Koningslaan

KoningslaanEllen Lina
ISBN 978-90-8660-349-7
Prijs € 18,95
Aantal pagina’s 328
Verschijnt najaar 2017

Het wonen aan de Koningslaan leek een droom, maar blijkt de hel. ‘Welkom terug…’

Na het tragische overlijden van haar overspelige man, verhuist de tweeëndertigjarige Charlie van Amerongen met haar twee dochtertjes terug naar haar geboortedorp. Een nieuwe baan, een nieuwe woning, een nieuwe start. Charlie heeft een zwaar jaar achter de rug en heeft het nodig om het verleden achter zich te laten en opnieuw te beginnen. Alles lijkt goed te gaan. Haar huis aan de statige en populaire Koningslaan is prachtig, haar kinderen zijn blij, ze maakt vrienden, en haar werk - als juf van groep 3 op basisschool Koningsbos - bevalt haar goed. Het lukt haar zelfs om voorzichtig een nieuwe liefde toe te laten, de jonge Finn Bogers weet Charlie’s hart te veroveren. Voor het eerst sinds lange tijd durft ze weer gelukkig te zijn. Helaas blijkt al snel dat niks is wat het lijkt en loopt alles mis. Haar nieuwe vrienden beginnen zich tegen haar te keren, ze raakt haar baan kwijt en haar huis voelt niet meer veilig. Zelfs haar eigen familie begint aan haar te twijfelen. Charlie dacht dat ze alles op de rit had, maar haar nieuwe start draait uit op een complete nachtmerrie.

Proloog

‘Goedemorgen, Rolf, jij staat als het goed is in het Gelderse dorp Elst, waar de afgelopen dagen het een en ander heeft plaatsgevonden.’
‘Precies. Ik sta inderdaad in Elst, een dorp in de gemeente Overbetuwe, waar zo ongeveer tweeëntwintigduizend mensen wonen, het ligt tussen Arnhem en Nijmegen en is een relatief onbekende plek in Nederland, tot dit weekend.’
‘Kun jij ons iets vertellen over wat er gebeurd is?’
‘Nou, er is op het moment nog niet veel bekend over de toedracht, maar wat we nu weten, is dat er afgelopen zondagochtend een man dood is aangetroffen door een wandelaar. Het leek hierbij te gaan om een afrekening, de man is meerdere malen in de borst geschoten. We weten niet of de man zich bevond in het criminele circuit, daar wordt niets over losgelaten. De vermoedelijke dader is vervolgens óók dood aangetroffen, later die middag. Dit lijkt te gaan om een eenzijdig auto-ongeluk, maar dat wordt natuurlijk nog onderzocht. Deze man werd door de politie gevonden in zijn auto, aan het eind van de straat, met een wapen op zak. Er is nog niets zeker, maar men gaat ervan uit dat deze man de dader is.’
‘En er wordt ook nog een man vermist?’
‘Dat klopt. Het is niet duidelijk wat zijn rol in dit verhaal is, maar er wordt inderdaad een man vermist, er wordt naar hem gezocht door de recherche, zoals je achter mij kunt zien. Ze zijn bezig in de loods hier, het lijkt een soort meubelmakerij, maar wat deze plek te maken heeft met de twee dode mannen en de vermiste man, weet nog niemand, alleen de politie.’
‘Er is, zo begrepen wij, wel een vrouw meegenomen voor verhoor?’
‘Ja. Gisteren is een vrouw uit Huissen aangehouden - dat ligt een kilometer of tien hier vandaan. Zij wordt op dit moment verhoord, maar wat haar aandeel is, kunnen wij nog niet zeggen. Wat wél vaststaat, is dat zij in ieder geval een bekende is van zowel de twee dode mannen, als de vermiste man.’
‘Hoe wordt er gereageerd in Elst? Twee doden en een vermissing?’
‘Naar verluidt komen de slachtoffers níet uit Elst, ook de vermiste man niet, maar desondanks zijn de bewoners enorm geschrokken. Het treft de gemeenschap echt en mensen zijn bang, omdat niet helder is wat de reden is geweest van de moord en wáárom die uitgerekend hier heeft plaatsgevonden.’
‘En wat gebeurt er op het moment daar?’
‘Ja, zoals je hoort en ziet, is er plotseling wat commotie hier op het terrein, de ambulance komt op hoge snelheid aangereden, het lijkt alsof er nieuws is. Ik ga het volgen en hou jullie op de hoogte.’
‘Rolf, bedankt voor je bijdrage.’
‘Graag gedaan, Gerard. Dit was Rolf Hasselbach voor RTL Nieuws, vanuit Elst, Gelderland.’

