Eenzame hoogte

eenzamehoogteMarian Kramer
ISBN 9789086601134
Prijs € 17,50
Aantal pagina’s 228
Verschenen 15-5-2010

Het zit Carina niet mee. Ze is dertig jaar, werkloos, alleenstaand en eenzaam. Op zoek naar een baan bladert ze de kranten door. Als haar oog op deze kleine advertentie valt, voelt ze verontwaardiging: Ongeb. dir.secr. gevr. voor werk, ontsp. en meer; voor veeleisende mangr. Reizen moet geen probl. zijn. Zonder erv. onnodig te soll. Reageren per brief of e-mail o.v.v. 6593.

Het is zo’n advertentie waar ze nooit op zou schrijven, zo wanhopig is ze niet! Ze gooit de krant in de papierbak en zet haar zoektocht voort. Toch blijft de opmerking: ‘zonder ervaring onnodig te solliciteren’ in Carina’s hoofd rondspoken. Ondanks dat ondeugende eerste regeltje prikkelt de advertentie ongewild haar nieuwsgierigheid. Ze zoekt deze weer op, leest de regels opnieuw en sluit haar ogen. Ze speurt haar binnenste af en komt tot de conclusie dat ze wel zo wanhopig is. Ze zet haar pc aan, denkt een tijdje diep na en begint te tikken…

 

NBD|Biblion recensie

In deze eerste roman van Marian Kramer raakt vrijgezel Carina Berkhout haar secretaressebaan kwijt. Op zoek naar een nieuwe baan stuit ze op een prikkelende advertentie voor een directiesecretaresse, waarin behalve secretaressewerk ook ‘ontspanning en meer’ gevraagd wordt. Carina besluit in een impuls te reageren en wordt aangenomen door Frank Helden. Al snel reist ze met hem de wereld rond, en leren ze elkaar steeds beter kennen. Dan verschijnt ook haar ex-vriend Ernest ten tonele en moet Carina de keuze maken tussen een opwindend leven met Frank, of een gezin stichten met Ernest. In deze roman lijken enkele verhaallijnen achter elkaar geplakt, die elk op zich al genoeg stof voor een heel boek zouden bieden. Hierdoor wordt het verhaal niet genoeg uitgediept en is het moeilijk om als lezer een band aan te gaan met de hoofdpersonages. Door deze opzet blijft het verhaal wel vaart houden, en is het geen moment saai. De schrijfstijl is pakkend, maar op sommige punten wel wat irrealistisch. Paperback met normale druk. (NBD|Biblion recensie, Marieke ten Pierick)


Schrijverspunt recensie:

Eenzame hoogte, het romandebuut van auteur Marian Kramer, speelt de dertigjarige Carina de hoofdrol. Ze is sinds kort alleenstaand en bovendien op zoek naar een leuke baan. Een kleine personeelsadvertentie in de krant intrigeert haar. Na enige aarzeling – de advertentie lijkt een dubbele boodschap te bevatten – besluit ze wanhopig genoeg te zijn, om toch naar de beschikbare functie te solliciteren. Ze wordt aangenomen en daarna raakt haar leven in een stroomversnelling. Ze maakt kennis met mensen, maakt vliegreizen en ontdekt kanten aan het leven en zichzelf, die ze nog niet kende. Het geluk lijkt haar in de schoot geworpen te worden, maar Carina vraagt zich af, welke prijs ze daar uiteindelijk voor moet betalen.