Reken maar!

Reken maar!Suzanne Peters
ISBN 978-90-8660-334-3
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt voorjaar 2017

Nadat haar relatie stukloopt, verhuist Jasmine naar een andere stad. Haar nieuwe buurman Quinten trekt al snel haar aandacht. Hij is intelligent, aantrekkelijk, en ze kan goed met hem praten. Als ze hem beter leert kennen, begrijpt ze steeds minder van zijn soms vreemde gedrag. Houdt hij haar op afstand, speelt hij met haar of is er iets anders aan de hand?

Reken maar! is een romantisch boek met het thema dwangneurose.

Jasmine keek met een diepe zucht naar het instructieboekje van de boekenkast. Moeilijk was het niet, maar ze kwam nét een paar handen tekort. Ze kon niet én de plank vast houden én deze bevestigen aan de zijsteun. Maar zo gemakkelijk liet ze zich niet kennen. Ze pakte de lange plank en de hamer. In haar mond had ze een paar spijkers - zoals haar vader ook altijd deed. Eén van de spijkers hield ze op de juiste plek en ze sloeg ertegen met de hamer. Nog een keer, en nog een keer. En toen ze de vierde keer wilde slaan, viel de plank op de grond. Als iemand hem nou ergens kon houden…
De tafel! Dat was een prima alternatief voor een paar handen. Ze legde het uiteinde van de plank op de tafel en probeerde het op deze manier. Helaas schoof het stuk hout na een paar pogingen al, waardoor haar spijker krom zat.
Zo moeilijk hoefde het toch niet te zijn? Jasmine veegde de zweetdruppels van haar voorhoofd en ging op de stoel zitten. Waarom waren dit soort doe-het-zelf-pakketten vooral gemaakt voor stelletjes? Alsof het de ultieme relatietest was: zet deze kast in elkaar zonder ruzie te maken. Maar hoe je zoiets in je eentje moest oplossen? Nog maar eens proberen. Ook nu viel de plank na een aantal keer timmeren met een hels kabaal op de grond.
Kwaad gooide ze haar hamer er achteraan. "Stomme achterlijke zooi!" riep ze.
Misschien moest ze er even uit. Iets anders doen. Soms hielp dat en kon ze daarna met frisse moed verder. Ze had zich nog niet voorgesteld bij de buren en nu ze de afgelopen uren zo had lopen kloten met die kast en zoveel herrie had gemaakt…
Ze legde het gereedschap neer en liep de deur uit. Op naar de buren. Misschien had ze dit al veel eerder moeten doen, dat was wel zo netjes. Bij huisnummer vijf drukte ze op de bel.
Het duurde even tot de deur openging. Een man van een jaar of dertig keek haar vragend aan. Hij droeg een groen met wit geruite blouse en een simpele spijkerbroek. Zijn donkere haar stond alle kanten op en hij had een driedagenbaardje. Hij zag er stoer uit.
Zelf zag ze er een stuk minder charmant uit, bedacht ze nu. Ze had haar kroeshaar in een losse staart zitten en ze droeg lompe werkschoenen die ze van haar vader had geleend. Op haar jeans zaten verfspetters en haar zwarte truitje zat eveneens onder de vlekken. Ze wist ook zeker dat er wat witte vegen stof in haar gezicht zaten. Haar arm had door het stof zelfs een witte kleur, terwijl haar huid zo donker was. Zo maakte ze niet bepaald een goede eerste indruk.
"Hallo!" zei ze opgewekt. "Ik ben Jasmine, je nieuwe buurvrouw."
"Ook hallo," zei hij. "Mijn naam is Quinten."
Wat een leuke naam! Het paste prima bij deze aantrekkelijke man. ""Ik vroeg me af of je zin hebt om een bakje koffie te komen drinken?" vroeg ze daarom. "Als goedmakertje voor het lawaai. Het is nog wel een rotzooitje, maar ik heb wel een koffiezetapparaat en een paar stoelen." Ze liet haar mooiste lach zien.
"Je mag hier ook wel koffie drinken," bood hij aan.
Dat aanbod nam ze dankbaar aan. Ze liep naar binnen, toen hij de deur voor haar open hield. "Nogmaals sorry voor de overlast," zei ze.
