk met Pumps, pillen & popcorn in. Tijdrit (een wielerroman) komt misschien volgend jaar uit bij Ellessy. Daarnaast werk ik aan het vervolg van dit boek: 'Wegkapitein'.
Ik ben in 2003 gaan schrijven omdat er een verhaal in mijn hoofd zat dat er uit moest. Ik kocht toen ik op vakantie was in Zwitserland een kladblok en een pen en begon het allemaal op te schrijven. Ik had alleen nooit verwacht dat dit zou resulteren in een boek, dus in eerste instantie waren het alleen maar losse hoofdstukken die ik uiteindelijk kon samenbrengen in een boek. (Daarnaast schreef ik nog autobiografisch boek en 12 boeken voor mijn kinderen, maar die zijn niet te koop).

2. Pumps, pillen & popcorn is een echte chicklit. Heb je bewust voor dit genre gekozen? Kun je uitleggen waarom?
Ik ben in 2013 al begonnen met Pumps, pillen & popcorn en ook voor dat verhaal geldt hetzelfde: het verhaal drong zich aan me op. Toch heeft het daarna nog 5 jaar stilgelegen voor ik er mee verderging. Het lukte me in eerste instantie niet om het verder vorm te geven, daarbij was ik verder gegaan met andere boeken. Toch bleef het in mijn achterhoofd rondspoken, dus toen ik in 2018 mee deed aan de National November Writing Month (NaNoWriMo) en schreef ik Pumps, pillen & popcorn verder af. Het voelde goed om het verhaal af te maken. Ik denk niet dat ik heel specifiek voor dit genre heb gekozen, hoewel destijds chicklit enorm 'hot' was en ik zal daar vast heel erg van gecharmeerd zijn. Maar net als bij mijn eerste boek drong het verhaal zich op aan mij.

3. Emma wil zangeres worden en heeft zich ingeschreven voor The Voice of Holland. Wat heeft dit deel van het verhaal geïnspireerd? Zing je zelf en heb je zelf ook dit soort ambities?
Het hele idee van The Voice kwam voort uit een fantasie over Simon Keizer. Ik fantaseerde dat ik met hem in de finale stond en zag die beelden zo helder voor me dat ik dit wilde verwerken in een boek. Ikzelf kan helemaal niet zingen, hoewel ik dat wel vaak doe. Het klinkt alleen niet. In het boek lees je dat Emma over deze finale fantaseert tijdens het bereiden van medicijnen. Het was voor mij noodzakelijk dat Emma een zangeres werd en zich op zou geven voor de Voice, omdat het me een uitstekende mogelijkheid geeft om hier op door te kunnen gaan in de twee volgende delen die ik wil schrijven.
De reden waarom mijn personage apothekersassistente is komt omdat ik zelf jarenlang als apothekersassistente heb gewerkt. In de apotheek die centraal staat in mijn boek. Mijn beste vriendin Chantal (aan wie ik het opdraag en naar wie ik een personage heb vernoemd) heeft daar na mij nog gewerkt.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Momenteel werk ik aan het vervolg van Tijdrit (die nog uit moet komen) en ben ik aan het nadenken over een vervolg van Pumps, pillen & popcorn. Dat tweede deel zal over haar tweelingzus gaan. Zij is ballerina bij een groot balletgezelschap. Het derde deel zal over hun oudste zus gaan. Het wordt dus een zussen-trilogie, zoals het er nu naar uitziet.
De wielerroman serie zal 6 delen worden, waarvan Tijdrit en Wegkapitein dus de eerste twee delen zijn.

Recensie op Maartje Leest

Toen ik de cover van dit boek voor het eerst zag viel het mij direct op. Eigenlijk klopt voor mij alles aan de cover van dit boek, achteraf gezien past het ook heel goed bij het verhaal. Het gebruik van de verschillende lettertypen en kleuren geeft het geheel een speels effect waardoor het direct mijn aandacht zou trekken in de boekhandel. Wel klein puntje van kritiek, de tekst op de achterkant is iets te lang en het geeft iets teveel informatie direct weg.

