Trots op jou!

Trots op jou!Angelique van Dongen
ISBN 978-90-8660-376-3
Prijs € 16,95
Verschijnt november 2018

De veertigjarige Romy heeft een vechtscheiding achter de rug en beland door toedoen van haar ex-man in de schuldsanering.
Ondertussen pakt ze elke baan aan die ze kan krijgen en wil ze gaan studeren. Als het einde van de schuldsanering in zicht is besluit ze op zoek te gaan naar een studie die bij haar past. Haar zoektocht begint met een test bij jobcoach, Matthijs, die haar als snel ziet als meer dan zomaar een client. Romy is hier helemaal niet aan toe en wil niets van hem weten. De vastberadenheid waarmee ze hem afwijst, zorgt voor een averechts effect. Matthijs ontpopt zich tot een ware stalker en brengt Romy regelmatig in een lastig pakket.
Zo goed en zo kwaad als het gaat, probeert Romy haar leven toch op te pakken. Samen met haar familie en vrienden gaat ze het gevecht aan tegen Matthijs. Toch valt dit niet mee, Matthijs maakt haar het leven zuur wat van kwaad tot erger gaat. Als Romy de wanhoop nabij is en ook de politie weinig voor haar kan doen, ontmoet ze Mike. Zonder het te willen wordt ze verliefd. Dit tot grote ergernis van Matthijs, die dit niet accepteert. Naast alle ellende en angsten die ze doorstaat, groeit de liefde tussen haar en Mike verder op. Alleen is alles zo ingewikkeld dat de vraag is wie de langste adem heeft en deze strijd wint.

Hoe dan ook, Romy stond er niet teveel meer bij stil. Tot ze op een avond thuis kwam en op haar telefoon een berichtje zag van een onbekend nummer.
*Hoi Romy, alles goed met je? Groet, Matthijs*
Ze schrok, had dit niet verwacht. Die eikel had dus gewoon een nieuw nummer en probeerde het weer. Ze besloot niet te reageren. Dat was echter niet wat Matthijs in gedachten had. Dezelfde nacht stuurde hij haar tal van appjes. Die las ze de volgende ochtend pas omdat ze ’s nachts haar geluid altijd uitzette. Zijn laatste appje was dwingender geweest. Dat ze nu maar eens met hem mee moest koffie drinken, dat hij daar recht op had omdat hij haar op weg had geholpen bij het vinden van een nieuwe studie. Romy besloot Olivia en Marije te bellen en met hen te bespreken wat ze nu het beste kon doen. Dan zag ze haar vriendinnen meteen weer een keer. School en werk was leuk, maar ze besefte ook dat ze haar vriendinnen verwaarloosde sinds ze dit werk deed.
Ze appte hen beide of ze zin hadden in een kop thee bij haar die avond. Binnen vijf minuten reageerden ze allebei dat ze er zouden zijn. Romy besloot te gaan douchen en een flinke wandeling met Timo te maken. Daarna zou ze een cake bakken voor vanavond. Ze kon altijd heerlijk haar hoofd leeg maken door te kokkerellen of te bakken. Dat kon ook goedkoop en daar werd ze creatief in.
Nadat ze die middag huiswerk had gemaakt en een bezoekje aan haar vader had gebracht, at ze een warme maaltijd en zette daarna een grote pot thee. Olivia en Marije zouden er rond zeven uur zijn. Ze keek op haar telefoon en zag dat ze weer een bericht had van Matthijs.
*Kom op, Romy, een bakje koffie samen kan toch geen kwaad? Ik ben gewoon erg nieuwsgierig hoe het met je opleiding gaat, daar zit toch niets kwaads in? X Matthijs *
Die man werd steeds brutaler, er stond nu een X in zijn app. Een kusje dus. Waanzin was dit. Romy reageerde wederom niet, maar kreeg wel een vervelend gevoel in haar maag. Ze werd opgeschrokken door de bel van de voordeur. Snel liep ze er heen en zag ze dat het Olivia was.

1. De hoofdpersoon in 'Trots op jou' komt door toedoen van haar ex in de schuldsanering terecht en gaat met hulp van de gemeente op zoek naar een studie en een baan. Dat is een vrij ingewikkelde procedure met veel verschillende regels. Je zult dus aardig wat research hebben moeten doen. Hoe pak je zoiets aan?
Klopt dat het vrij ingewikkeld is. Alleen heb ik er voor mijn werk bijna dagelijks mee te maken en ben ik dus goed op de hoogte van de procedures en wegen die bewandeld moeten worden. Schrikbarend is het om te weten hoeveel mensen zich in de financiële problemen bevinden. En dat op alle niveaus in de samenleving soms ook zoals bij de hoofdpersoon van mijn boek, buiten hun schuld om. Vaak zijn er ook kinderen in het spel wat het nog ingewikkelder maakt. Wat dat gedeelte betreft heb ik weinig research hoeven doen en vaar ik op mijn now how vanuit mijn vak.

