Zoektocht terug

Zoektocht terugMarina Folkers
ISBN 978-90-8660-336-7
Prijs € 19,95
Aantal pagina’s 358
Verschijnt voorjaar 2017

“Ze hield haar adem in. Dit kon niet waar zijn. Toch… die stem… Het was alsof ze teruggezogen werd in de tijd.”

Wanneer Caitlin een paar dagen met een vriendin naar Londen gaat, laat ze haar vriend Steven met tegenzin achter in het Noorden van Engeland. In de hoofdstad kruisen heden en verleden elkaar geheel onverwachts. Al haar zekerheden, waaronder haar jarenlange, stabiele relatie, worden aan het wankelen gebracht. Ze klampt zich vast aan haar dromen, waarbij ze probeert een pijnlijk geheim verborgen te houden. Dit wordt haar echter moeilijk gemaakt door Max Jordan - filmster en befaamd charmeur -, die met plezier aan haar overtuigingen rammelt en daarmee de boel nog meer op de kop zet.

Via het bruisende uitgaansleven van Londen en de stranden van Cornwall raakt Caitlin het spoor totaal bijster. Lukt het haar de weg weer terug te vinden?

‘Een goede daad wordt tegenwoordig ook niet meer op zijn waarde geschat.’ Zijn stem klonk geamuseerd.
Ze hield haar adem in. Dit kon niet waar zijn. Toch… die stem… Het was alsof ze teruggezogen werd in de tijd. De geur van die nacht drong opnieuw haar neusgaten binnen. Voor haar geestesoog verscheen de blik in zijn ogen en ineens wist ze weer hoe zijn shirt voelde, zijn armen… Maar ook die andere herinneringen dreigden naar de oppervlakte te komen, iets wat ze snel een halt toeriep. Haar handen begonnen te trillen en ze slikte moeizaam. Wat nu? Ze kon zich nu niet omdraaien om te verifiëren of hij het echt was. Stel dat hij haar zou herkennen en er iets over zou zeggen? Haar vriendinnen zouden zien met wie ze stond te praten. Ze zouden vragen stellen. En wat als hij naar hen toe zou gaan en vertelde hoe ze elkaar hadden ontmoet? Dat mocht absoluut niet gebeuren. Ze moest hem kwijt zien te raken, hij mocht haar niet herkennen. Als ze niet zo verdiept was geweest in het betalen en opbergen van haar kaart had ze het misschien eerder opgemerkt en was ze niet ingegaan op zijn opmerkingen. Het laatste wat ze wilde was een gesprek aangaan met hem. Niet alleen behoorde die stem toe aan een heel bekende acteur en Londenaar, maar hij hoorde ook bij een ver verleden. Gevoelens van toen overspoelden haar en ze kon niet meer rationeel denken. Hij had haar gezicht toch nog niet gezien? Of wel? Zou hij haar herkennen als ze zich omdraaide? Nee Caitlin, probeerde ze zichzelf te kalmeren, het is zo lang geleden. Maar die laatste opmerking dan? Doelde hij op toen? Haar hart begon sneller te slaan. Nee, haar gedachten sloegen weer op hol. Ze moest er niets achter zoeken. Toch wilde ze geen risico nemen en trok snel wat lokken van haar donkere, lange haar half voor haar gezicht om eventuele herkenning uit te sluiten. En ze zou zijn laatste opmerking negeren, net doen of ze hem niet had gehoord en snel weglopen.

1. Bij je debuut had je een euforisch gevoel. Hoe is dat nu je je tweede boek in handen hebt?

Dat is best een lastige vraag. Ik ervaar een mengeling van opwinding en spanning. Opwinding, omdat ik superblij ben met Zoektocht terug en ik bijna niet kan wachten mijn boek te presenteren aan de lezers. Dit is tegelijkertijd ook ontzettend spannend. Wat zal men ervan vinden? 

2. Wat maakt Zoektocht terug bijzonder voor jou als auteur?
Faye en Sean hebben allebei een bijzonder plekje in mijn hart en ik dacht dat ik voor de nieuwe hoofdpersonen niet hetzelfde zou kunnen voelen. Al schrijvende heb ik de nieuwe hoofdpersonen leren kennen en zijn ze voor mij net zo bijzonder geworden als Faye en Sean. Daarnaast speelt Zoektocht terug zich af op - voor mij - bijzondere plekjes. Dat maakt het boek extra speciaal. De omslag vind ik ook heel erg mooi geworden. Zoiets zou ik wel in mijn kamer als schilderij willen hebben hangen!

3. Hoe hoop je dat lezers op dit boek zullen reageren?
Ik dacht dat het verschijnen van een tweede roman minder spannend zou zijn. Niet dus! Ik heb zulke prachtige reacties gehad op Faye en Sean en zulke mooie recensies, dat voor mijn gevoel de lat erg hoog ligt. Lezers hebben nu bepaalde verwachtingen en ik kan alleen maar hopen dat ik ze met Zoektocht terug niet zal teleurstellen. Ik hoop van harte dat ze van deze roman zullen genieten en ook nu weer van de personages zullen houden!

4. Wat kunnen we na Zoektocht terug van je verwachten?
Goeie vraag! Daar heb ik zelf ook nog geen concreet antwoord op. Ik heb een hele drukke periode achter de rug, waardoor ik weinig ruimte in mijn hoofd had voor het schrijven. Natuurlijk hoop ik de lezers gauw een derde boek te kunnen aanbieden. Voorlopig blijf ik mij nog richten op dit genre, dus een thriller zal het niet worden!