In Pumps, pillen & popcorn lezen we vanuit Emma en Nina. Emma werkt in een apotheek en doet in haar vrije tijd graag aan sport, zingen en films kijken. Emma komt over als een lieve, soms wat onhandige vrouw die je direct in je hart sluit. De mannen lijken voor haar in de rij te staan, maar dit heeft ze zelf niet zo in de gaten, dat maakt haar als personage misschien nog wel leuker.

Over Nina komen we eigenlijk een stuk minder te weten. Ze komt over als een eenzaam en onzeker meisje. Nina leeft met een geheim voor Emma, waardoor ze soms uit het niets boos kan reageren. Dit komt niet altijd ten goede van hun prille vriendschap.

De personages zijn goed uitgewerkt in dit boek. Aan het begin vond ik Nina een beetje een vervelende personage, ze kwam verwend over en ik voelde geen connectie met haar. Naarmate het verhaal zich vordert kom je er als lezer achter waarom dat is en dan kan je toch wel iets meer sympathie voor haar ontwikkelen. Het is knap wat Angela met de personages heeft gedaan en hoe zij ze neergezet heeft.

De schrijfstijl van Angela is ook prettig en je leest het verhaal vlot door. Wel had ik soms niet helemaal direct door of ik vanuit Emma of Nina las, dat was soms een beetje verwarrend, maar dit heeft mij tijdens het lezen niet perse dwars gezeten.

Pumps, pillen & Popcorn is een heerlijke zomerse feelgood roman die gaat over verliefdheid, jaloezie en onzekerheid. Het element van de zangwedstrijd vond ik erg leuk, maar wat summier. Hopelijk komt daar nog een vervolg op. Ik heb genoten van Emma en Nina en werd zelf een beetje op verliefd op Pim.

4 sterren

Geschreven door Maartje


Recensie op Axelle's Books

Pumps, pillen & popcorn is een zeer luchtige liefdesroman dat ideaal is om tussendoor of buiten lekker in de zon eens te lezen. Het leest zeer gemakkelijk weg en het is ook een zeer toegankelijk boek om te lezen.

Echter vragen de twee verschillende gezichtspunten wel wat inspanning. Zo zie je het ene hoofdstuk vanuit het standpunt van Emma en het ander uit die van Nina zonder dat je het direct door hebt. Hiermee bedoel ik, dat het eventjes denken is over wie het nu net gaat. Een naam naast het hoofdstuktitel was wel handig geweest op dat vlak.

Verder lijkt het alsof Emma zo veel keer verliefd wordt als ze van onderbroek verandert. Oké, nu ook niet zo overdreven veel, maar het voelde wel zo aan toen het boek uit was. Dit bedoel ik niet op een negatieve manier, maar op een grappige manier want je kan er wel mee lachen.

Het hele verhaal is heel leuk om te lezen en het is ook vermakelijk. Je vliegt er doorheen door de fijne schrijfstijl en je wil heel graag weten wat Emma nu precies gaat doen met de Pim situatie en wat Nina nog allemaal zal doen. En voor welke man Emma zal gaan aangezien ze de keuze heeft tussen een paar mannen. De een al iets geschikter voor haar dan de ander.

Omdat dit zo’n fijn boek is om te lezen, maar ik niet echt een wauw gevoel kreeg en moest denken wie er nu aan het woord was, geef ik het boek 3,5 sterren. Als je zoekt naar een boek waar je niet bij wil denken en wil genieten, dan is dit zeker het geschikte boek voor jou!

3,5 ster

Geschreven door Axelle


Recensie op Nakita's Library

3 sterren

Geschreven door Nakita


Recensie op Ramona leest

Wat een heerlijke roman is dit! Heb van begin tot einde genoten.

De schrijfstijl is lekker vlot met gevoel voor humor. Waardoor ik geregeld met een glimlach achter mijn bladzijdes gedoken zat.

De personages worden goed beschreven. Emma en Nina zijn beste vriendinnen. Die beide hun eigen problemen hebben. Het ene probleem bespreken ze wel met elkaar, terwijl ze het andere verborgen houden voor elkaar.

