Casanova op Patmos

casanovaMarjan van Marle
ISBN 9789086600984
Prijs € 15,95
Aantal pagina’s 145
Verschenen 15-12-2009

Haar psychiater heeft ooit eens gezegd dat ze ‘een gat in de verpakking’ heeft, een ‘overgevoeligheid’ waarmee ze moet leren leven. Zoals een ander moet leren leven met een lactose-intolerantie of een pinda-allergie. Elsa de Leeuw, secretaresse op de afdeling cardiochirugie, doet dat dan ook. Haar leven wordt gekenmerkt door rust en regelmaat en haar kater Poesjkin. De liefde heeft zij uit haar leven gebannen. Daar komt echter een dramatische verandering in als zij tijdens het jaarlijks kerstdiner ten huize van haar zus en zwager, Victor Nieuwenhuizen leert kennen.
Tegen beter weten in begint Elsa een gepassioneerde affaire met hem. Een affaire die het vergeten gewaande verleden angstig dichtbij brengt en op het zonovergoten eiland Patmos in een Griekse tragedie eindigt.

Marjan van Marle werkt sinds 1973 in de journalistiek, o.a. bij het vrouwenblad Margriet. Ze werkte ook als verslaggeefster bij de human interest-redactie van Libelle. Daarna schreef ze freelance voor o.a. Ouders van Nu, Marie Claire en Viva. Ze werkte mee aan het tv-programma Vinger aan de pols. Sinds 1995 schrijft ze voor het blad Boodschappen. Inmiddels heeft ze zes non-fictie boeken geschreven en vier romans met veel spanning en die eveneens het predikaat ‘eigentijdse zedenschetsen’ mogen hebben.

 

Recensie NBD/Biblion

Secretaresse Elsa de Leeuw (ik-personage) leidt een onbeweeglijk en regelmatig leven. Ze is vrijgezel, heeft weinig vrienden en een niet al te hechte band met haar familie. Op het jaarlijkse kerstdiner van haar zus Louise ontmoet ze de geheimzinnige Victor. Snel ontstaat er een affaire, maar Elsa beseft dat ze eigenlijk maar weinig weet van haar nieuwe vlam. Haar nieuwe relatie geeft haar leven weer een spontane wending en dit wordt ook opgemerkt door haar omgeving. Ze besluit zelfs voor het eerst sinds jaren weer vakantie op te nemen. Samen met Victor, haar zus, zwager en een vriendin zal ze drie weken doorbrengen in een zomerhuis op het Griekse eiland Patmos. De vakantie verloopt echter niet zo ontspannend als iedereen had gehoopt. Hedendaagse roman, waarin de spanning al in het begin wordt opgewekt en verder het gehele verhaal blijft aanhouden. De gedachten van het hoofdpersonage komen volop aan bod, maar de subpersonages blijven hierdoor echter wat achterwege. De auteur is ook bekend van romans als Nette mensen en De gelukkige weduwe. Geschikt voor een breed, vrouwelijk lezerspubliek. Paperback met normale druk. – Daniela Koeleman