Recensie op Boeklovers

Evenals in haar debuutroman Faye en Sean heeft de auteur ervoor gekozen haar liefde voor Engeland niet onder stoelen of banken te steken en te gebruiken als decor voor deze nieuwe liefdesroman Een zoektocht terug. De eerste indruk van de cover was voor mij verwarrend, want voor mijn gevoel had het niets met een liefdesverhaal te maken. Nadat ik het boek uit had besefte ik me pas dat de cover heel goed het geschommel tussen het heden en het verleden van Caitlin weergeeft. Marina Folkers heeft haar personages weer met grote zorg uitgewerkt, waardoor het verhaal goed in balans is. Caitlin is een geheimzinnig personage dat vanuit haar verleden haar onzekerheid goed weet te verbergen achter het pantser van een stabiele relatie, waarin ze zichzelf tekort doet. Langzaam wordt haar verleden ingehaald door de realiteit. Ze komt tot leven en verandert geleidelijk naar de vrouw die ze eigenlijk is. Na de uiteenzetting van de verhaallijn volgde ik de ingeslagen weg van een goed opgebouwd verhaal, waarop af en toe een mooie zijweg uitkomt. Het verhaal steekt goed in elkaar. De schrijfstijl in Zoektocht terug is alert, vurig, en direct waardoor je meegesleurd wordt in het verhaal en de emoties van Caitlin en Max.

Marina Folkers heeft met Zoektocht terug een stevige liefdesroman afgeleverd met veel details waardoor het een levensecht verhaal is geworden met een zoektocht waarin het heden en het verleden in elkaar overlopen.

Ik heb me graag laten meeslepen.

Rating: 4/5

Geschreven door Coenraad de Kat


Recensie op Leave No Story Behind

Er zijn boeken die je amper gelezen krijgt en boeken die je in een bizar snel tempo leest. Zoektocht terug behoort tot de tweede categorie. Met de schrijfstijl van Marina zit het dus wel snor, al had ze dat -wat mij betreft- al met haar eerste boek bewezen. Faye & Sean van Marina vond ik een superlief verhaal, dus mijn verwachtingen voor Zoektocht terug waren redelijk hoog. Ook in dit boek is het mannelijke hoofdpersonage een celebrity, dus dat vond ik al helemaal leuk. (A girl can dream, toch?)

Zoektocht terug is gebaseerd op veel toevalligheden, maar daar zat ik niet zo mee. Waar ik de innerlijke dialogen veel inzicht vond geven, vond ik de gesprekken tussen de hoofdpersonages soms wel behoorlijk zoet en ‘te perfect’. Een vent kan romantisch zijn, maar soms ging het net een stapje te ver naar zoetsappig. Het is niet heel irritant, maar het viel mij wel op.

De eerste helft van het boek vond ik top, al had ik al snel door dat Caitlin niet mijn soort personage is. Ze houdt continu de hoop dat haar ex weer bij haar terugkomt en waar ik dat heus wel prima vind voor een paar dagen, werd het op een gegeven moment irritant hoeveel hoop Caitlin bleef houden. Keep the respect to yourself, woman. De rest van het verhaal was wel fijn: Max werd goed geïntroduceerd, hun relatie ontwikkelde zich realistisch en hun ‘problemen’ werden op een goede manier naar voren gebracht.

Maar mijn god, de tweede helft. Caitlin haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. Haar continue getwijfel, maar ook de keuzes die ze maakt, waren ik-gooi-dit-boek-tegen-de-muur-waardig. Caitlin is een personage dat aan zichzelf moet werken voordat ze in een relatie duikt, want ze is er nu écht nog niet klaar voor en maakt de meest egoïstische beslissingen. En ja, het is leuk dat Max zo lief en meelevend is, MAAR CAITLIN VERDIENT ZIJN LIEVE GEDRAG NIET. De dingen die ze hem flikt zijn écht niet oke. (Ja jongens, ik heb hier heel veel gevoelens over.)

Ik heb dus dubbele gevoelens over Zoektocht terug. Het boek is fijn geschreven en het verhaal is tof (al is het behoorlijk zoetsappig), maar Caitlin heeft mijn leesplezier een beetje verpest. En dat vind ik jammer, want als zij anders had gehandeld en wat meer ballen had, had ik dit boek echt heerlijk gevonden. Nu heb ik vooral een zure nasmaak overgehouden aan Caitlin haar besluiteloosheid.

Geschreven door Lisa


Recensie op Linda Linea Recta

Vanaf praktisch de eerste bladzijde lijkt het duidelijk dat Caitlin een duister geheim heeft waar ze nog steeds mee worstelt. Zozeer dat ze zichzelf lijkt te verloochenen.

Het verhaal wordt zowel uit het oogpunt van Caitlin, als vanuit Max geschreven.
Het boek begint veelbelovend en lijkt mij te verrassen, tot ongeveer bladzijde 167, dan begint de onzekerheid van Caitlin mij te ergeren.
Het duurde daarna wel weer even eer ik er weer in het verhaal zat.
Later blijkt dat deze onzekerheid een functie heeft, en wederzijds is.
Zowel Max als Caitlin worstelen met hun eigen demonen en onzekerheden.

Conclusie
Ik was erg benieuwd naar dit boek, wat ik ervan verwachtte? Geen idee.
In plaats daarvan kreeg ik een heel leuk boek, een verhaal wat me zo vastpinde, dat ik het in no-time uithad. Wat mede veroorzaakt werd door de prettige schrijfstijl
Met de zomervakantie in aantocht zou ik zeggen: In je koffer!