Emma heeft over aandachts niets te klagen. De een na de andere man staat voor haar in de rij. Zelf heeft ze er niet zoveel oog naar. Totdat ze Pim ontmoet.

Wanneer Emma toch wel interesse blijkt te hebben voor Pim, de broer van Nina, komt er een kleine kink in de kabel. Is Pim homo? Probeert Nina Emma te beschermen? Wat is er aan de hand?

In dit boek komen relaties sterk naar boven. Van lesbische tot gewone hetero relaties. Ik vind het mooi om buiten de ‘normale’ relatie te lezen. Want in mijn optiek is het houden van hetzelfde geslacht toch ook normaal! Ik heb nog niet veel boeken gelezen waar gevoelens voor hetzelfde geslacht naar voren komen. Het heeft me zeker verrast. Ik ben dan ook benieuwd wat Angela ons in de toekomst nog gaat bieden!

Geschreven door Ramona


Recensie op Hanneketinorcenti.nl

Pumps, pillen & popcorn is het debuut van Angela Stegeman en het is een veelbelovend debuut. De schrijfstijl van deze debuterende auteur is sprankelend en plezierig en ze weet haar personages goed weer te geven alhoewel de haast ADHD-achtige Emma mij af en toe wat teveel werd. Ondanks dat leest Pumps, pillen & popcorn heel plezierig en heeft het niet veel meer nodig dan de besognes rond het liefdesleven van Emma en Nina. Toch heeft Stegeman kans gezien het geheel iets meer diepgang te geven door het thema homoseksualiteit in haar verhaal te verweven. Het feit dat het verhaal in de eerste persoon is geschreven, waarbij niet alleen Emma, maar ook Nina zo nu en dan het podium krijgt, brengt beide vrouwen heel dichtbij de lezer. Vooral bij Emma lijkt het alsof deze spraakwaterval naast je zit te vertellen; leuk.

Ongetwijfeld zal dit boek bijzonder in de smaak vallen bij jonge vrouwen van rond de dertig en jonger. Vooral omdat zij zich zeker met de twee dames kunnen identificeren.

4 sterren

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Veronique's Boekenhoekje

De titel is heel goed gekozen en valt je direct op. Daarnaast vind ik de drie p-woorden heel goed verzonnen. Het past bij de sfeer en het verhaal. De cover is heel leuk. Het geeft je direct het feelgood gevoel. Heerlijk!

De tekst op de achterkant is een beetje te veel van het goede. Hierdoor wordt er al veel van het verhaal weggegeven.

In het begin moet ik even wennen. Nina en Emma zijn lastig te peilen. Emma ontwikkelt zich heel leuk als personage. Het is een herkenbaar personage voor de lezer. Angela Stegeman brengt uiteindelijk mooie lagen in Emma, als personage, aan.

De sfeer is luchtig, maar hier en daar zitten zwaardere stukken in het verhaal. De omschakeling tussen zwaar en luchtig doet Angela Stegeman heel goed. Het is knap om zo te kunnen schakelen.

Er gebeurt ontzettend veel in het verhaal. Aan gebeurtenissen geen gebrek. Soms gaat het een beetje te snel en voelt het onnatuurlijk.

Het commentaar van de personen op zichzelf en gedachtes die ze hebben, vond ik geniaal. Soms miste ik hierdoor de rode draad, maar het was ook humoristisch om dit soort commentaar te lezen. Het gaf me een vrolijk gevoel en het gaf me inzicht in de gedachten van de personages.

‘Pumps, pillen & popcorn’ is een heerlijk verhaal! Het laat je achter met een vrolijk, fijn gevoel.