"Wat was je aan het doen?"
"Ik probeer een boekenkast in elkaar te zetten."
"Moet je daar zo veel voor timmeren?"
Ze keek hem verbaasd aan. "Hoe bedoel je? Ik kreeg amper de tijd om te timmeren," zei ze. "Voor ik er erg in had, donderde de hele boel naar beneden."
"Oh," zei hij. Hij wees haar de woonkamer en liep zelf naar de keuken om de koffie te zetten.
Nieuwsgierig keek ze om zich heen. Quinten had een inrichting die ze bij een vrijgezel vond passen. Weinig accessoires, maar wel veel high-tech en een enorme rij dvd's. Vooral actiefilms, zag ze. Ze ging op de zwarte leren bank zitten. Op de salontafel lag een A5je. Er stond constant het cijfer vijf op. Verdeeld in groepjes van vijf.
Quinten kwam de woonkamer in met twee koffiekopjes en een zakje stroopwafels.
Ze wees naar het papiertje. "Artistiek," zei ze.
"Ik verveelde me," zei hij, terwijl hij zijn schouders ophaalde. Hij pakte het papiertje en legde het op de eettafel. "Kom je hier in je eentje wonen?" vroeg hij.
"Ja," zei ze. Ze vertelde maar niet dat ze niet heel lang geleden nog samenwoonde met iemand. Dat was haar wat te privé.
"Moet er veel gebeuren in huis?" vroeg hij nu.
"De gewoonlijke klusjes," antwoordde ze. "Eigenlijk alleen de inrichting nog. Woon jij hier al lang?" vroeg ze.
"Zo'n acht jaar," zei hij. Hij nam een slok van zijn koffie.
"Is het een fijne buurt?"
"Zeker," zei hij. "Gezellig ook. Er gebeurt bijna nooit iets vervelends. Het overbuurjongetje dat vorige week zijn been brak was wel erg zielig, maar dat is natuurlijk iet anders."
Ze knikte. Quinten gaf haar al een erg welkom gevoel. Ze hadden het nog even over de buurt en de mensen in de straat. Hij vertelde haar welke winkels er waren en wist een paar goede plekjes waar ze mooi kon wandelen. Ze hoopte maar dat ze alle tips kon onthouden.
"Ik wil graag opnieuw beginnen," zei Jasmine. Ze legde haar stroopwafel op haar koffiekopje, zodat de stroop van binnen warm kon worden. "De beste plek om dat te doen, is een nieuwe woonplaats, maar het is ook lastig, omdat ik nog niets weet te vinden."
"Ik kan je altijd helpen, als dat nodig is," bood hij aan.
"Nou, wat aardig van je, dank je wel!" Ze wilde Quinten graag beter leren kennen. Hij kwam aardig en spontaan over. "Ikke… ben ik erg brutaal als ik vraag of je me nu al zou willen helpen met de boekenkast?"
Hij leek na te denken over haar woorden. "Brutaal niet, maar sorry, dat gaat me nu niet lukken."
Jammer. Hij had natuurlijk genoeg te doen. Dan moest ze het zelf maar oplossen. Ze bleef nog even om met hem te praten en ging daarna terug naar haar eigen woning. Ze had nog genoeg te doen en de boekenkast werd niet op een magische wijze in elkaar gezet.
"Bedankt voor je gastvrijheid," zei ze en ze glimlachte erbij.
"Geen probleem!" zei hij.
In haar eigen woonkamer zette Jasmine de muziek aan. Niet te hard, want ze wilde niet dat Quinten er last van had. Haar energie en motivatie om wat moois te maken van haar woning waren weer helemaal terug. Ze ging er ervoor zorgen dat ze Quinten binnenkort kon uitnodigen in een gezellig huisje. Dat ze al zo snel na haar relatiebreuk positief kon zijn had ze niet gedacht. Gelukkig maar, want ze wilde al zeker niet in een hoekje zitten treuren. Dat was niets voor haar.

1. Kun je iets vertellen over Reken Maar?
Jasmine gaat verhuizen, nadat haar relatie stuk is gegaan. Ze komt naar Quinten te wonen en ze vindt hem meteen interessant. Maar Quinten gedraagt zich vreemd. In Reken maar is rekening gehouden met diversiteit en komen meerdere maatschappelijke thema’s naar voren.