Geschreven door Linda Kwakernaat


Recensie op Hebban

Folkers weet de romantiek uitstekend te combineren met het mysterieuze. Je vraagt je af hoe de twee elkaar ontmoet hebben en waarom Caitlin haar best doet om dit te vergeten. Ook Max lijkt een geheime kant te hebben, waar je als lezer graag meer over wilt weten. Het geduld van de lezer wordt regelmatig op de proef gesteld doordat Folkers de informatie maar beetje bij beetje prijsgeeft. Precies genoeg om de lezer voorlopig tevreden te stellen en te zorgen dat deze door wil blijven lezen.

Dat je door wilt blijven lezen komt grotendeels ook door Caitlin zelf. Ze is erg toegankelijk en gaandeweg voelt het een beetje alsof je er een vriendin bij hebt. Er zijn momenten dat je haar het liefst door elkaar wilt schudden om haar terug te brengen naar de realiteit en er zijn momenten dat je samen met haar door de kamer wilt dansen.

Met Faye en Sean, a love story liet Folkers al zien dat ze het in zich heeft om een warme liefdesroman te schrijven. Met Zoektocht terug toont ze dat ze meer dan één kunstje kent en die plek in de top van de feelgood absoluut verdient.

Geschreven door Eline Huls


Biblion-recensie op de Boekensalon

Als Caitlin met haar vriendinnen een tripje naar Londen maakt, bevreemdt het haar dat Steven, met wie ze al jaren samen is, niet op haar berichtjes reageert. Als ze dan ook nog Max ontmoet, de man die kort onderdeel uitmaakte van het geheim dat ze al jaren met zich meedraagt, wordt het haar duidelijk ze een andere wending aan haar leven moet geven, ondanks haar nog steeds voortdurende liefde voor Steven. De personages en situaties in deze tweede roman van de Nederlandse schrijfster (1971) doen denken aan Hugh Grant en het aardige meisje in de film 'Love, Actually': een sympathieke, geslaagde man die het aandurft de vrouw van wie hij houdt voor te stellen aan zijn zus. Liefdesverhaal in een rustig tempo, geschreven met vaardige pen. Deze feelgood roman zal de liefhebbers zeker enige uren aangenaam leesplezier geven.


Recensie op Boekinkt

Zoektocht terug is een boek wat ik graag wilde lezen vanwege mijn herinneringen aan Faye en Sean. De cover vind ik niet echt passen bij de inhoud, oogt wat oubollig, denk dat het de blauwe kleur is, terwijl het hier een moderne feelgood betreft.
Daar ik Faye en Sean qua schrijfstijl echt geweldig vond maakte ik me daar dit keer terecht geen zorgen over.
Caitlin is een paar dagen in London als er gebeurt waar ze bang voor was, ze komt een oude bekende tegen en al snel blijkt dat dit bij beiden ver weg gestopte gevoelens losmaakt. Het lijkt erop dat Caitlin zich met deze gevoelens geen raad weet en het aantrekken en afstoten is begonnen. Het is van het begin tot het eind een continue strijd tussen gevoel en verstand. Het maken van keuzes is net als in de realiteit aan de orde van de dag en vraag je je af of je de goede keuze maakt of gemaakt hebt? Dit geldt ook van voor Caitlin, die hierin sterk beïnvloedt wordt door haar verleden.
Het verhaal is zowel geschreven vanuit Caitlin als Max waarbij van beiden de gedachten en gevoelens op een intense manier zijn uitgewerkt, mijn inlevingsvermogen draait overuren. De gevoelens spatten van elke bladzijde af.
Buiten dat is er ook een geheim wat een belangrijke rol speelt waardoor mijn nieuwsgierigheid zodanig gewekt is dat ik niet kan stoppen met lezen.
Marina Folkers heeft een schrijfstijl die mij van het begin tot het eind in haar greep weet te houden, het is waar nodig luchtig, een vleugje afkeer maar vooral romantisch.
De titel past perfect bij het verhaal, het is voor mij een fantastische zoektocht geworden met een mooi einde.
Marina Folkers is voor mij een schrijfster die verhalen met passie weet over te brengen, een aanrader voor de liefhebbers van een feelgood met veel oog voor gevoel.

Zoektocht terug krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster!

Geschreven door Bianca Maartense


Lezersrecensie op Hebban

Het verhaal neemt je mee in het leven van Caitlin en Max en hun zoektocht naar geluk en liefde.
Er bloeit tussen Caitlin en Max een soort van vriendschap op.
Allebei deze wegen lopen net even anders ook hebben zij allebei een andere mening over relaties en liefde.

In dit boek zitten dan ook vele onderwerpen zoals vertrouwen, onzekerheid, geluk
Dit alles is op een herkenbare manier geschreven wat je echt doet meeleven met Caitlin en Max.
Ook wil je bij tijd en wijle Caitlin wakker schudden en hoop je dat ze het licht gaat zien

Ook leest het boek als een trein, waardoor ik hele gezellige visite was voor mijn ouders, want als ik dan langs kwam had ik mijn boek ook mee.
Als je eenmaal begint blijf je gewoon lezen, je wilt weten wat er met die 2 uiteindelijk gaat gebeuren.

Dit is Marina Folkers haar 2de boek na Faye en Sean, dit boek doet daar zeker niet voor onder, dus als je daarvan hebt genoten ga je dat ook zeker van Zoektocht terug doen.