Geschreven door Veronique


Biblion-recensie

Emma Meerendonk is 29 jaar, apothekersassistente en zingt in een band. Haar beste vriendin is Nina van Es, een studente psychologie, die in dezelfde flat in Arnhem woont als Emma. Wat de liefde betreft, wordt Emma heen en weer geslingerd tussen twee mannen. Kiest ze voor haar baas of voor Pim, de broer van Nina. Van hem weet ze niet of hij op mannen of op vrouwen valt. En waarom wil Nina niet dat Emma met Pim omgaat? Naast die vragen droomt Emma van een muzikale carrière en schrijft ze zich in voor The Voice of Holland. Een romantisch verhaal met een te verwachten slot naast een onverwachte ontboezeming. De ik-figuur wisselt in dit boek: vaak is het Emma, soms Nina en aan het eind Pim. In de titel komen de voorkeursschoenen van Emma, haar werk bij de apotheek en het eten van popcorn op de gezamenlijke filmavonden met Nina samen. Deze debuutroman van de auteur (1979) past in de serie Ellessy Relax, waarin ontspannende hedendaagse familie- en liefdesromans verschijnen.

Geschreven door H.W.L. Keus-Asveld


Recensie op Het Boekenatelier

Pumps, pillen & popcorn van Angela Stegeman is een boek waar ik heel erg naar uitkeek. Het verhaal sprak me erg aan en dan stond er ook nog eens ‘popcorn’ in de titel, mijn favoriete snack tijdens het lezen! Toen ik ook nog eens te horen kreeg dat ik een recensie-exemplaar toegestuurd kreeg kon mijn dag niet meer stuk. Ik ben echt mega enthousiast over dit boek en leg je graag uit waarom.

Pumps, pillen & popcorn is een heerlijke liefdesroman die gaat over verboden liefdes, geheimen en vriendschap. Dit is zo’n boek waarbij je vanaf de eerste bladzijde helemaal in het boek zit en niet wilt stoppen met lezen. Het verhaal is humoristisch, maar brengt ook serieuze onderwerpen aan bod op een luchtige manier. Het is een boek dat je in laat zien hoe fijn het is als je vrienden hebt die je voorwaardelijk steunen en altijd voor je klaar zullen staan, wat er ook aan de hand is. Maar dit kunnen ze alleen doen als je eerlijk naar ze bent.

Toen ik het boek dichtsloeg dacht ik alleen: nu al!? Ik wil meer Emma, Nina en Pim. Diep van binnen hoop ik dan ook stiekem op een vervolg.

Angela Stegeman heeft een hele fijne schrijfstijl. Het verhaal is zo vlot geschreven, dat het als een malle leest. Af en toe hadden de overgangen vanuit Emma en Nina wat duidelijker gemogen, maar dat is dan ook het enige kleine minpuntje. Het leukste vind ik toch wel dat je de gedachtes van Emma en Nina kon lezen en dat de hoofdstukken titels hebben. Dat zie je niet zo vaak, maar beide hebben een extra toevoeging gegeven aan het verhaal. Verder ben ik trouwens echt heel benieuwd naar de playlist van Emma. Hoe leuk zou het zijn als je die tijdens het lezen aan kon zetten?

Pumps, pillen & popcorn van Angela Stegeman is een heerlijke liefdesroman die je alles om je heen even doet vergeten. Ik zat zo in het verhaal, dat ik het jammer vond dat het boek al uit was. Ik had graag nog meer Emma, Anna en Pim gezien. En stiekem hoop ik dan ook dat er een verhaallijn verder wordt uitgeschreven. Wil je even wedromen in het zonnetje? Dan is pumps, pillen & popcorn hét boek dat je deze zomermaanden wilt lezen! En Angela Stegeman, dat is een schrijfster om in de gaten te houden. Mark my words.

