Verborgen verhaal

Verborgen verhaalSuzanne Peters
ISBN 978-90-8660-375-6
Prijs € 16,95
Verschijnt december 2018

Amber houdt er niet van om in het middelpunt van de aandacht te staan. Dat is precies waarom ze haar succesvolle kinderboekenreeks onder een pseudoniem schrijft. Al haar fans vragen zich constant af wie nou eigenlijk de auteur is, maar Amber peinst er niet over om haar identiteit bekend te maken.

Dan ontmoet ze Laurens en zijn geadopteerde zoontje uit Taiwan. Ze vindt hem erg leuk, tot ze hoort dat hij niet bepaald gecharmeerd is van haar boeken. Daardoor komt ze voor een dilemma te staan. Moet ze hem vertellen wie er achter het pseudoniem schuilt of kan ze die informatie beter voor zich houden?

Verborgen verhaal is een romantisch boek met het actuele thema diversiteit.

Amber stond op. ‘Waar die fandag al niet goed voor is,’ zei ze.
‘Nou, inderdaad,’ was Laurens het met haar eens. ‘En dat terwijl ik de boeken over Mika en Fido verschrikkelijk vind. Ik wilde eerst niet eens gaan. Het is dat Shane zo aandrong.’
Ze verstijfde. Hij vond de boeken verschrikkelijk? Had ze dat goed gehoord? ‘Waarom?’ vroeg ze voorzichtig.
Hij haalde zijn schouders op. ‘Ik denk dat er betere verhalen voor hem zijn.’ Hij zei het erg nonchalant.
‘Wat is er mis met Mika en Fido?’ Ze durfde hem niet eens aan te kijken. Er vlogen talloze gedachtes door haar hoofd. Hoe kon het dat hij haar boeken niet leuk vond? Had ze misschien iets verkeerds gedaan, iets geschreven dat absoluut niet kon? Het waren toch juist altijd vrolijke, leuke boeken?
Laurens stond ook op. ‘In alle verhalen zitten Nederlandse kinderen, die uit gezinnen komen met twee ouders. Ik weet niet of Shane zich hier goed mee kan identificeren.’
‘Dat is gedaan, omdat...’ Ze stopte. Ze kon moeilijk zeggen dat ze niet te veel drama in haar boeken wilde, dat het vooral leuke en vrolijke verhaaltjes moesten zijn, waar kinderen bij weg konden dromen.
Hij keek haar vragend aan. Zijn wenkbrauwen opgetrokken. O lieve hemel. Wat moest ze nu zeggen? ‘Ik kan me voorstellen dat de auteur daar een goede reden voor had,’ probeerde ze. Heel overtuigend klonk het niet en daar was ze zich van bewust.
‘Dat zal vast zo zijn,’ antwoordde Laurens en hij snoof. ‘Ik vind het jammer dat er zo veel kinderen zijn die gek zijn op de boeken, terwijl er ook boeken met meer diversiteit verschijnen.’

1. De hoofdpersoon van Verborgen Verhaal is een schrijfster die heel veel waarde hecht aan haar pseudoniem. Zelf schrijf je gewoon onder je eigen naam. Zou je achteraf ook liever onder pseudoniem geschreven hebben?
Nee hoor. Ik heb er nooit een probleem mee gehad om mijn naam op de covers van mijn boeken te hebben staan.

2. Amber ontmoet een man die niet bepaald gecharmeerd is van haar boeken. Gelukkig weet hij niet wie ze is. Heb je zelf ook weleens zoiets meegemaakt?
Ik heb jaren geleden iemand via een datingsite ontmoet, die me heel trots vertelde dat hij een collectie had van wel 50.000 illegale e-books. Hij wist op dat moment al dat ik boeken schreef en terwijl hij het vertelde, realiseerde hij zich dat dit misschien niet handig was om tegen een auteur te zeggen. Verder heb ik niet echt iets geks meegemaakt. Mijn partner vindt het vooral heel tof dat ik boeken schrijf en denkt zelfs graag met me mee.

3. Zoals altijd heeft je boek een actueel thema. In dit geval gaat het over diversiteit. In welk opzicht komt dit thema naar voren in je verhaal?
Als ik antwoord op die vraag geef, geef ik een spoiler uit het boek die ik liever niet geef. Ik denk dat de lezer zich vooral moet laten verrassen en zelf moet ervaren hoe het thema in het boek is verwerkt.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Voor uitgeverij Tinteling Romance heb ik een kort verhaal geschreven dat in een speciale Sport Romance zal verschijnen. Het gaat over een vrouw en een freerunner die samen vast zitten op het dak van een hotel in Parijs. Mijn eerste New Adult verschijnt vermoedelijk later dit jaar bij uitgeverij Dutch Venture Publishing. Deze bevat een zeer actueel en heftig thema, maar ik kan daar nog niet veel over zeggen. En verder ben ik ook nog van alles aan het schrijven waar ik nog niets over kan zeggen.

