Laat maar!

Laat maar!Suzanne Peters
ISBN 978-90-8660-358-9
Prijs € 16,95
Verschijnt april 2018

Nicole’s leven gaat precies zoals ze het voor ogen heeft. Ze heeft een prachtig huis, een goede carrière en een relatie met haar droomman. Als hij haar ook nog ten huwelijk vraagt, bevindt ze zich in de zevende hemel. Totdat haar leven in één klap veranderd. Nicole moet leren omgaan met haar nieuwe situatie. Hoewel de mensen in haar omgeving haar steunen, wil ze vooral met rust gelaten worden. Lukt het haar om opnieuw gelukkig te worden?

Laat maar! is een zelfstandig te lezen vervolg op Reken Maar! en heeft als als thema’s rouwverwerking en biseksualiteit.

"Gaaf hè?" riep Rens, die al boven op de richel bij de rest van de groep stond. Nicole greep een stuk rots vast en keek omhoog. De adrenaline gierde door haar lijf. Ze merkte dat ze opeens vele malen sterker was dan ze had verwacht en ze kon zichzelf gemakkelijker omhoog trekken dan ze "Het is fantastisch!" bevestigde ze. Ze wilde niet zeggen dat ze het allemaal toch wat spannend vond. Niet omdat ze Rens een verkeerd beeld wilde geven, maar vooral omdat ze wist dat als ze uit zou spreken dat ze het eng vond, het allemaal vele malen heftiger zou zijn. Dan lag de focus opeens op de angst en niet op de pracht. "Het uitzicht is hier ook geweldig!" zei Rens. "Ik kijk zo, als ik boven ben!" Ze voelde hoe haar voet niet helemaal stabiel op het uitstekende stukje rots stond en daarom schoof ze die wat meer naar links. Dat voelde al beter.

1. Laat maar! is een zelfstandig te lezen vervolg op Reken maar! Kun je uitleggen op welke manier het een vervolg is? Welke hoofdpersonen en verhaallijnen zien we terug?
We maken in 'Laat maar' kennis met Nicole en Rens. Rens is de broer van Quinten, die in het boek 'Reken Maar' juist de hoofdrol vormt. Een belangrijke gebeurtenis aan het einde van het boek 'Reken maar' is de basis voor het verhaal 'Laat Maar'. Ik kan hier vanwege de spoilers niet te diep op ingaan.

2. Laat maar! heeft als thema's rouwverwerking en biseksualiteit. Toch is het een 'Relax Roman'. Waarom kies je voor die combinatie en hoe vind je de balans tussen dit soort zware thema's en het feelgood gevoel?
Ik zorg ervoor dat mijn boeken altijd luchtig te lezen zijn, ondanks het thema. Ook vind ik het erg belangrijk dat het boek een goede afloop heeft, zodat je het na het lezen van het verhaal met een opgeluchte zucht het boek weer dicht kunt slaan.

3. Je kiest altijd voor actuele thema's in je boeken. Hoe kies je die onderwerpen? En begint een boek met een keuze voor zo'n thema of voeg je die bewust aan een verhaalidee toe?
Het zijn bijna altijd onderwerpen die ik interessant vind of waar ik wat meer over wil weten. Ik vind het leuk om te schrijven over dingen die spelen. Daarnaast vind ik het belangrijk om te laten zien dat de wereld divers is. Vaak begint het wel met een thema, maar het kan ook anders werken. Voor mijn boek 'Daar zijn vrienden voor' wilde ik een keer geen actueel thema gebruiken. En tijdens het schrijven, kwam er opeens toch een thema in.

4. Je hebt ooit gezegd dat bij jou ieder boek op de een of andere manier een link heeft met de Verenigde Staten. Waarom doe je dat? En is dat in dit boek ook zo?
Ja! In elke roman zit tenminste een kleine verwijzing naar de Verenigde Staten. Soms is de verwijzing zo klein dat hij amper opvalt, de andere keren is het veel duidelijker. In 'Laat Maar' is de verwijzing niet te missen. Nicole en Rens zijn namelijk in het begin van het boek aan het klimmen in Yosemite National Park. Ik heb zelf een enorme Amerika-passie en ik vond het vooral leuk om er altijd iets van in te stoppen, verder heeft het niet echt een betekenis.

5. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Het volgende boek wordt 'Verborgen verhaal', over een auteur, een geadopteerd kind en over diversiteit in boeken. Verder ben ik nog met wat andere schrijfprojecten bezig, waar ik nog niet veel over kan zeggen.

Recensie op Hebban

Hoewel het thema rouw en verlies constant aanwezig blijft tot aan het eind, slaagt Peters erin om een feelgoodverhaal te schrijven waar de tegenstellingen liefde en dood dicht bij elkaar liggen. Het boek leest heerlijk en vlot weg en de schrijfstijl is prettig. Ik geef dit boek 4,5 ster!

Geschreven door Lisanne Ortsen


Recensie op Hebban

Een belangrijk thema in dit nieuwe boek van Suzanne Peters is rouwverwerking. Het laat zien hoe moeilijk het is voor een persoon die plotseling alleen achterblijft en hoe die daar mee omgaat. De impact van het onverwachte overlijden van een dierbare is goed uitgewerkt en ook de reacties en invloeden van familie en vrienden komen aan bod. Dat het een lang proces is, is duidelijk, maar het maakt het eerste deel van het boek wel zwaar en melancholisch. Suzanne Peters is een schrijfster van feelgood romans en als lezer vraag je jezelf af in hoeverre deze roman nog onder die noemer valt te plaatsen. Maar over de helft van het boek wordt het minder somber.

Hoofdpersoon Nicole pakt haar leven weer op, mede dankzij een baas die weet wat ze kan en vermoed dat een nieuwe opdracht haar aandacht zal afleiden van de situatie waarin ze is beland. En dat klopt. Haar opdrachtgever Lydia blijkt een open persoon te zijn en Nicole kan haar verhaal bij haar kwijt. De samenwerking loopt meer dan goed en er ontstaat een vriendschap. Door deze tweede verhaallijn heen blijft ook de rouwverwerking lopen en geeft zo een compleet beeld van een lange periode na een heftige gebeurtenis. Ook komt aan bod wat het doet voor anderen, familie en vrienden en hoe daarmee wordt omgegaan.

De hoofdstukken van nu worden afgewisseld met het verhaal van Nicole en Rens van zes jaar geleden. Toen maakten ze ook al een moeilijke periode door. Het terugdenken aan die periode helpt Nicole om in het nu keuzes te maken over haar veranderende leven.

Laat maar! is een bijzondere roman met een sterke boodschap, "Het leven gaat door" hoe moeilijk dat ook is en hoe onmogelijk dat ook lijkt. Gecombineerd met diversiteit in de vorm van biseksualiteit is het weer een roman zoals Suzanne Peters ze schrijft, een vlot te lezen roman met niet alledaagse onderwerpen maar dat je wel met een goed gevoel dichtslaat.

Geschreven door Marieke Scheers