2. .Je boek Reken maar! gaat over een dwangneurose. Hoe ben je op dit thema gekomen?
Ik vind het sowieso altijd leuk om maatschappelijke onderwerpen te gebruiken in mijn boeken. Dwangneurose heb ik al eens eerder gebruikt, namelijk in het boek Schoon Genoeg. Daar gaat het over iemand met schoonmaakwoede. Reken maar bespreekt een andere kant van dwangneuroses en gaat over iemand met een obsessie voor cijfers. Dit soort onderwerpen hebben me altijd geïnteresseerd.

3. Welke belangrijke dingen heb je gedaan voor de research van het boek?
Ik heb extreem veel research gedaan. Ik heb allerlei boeken gelezen, en met wat mensen gesproken. Ook heb ik verschillende bedrijven gemaild. Zo heb ik bijvoorbeeld contact gehad met M&M’s, om een vraag te stellen over het aantal M&m’s in een zak.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
In november zal mijn non-fictie boek over de YouTuber King Alert verschijnen en in het voorjaar van 2018 komt het los te lezen vervolg op Reken maar. Dit gaat over Nicole, één van de andere personages in het boek.

Recensie op FollowMeMove

Waar zal ik beginnen? De flaptekst en de cover trokken me aan. Al is het niet gelijk een cover die ik heel erg mooi vind, het is een beetje onpersoonlijk. Al past het plaatje wel in het verhaal.
Het duurde heel erg lang voordat ik in het verhaal zat. Pas bij bladzijde 90 van de 245 zat ik er eindelijk in en kon ik niet meer stoppen. Ben ik niet gewend van Suzanne en omdat het vorige verhaal wel beviel heb ik daarom stug doorgezet.
Er was, naar mijn mening, veel herhaling. Echt te veel. Dat maakte het dat tempo eruit was en kreeg ik het gevoel dat het boek voor kinderen was. Niet helemaal natuurlijk want het onderwerp is niet zo geschikt dan.
Het verhaal is goed bedacht en het voelt aan of er inderdaad veel tijd in gestoken is om te begrijpen wat het is en om vanuit dat oogpunt te gaan schrijven.
Ook de verschillende zichtpunten maken dat duidelijk. Want iemand is meer dan enkel een dwangneurose. Het verhaal loopt na het moeizame begin goed door en er is genoeg afwisseling en diepgang.
Wat ik eigenlijk leuk vind is dat Jasmine is Surinaams, maar nergens word dat overdreven aangehaald dat ze gekleurd/ donker is. ‘T word geloof ik welgeteld 1 keer genoemd als ze aan het verven is. Ze is gewoon de vrouwelijke hoofdpersoon. Eén als ieder ander. Maar ik vind het wel leuk dat ze een keer niet blank zijn, want helaas gebeurd dat wel vaak. En er zijn zoveel mensen, met even zoveel huidtinten.
Dit vind ik een ongelofelijk groot pluspunt. Als je eenmaal het begin voorbij komt, dan is het een leuk boek om te lezen.

Geschreven door Anja de Rijk


Recensie op Wat ik nou vind

Suzanne Peters heeft een roman met een extra dimensie neergezet. Want een dwangneurose; iedereen weet wel wat het is, kan zich er een voorstelling bij maken, maar hoe is het nu écht om hiermee te moeten leven? En wat doet met met je omgeving? En wat als er zich dan ook nog eens een dramatische gebeurtenis voordoet?

Haal de dwangneurose uit dit verhaal, en je hebt bijna een standaard liefdesroman. (Bijna, want de net genoemde heftige gebeurtenis is absoluut niet standaard.)
Niet dat er iets mis is met een liefdesroman, maar ík mis in dit soort boeken wel de spanning, alhoewel het écht wel prettig leest. Of, misschien beter gezegd: mákkelijk leest... persoonlijk mis ik de uitdaging in dit soort boeken, omdat je 9 van de 10 keer al weet hoe het boek gaat aflopen. Zeker als de boeken als 'feelgood' worden omschreven.
En dat is prima, want af en toe is er niets prettiger dan lekker ontspannen op de bank met zo'n boek.

En ontspannen lezen is het zeker, dit boek. Het is erg 'soepeltjes' geschreven; een fijne schrijfstijl, lekker lopende zinnen en goed gedoseerde hoofdstukken. Wel vond ik dat Jasmine erg veel met Kevin bezig was; iedere situatie werd vergeleken met hoe het met Kevin was. Het zou niet erg realistisch overkomen als ze helemaal niet meer aan hem dacht, maar i.m.o. was dit wel een beetje too much.