Geschreven door Ranata


Lezersrecensie op Hebban

Het verhaal begint en je wordt meteen in het verhaal getrokken. Caitlin is met haar vriendinnen een paar dagen naar Londen, maar eigenlijk wil ze liever bij haar vriend Steven zijn.
Tijdens het uitgaan ontmoet Caitlin Max. Ze probeert te doen alsof ze hem niet herkent. Als lezer word je nieuwsgierig naar die Max. Wie is hij en waar kennen ze elkaar van?
Leuk dat het begin zich in Londen afspeelt, ik ben er twee jaar geleden voor het laatst geweest en dat schept ook een heel eigen beeld erbij.
Ik vond het verhaal halverwege iets vertragen, maar dat stoorde niet. Even rust in het verhaal. Naar het einde toe komt de vaart er weer in.
Wat een lekker Feelgood boek is dit. Marina Folkers heeft een fijne schrijfstijl.

Geschreven door Nathalie Koenekoop


Recensie door De Perfecte Buren leesclub

Wanneer je als lezer zin hebt in een verhaal om lekker bij weg te dromen dan is het genre ‘feelgood roman’ daarvoor natuurlijk bij uitstek geschikt. De ingrediënten spreken vaak voor zich en dus weet je waar je aan begint. Maar bij
‘Zoektocht terug’ is iets opvallends gaande. Niet alleen steekt dit verhaal goed in elkaar en is het buitengewoon prettig geschreven maar kent het ook inhoud! Folkers neemt je echt mee door het spectaculaire Londen. Of het nu de Big Ben is die torenhoog boven je uitsteekt of de wind aan de Thames, Folkers beschrijft het zoals het is. De lunchroom die een belangrijke rol speelt in het verhaal zie je zo voor je en de sfeer is haast tastbaar aanwezig tijdens het lezen. En of dat nou de romantiek betreft of de situatieschetsen, Folkers is zeer gedetailleerd te werk gegaan. Dat komt dan weer de authenticiteit van het verhaal ten goede. Je ziet de belangrijkste toeristische plekken de revue passeren maar ook andere prachtige locaties die minder bekend zijn. Denk daarbij aan Battersea Park, Chelsea Bridge, Albert Bridge en Soho. (klik op de link en zie de beelden waar het verhaal van Max en Caitlin zich afspeelt)

‘Zoektocht terug’ is een romantisch verhaal, daarover bestaat geen twijfel. Ondanks dat Caitlin een dromer is doet het verhaal toch realistisch aan en dat is een groot pluspunt. Niets overdreven gezwijmel of klef gedoe, nee het is een goed doordacht (liefdes)verhaal dat met vlagen behoorlijk verrassend uit de hoek komt en daarmee erg aangenaam is om te lezen.

Met op zijn tijd een humoristische knipoog en een goed afgewogen dosis romantiek worden de luchtige momenten mooi afgewisseld met de wat zwaardere, dat heeft Folkers goed gedaan. De verbindende factoren in het verhaal zijn niet zo heel moeilijk te doorgronden, dat lijkt ook niet de insteek te zijn geweest van Folkers. Het is een boek geworden dat je een paar uur heerlijk meeneemt in het leven van een ander en waar je betrokken raakt in een dilemma van het hoofdpersonage. Heel soms was er de neiging om Caitlin eens even flink door elkaar te schudden, ‘Kom op meid! Neem nou eens een beslissing en ga daarvoor!’ Wanneer je jezelf daarop betrapt tijdens het lezen dan zit je goed in het verhaal. De personages spreken dan ook erg aan, ze zijn gemakkelijk om jezelf mee te identificeren, hebben door hun twijfels en emoties heel herkenbare trekjes. Omdat de schrijfstijl bijzonder vlot is, de dialogen aannemelijk zijn én het verhaal gewoon erg lekker wegleest heb je het boek zo uit. Een extra pluspunt was dat de stadse sfeer herkenbaar is beschreven en je bepaalde plekken zo voor je ziet. (dat kan worden bevestigd door uw recensent naar aanleiding van onze recente reis naar Londen)

‘Zoektocht terug’ is een absolute aanrader voor iedere liefhebber van dit genre.
4 stevige sterren voor deze zoektocht!

Geschreven door Patrice


Recensie door Hanneke Tinor-Centi

‘Zoektocht terug’ is mijn eerste kennismaking met het werk van Folkers. Ik heb dus geen verwachtingen wanneer ik aan haar boek begin. Op zich is dat prettig voor een recensent, want je kunt geheel blanco inzetten. Enfin, Folkers heeft mij aangenaam verrast. De flaptekst wekt de indruk van een romantisch verhaal zonder al teveel diepgang. Die omschrijving zou het boek echter tekort doen en dat is met name te danken aan het feit dat Folkers kans ziet om via haar personages haar verhaal de nodige diepgang te geven. Mijn enige kritiek bestaat uit het feit dat ik mij op zeker moment begon te storen aan de aanhoudende onnozelheid van hoofdpersoon Caitlin met betrekking tot haar ex-vriend.

“Het drong nog nauwelijks tot hem door wat er net was gebeurd. En wat er bijna was gebeurd. Hij rilde en sloeg een beschermende arm om haar heen. En nu? Moest hij haar naar een ziekenhuis brengen? Moest hij iemand bellen?”

Ja, het is een boek over de liefde en ja, er komt de nodige romantiek, verdriet, manipulatie en twijfel in voor. Het is door deze auteur echter op een dusdanige wijze in een boeiende setting gevat, dat ‘Zoektocht terug’ meer is dan de liefdesroman die het op het eerste gezicht lijkt.

“Ik stopte van de ene op de andere dag met die troep, maar daarbij werd ik overvallen door allerlei onverwerkte gevoelens. Ik kreeg paniekaanvallen, die ik voor iedereen probeerde te verbergen.”