Recensie op Ramona leest

Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Allereerst lees je over het leven van Amber dat ze heeft met Bjorn. En wat ze uiteindelijk doet om zelf weer gelukkig te zijn. Ze kiest voor zichzelf!

Dat vind ik wel echt een boodschap uit dit verhaal. Voor jezelf kiezen, lief voor jezelf zijn, in je zelf geloven! Een mooie boodschap die altijd van toepassing is.

De hoofdstukken zijn van een prettig formaat en laten zich lekker lezen. Je wilt doorlezen om te kijken of Amber mensen toe laat in haar leven. Of ze zich zelf kenbaar wilt maken.

De andere personages in dit boek worden ook goed beschreven. Je kunt je van ieder een goed beeld maken. Wanneer Richard Amber overhaalt om toch eens naar een fandag te komen, al is het anoniem, ontmoet ze daar Laurens en zijn geadopteerde zoontje. De klik is er meteen. Maar laat Amber alles van zichzelf zien?

De thema’s die in dit boek worden aangekaart zijn mooi weergegeven. Zoals in jezelf geloven en opkomen voor waar je gelukkig van wordt. Maar ook het adoptieproces van het zoontje van Laurens komt naar boven en is zeker ook iets van deze tijd.

Al met al een fijne roman om te lezen! Ben benieuwd naar ander werk van deze schrijfster.

Geschreven door Ramona


Recensie op Ivette met een i

Verborgen Verhaal dekt als titel het verhaal compleet. Niet alleen vanwege het feit dat Amber zelf deels verborgen gaat - ze schrijft onder een pseudoniem, om diverse redenen -, maar ook het verhaal omtrent Laurens en zijn geadopteerde zoontje is voor haar 'verborgen'. Wanneer ze op ontdekkingstocht gaat na een spontane en volledig ongeplande ontmoeting met deze twee, merkt ze dat ze veel minder over haar doelgroep, laat staan adoptie, weet dan ze had gedacht. Ze leert zichzelf open te stellen en zichzelf steeds meer te tonen, maar dit is niet zonder gevolgen... Ze komt erachter hoe gevaarlijk geheimen eigenlijk kunnen zijn; ze maken soms meer kapot dan je lief is. Zelfs de nieuwe paden die ze in haar leven bewandelt beginnen te beven bij elke stap die ze zet. Twijfel slaat haar om het hart. Is ze er écht klaar voor om zichzelf bloot te geven aan de wereld en te laten zien wie ze daadwerkelijk is? Of is de veilige zekerheid van de eerdere, voor haar zo bekende situatie beter?

Wat ik bewonder in de geschreven verhalen van Suzanne Peters, is hoe zij diverse zaken uit de samenleving zo weet vorm te geven, dat iedere lezer er iets van kan leren en een eigen mening kan gaan vormen over de beschreven achtergronden van de personages. Amber heeft haar grote droom werkelijkheid gemaakt en vecht er met haar hele wezen voor. Natuurlijk voelt het wrang dat ze schrijft onder een pseudoniem, maar het kan nu even niet anders. Tegelijk voelt de andere naam als een soort bevrijding: ze kan toch haar passie uitvoeren en ervan genieten, maar dan vanachter de schermen, hoe men haar ook probeert te pushen zichzelf openbaar te maken. Het laat je als lezer nadenken over hoe je zelf in het leven staat, en of je ooit in staat zal/zou zijn om zelf onder een andere naam de wereld van je allergrootste dromen te betreden en het via die weg tot uiting te kunnen brengen. De menselijke kanten van Amber - haar twijfels, zeker na de kennismaking met Laurens, die zowel het beste als de mindere kanten van haarzelf bij haar naar boven haalt -, brengen dit fictieve personage tot leven, waardoor het haast voelt alsof je haar zomaar eens zou kunnen kennen in de echte wereld. Tegelijkertijd is het een zeer sterke jonge vrouw, die een aardig staaltje wilskracht en girl power laat zien waar je u tegen zegt en wie je steeds meer zult omarmen. En dan heb ik het nog niet eens over Laurens gehad! Het boegbeeld, die net even anders denkt als Amber over bepaalde dingen, maar zich hier niet altijd even bewust van lijkt te zijn. Samen trekken ze elkaar aan en stoten ze elkaar af als magneten, maar ze laten ieder op een eigen manier zien dat zelfs een meningsverschil niet altijd het einde van een nieuwe weg hoeft te betekenen.