Achterin het boek schrijft de auteur nog dat ze research heeft gedaan naar dwangneuroses.
In het boek komt een situatie voor waarin Quinten niet denkt, maar dóet… dwárs door al zijn angsten heen. Toen ik dit las, dacht ik: 'Hoe geloofwaardig is dit?' Ik heb echt nul ervaring met dwangneuroses, dus ik wist het oprecht niet. Kan iemand in zo'n situatie zijn angsten overboord gooien, al dan niet bewust?
Nadat ik las dat Suzanne dus haar research gedaan had, besloot ik dat dit dus een mogelijkheid moest zijn, anders had zij dit vast niet zo omschreven. M.i. was het dus een goede zet om dit aan het boek toe te voegen.

Dan mijn score voor 'Reken maar!': ik geef het boek een mooie 7, oftewel 3,5 duim.

Ondanks dat liefdesromans niet zo 'mijn stijl' zijn, ben ik wel nieuwsgierig geworden naar ander werk van Suzanne Peters, met name de manier waarop zij diverse de thema's in haar boeken aan de orde stelt, en wélke dat dan zijn.


Recensie op Sim's Cup Of tea

Tijdens mijn vakantie afgelopen maand, las ik ‘Reken maar’ in een mum van tijd uit. Een heerlijke feelgood roman met een iets donkerder randje. Geen standaard chipklit, maar een verhaal waarin ook een serieus en realistisch onderwerp aan bod komt.

Reken Maar heeft veel weg van een heerlijk zoetsappige chipklit. Maar wel met een apart smaakje. En dat is positief bedoeld. De schrijfstijl is vlot, eenvoudig en enorm realistisch. Het is niet overdreven. Het kan een verhaal over een vriendin of collega van je zijn. Alhoewel er zeker zoetsappige momenten in zitten, komen er ook serieuzere onderwerpen, zoals dwangneurose aan bod. Dat maakt het verhaal ook enorm interessant. Ik heb op een gegeven moment zelfs een traantje gelaten…

Het verhaal zelf had wel wat langer mogen duren. Op een gegeven moment gaat het een beetje in een sneltreinvaart richting het einde.

Gaandeweg leer je de personages beter kennen, maar ze zouden nog net iets meer diepgang mogen hebben, zodat je nog meer in het verhaal gezogen wordt. Vandaar dat het boek iets dikker had mogen zijn.

Voor diegene die meer willen weten, heb ik goed nieuws. In het voorjaar van 2018 verschijnt het vervolg op ‘Reken maar’. In dit verhaal leer je schoonzus Nicole en haar verhaal beter kennen.

Ik ben erg benieuwd naar het vervolg, dus dit boek zal ik zeker op mijn TBR zetten!

3,5 ster

Geschreven door Simone


Recensie op Pluizenbol

De schrijfstijl van Suzanne vind ik vlot en leest lekker snel weg. Ik had het boek best snel uit, maar dat komt vast ook omdat het zo dun is. Ook maakte ze me als lezer nieuwsgierig naar Quinten en wat hij nou precies had. In het begin doet hij nogal vreemd en ik begon me af te vragen hoe het kwam.

Wat ik jammer vind, is dat er zo vaak ‘zei ze’, ‘lachte ze’ etc. achter zinnen stond. Daar had best wat creatiever mee om kunnen gaan. Misschien vinden andere mensen het zeuren, maar ik vond dat gewoon niet zo fijn lezen. Wat mij betreft hoeft het ook niet achter elke zin.

Reken maar! Is een vrij dun boek, maar ik miste daardoor wel de diepgang in de personages. Voor mij kwam alles best vlak over en ik kon me niet echt in hoofdpersoon Jasmine inleven. Deels door de vorm (derde persoon, hij/zij), maar ook deels omdat alles erg vluchtig ging en het boek best dun is. En deels omdat in het boek redelijk wat tell gebruikt werd in plaats van show voor mijn gevoel.

En toen ik het idee dat ik de personages leerde kennen, was het uit. Van mij had het best honderd pagina’s dikker mogen zijn, want ik denk dat het verhaal dan beter geworden was en vooral ook de personages. Wat mij betreft echt een gemiste kans.

De titel komt erg chicklitachtig over, maar als je het boek gelezen hebt, weet je ook meteen dat deze titel om een reden gekozen is en dat hij perfect bij het boek past. Het is een titel met een verborgen laagje. Het is een spoiler, maar die haal je er pas uit als je uitgelezen bent en daar hou ik wel van.

