Voor altijd

Voor altijdAngelique van Dongen
ISBN 978-90-8660-384-8
Prijs € 16,95
Verschijnt mei 2019

De 30- jarige Isabel wil na een burn-out het roer omgooien. Na een paar mislukte relaties en een baan waar ze diep ongelukkig is, wil ze ontdekken wat ze verder met haar leven wil. Ze emigreert naar Ierland om daar een Bed and Breakfast te beginnen. Tijdens het verbouwen van de B&B loopt ze tegen de bezwaren van haar norse buurman Caley aan. Een man van zeventig die heel zijn leven al in Killaloe woont. Hij probeert haar het leven zuur te maken, maar Isabel is vastbesloten zich niet te laten intimideren en haar droom waar te maken. Langzaam maar zeker krijgt ze klanten in haar B&B .Als haar leven in rustiger vaarwater lijkt te komen, ontmoet ze Rorke, de neef van haar buurman Caley. Hij komt zijn oom helpen vanwege diens slechte gezondheid.
Isabel weet niet zo goed wat ze met Rorke aan moet. Hij lijkt dezelfde trekjes als zijn oom te hebben, nors en onvoorspelbaar, maar ook ineens charmant en zorgzaam. Isabel weet niet wat ze daarmee aan moet. Ze voelt zich aangetrokken tot hem, maar wil haar droom niet opgeven voor een man. Haar zelfstandigheid staat op nummer één voor haar, niemand die dat kan veranderen.

‘Goed, maar mij lijkt het beter als we de volgorde een beetje omdraaien. Dat voorkomt een hoop stress. Die man rust niet voor het geregeld is, vermoed ik,’ zei Jim.
‘Kan me niets schelen. Het is voor mij een principekwestie. Als hij niet normaal een gesprek kan voeren als een volwassen man is dat zijn probleem en niet het mijne. Gaan jullie maar gewoon door met de gastenverblijven, die hebben prioriteit. Hoe eerder dat die klaar zijn, hoe eerder ik aan het werk kan. Dat hek komt daarna wel. En dat ga ik hem nu aan zijn verstand peuteren.’
‘Zal ik meegaan? Hij kan nogal eens vreemd doen,’ waarschuwde Jim haar.
‘Ik kan het ook prima alleen. Ik ben niet bang voor zo’n vies, oud mannetje,’ zei Isabel strijdlustig.
‘Kijk je wel uit? Die man kan echt dom uit de hoek komen. Ik wil niet dat je iets overkomt.’
‘Ik doe voorzichtig en anders gil ik wel een keer hard, dan kun je me komen redden,’ grapte Isabel.
‘Dat is niet om te lachen. Die man is echt de makkelijkste niet, hoor.’
Isabel draaide zich om en liep deze keer niet netjes over de oprit van Caley, maar via het veld. Hoe dichter ze bij zijn huis kwam, hoe meer ze zich liep op te winden. Die man zou zijn fatsoen moeten tonen, vond ze.
Na een paar minuten stond ze weer voor zijn voordeur en klopte ze hard. Ze hoorde niets, ook geen geblaf van zijn hond. Zou dat betekenen dat hij er niet was? Ze klopte nogmaals maar hoorde wederom niets. Ze besloot een rondje om zijn huis te lopen om te zien of hij er was. Ze liep langs het raam aan de voorkant en keek naar binnen. Niemand te bekennen. Dan maar naar de achterkant. Net toen ze aanstalten maakte om zich om te draaien, stond ze oog in oog met de herder van Caley. Hij blafte dit keer niet, maar trok zijn lip op en gromde zacht.
Isabel bleef stokstijf staan en durfde zich niet te verroeren. Alhoewel ze niet bang was van honden had ze er wel respect voor, en zeker nu. Er hing iets onheilspellends in de lucht en ze wilde geen hap uit haar been riskeren.
‘Braaf, Max,’ hoorde ze de krakende stem van Caley. Die kwam de hoek omlopen en hield een geweer in zijn handen.
‘Hallo Caley,’ begon Isabel, in de hoop dat hij de hond weg zou sturen nu hij wist dat zij het was.
‘Wat moet je hier?’ vroeg hij nors, maar gaf de hond geen commando bij haar weg te gaan.

