Als je je hart volgt…

Als je je hart volgt...Carla Vermaat
ISBN 978-90-8660-384-8
Prijs € 16,95
Verschijnt mei 2019

Alles is tot in de puntjes geregeld: de koffers zijn gepakt, de vliegtickets geprint.
Haar laatste avond voor vertrek laat Tessa zich door haar collega’s overhalen om nog een keer een avondje te gaan stappen. En waarom ook niet?
Maar dan begint het fout te gaan. Zo fout dat Tessa zich genoodzaakt ziet om een baan als prive-secretaresse te accepteren voor de ruim 80-jarige Debora. Die is begonnen met het schrijven van haar memoires maar ze kan niet zo goed overweg met de computer.
Hoewel haar dochter Ina weinig verwacht van Debora’s literaire capaciteiten, grijpt ze deze kans met beide handen aan. Haar in Australia wonende dochter staat op het punt om te bevallen van een tweeling en Ina wil daar graag bij zijn. Nu ze de zorg voor haar dementerende moeder aan Tessa kan overlaten, kan ze met een gerust hart vertrekken.
Daags na Ina’s vertrek blijkt echter dat Debora eens goed van de afwezigheid van haar nogal bazige dochter wil profiteren. En om haar plechtige belofte aan Ina gestand te doen, kan Tessa weinig anders dan instemmen met Debora’s onverwachte plannen.

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

1. In Als je je hart volgt gaat Tessa werken als privé-secretaresse voor een tachtigjarige, dementerende vrouw, die tijdens de afwezigheid van haar dochter allerlei wilde plannen maakt, waar ze Tessa bij betrekt. Is dit een roman over dementie en de gevolgen daarvan of is de dementie een bijzaak in het verhaal?
De dementie is een bijzaak. Bora heeft haar verleden altijd verborgen gehouden voor haar kinderen, totdat ze zich, op vergevorderde leeftijd, realiseert dat ze iets goed heeft te maken en dat wil ze doen zolang ze het nog kan. Haar onmacht om er met haar dochter over te praten leidt tot geheimzinnigheid die echter voor verwarring wordt aangezien.

2. Je hebt ooit gezegd dat je het liefst misdaadromans schrijft, maar dit is een relaxroman. Is er dan toch iets van spanning in verwerkt of heb je je deze keer bij familie- en liefdesperikelen gehouden?
Ik schrijf het liefst misdaadromans omdat ik het leuk vind om te puzzelen met een plot en de lezer zodanig van informatie te voorzien dat die, hoop ik, op het verkeerde been wordt gezet.
Dit is een roman maar ik hoop er toch enige spanning in gebracht te hebben door het verborgen verleden van Bora pas aan het eind te onthullen.

3. Je verblijft een groot deel van het jaar in Cornwall en schrijft ook in het Engels. Denk je dat dit invloed heeft op de manier waarop je schrijft? Is er een groot cultuurverschil?
Uiteraard kost het minder moeite om in je moedertaal te schrijven. Dat gaat meestal als een trein. Ik vergelijk het altijd met een film die in mijn hoofd wordt gespeeld en ik schrijf op wat ik zie en hoor.
Schrijven in het Engels is meer zoeken naar de juiste woorden, schrijven en herschrijven en corrigeren.
Er is wel degelijk een cultuurverschil, maar omdat ik regelmatig in Engeland vertoef, hoop ik voldoende van de sfeer op te pikken dat ik de juiste toon kan vinden voor mijn Engelse boeken.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Mijn volgende boek, zoals het er nu voorstaat, zal deel 5 van de Engelse Tregunna serie worden. Maar ik kan ook zomaar een idee krijgen voor iets anders en dat eerst, of tegelijkertijd, schrijven.
Naast schrijven, schilder ik ook graag. Je zou kunnen zeggen dat dat een ontspanning voor me is. Een soort tegenhanger van de geestelijke inspanningen van het schrijven.
Ik heb in Engeland, in eigen beheer een agenda voor 2020 samengesteld en uitgegeven; die is geïllustreerd met een selectie van mijn schilderijen. Ik heb ervoor gekozen om dat in Engeland te doen omdat de geïllustreerde agenda’s daar nog een opkomende markt is.

Biblion-recensie op Bol.com

Tessa is totaal niet avontuurlijk ingesteld. Maar als haar vriend Nick vraagt of ze meegaat op wereldreis, wordt ze steeds enthousiaster en neemt verlof van haar werk. Op het moment dat de taxi voor staat, blijkt hij echter alleen te vertrekken en beëindigt hun relatie. Tessa is totaal perplex en moet ook iets verzinnen om geld te verdienen. Ze reageert op een advertentie waarin gevraagd wordt naar iemand die de memoires van de rijke, ruim tachtigjarige Debora wil opschrijven. Ina, de dochter van Debora, neemt Tessa aan. Haar neef Ralph denkt daar echter totaal anders over of toch niet… Het boek kabbelt wat voort en krijgt nergens echt diepgang. Het past goed in de serie Ellessy Relax, een reeks hedendaagse familie- en liefdesromans. Duidelijke letter, ruime interlinie. Carla Vermaat (1952) woont in Zaandam, maar verblijft een groot deel van het jaar in Cornwall. Er verschenen van haar meerdere romans in deze reeks. Zij schrijft misdaadromans onder het pseudoniem Mary Morgan.

Geschreven door Iris Stekelenburg-van Halem