Kun je iets vertellen over je boek Koningslaan?
Koningslaan is een verhaal dat ik spannend wilde maken, maar niet zo 'dramatisch spannend' als mijn vorige boek Crash. Het moest iets zijn dat iedereen kan gebeuren, ik vind het fijn als dingen herkenbaar zijn voor lezers. Er zit veel van mijzelf in, dingen die ik heb meegemaakt met mensen die ik ken. Daardoor is het boek heel persoonlijk, mede doordat het zich afspeelt in mijn eigen wijk, Loovelden in Huissen. Daar heb ik bewust voor gekozen. Er zit een stukje verwerking in. Verhuizen, alleen opstarten en doorgaan. Hoofdpersonage Charlie maakt dat mee omdat haar man is overleden, ze moet alleen door met haar twee dochters. Ik maakte hetzelfde mee, maar mijn man is niet overleden, hij ging na onze verhuizing werken als piloot in Taiwan.
Het boek is een cross-over, een mix tussen roman en thriller. Voor mij het ultieme genre om te schrijven!

Is er iets dat je je lezers mee wilt geven in je boeken?
In Koningslaan gaat het over thuiskomen. Samen zijn met de mensen van wie je houdt. Zorgen voor elkaar, elkaar liefhebben, zuinig zijn op de personen die om je geven en het beste met je voor hebben. Probeer dieper te kijken dan het oppervlak, probeer uit te vinden wie je voor je hebt. Geef mensen een kans zichzelf te laten zien. Soms zijn dingen zo anders dan je denkt, het loont de moeite om tijd te investeren in iemand.
Daarnaast natuurlijk liefde voor je familie, het creëren van een thuis. Ontdekken wat echt waardevol is in het leven en genieten van kleine momenten. Het zit er allemaal in en ik vind dat erg belangrijk om mee te geven!

Je vorige boeken worden erg goed ontvangen door het publiek. Voelde je hierdoor druk tijdens het schrijven van Koningslaan?
Nee, niet echt. Ik schrijf ieder verhaal met evenveel inzet en inspiratie. Waar Sky voor veel mensen herkenbaar was en Crash voornamelijk bombastisch, hoop ik dat Koningslaan mensen een warm gevoel geeft. Dat men het mooi vindt vanwege de eenvoud van de boodschap; liefde voor elkaar.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
Ik ben alweer bezig met boek 6! Deze gaat erg hard en het onderwerp is nogal ... controversieel, maar wel leuk. Ik ben er druk mee! Deze komt najaar 2018 uit.

Wat wil je verder nog kwijt?
Vaste lezers weten inmiddels dat er in ieder boek een personage uit een vorig boek even om het hoekje komt kijken. Elk boek is weer een heel proces voor mij, inclusief afscheid nemen van het verhaal en de personages, en ik vind het erg leuk om ze even terug te halen in een volgend verhaal, zodat lezers weten hoe het met ze gaat en of er misschien nog ontwikkelingen zijn geweest in hun 'leven'. In Koningslaan komt er dan ook een personage terug uit Crash. Ik ben benieuwd wie hem of haar zal herkennen! Oh ja, en voor de hele oplettende lezer; er zit zelfs nog een personage in verwerkt uit Sky...

Recensie op Hebban

Charlie lijkt in eerste instantie een kille dame. De dood van haar man lijkt haar weinig te doen. Ze pakt haar spullen en begint opnieuw. Ook haar dochters stellen weinig tot geen vragen over de dood van hun vader. Het lijkt wel of Charlie niet rouwt om het verlies. Wanneer zij dan vrij snel weer verliefd wordt op een andere man, is het duidelijk dat of Charlie heel kil is of dat ze weinig op had met haar echtgenoot.