2. Als je de samenvatting van dit boek leest, lijkt Romy echt van de ene soort narigheid in de andere te belanden. Toch is de titel heel positief, je proeft de vechtlust. Was dat ook het uitgangspunt toen je begon met dit verhaal?
Mijn uitgangspunt bij het bedenken van deze roman is, overigens net zoals bij al mijn andere romans, dat ik er graag hedendaagse onderwerpen in wil verwerken. Onderwerpen die herkenbaar zijn voor de lezers. Ook hier zie ik vanuit mijn vakgebied en soms ook privé dat er veel ellende tegelijkertijd af kan spelen in iemands leven. Dat is uiteraard ontzettend vervelend. Toch zie ik ook vaak hoe krachtig de mensen kunnen zijn om te strijden om er weer bovenop te komen, met of zonder hulp. Dat ze regie weer zelf kunnen gaan voeren in hun leven. Dat zorgt ervoor dat ik in al mijn romans wil dat er ook positiviteit uitgestraald wordt. Dit uit zich in deze roman uit de kracht die Romy bezit haar weg te bewandelen, maar ook door de titel en de prachtige cover die dit uitstraalt!

3. Hoewel het een liefdesroman is, spelen vrienden en familie een belangrijke rol in dit boek. Is dat een bewuste keuze?
Ja, dat is een bewuste keuze. Ik zie regelmatig om me heen dat mensen nauwelijks een netwerk hebben om op terug te vallen, eenzaam zijn in hun problemen. Maar ik zie ook dat er wel veel goed kan gaan, juist met behulp van familie en vrienden. Ik vond dat in deze roman iets wat ik graag wilde benadrukken, dat je er niet altijd alleen voor staat. Voor mij gaat dat samen met de liefde en denk ik niet dat een liefdesroman zich alleen tussen twee geliefden af hoeft te spelen, maar ook hierin het leven in zijn geheel.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Op dit moment ben ik aan het werken aan mijn volgende roman 'Voor Altijd' , die in het voorjaar 2019 uitkomt. Heerlijk om daar mee bezig te zijn! Volgende week ga ik daarvoor een weekje naar Ierland, daar speelt zich het grootste deel af. Ik ga daar heen samen met mijn man om de sfeer te proeven en feeling te krijgen met waar mijn verhaal zich afspeelt, het westen van Ierland. Het boek bevindt zich nu in het stukje Nederland waar de eerste fase zich afspeelt. Dus na mijn vakantie weer genoeg input om weer verder te gaan. Wat men verder in de toekomst mag verwachten? Hopelijk nog veel romans van mijn hand. Het schrijven zit me in het bloed en ik vind het telkens weer heerlijk om een nieuw verhaal te schrijven.

Biblion-recensie op Bol.com

Romy ontdekt dat haar man haar bedriegt en wil scheiden. Als zij deels aansprakelijk blijkt voor zijn schulden, is ze gedwongen werk te zoeken. Haar jobcoach van de gemeente heeft andere verwachtingen en blijkt een ware stalker. Uiteindelijk volgt ze een opleiding in de zorg. Romy voelt zich bedreigd maar de politie kan niks doen. Deze bijzonder spannende roman gaat over een vrouw die haar hele leven moet omgooien en daarin slaagt ondanks de stalker. Maar ook de onmacht van de politie krijgt aandacht. Die kan pas optreden als er werkelijk iets gebeurt. Het is een zeer realistisch verhaal. Alles klopt: de opleiding die Romy volgt, het gedrag van de stalker en de angst die dat bij het slachtoffer oproept. Absoluut een aanrader.

Geschreven door Marian Verstappen-Naus


Recensie op Thrillers and more

Trots op jou is een verhaal wat iedereen zomaar kan overkomen, het kan een steun zijn voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Schroom niet om hulp van je naasten te accepteren en probeer je schaamte opzij te zetten. Ik heb het verhaal op één dag uit gelezen. Het leest makkelijk en het was voor mij echt een tussendoortje, dit heeft ook met de dikte van het boek te maken.
Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat de achterflap wel een heel groot deel van het verhaal prijsgeeft, dat had wel iets minder gemogen.
Verder is Trots op jou een aanrader voor eenieder die houdt van een realistisch, niet te ingewikkeld en herkenbaar maatschappelijk verhaal.

Trots op jou! krijgt van mij 3 sterren.

Geschreven door Bianca