Folkers heeft bovendien een fijne schrijfstijl en de wijze waarop ze de Nederlandse taal beheerst, bevalt mij. De subtiliteit waarmee de auteur diverse details in haar boek vat, is bijzonder aardig. Kortom, Folkers blaast mij niet van de sokken, maar ‘Zoektocht terug’ is een plezierig feelgood boek.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Lezersrecensie op Hebban

Wat heeft Marina met Zoektocht terug weer een intens, meeslepend, romantisch en onwijs mooi verhaal geschreven! Ik las het in één ruk uit. Onwijs genoten!

Geschreven door Judith


Lezersrecensie op Hebban

Zoektocht terug is een prachtige roman, met echte mensen en vol mooie beschrijvingen van Londen en Cornwall.

De cover bepaald direct de sfeer, eb en vloed als tegenstrijdige gevoelens en de rotsen als symbool voor obstakels en zo goed passend bij het boek. Ook opvallend is de kleur, de diversiteit blauw en vooral het zeegroene element.

De kracht van het boek is het beschrijven van de personages en de dialogen in diverse situaties. Het is zo echt, zo reëel alsof je er zelf bij bent. De twijfels en onzekerheden, maar ook de mooie momenten van groeien en ontdekken, het boek heeft het allemaal.

De korte hoofdstukken lezen prettig, Het is vooral het leven van Caitlin wat je als lezer volgt, maar ook aan Max wordt veel aandacht besteed.
Het einde brengt nog een twist, je hoopt op het beste voor Caitlin, maar wat als ze de verkeerde keuze maakt?

Een boek dat boeit vanaf het begin en je meeneemt in een herkenbare wereld van liefde en onzekerheid, met een prachtig einde om mee af te sluiten.

Geschreven door Marieke Scheers


Recensie door Samen lezen is leuker

De cover
Strand, rotsen, wolken en mooie kleuren. Mooi, rustig, I like it!

Mening
Marina heeft een fijne schrijfstijl en neemt je gelijk vol mee in de chaotische gevoelens van Caitlin. De omgeving, de personages ze worden mooi uitgewerkt en je voelt met Caitlin mee. Soms zou ik haar tijdens het lezen een schop onder de kont willen geven. Jemig wat een badmuts af en toe.

Vanaf het begin is het duidelijk waar het verhaal heen gaat alleen via welke omwegen zal dit gaan en wat is toch dat geheim van Caitlin? Heerlijk om daar tijdens het lezen over te fantaseren en je tegelijk af te vragen of er echt zulke mannen en vrouwen bestaan? Ik kom ze hier in en rond Amsterdam niet tegen dus misschien moet ik maar eens naar Londen?

Als het geheim van Caitlin boven water komt, krijg ik zowaar tranen in mijn ogen en zijn bepaalde keuzes die ze maakt wat beter te begrijpen. Alleen maakt het Max Jordan weer minder te begrijpen. Heerlijk gewoon!

Zoals het een liefdesroman betaamd is het einde mooi, romantisch en klopt het van A tot Z. Marina heeft hier echt een heerlijke feelgood-liefdes-roman neergezet en ik heb echt genoten.

Conclusie
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Originaliteit: 3.5
Romantiek: 4

Afgerond naar boven vier sterren voor Zoektocht terug.

Geschreven door Corina Nieuwenhuis


Recensie door The Book Review

Ik weet niet wat ik precies verwachtte van dit boek: volgens mij ging ik erin met een gevoel van ‘’ik zie wel wat ik ervan vind’’ – en dat heeft goed uitgepakt! Bewijst wel weer dat het gewoon heel goed en fijn is om niet te veel te verwachten van een boek voordat je gaat lezen, want Folkers heeft me echt heel aangenaam verrast. Zoektocht terug is eigenlijk de perfecte feelgoodroman: het verhaal is niet te dramatisch, maar ook niet te oppervlakkig. Niet te zoetsappig, maar ook zeker niet saai. Precies romantisch genoeg, precies voorspelbaar genoeg en precies grappig genoeg: het is allemaal echt heel goed aangevoeld en afgewogen. Folkers’ schrijfstijl is ontzettend vlot en het leest heerlijk weg: ik heb het in een weekend uitgelezen en het is gewoon een perfect boek om mee te ontspannen!

Folkers vertelt met Zoektocht terug het verhaal van Max en Caitlin, die allebei zo hun eigen struggles doormaken maar juist door hun band met elkaar de kracht en inspiratie vinden om te groeien. Het perspectief wisselt tussen deze twee hoofdpersonen en dat heeft ze heel goed neergezet: boeiende dialogen worden afgewisseld met ijzersterke innerlijke monologen. Je ziet niet vaak dat een auteur echt heel diep de gedachten- en gevoelenswereld in gaat van een personage en het wordt dan snel langdradig, maar bij dit boek juist absoluut niet: het sleept je juist helemaal mee en maakt het een heel mooi en intiem verhaal. Door de perspectiefwisseling krijg je bovendien een heel mooi beeld van de gebeurtenissen en ook dat is precies goed gedaan.

In het begin had ik nog het idee dat de schrijfster af en toe te snel wilde en dacht ik dat het allemaal best voorspelbaar zou blijken te zijn, maar ook wat de plot betreft heeft Folkers me verrast. Niet alleen maakt zowel Max als Caitlin een hele mooie ontwikkeling door die het verhaal voortstuwt, ook hun band is echt heel mooi en diepgaand: ik heb genoten van de manier waarop ze elkaar steeds duwtjes geven en ik vond het prachtig om te ontdekken wat hun verbintenis in het verleden precies was. Het is een soort puzzeleffect: alles klopt eigenlijk gewoon als het eenmaal duidelijk wordt. Ze krijgen samen iets bijzonders, en juist daardoor ontdek je heel veel over wie ze zelf zijn.