De kille, arrogante Charlie verandert gedurende het verhaal in een wat toegankelijkere vrouw. Een vrouw die op bepaalde momenten onzeker is en die wel degelijk met vraagstukken in het leven worstelt. Als ze dan iets doms doet en haar fout opbiecht aan haar beste vriendin is het duidelijk dat Charlie wel een hart heeft. Een hart dat waarschijnlijk al vaak is gebroken.

Langzaam volgen we de nieuwe start van een jonge weduwe en haar twee schattige kids. Het verhaal is in het begin niet erg spannend en de term ‘spannende liefdesroman’ lijkt ook uit de lucht gegrepen. De roman is makkelijk aan de kant te leggen en laat je niet op het puntje van de stoel zitten. Tenminste, tot je het einde nadert.

Opeens ga je aan jezelf twijfelen. Heb je dat nu goed gelezen? Wordt Charlie gek? Gebeuren er ook echt dingen of is het de psyche die Charlie teistert? Je gaat op zoek naar een eventuele dader en schrikt als het niet degene is die je verwacht. Het thrillerelement heeft Lina dus op een juiste manier kunnen verwerken – al duurt het wat lang voordat het verhaal echt op gang komt.

Koningslaan is een roman die prettig wegleest doordat Lina weinig tot geen moeilijke woorden en lange zinnen gebruikt. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het weinig saai wordt, maar geven ook veel kans om het boek aan de kant te leggen. Dat is zonde, want uiteindelijk sla je het boek wel met een tevreden gevoel dicht.

Geschreven door Diana van Eynde


Recensie op Only by me

Ik had wel eens gehoord van Ellen Lina maar nog nooit iets gelezen van haar. Het werd tijd om kennis te maken met een van haar boeken. Nou dat is gelijk een goede ervaring geworden! Wat schrijft Ellen Lina heerlijk zeg!

Zodra ik begon te lezen kon ik niet meer stoppen. De woorden vlogen onder mijn ogen door! Charlie is een vrouw die graag verder wil met haar leven en haar verleden achter zich wil laten. Helaas gebeuren er allemaal vreemde zaken die het haar onmogelijk maken goed te functioneren.

Ella Lina weet de lezer in de greep te houden met wat er nu aan de hand is. Ze laat je steeds twijfelen wie nu het leven van Charlie zuur wil maken.

Ik heb genoten van Koningslaan. Het is een vlot geschreven boek dat mij een aantal heerlijke leesuurtjes heeft weten te geven. Ik ben benieuwd naar de andere boeken van Ellen Lina maar die leesstapel hè….

Wie houdt van een feelgoodroman die als een trein geschreven is, dan moet Koningslaan echt aan je leeslijstje toegevoegd worden.

Geschreven door Antoinette


Biblion-recensie op Bol.com

Na het onverwachte overlijden van haar overspelige echtgenoot wil de 32-jarige Charlie van Amerongen opnieuw beginnen. Ze keert met haar dochters terug naar haar geboortedorp, waar ze een nieuwe baan heeft gevonden en een prachtig huis heeft gekocht in de chique Koningslaan. Geheel ongepland ontstaat er een romance tussen Charlie en de aantrekkelijke maar veel jongere en mysterieuze meubelmaker Finn. Net als Charlie durft te geloven dat ze weer gelukkig kan zijn, verandert haar leven in een nachtmerrie. Ze raakt haar baan kwijt, haar nieuwe vriendinnen keren zich tegen haar en er gebeuren vreemde dingen in huis. Wie kan ze nog vertrouwen? Het verhaal is opgebouwd uit een proloog, 21 hoofdstukken en een epiloog. Het perspectief wordt beschreven vanuit Charlie, met uitzondering van één hoofdstuk dat vanuit de dader wordt verteld. In deze spannende liefdesroman ligt de nadruk in eerste instantie op de liefde; pas ruim over de helft wordt het spannend. Het boek bevat veel spreektaal. Opvallend slordige eindredactie. Vijfde boek van deze auteur in de Ellessy Relax-reeks.