En dan komt er nog het verhaal over adoptie in het algemeen. Zelf ben ik onbekend op dat gebied, maar de auteur heeft hier een - in mijn ogen in ieder geval - goede research naar gedaan, en haar best gedaan om dit onderwerp ter sprake te brengen in haar nieuwste boek. Naast dat het adopteren sowieso niet makkelijk is, mede door de enorme regel- en wetgeving, vind ik het ook interessant om erachter te komen hoe mensen hier tegenaan kijken, hoe 'afstandelijk' mensen kunnen reageren op een adoptie; tegelijkertijd laat dit boek ook zien hoe het kind er zélf over denkt, of hij/zij nu al de daadwerkelijke reden van de adoptie weet of nog niet. Wat dat betreft denk ik zeker dat wij als volwassenen nog altijd veel kunnen leren van de denkwijzen en openheid van kinderen.

Al met al werd ik opnieuw zeer verrast door dit feelgood-boek van eigen bodem. Suzanne Peters heeft weer laten zien waar ze goed in is: het vertellen van verhalen die verteld dienen te worden, om de wereld mee te verrijken en de lezer een uitstapje naar een ander leven laten maken. Haar vlotte schrijfstijl maakt dat je door het verhaal heenvliegt, en naast dat de rode draad en de groei van de diverse personages voelbaar is, weet ze de lezer ook her en der op een dwaalspoor te zetten en je met enkele plottwists te verrassen. Ik heb ervan genoten, en ben razend benieuwd waar ze in de toekomst nog meer mee komt!

Geschreven door Ivette Amesz


Lezersrecensie op Hebban

“Doe iets met je leven, en spring wél eens van de hoge duikplank!”
“Nou, dat had ze gedaan. Ze wist alleen niet of ze sierlijk in het water zou duiken of plat op haar buik zou landen.”

Met deze mooie en nuchtere teksten weet Suzanne mij van begin tot het einde te boeien. Je weet na het lezen van deze en andere teksten niet of je moet lachen of een traan moet laten. Alles zit erin wat in een feelgood roman zou moeten zitten; spanning, drama, humor en een flinke dosis romantiek.

Amber heeft een vervelende relatie achter de rug met een narcistisch persoon. Het lijkt achter de rug maar door de gebeurtenissen in dit boek komt ze erachter dat ze dit nog niet achter zich gelaten heeft. Ze leert Laurens kennen die heel anders is.
Het is mooi hoe Suzanne de wat moeizame start van deze nieuwe relatie beschrijft. Het zijn vooral de gedachten van Amber die haar tegenhouden om zich aan hem te geven. Ook de vragen die ze stelt aan Laurens over de adoptie van zijn zoon en de scheiding daarna zijn integer en geven aan wat een lief karakter Amber heeft.
Over deze vragen over de adoptie van Shane heb ik vaak contact gehad met Suzanne. Ik kreeg kippenvel toen ik de uitspraken van derden herkende, die had ik ook gehoord en zullen voor veel adoptieouders heel herkenbaar zijn. Het is geen adoptieroman, daarvoor heeft dit onderwerp een te kleine rol. Daarom waardeer ik dit boek ook heel erg, Suzanne maakt van een onderwerp als adoptie een deel van het dagelijkse leven. Gewoon iets dat erbij hoort.
Verborgen verhaal is een feelgood met een diepere boodschap die heel mooi tot uiting komt door de prettige en toegankelijke schrijfstijl van Suzanne Peters.

4 sterren

Geschreven door Diane Kooistra


Biblion-recensie

Suzanne Peters (1985) heeft inmiddels al meerdere feelgoodromans geschreven. Dit is haar veertiende boek. Het gaat over een jonge vrouw die niet graag in de belangstelling staat en schrijft onder een pseudoniem. Dan komt ze een leuke man, Laurens, tegen met zijn geadopteerde zoontje. Dan hoort ze dat hij haar boeken niet erg leuk vindt. Hoe gaat ze hiermee om? De schrijfstijl is toegankelijk met korte leesbare zinnen. Positieve insteek. Thema diversiteit is verwerkt in het verhaal. Teksten typeren zich door dialogen. Vlot leesbaar en gemakkelijk.