In mijn blogtourbrief aan Caitlin schreef ik al hoe bijzonder ik haar vond: ze is zo’n écht personage met haar kwetsbaarheid en onzekerheden, maar ik vond het ook erg mooi uitgewerkt hoe ze langzaam groeit en haar eigen keuzes gaat maken. Met Max had ik iets minder een klik, omdat het in mijn ogen echt Caitlins verhaal is: wel vind ik dat Folkers de minor characters en dan vooral de mensen in Caitlins leven heel mooi tot leven heeft gewekt, zodat ze echt een betekenis krijgen. Maar het mooiste vind ik toch wel de thema’s: over het volgen van je hart versus je verstand, over fouten en keuzes maken, over angst en twijfels. Ik denk dat het een verhaal is waar we ons allemaal wel in kunnen herkennen: oprecht en uit het leven gegrepen.

Conclusie
Zoektocht terug is een boek waarin eigenlijk alles precies goed gedaan is: de schrijfstijl, de personages, de thema’s en de verhaallijn. Alles klopt, alles valt op zijn plaats en het komt zo mooi uit de verf dat je er nog lang over blijft nadenken. Het is een boek waar je om gaat geven, waar iedereen wel iets van zichzelf in kan terugvinden en dat maakt het absoluut de moeite waard.

Geschreven door Vivian


Recensie door Juul's boekwinkeltje

Cover
Een strand met rotsen. De zee. Het zou overal kunnen zijn. Ik vind de foto mooi, maar of ik het echt geschikt vind voor een boekcover…Niet echt…

Mijn mening
Wat een irritant mens is die Caitlin zeg! Bijna het hele boek lang heb ik mij lopen opwinden over haar getut. Compleet van haar voeten geveegd worden door een bijzondere man, die haar ook wil, maar toch blijven emmeren over je ex, want hij biedt zoveel zekerheid…Mens doe je ogen open en kijk wat je kan krijgen!
En waarom zo moeilijk doen over die eerdere ontmoeting, een aantal jaar geleden? Hoe naïef kun je zijn…
Best knap van de auteur dat ze zoveel negatieve gevoelens over een personage weet op te roepen. Eén advies aan Caitlin, als ze echt zou bestaan, gooi die stomme lijstjes weg! En leef!
Dan Max…Max is een schatje. Type ruwe bolster, blanke pit. Wie zou er nou niet vallen voor zo’n man? En dan niet eens omdat hij beroemd is. Maar omdat als hij ergens voor gaat, dan gaat hij er ook echt voor.
Als stel vind ik het plaatje wel kloppen, al vind ik Caitlin een stom mens. En ik gun ze ook hun geluk, als dat voor hen is weggelegd. Al zou ik Max wel een leuker mens gunnen…
Ik weet dat het fictie is, maar ik heb zo met Caitlin en vooral Max meegeleefd, dat ze echt even als bekenden voelen.
Het verhaal heeft me meegesleept, toch een beetje tegen mijn verwachting in. En dat is leuk.
4 sterren

Geschreven door Juul


Recensie door Mustreads or not

Een werkelijk prachtig, serene cover heb ik in handen, geen idee wat het me brengen gaat. Maar dit verandert al gauw. Caitlin gaat een aantal dagen naar Londen met een vriendin. Gezellig zou je denken. Maar of dat nu echt zo is? In de eerste hoofdstukken is de sfeer al geheimzinnig en mysterieus dit belooft wat. Welke geheimen heeft Caitlin? Heden en verleden, brengt een hoop vraagtekens voor de lezer en maakt dat je blijft lezen.

Zoektocht terug maakt mij erg nieuwsgierig, de personages zijn uitgebreid beschreven, Caitlin en Max zijn wel heel duidelijk de hoofdkarakters. Je raakt mee gezogen in hun verhaallijn, opzoek naar wat er nu gebeurt is en waar ze elkaar van kennen. Elke keer laat Marina een klein tipje van sluier los, net zo`n klein stukje waardoor je in de ban blijft van de schrijfstijl van de schrijfster. Welke me op een bepaalde manier betoverd, de schrijfstijl is heel prettig de bladzijdes vliegen door je handen, en het leest letterlijk als een reis door het mooie Engeland, met zijn natuur en romantiek.

Zoektocht is een heerlijke Feelgood roman, met toch ook een vleugje spanning de ideale mix voor vele heerlijke leesuren.

Dik verdiende 4 ½ ster voor Marina haar zoektocht terug.

Geschreven door Moon Kager


Recensie door Reviews and Roses

Wat mij eigenlijk direct opviel is hoe fijn het boek direct al begon. Je ziet direct hoe Marina Folkers is gegroeid in schrijfstijl. Heerlijke vlotte zinnen en een leuk begin waardoor je direct goed in het verhaal zit. We lezen het verhaal vanuit Caitlin en Max, vanuit het hij/zij-perspectief. Het wordt niet aangegeven dat het perspectief wisselt en het is ook niet per hoofdstuk een ander perspectief. Toch is het niet verwarrend. Marina heeft op natuurlijke wijze een prettige overgang weten te bieden in het verhaal. Iets dat lang niet elke schrijver lukt.