Geschreven door Wendy Buenen


Recensie op Jenny's Bookcase

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen en het meteen zeggen: Aan de start van het boek dacht ik dat ik in een thriller was beland, maar kort daarna wordt het een heel fijne roman waarin Charlie haar leven aan het oppakken is. Ergens in het boek gaan die twee verhaallijnen bij elkaar komen, maar hoe en wanneer bleef steeds de vraag. Ellen Lina weet als geen ander mij te boeien met haar vlotte pen en prettige schrijfstijl. De plotwendingen zijn onverwachts en verrassend. Deze zag ik niet aankomen en Charlie moet ineens dealen met een zeer bijzondere situatie. Ze wordt tot het uiterste gedreven en ze mag van geluk spreken dat haar ouders zo lief zijn om haar dochters op te vangen.
De boeken van Ellen Lina moet ik altijd binnen een dag uit hebben, zo snel leest het. Soms voelt dit alsof ik onrecht doe aan het werk dat Ellen in het boek heeft gestopt, maar hoe kan ik nu ophouden met lezen als het zo spannend is? Dit boek zit naast spanning ook vol romantiek en liefde, maar ik denk dat als Ellen Lina deze stijl doorzet, dan hebben we er een heel goede thriller auteur bij wat mij betreft. Het thrillerelement vond ik in dit boek nog meer aanwezig dan in haar vorige boek. Dus: ‘Ambo Anthos, hebben jullie nog een plekje in jullie fonds voor een hele goede, leuke en betrokken auteur?’

Geschreven door Jenny


Recensie op Hebban

"Moet ik nu gaan uitleggen dat ik een opgedroogd, saai wijf ben? Een verlegen vrouw die zich ongemakkelijk voelt in dit soort situaties?" ~ p52.

Heilige mexicaanse dipsaus... Wat een knetter goed boek was dit weer!!? Wat hou ik toch enorm van de schrijfstijl van deze vrouw. Alles wat ze schrijft is gewoon goed!!! En net als je denkt lekker achterover te kunnen zakken met een kopje thee... BAM!

"Ik wil mijn ogen gesloten houden om te genieten van dit gevoel, maar het gevoel kan haast niet op tegen de aanblik van de jonge god boven me, die er in dit licht werkelijk prachtig mooi uitziet." ~ p110.

Koningslaan neemt je mee in het leven van de 32 jarige Charlie, wiens overspelige man net is overleden en die weer terug gaat naar haar geboortedorp Huissen. Lekker dicht bij haar ouders en een nieuwe start in een prachtige huis, precies wat ze nodig heeft samen met haar 2 dochtertjes. Een leuke baan op een basisschool, nieuwe (oude) vriendinnen en zelfs de jonge, aantrekkelijk Finn weten Charlie's leven weer een beetje kleur te geven. Maar net wanneer ze denkt dat alles eindelijk een plek heeft gevonden, verandert het in een grote nachtmerrie en is ze de wanhoop nabij.
Ellen Lina is echt een meester in het schrijven van dit soort verhalen. Aan de ene kant heb je een heerlijk broeierig verhaal met een lekkere vent waar je rode oortjes van krijgt en aan de andere kant is het bijna een vette thriller waarvan je hartklopping krijgt. Haar personages zo heerlijk allerdaags en herkenbaar in de vrouwen om je heen. De dagelijkse strugels van een jonge moeder, heerlijke humor van meiden onderling, dit zijn echt de dingen die het verhaal afmaken en de personages kleur geven. Bovendien blijf ik het gaaf vinden hoe de personages uit vorige boeken altijd een gastoptreden weten te maken. Dat voelt echt als een klein kadootje.

"Er is iets héél erg mis gegaan, maar wát?" ~ p277.

Als je eenmaal een boek van Ellen Lina hebt gelezen, weet je dat je van al haar boeken gaat houden. Elke keer weer weet ze het waar te maken, en hoe!!! Perfecte combinatie van lust, liefde en spanning. Echt boek die je in 1 ruk uitleest en dan het liefst weer op pagina 1 openslaat.