1. In Voor altijd is Isabel herstellend van een burn-out. Ze is inmiddels weer aan het werk, maar beseft dat ze haar leven moet en wil veranderen om niet weer in dezelfde valkuilen te vallen. Heb je daar zelf ervaring mee?
Ik heb zelf geen burn-out gehad, maar wel signalen dat ik die richting aan het opgaan was. Teveel met mijn werk bezig geweest, ook in mijn vrije tijd daar nog veel in investeren. Nog even snel dit, nog even snel dat, omdat het leuk is en de druk ook wel hoog is. Daarnaast de zorg voor een gezin, er zijn voor familie en vrienden. Alles erg goed willen doen en de lat steeds hoger leggen, nog snel even een studie er tussendoor want dat is o zo leuk. Dat was ook leuk, maar soms is het teveel van het goede. Door tijdig te signaleren kon ik gelukkig op tijd de knop omzetten en ben ik niet zo diep gegaan als iemand die daadwerkelijk in een burn-out belandt. Door bewuster te worden van de valkuilen en door ontslag te nemen en elders een frisse nieuwe start te maken, heb ik een burn-out voorkomen. Toch vind ik het wel een gevaar van deze tijd, zeker voor vrouwen die naast hun gezin, hun baan en als partner zijnde proberen alle ballen in de lucht te houden, wat vaak ten kosten gaat van henzelf.
Daar komt nog bij dat ik in mijn vak (psychiatrisch verpleegkundige/ praktijkopleider) natuurlijk regelmatig te maken krijg met mensen die een burn-out hebben en ik tal van voorbeelden heb hoe ik het voor mezelf niet wil. Dus het weten en bewust worden is er, dan nog omzetten naar het voorkomen. Daar komt bij dat ik het interessant vind om te ontdekken hoe mensen het zo ver kunnen laten komen en wat ze eraan doen om het in de toekomst te voorkomen.

2. Isabel besluit te gaan emigreren en een Bed & Breakfast te starten. Hoe kwam je op het idee om haar zo'n grote stap te laten zetten?
Ik kijk graag naar het programma 'Ik vertrek' . Waarom nemen mensen een beslissing om te gaan emigreren, wat gaan ze daar dan voor werk doen, hoe pakken ze het aan etc. Daarom leek het me leuk om mijn hoofdpersoon het roer rigoureus om te laten gooien na haar burn-out en keuzes vanuit haar hart laten maken. Het is niet iets wat ik zelf ambieer, maar juist omdat het mijn roman is en ik een nieuwe wereld kan creëren, vind ik het fijn om dit dan zo te doen en me erin te verdiepen.

3. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in Ierland en Isabel gaat uiteindelijk ook iets voelen voor een geboren Ier. Heb je een bijzondere band met Ierland?
Ja, Ierland is een geweldig land! De ruwe natuur, de mensen die er leven, ik hou wel van dat volk! Afgelopen najaar was ik er op vakantie en hadden we het geluk dat we over een privégids beschikten waardoor we zoveel mooie plaatsen gezien hebben, waar je zelf als toerist anders niet zou komen. Ik heb daar enorm van genoten en kan als ik mijn ogen dicht doe alles zo weer voor me halen, de omgeving, de sfeer, de geur, dat alles maakte dat dit boek heerlijk was om te schrijven!

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Op dit moment ben ik bezig aan mijn nieuwe roman 'Nachtvlinder'. Het is heerlijk om daarmee bezig te zijn, pure ontspanning en weer een wereld creëren waarin alles kan en mag zoals ik dat wil. Schrijven is iets wat als een rode draad door mijn leven loopt. Hoe druk ik soms met andere dingen ben, dit is mijn ultieme ontspanning en heerlijk om te doen.

Biblion-recensie op Bol.com

Isabel is dertig wanneer ze, een jaar na haar burn-out, haar leven een totaal andere wending geeft en een B&B in Ierland begint. Ze krijgt al snel nieuwe vrienden en een hondje, Luna. Ze onderhoudt via skype ook nauw contact met haar Nederlandse vriendinnen. Naast een hork van een buurman en zijn hond Max, leert ze ook zijn charmante neef Rorke kennen. Rorke brengt haar nogal van haar stuk, waardoor ze af en toe bijna haar prioriteiten uit het oog verliest. Vlot geschreven, heerlijk romantische feelgoodroman met goed uitgewerkte karakters. Herkenbaar voor wie een burn-out heeft meegemaakt. Door de luchtige en vlotte schrijfstijl wordt het verloop van haar burn-out helder, maar niet te confronterend verteld. Het is vooral hoopvol, voor hoe je erna de draad opnieuw op kunt pakken. Een vervolg is welkom. De auteur (1970) heeft al veel romans op haar naam staan, waarvan er twee werden genomineerd voor de Valentijnprijs. Boek past perfect binnen de Ellesy Relax reeks. Ruime interlinie, smalle bindmarge.

Geschreven door Petra Schotman