Ik kon mij goed inleven in de hoofdpersoon, Caitlin, en merk dat zij best wel veel eigenschappen heeft die ik ook heb. Degene met een droom in haar hoofd, die ze moeilijk kan loslaten. De planner. Vasthouden aan datgene dat je kent. Zekerheid en stabiliteit. Maar ook iemand die heel rigoureus de planning om kan gooien in een opwelling – en vervolgens twijfelen of je er wel goed aan hebt gedaan, haha.

Wat Marina goed heeft gedaan is je nieuwsgierigheid opwekken. Direct al in het begin kom je iets te weten over een avond in het verleden van Caitlin, maar het duurt even voordat je er daadwerkelijk achter komt wát er gebeurd is. Ze bouwt er echt naar toe. De verhalen van Marina hebben ook altijd een mooie boodschap. Zoals ze ook in mijn exemplaar van Zoektocht Terug heeft geschreven: “Geniet van de mooie momenten van het leven”.

Leuk om te weten is ook dat de cover daadwerkelijk Cornwall is. Een plek die, naast Londen, een grote rol in het boek speelt. Hierdoor voelt het boek echt authentiek. Folkers heeft trouwens veel van haar eigen kennis van de omgeving in haar boek gestopt, waardoor locaties extra levendig overkomen. Zij heeft haar hart verloren aan Londen en daarom speelt deze stad in beide boeken zo prominent een hoofdrol.

Conclusie
Vertelde ik tijdens de boekpresentatie nog dat ik standaard vijf alinea’s schrijf in een recensie, is deze alweer langer geworden. Soms heb je gewoon meer te vertellen. Marina is gegroeid in haar schrijfstijl. Zoektocht Terug leest ontzettend vlot en je hebt hem dan ook werkelijk in een zucht uit. De personages zijn fijn, en de karaktereigenschappen en interne conflicten – in elk geval voor mij – herkenbaar. Bewust of onbewust kan je veel leren van dit boek, want het zit vol met mooie boodschappen, waarvan de belangrijkste: geniet van de mooie momenten in het leven. En nu maar hopen dat Marina snel aan een derde boek begint!

Geschreven door Jessica


Recensie door Surfing Ann

Bij het zien van de cover verwacht je een soort reisboek over een strand te gaan lezen. Misschien zelfs wel de geschiedenis van dat kleine stukje strand. In zekere zin is dat ook zo, maar het is dan niet letterlijk over het strand, eerder wat iemand daar heeft meegemaakt, waarom hij daar graag komt.
De titel verraadt dat het geen verhaal gaat worden over een simpele recht-toe-recht-aan weg, maar dat er eerst diverse andere wegen met obstakels wordt ingegaan alvorens de weg terug gevonden wordt. Het is inderdaad een zoektocht voor bepaalde personen. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Een zoektocht naar bepaalde gevoelens of die wel echt zijn, een zoektocht naar verwachtingen die een bepaald iemand eerst had en of die misschien niet beter bijgeschaafd kunnen worden, een zoektocht naar het verleden om die goed af te sluiten. Een zoektocht naar jezelf.
Op een vlotte, beeldende en humorvolle manier kom je achter het verhaal uit het verleden van bepaalde personen. Je gaat een bepaalde persoon anders bekijken. Misschien is die toch niet zoals die altijd wordt afgeschilderd, maar blijkt die persoon een gevoelspersoon te zijn. Ook die persoon schrikt af en toe van wat die voelt. Zou het wel echt zijn? Waarom doe ie wat ie doet? Een ander persoon worstelt met andere vragen: Is goed wat er gebeurt? Weet je zeker dat je het wilt? Maak je niet de verkeerde keuzes? Doe je het voor jezelf of omdat een ander dat wilt? Dat die beter weet wat goed is voor jou dan dat jij dat weet?
Het is een heerlijke feelgood roman waar het einde voorspelbaar is, maar eigenlijk is dat niet erg met romans. Als het verhaal maar goed is en dat is het in dit geval ook. Heel langzaam wordt je naar het plot toe gebracht. Begrijp je bepaalde personen en erger je je geregeld aan een bepaald persoon omdat die te lang een hoop koestert. Anderzijds is dat ook wel weer mooi dat die persoon dat doet, dat die persoon dat niet zomaar opgeeft.
Ondanks dat het een mooi einde is, vond ik het toch wel een beetje ongeloofwaardig. Van mij had er nog wel een hoofdstuk bij gemogen i.p.v. het op een 'makkelijke' manier te laten eindigen, er hadden nog wel een paar obstakels in mogen zitten.

Geschreven door Anneke van Dijken


Recensie door Boekenbeschrijfster

Vorig jaar las ik ’Faye en Sean: a love story’ van Marina Folkers, het sterke debuut van deze auteur. Toen bekend werd dat dit jaar haar tweede boek zou verschijnen, was ik daar ontzettend benieuwd naar. En met ‘Zoektocht terug’ heeft ze wederom een prachtige (liefdes)roman geschreven.

Meteen vanaf het moment dat Caitlin en Max elkaar ontmoeten, zit je in het verhaal. Wat speelt er tussen deze twee personages? Is de ontmoeting in de club de eerste of hebben ze elkaar al eens eerder ontmoet? En welke bagage uit het verleden dragen zij met zich mee? Allemaal vragen die je vanaf dat moment formuleert en waar je uiteindelijk ook antwoord op krijgt. Stukje bij beetje geeft Folkers de informatie waar je naar op zoek bent. Door de prettige en levendige schrijfstijl blijf je lezen in het boek. Je waant je als het ware in Londen door de mooie omschrijvingen van de omgevingen. En het kan bijna niet anders dan dat je op een gegeven moment tijdens het lezen een kopje thee gaat drinken.