Geschreven door Cisz Strasters


Recensie op Boeken- en leesclub De Perfecte Buren

Ellen Lina heeft met ‘Koningslaan’ een beklemmende thriller geschreven. Geen gewone thriller voor tussendoor maar écht een akelige, buikpijn veroorzakende thriller. De paranoia zorgt voor onrust en medelijden met de hoofdpersonage. Je identificeert je gemakkelijk met Charlie en je hebt met haar te doen. Ze is een laagdrempelig personage. Een zorgzame, sterke moeder met een hechte band met haar dochters. Alles wat Charlie doet, doet ze dan ook in het belang van de meiden. Met vlagen heeft ze zelfs de neiging haar eigen belang terzijde te schuiven en dit zelfs te negeren. Maar of dat nu zo verstandig is……
Niet alleen Charlie maar ook de andere personages wekken behoorlijk wat achterdocht op. Je voelt gewoon dat er sprake is van duistere geheimen, ingehouden woede en frustratie. Maar van wie en in welke hoek moet je het zoeken? Charlie is duidelijk het mikpunt van roddels en manipulatie maar ze heeft geen idee uit welke richting dit komt en jij ook lange tijd niet. Het waarom is ook zo’n vraag die je al die tijd bezighoudt. Mondjesmaat laat Lina wel wat informatie los maar daarmee bereikt ze eigenlijk het tegenovergestelde van wat gemoedsrust, je weet nu nóg niet hoe het zit! Doorlezen dan maar en daarmee heb je dus een pageturner te pakken.

Het verhaal staat bol van achterdocht, onderhuidse spanning en sterke psychologische oorlogsvoering. Charlie kan niemand vertrouwen en niemand lijkt haar serieus te nemen wanneer ze signalen afgeeft over wat er in haar beleving speelt. Lina pakt je bij de hand en weet je met deze mindgames blijvend te fascineren. Het verhaal is zowel tergend in spanning als sexy. Het kruipt onder je huid. Heel subtiel maar onmiskenbaar. De schrijfstijl van Lina doet denken aan die van bestsellerauteur Karen Rose. De combinatie van echte spanning en romantiek is duidelijk aanwezig en heel sterk weergegeven. Het gaat over thuiskomen, (misplaatst) vertrouwen en geloven in jezelf.

Noot: Het boek staat officieel te boek als roman. Toch neigt dit verhaal qua beleving naar een echte thriller en wordt dan ook als dusdanig beoordeeld.

4,5 dikke sterren voor ‘Koningslaan’! Een échte aanrader.

Geschreven door Patrice


Recensie op Vrouwenthrillers

Alweer heeft Ellen Lina een prachtige roman afgeleverd en deze hoort in de categorie spannende roman. Een prachtig verhaal om van te genieten, waar ik stiekem ook op gerekend heb. Ik vind al haar boeken zo prachtig en zo goed en meelevend geschreven, dat ik vanaf haar eerste boek al fan ben. De hoofdpersonages zijn Charlie en Finn en je wordt gelijk gepakt door deze karakters. Finn is in de eerste instantie een niet al te vriendelijke man die nogal bot kan reageren. Charlie is een integere vrouw die het nodige meegemaakt heeft met haar man, die om het leven gekomen is. Als Charlie een huis koopt aan de Koningslaan, komt ze op aanraden van een vriendin bij Finn terecht, die een kei is in meubels maken. Na verloop van tijd merkt Charlie dat er iets niet klopt. Is Finn eigenlijk wel te vertrouwen? Het verhaal krijgt dan een spannende twist, het sleept je mee en je beleefd de hoogte en dieptepunten van Charlie. Ook is het heerlijk om te lezen als Charlie verliefd wordt en spannende seks momenten beleefd. Er gaat een nieuwe wereld voor haar open. Ik heb van dit boek genoten en waardeer het met 5* Aanrader..!!

Geschreven door Mieke


Recensie op Mustreads or Not

Ellen Lina start Koningslaan met een pakkend proloog, waarvan je in het begin geen idee hebt wat het met het verhaal te maken heeft. Een romantisch begin veranderd al snel in een regelrechte nachtmerrie, heerlijk voor de lezer. De opgebouwde spanning zorgen ervoor dat je het boek niet weg kan leggen, en als snel zit je in een rollercoaster van vragen, twijfels en irritaties. Super neergezet door de schrijfster.