Geschreven door Penny Engelvaart


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

De verhalen van Suzanne Peters kenmerken zich door het aan bod laten komen van maatschappelijke onderwerpen. In haar nieuwste roman ‘Verborgen verhaal’ gaat het onder meer over diversiteit en narcisme.

Het verhaal begint met een redelijk heftig fragment, waarin Amber een belangrijke keuze maakt. Vervolgens maak je een grote sprong naar vijf jaar later. Amber is een succesvolle kinderboekenschrijfster, maar ze heeft die heftige gebeurtenis van vroeger nog niet helemaal verwerkt. Peters laat dat goed zien in het doen en laten van het hoofdpersonage. Ze heeft zich goed ingeleefd in haar karakter en dat merk je tijdens het lezen van dit boek.

Het verhaal van ‘Verborgen verhaal’ leest prettig. De auteur gebruikt relatief korte hoofdstukken, waardoor je zo op de helft van het boek zit. Je zit lekker in het verhaal, het hoofdpersonage is een lieve vrouw en je bent benieuwd hoe de maatschappelijke onderwerpen verder verwerkt zullen worden. Het verhaal kabbelt eigenlijk lekker voort totdat er een soort omslagpunt volgt. Daardoor komt een en ander in een kleine stroomversnelling, waarna een mooi afsluitend hoofdstuk volgt. Peters heeft al met al weer een fijne roman geschreven.

Geschreven door Kim


Recensie op Hebban

De karakters leer je goed kennen en ik kon mij heel erg goed in Amber verplaatsen.
Een heerlijke feelgood met diversiteit. Een verhaal dat je achter elkaar uitleest door de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken.

4 sterren

Geschreven door Joke Zwier


Recensie op Books & Biscuits

Bij het lezen van dit boek kwamen er heel wat gedachten in mij naar boven. Om te beginnen vond ik het verschrikkelijk leuk dat het hoofdpersonage en ik dezelfde naam delen. Zo kon ik mezelf namelijk in Amber visualiseren, dat vind ik altijd super leuk om te doen. Daarbij kwam dan kijken dat Amber een job heeft die ik ook wel graag zou willen, het zijn van een fulltime auteur én de hond waar ik al jaren van droom: een border collie.

Wat Amber uit het boek en ik echter niet gemeen hadden, was haar mening over het belang van diversiteit in haar boeken, maar het was niet iets waar ik me aan ergerde. In tegendeel zelfs, want net als Luc uit het moois wat we delen, was Amber wel bereid om er meer over te leren.

In tegenstelling tot Amber, steekt Suzanne Peters wel enorm veel diversiteit in haar boeken zonder er iets groots van te maken. Zo heeft Amber een fantastische gay best friend, wordt er gesproken over adoptie en meer. Deze diversiteit kan ik alleen maar toejuichen, want zoals je al uit de bovenstaande alinea kon afleiden, vind ik dat enorm belangrijk.

Het boek krijgt van mij vier koekjes. Verborgen verhaal heeft een goede opbouw, leest enorm vlot en biedt een enorm fijne en luchtige ontsnapping van je lange to do list. De personages hebben allemaal wel een eigenschap waar je je in kan herkennen en ook de échte wereld wordt er prachtig in weerspiegelt. Het enige punt waardoor het boek een koekje verloor was omdat het niet per see veel emoties in me naar boven bracht. Wat trouwens helemaal oké is hoor, want zo'n boeken heb ik ik ook al eens graag.

Raad ik je dit boek aan?
Na het lezen van dit boek heb ik gelijk meer van Suzanne op mijn tbr gezet. Haar vlotte schrijfstijl is namelijk super fijn voor wanneer je eens niet veel tijd hebt of geen zin hebt in zwaardere lectuur. Dit boek is dus ook zeker een aanrader.

Geschreven door Amber


Recensie op Hebban

Suzanne Peters is een Nederlandse schrijfster van romans met bijzondere personages. Zij verwerkt altijd speciale onderwerpen in haar boeken en kiest voor diversiteit bij haar personages. Verborgen verhaal (2020) is haar vijftiende roman.

Amber is schrijfster van een populaire kinderboeken serie over Fido en Mika, een hond en een kat die leuke avonturen met kinderen beleven. Ze schrijft onder pseudoniem en haar werkelijk identiteit is onbekend. Wanneer ze een keer incognito naar een fan-dag gaat, maakt ze kennis met Laurens en Shane, een ontmoeting die haar leven zal veranderen. Alleen zo jammer dat Laurens zo’n hekel aan haar boeken heeft….