4 sterren

Geschreven door Kamelia


Recensie op Goodreads

Het fijne aan dit boek is de alledaagse humor. Er wordt niet geforceerd om de personages grappig of sarcastisch over te laten komen. Het gebeurt gewoon. Dat spontane elementje maakt het lezen van dit boek eens zo fijn. Voornamelijk omdat het herkenbaar is voor elke lezer. Het boek is zeer realistisch en geloofwaardig, een situatie die in ieders leven kan voorvallen. Daardoor krijg je ook sneller een band met de personages en begrijp je beter wat ze doen/zeggen.
In combinatie met de fijne en vlotte schrijfstijl, vlieg je eigenlijk door het boek heen. Er zijn geen draken van zinnen aanwezig en ook de woordkeuze bleef redelijk eenvoudig. Dit maakt dat 'pumps, pillen & popcorn' het ideale zomerboek is. Het blijft zeer luchtig en aangenaam.
Je maakt kennis met een brede waaier aan personages. Ieder heeft een eigen, unieke karakter. De meeste nevenfiguren zijn gekenmerkt met één hoofdeigenschap, en hun rol in het verhaal draait dan ook rond die eigenschap. Wat de puzzel wel in elkaar doet vallen. Op sommige momenten kwamen de twee hoofdpersonen wel wat onvolwassen en kinderachtig over. Zeker gezien hun leeftijd, reageerde ze soms wat vreemd op een situatie.
De setting in het boek bleef wat meer op de achtergrond. Doordat het zo'n eigentijds verhaal is, is het niet nodig om tot in detail te treden. Er worden hier en daar wat zaken meegegeven om sfeer toe te voegen. Vooral de personages worden wat meer naar voren gebracht dankzij die setting.

Over het algemeen waren alle elementen aanwezig, maar de plot bleef steeds vrij vaag. Er is geen duidelijke rode draad in het verhaal aanwezig, en soms wordt er iets te vaak uitgeweid naar zaken die er niet toe doen. Vooral het gegeven van de zangwedstrijd voelde er maar tussen geplakt.
Qua verhaal mocht er meer aanwezig zijn. Nu waren er te veel losse elementen die geen geheel vormden.

Ik vond dit zeker een goed boek, en heb ook genoten tijdens het lezen. Het gemis van een duidelijke plot kan ik echter niet negeren. Aangezien het wel degelijke mijn leeservaring heeft beïnvloed.

3 sterren

Geschreven door Anoeska Nossol


Recensie op So Many Books

Pumps, pillen & popcorn valt direct op met een super leuke cover. Ik raakte nieuwsgierig en wilde meer weten. Dat ik het boek ook nog eens als recensie exemplaar ontving, was helemaal tof!

We volgen in dit verhaal Nina en Emma, al moet ik zeggen dat je het merendeel van het verhaal vanuit Emma leest. Dit had voor mij iets duidelijker gemogen omdat ik soms pas later in het hoofdstuk er achter kwam vanuit wie ik nou aan het lezen was. Daardoor raakte ik een beetje uit het verhaal.

Emma is een (bijna) 30 jarige vrouw die eigenlijk helemaal niet op zoek is naar een relatie, of toch wel? Soms had ik wel wat moeite met Emma. Ik vond haar personage wel iets hebben, maar ze kwam bij mij totaal niet over als een (bijna) 30 jarige. Ik vond haar wat naïef en puberaal overkomen. Dan bedoel ik vooral met de mannen. Ze krijgt al vrij snel vlinders in haar buik als een man maar iets van aandacht geeft en ik, als een vrouw van 30, vind dit meer bij een meisje die heerlijk aan het puberen is passen.

Ondanks dat er hier en daar wat cliché’s in zitten, heb ik ook wel moeten grinniken om bepaalde situaties. Het boek is lekker vlot geschreven waardoor je ‘m zo wegleest. Dit is een heerlijk verhaal voor tussen de wat ‘zwaardere’ boeken door.

Geschreven door Nathalie


Recensie op Eat Sleep Read

Pumps, Pillen & Popcorn was echt een heerlijk boek waar ik me helemaal in thuis voelde. Ook ik ben nog niet zo lang geleden dertig geworden, móet popcorn eten bij een film, ben gek op pumps en heb tot 3 jaar terug als apothekersassistente gewerkt.
Ook de nummers waarnaar Emma luistert op haar iPod en lekker op danst in de kroeg zijn helemaal mijn smaak.
Dit maakt het voor mij extra leuk om dit boek te hebben gelezen.

Pumps, Pillen & Popcorn is niet een typisch romantisch verhaal maar komt juist lekker rauw en eerlijk over.
Een fijn verhaal om in te duiken met een flinke portie lompigheid, toch ook wat romantiek maar vooral veel herkenning.

4 sterren

Geschreven door Jaimy Smeets