De karakters zijn zo neergezet dat je als lezer aan iedereen twijfelt, Charlie wint al snel je sympathie maar bij de andere overheerst je wantrouwen. Door de vlotlezende schrijfstijl heeft Ellen Lina je helemaal in haar macht. Dit zal er zeker voor zorgen dat het boek in een sneltreinvaart uit is.

Een dikke aanrader dit vijfde boek van Ellen Lina, na Crash dacht ik dat zij zich niet kon overtreffen maar dat had ik mooi verkeerd. Kortom, wees gewaarschuwd, wanneer je deze Mustread oppakt… Van al je andere bezigheden zal niets meer komen.

Psychologie 5 *****
Spanning 5 *****
Schrijfstijl 5 *****
Leesplezier 5 *****

Geschreven door Moon Kager


Recensie op Boekenrupsje Nooit genoeg

Het duistere bos op de cover past geweldig goed bij de beklemmende spanning die in het boek ontstaat. Goede keuze dus. En dan de vertelstijl van Ellen Lina… Chapeau. Ik werd direct het verhaal ingezogen en meegenomen in de wereld van Charlotte (Charlie) van Amerongen.

Het begint als een heerlijk romantisch sprookje: jonge weduwe met twee kleine kinderen ontmoet in haar nieuwe woonplaats een aantrekkelijke, jongere vent. Type ruwe bolster, blanke pit. Er ontstaat een onstuimige romance waar de vonken vanaf vliegen. Heerlijk! Maar dan slaat het verhaal langzaam om in een psychologische thriller. Ik vind de term spannende liefdesroman daarom echt heel goed passen bij dit boek.

De spanning is erg goed opgebouwd. Het slaapwandelen van Charlie, het opvliegende karakter en het verleden van Finn en het bijzondere personage van Christina zorgen ervoor dat je tot het einde twijfelt wat er nu eigenlijk gebeurt en wie erachter zit. Heel knap! Maar ook beklemmend; is iedereen wel wie je denkt dat hij/zij is en waar ben je toe in staat als je slaapwandelt? Slaapwandelen komt ook in onze familie voor bij meerdere personen, maar zo extreem heb ik het gelukkig nog niet meegemaakt. Maar het zet je wel aan het denken.

De personages zijn leuk, herkenbaar en zouden je vrienden/vriendinnen kunnen zijn. Ze hebben genoeg diepgang, waardoor je ze redelijk leert kennen. Zelfs de minder leuke eigenschappen zijn (helaas) wel herkenbaar. Je betrapt je erop dat je waarschijnlijk zelf ook zo zou reageren in soortgelijke situaties. En wat leuk dat ik daar ineens een personage uit Crash voorbij zag komen! Ik heb me laten vertellen dat er ook een personage uit Sky om de hoek kwam kijken, maar dat boek heb ik helaas nog niet gelezen, dus die had ik zelf niet herkend. Ik ben benieuwd of iemand anders deze personen heeft herkend!

Ik heb weer genoten, ondanks het kleine foutje in de tijdlijn in het laatste hoofdstuk. Ellen Lina, wat kun jij schrijven zeg! Ik was al onder de indruk van Crash, maar ik kan nu wel stellen dat ik echt fan ben! Dankzij het kleine foutje is mijn oordeel eigenlijk 4,5 ster, maar dat wordt overal toch afgerond naar 5*****. Ga zo door en ik hoop dat het snel najaar 2018 is en ik je nieuwe boek weer kan lezen.

Geschreven door Heleen Engwerda


Recensie op Samen lezen is leuker

Cover
Zo dan. Lekker onheilspellend. Prachtige passende cover en het kleurgebruik spreekt me ook ontzettend aan. Mooi!

Mening
“Spannende liefdesroman” staat er op de cover. Ellen Lina kennende is dit ook precies waar ze je mee om de oren gaat slaan? En ja hoorrr, Koningslaan is precies dat en wat een gaaf boek is dit!

De proloog begint met het element spanning. Moord, een vermissing, een dode, je zit direct op het puntje van de stoel en vanaf nu is het alleen nog maar meegesleept worden en leesverslaafd zijn. In de ik-vorm beleef je dit verhaal vanuit Charlie van Amerongen en de schrijfstijl voelt direct weer als thuiskomen. Lina schrijft beeldend, tot the point, en de dialogen lijken soms gewoon uit het eigen leven gegrepen. Het voelt allemaal natuurlijk aan en de Engelse tikjes horen hier ook helemaal in thuis. Love it!