Reken maar! was een luchtig boek voor tussendoor, maar geen boek die me voor eeuwig bij zal blijven. Het is wel een boek die in het feelgood genre past wat mij betreft en krijgt drie sterren van mij.

Geschreven door Liz


Recensie op Thrillers and More

Een titel met een homoniem, geweldig goed bedacht, een betere titel voor dit verhaal bestaat niet. Jasmine begint na een stuk gelopen relatie helemaal opnieuw, en dan ook echt helemaal opnieuw. Ze verlaat huis en haard om op een voor haar totaal onbekende plek een nieuw leven te beginnen. Haar plan om zich voorlopig niet in een nieuwe relatie te storten verdwijnt als sneeuw voor de zon als ze haar buurman Quinten ontmoet.
Het is liefde op het eerste gezicht alleen Quinten heeft moeite om de relatie een kans te geven.

Reken maar! is een feelgood met het onderwerp dwangneurose in de hoofdrol, een serieus probleem waar meer mensen mee kampen dan men denkt. Het beïnvloedt je leven 24 uur en het valt niet mee hiermee om te gaan, dit geldt zowel voor degene die de stoornis heeft als degene die met de persoon met de stoornis om moeten gaan.

In Reken maar! is Suzanne Peters erin geslaagd om dwangneurose positief onder de aandacht te brengen. Men zal ervaren dat liefde sterker is dan een stoornis, dit is mooi en ontroerend, het zorgde af en toe voor een brok in mijn keel.

Vriendschap en vertrouwen zorgen ervoor dat de stoornis hanteerbaar wordt, vooral het blijven geloven in elkaar is hierbij een statement.

Ondanks dat Jasmine zo af en toe twijfels heeft over de keuzes die ze maakt volgt ze haar gevoel, dat zorgt voor een aangrijpend en vooral liefdevol verhaal wat ik in één keer heb uitgelezen.

Reken maar! is voor mij 4 sterren waard.

Geschreven door Bianca


Recensie op Boekenbeschrijfster

Nadat haar relatie met Kevin stuk is gelopen, verhuist Jasmine naar een andere stad. Haar nieuwe buurman Quinten trekt al snel haar aandacht. Hij is intelligent, aantrekkelijk en ze kan goed met hem praten.

Ze leert hem steeds beter kennen, maar ontdekt tegelijkertijd een aantal vreemde trekken bij hem. Wat hebben die te betekenen? Houdt hij haar op afstand, speelt hij met haar of is er iets anders aan de hand?

De romans van Suzanne Peters kenmerken zich door het behandelen van maatschappelijke onderwerpen. Zo heeft ze het in ‘Daar zijn vrienden voor’ onder meer over verliefdheid op een getrouwde baas en in ‘Getekend’ onder andere over onzekerheid. Ook in haar dertiende roman ‘Reken maar’ komen twee belangrijke onderwerpen naar voren. Welke dit zijn, laat ik hier in het midden omdat ik anders een deel van het verhaal al verklap. Wat ik wel kan zeggen, is dat de titel prachtig gekozen is en dat de auteur zich goed verdiept heeft in de onderwerpen. Dat blijkt ook uit haar nawoord.

Peters heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl, waardoor het boek lekker vlot leest. Je leert Jasmine goed kennen als een directe en onafhankelijke vrouw. Ze weet wat ze wil en ze heeft er best wat voor over om het voor elkaar te krijgen. Niet elke beslissing die ze neemt, vind je als lezer even logisch. Ook lijkt ze soms wat snel te willen gaan, maar het is duidelijk dat Jasmine niet bij de pakken neer blijft zitten na haar verbroken relatie.

Het verhaal van ‘Reken maar’ speelt zich in een relatief kort tijdsbestek af. Toch verbaast het je dat haar vrienden en familie uit de Randstad in die tijd niet een keer zijn langsgekomen in haar nieuwe woonplaats. Voor de rest heeft Peters wederom een fijne (liefdes)roman geschreven. In haar nawoord laat ze weten dat ze bezig is met een nieuw boek rondom één van de personages uit dit boek. Ik ben benieuwd welke (maatschappelijke) onderwerpen ze daarin centraal zet; eens kijken of mijn vermoedens uitkomen…