In dit boek vijftiende boek van Suzanne Peters is diversiteit alom aanwezig zoals in de relatie van illustrator Richard en Maarten, maar het is ook in het verhaal te vinden in de vorm van adoptie en anders zijn. Het is zelfs zo ver uitgewerkt dat het hoofdpersonage ermee te maken krijgt, wanneer er kritiek ontstaat op haar onschuldige kinderboeken, Die zouden onvoldoende diversiteit bevatten door het opvoeren van enkel blanke kindjes. Het is mooi om te zien hoe het personage daarmee omgaat en haar eigen draai gaat geven aan deze kritiek.
Het verhaal krijgt nog een verrassende en spannende twist als uitkomt wie ze is, nadat ze jaren onder pseudoniem schreef. Dan blijkt dat Amber een grote groei heeft doorgemaakt en sterker is dan ooit.

Verborgen verhaal heeft ook een boekenthema. Dat is altijd bijzonder en geeft een kijkje achter de schermen van het uitgeefproces. Dit boek laat ook goed zien hoe het is voor een schrijver om enthousiaste fans te hebben, maar ook hoe het is om recensies en kritieken te krijgen, want reacties zijn niet altijd positief. Amber leest dan ook nooit haar recensies, tot ze op een punt komt dat ze er niet meer omheen kan en dat maakt haar onzeker. Maar wanneer eenmaal bekend is wie ze is, krijgt ze echte fanmail en dat levert voor de lezer kippenvel-momenten op.

Het boek leest prettig zoals alle boeken van Suzanne Peters. Je leert als lezer de personages goed kennen en leeft met ze mee in de keuzes die ze maken. Het is een feelgoodroman en er hangt liefde in de lucht, maar soms is een goed bewaard geheim een struikelblok en dat is ook nu weer het geval. Het is mooi om te zien hoe Amber groeit en omgaat met problemen uit haar verleden en nu leert kiezen voor zichzelf. Een grote (bij)rol is weggelegd voor hond Coby en die maakt het verhaal helemaal compleet.

Verborgen verhaal is een fijne roman met interessante thema’s en diversiteit, met een verrassende twist en een hoofdpersonage dat zich ontwikkelt van een onzekere voorzichtige vrouw naar sterk en zelfstandig.

4 sterren

Geschreven door Marieke Scheers


Lezersrecensie op Hebban

In het eerste hoofdstuk wordt de toon gelijk gezet door het brute, botte gedrag van Bjorn, de toenmalige vriend van Amber. Hij roept zoveel antipathie op dat je gelijk een hekel aan hem krijgt. Zijn handelingen drukken een stempel op het verdere verloop van Amber’s schrijvers carrière.
Dan maakt het verhaal een sprong naar vijf jaar later. Amber is een zeer succesvolle kinderboeken schrijfster geworden. Maar omdat ze door onzekerheid niet graag in de schijnwerpers wil staan schrijft ze onder pseudoniem. Wanneer ze een fandag van haar boeken bezoekt ontmoet ze vader Laurens en zijn zoon Shane die een grote fan is. Amber vindt Laurens een aantrekkelijke man. Ze houden contact en langzaamaan ontstaat een liefdevolle relatie, echter gebaseerd op een geheim. Laurens weet namelijk niet dat Amber de schrijfster is van deze kinderboeken. En daar komt nog bij dat Laurens niet weg is van haar boeken. Heeft hun prille relatie kans van slagen?

De schrijfstijl is heel fijn en makkelijk om te lezen. Je vliegt als het ware door het boek.
De personages zijn goed uitgewerkt, vooral Amber maakt een sterke groei door.
Laurens daarentegen is TE perfect neergezet. Bij hem had iets meer tegengas mogen zitten. Dat had de relatie wat spannender gemaakt. Omdat het verhaal in Nederland speelt klinken de plaatsen en tv programma’s niet onbekend in de oren. Het verhaal begint gelijk heel sterk om vervolgens vijf jaar later verder te gaan met Amber in een andere setting maar met raakvlakken naar de genoemde situatie in het eerste hoofdstuk. Ontroerende passages met de kinderfans.
Social media speelt een belangrijke rol in het boek. Met diversiteit als thema speelt Suzanne in op de actualiteit. Dit soms beladen thema is mooi en neutraal beschreven. Een heerlijk afgerond romantisch verhaal.

4 sterren

Geschreven door Ideke