De overgang van ‘Wat gaat dit fijn en goed’, naar ‘Het glijdt allemaal lelijk tussen de vingers door’ is prachtig en wordt her en der heerlijk extra spectaculair uitgevoerd. De liefdesscènes zijn hot maar sjiek en wanneer de ellende goed uitbreekt weet Lina de spanning er zo in te brengen dat de nekharen je overeind gaan staan. De stukjes over het slaapwandelen ook, brrr eng gewoon. Twijfel slaat toe, kloppen mijn verdenkingen? Het is hard hopen geblazen dat hier de uitweg in gevonden gaat worden. De personages worden subliem neergezet en Finn krijgt me zelfs nog onverwacht tot een brok uit de keel wegslikken alleen maar door de zin: “Hij huilt geluidloos, de tranen zakken langs zijn gezicht richting kussen.”

Het einde zelf vormt de prachtige afronding van dit gevarieerde en veelzijdige verhaal. Elke rol is duidelijk, ik heb me gewoon geen seconde verveeld en sla met een diepe zucht, dik voldaan, het boek dicht.

Conclusie
Schrijfstijl: 4
Plot 4.5
Leesplezier: 4.5
Psychologie: 4.5
Originaliteit: 4

Vier en halve sterren voor Koningslaan.

Geschreven door Karin Meinen


Recensie op Biebmiepje

Ik was zó benieuwd… Past de duistere cover bij het verhaal? (Ik moet wel even eerlijk bekennen dat ik het lezen bleef uitstellen, omdat ik het boek niet alweer uit wilde hebben, haha!)

In de prikkelende proloog doet een verslaggever verslag over een vreemde zaak in het Gelderse Elst; twee dode mannen, eentje vermist en een vrouw uit Huissen die is aangehouden in verband met de zaak… Wat is er gebeurd??
Dan lees je het verhaal van de 32-jarige Charlie die, na het ontdekken van het jarenlange bedrog van haar man én zijn plotselinge dood, teruggaat naar haar geboorteplaats Huissen, waar haar familie woont. Het grote huis aan de luxe Koningslaan en haar nieuwe baan als juf van groep 3 moeten een nieuwe start betekenen voor haar en haar twee dochtertjes. Onverwacht (en ongewild) komt er zelfs een nieuwe liefde op haar pad.
Alles lijkt rooskleurig, maar dan gebeurt er iets waardoor haar leven weer totaal overhoop komt te liggen. Haar slaapwandelen wordt steeds problematischer en er gebeuren hele rare en enge dingen. Haar vrienden keren zich tegen haar en Charlie begint sterk aan zichzelf te twijfelen. Hoe komt ze ooit uit deze nachtmerrie?

Het was vanaf het begin al meteen raak: ik zat in het verhaal en wilde én kon er niet meer uitkomen. Ellen weet je helemaal mee te sleuren een verhaal én de levens van de hoofdpersonen in. Het verhaal leest als een trein en voelt zo levensecht aan; je beleeft alles mee, de hoogte- en de dieptepunten.
Het verhaal heeft de hele tijd een bepaald soort spanning/dreiging en op gegeven moment komt er echt wel even een ‘WTF’ momentje. ‘Wat doe je me aan Ellen??’ Wat ook meehielp in de spanning voelen en meeleven, was dat ik me een beetje kon herkennen in de hoofdpersoon…

Dit verhaal is gevoelig, heerlijk sexy, zit vol fijne humor én is heel spannend op een duistere manier die inderdaad perfect bij de cover past. Wat een nachtmerrie beleeft Charlie… Pfff…
Ellen Lina heeft het weer geflikt hoor! Koningslaan is een ontzettend sterk en onwijs meeslepend verhaal. Wow!

Geschreven door Judith


Recensie op Thrillers and More

De personages in het boek zijn goed uitgewerkt, het is Ellen Lina gelukt om de hoofdpersonen zo neer te zetten dat je het gevoel hebt dat je ze kent, een echt burengevoel, het gevoel van medeleven is hierdoor erg groot.
Hoe de vork precies in de steel zit, komt pas naar boven als de ware aard van het beestje bekend wordt. Wie hier het beestje is, blijft lang spannend.

Ellen Lina heeft met Koningslaan een heerlijke spannende liefdesroman geschreven die moeilijk weg te leggen is als je eenmaal bent begonnen met lezen. De ontknoping is er eentje zoals ik ze graag heb, zeker geen van alleen maar eind goed al goed, dat zou te simpel zijn.
Koningslaan is een heerlijke spannende liefdesroman die ook zeker zowel elke feelgood lezer als misdaadroman fan zou kunnen boeien.

Ik heb van Koningslaan genoten en geeft het boek 4 sterren.

Geschreven door Bianca Maartense


Recensie op Sim's cup of tea

Koningslaan draait voornamelijk om Charlotte (Charlie) van Amerongen, haar twee dochters Lily en Tess, Finn Bogers, Charlie’s ouders, haar vriendinnen en collega’s van de bassischool waar ze werkt. Charlie is een verlegen en bescheiden vrouw die recent haar man verloren heeft. Het verhaal wordt verteld vanuit Charlie’s perspectief. Dit zorgt ervoor dat je haar door en door leert kennen. Je bouwt hierdoor snel een band met haar op. Of ze nu op je lijkt of helemaal niet.

De overige personages worden ook flink uitgediept. Ellen Lina is een kei in het levend maken van personages. Als je Koningslaan leest, merk je de details op. Deze spelen zich als een film in je hoofd af. Ondertussen hoop je dat er daadwerkelijk een film van gemaakt wordt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er een paar keer flink naast zat. Ellen zet je een aantal keren op het verkeerde been, waardoor je aan jezelf en aan de motieven van de personages gaat twijfelen. En dat is goed. Zo blijft het verhaal heerlijk onvoorspelbaar en wil je verder lezen, terwijl je ondertussen hoopt dat het boek nooit meer eindigt. Enorm knap dat op het einde alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Als je Ellen’s voorgaande boeken gelezen hebt en goed oplet, komt er zelfs een oude bekende voorbij. Altijd leuk om te zien hoe het met de vorige personages gaat en hoe het Ellen lukt om deze mooi in het nieuwe verhaal te verweven.

Kortom: Wederom een must-read die je absoluut niet mag missen!

5 sterren

Geschreven door Simone


Recensie op Boekenbeschrijfster

Nog voordat ‘Koningslaan’ in de (digitale) boekhandel ligt, mocht ik het al lezen. En wat heeft Ellen Lina wederom een goed, spannend en verrassend verhaal geschreven. Meteen van de proloog ben je geïntrigeerd en wil je weten wat er allemaal precies aan de hand is. Dat zorgt ervoor dat direct goed in het boek zit.

Hoofdpersonage Charlie van Amerongen is een interessant personage. Ze is een bescheiden en verlegen vrouw, waarin ik mezelf soms wel een beetje herkende. Grappig detail is dat Ellen Lina deze karaktereigenschappen best lastig vond, omdat zijzelf het tegenovergestelde is van Charlie. Ze heeft dit personage heel geloofwaardig neergezet. Je leert haar telkens wat beter kennen, waardoor je haar keuzes meer begrijpt. Ook de andere personages komen goed tot hun recht. Ze worden zodanig beschreven dat je bij elk van hen een bepaald beeld vormt hoe ze eruit zouden zien. Knap als een auteur dat voor elkaar krijgt.

Naarmate het boek vordert, wordt het steeds spannender. Lina zorgt voor een aantal onverwachte wendingen, die de nodige spanning met zich meebrengen. Het is andere spanning dan bij haar vorige boek ’Crash’, maar je wil op dat moment wel door blijven lezen. Je moet gewoon weten of je het bij het rechte eind hebt of niet… En tegen het einde van ‘Koningslaan’ komt alles bij elkaar en kun je concluderen dat Lina wederom een sterk verhaal met een mooi afgerond geheel heeft geschreven. Aanrader om te lezen!

En… mocht je al meer boeken van deze auteur gelezen hebben, dan zullen een aantal (bij)personages je bekend voorkomen.

Geschreven door Kim