Met ‘Zoektocht terug’ bewijst Folkers dat ze geen eendagsvlieg is, maar dat ze haar plaats in de Nederlandse boekenwereld versterkt. Als je van haar debuut hebt genoten, dan zal je dat ook van deze tweede roman doen. En mocht je nog niets van haar hebben gelezen: breng daar dan maar eens gauw verandering in!

Geschreven door Kim


Recensie door More Delight

Mijn mening
‘Zoektocht terug’ is mijn eerste kennismaking met de boeken van Marina Folkers. Ik heb al veel enthousiaste reacties gehoord over ‘Faye en Sean’ en vind het dan ook heel erg leuk dat ik mee mag doen met de blogtour van ‘Zoektocht terug’. Gisteren heb je al het interview met Marina kunnen lezen en vandaag volgt mijn recensie.

Ik ben een echte Anglofiel en was dan ook blij verrast dat ‘Zoektocht terug’ zich grotendeels in Londen afspeelt. Ik hou van die stad en dat maakt voor mij het lezen van ‘Zoektocht terug’ toch extra bijzonder. Het verhaal zit goed in elkaar, Marina heeft duidelijk grote kennis van haar hoofdpersonen en weet waar ze met het verhaal naartoe wil. Af en toe had ik wel het gevoel alsof ik iets miste, met bepaalde zinnen die Marina liet vallen. Omdat hier later in het verhaal op terug werd gekomen, viel uiteindelijk wel alles op z’n plek.

Caitlin is een onzeker meisje en dat irriteerde me af en toe wel. Ze houdt vast aan haar eigen droombeelden, wat zeker geen verkeerde eigenschap is, maar in dit geval wilde ik haar af en toe even goed door elkaar schudden. Omdat ze later toch bij zinnen komt, viel de irritatie gelukkig uiteindelijk mee. ‘Zoektocht terug’ is dan ook een heerlijk liefdesverhaal, met de bijbehorende ups en downs.

De omgeving speelt een grote rol in het verhaal en dat was voor mij echt een pluspunt. Ik genoot van de kust van Cornwall en het drukke Londen. Wat mij betreft zijn die twee echt een van de hoofdpersonen in dit boek. Daarnaast spelen de andere personages een duidelijke rol in de ontwikkeling van Caitlin, wat het zeer realistisch en geloofwaardig maakt.

Eindoordeel
‘Zoektocht terug’ van Marina Folkers is een heerlijke feelgood roman met ups en downs. De omgeving speelt een hele grote rol in het verhaal en dat maakt het voor mij net iets meer bijzonder. Ik heb er dan ook erg van genoten!

Geschreven door Femke


Recensie door Birdy's boeken

LET OP: bevat spoilers!

De elementen:
De cover: is prachtig, met een mooi uitkijkje op zee, een aantal rotsen, een donkere lucht. De titel: Zoektocht terug, geeft iets tegenstrijdigs aan, maar zo is het boek ook wel. Caitlin zoekt haar geluk, maar durft ze het wel aan.
Het verhaal is geschreven in de 3e persoon, en zowel vanuit Caitlin als vanuit Max lezen we het mooie romantische verhaal over 2 lieve mensen op zoek naar liefde en geluk. Beide kunnen niet loslaten en beide kunnen niet voor 100% geven. En daar komen ze beetjes bij beetjes achter. Als de twijfel toeslaat is het makkelijk om te kiezen voor de safe-side, de kant van alle zekerheden, maar of dat gelukkig maakt? Mooier is het om te springen in het onbekende.. en dat is heel moeilijk, maar geeft soms veel momenten van twijfel en overweging.

Mijn mening over het boek:
Marina Folkers is voor mij nog een onbekende auteur, dus geheel blanco begon ik aan haar boek, die er nogmaals prachtig uitziet. Met enige nieuwsgierigheid wilde ik al wat blaadjes gaan lezen, maar werd gelijk meegesleept met het verhaal. Het is een prachtig boek, over liefde en verdriet, over elkaar aantrekken en weer afstoten. In prachtige zinnen, weet Folkers mij helemaal mee te slepen in het verhaal. Eenmaal in begonnen, kan je er ook niet mee stoppen. Er zit veel verscholen in het boek, zoals blijf je bij je zekerheden of durf je in het diepe te springen? Kan je het verleden zomaar loslaten? Kan je kiezen voor geluk? En tenslotte.. de liefde overwint alles…als je er voor openstaat!

Ik heb genoten met volle teugen.. een prachtexemplaar!

Gewaardeerd op 5 sterren.

Geschreven door Annette Overvoorde


Recensie op Hebban

Over de schrijfster:
Marina Folkers woont in Barneveld en houdt van het schrijven van romans. Ook heeft ze een tijdje geschreven voor En Route, een blad voor Frankrijkliefhebbers. Ze laat zich graag inspireren door mooie muziek en is verliefd op Londen, waar ook haar debuutroman Faye en Sean, a love story zich afspeelt. Zoektocht terug is haar tweede roman. Verschijningsdatum 1 april 2017.

Achterflap:
"Ze hield haar adem in. Dit kon niet waar zijn. Toch... die stem... Het was alsof ze terug gezogen werd in de tijd."

Wanneer Caitlin een paar dagen met een vriendin naar Londen gaat, laat ze haar vriend Steven met tegenzin achter in het Noorden van Engeland. In de hoofdstad kruisen heden en verleden elkaar geheel onverwachts. Al haar zekerheden, waaronder haar jarenlange, stabiele relatie, worden aan het wankelen gebracht. Ze klampt zich vast aan haar dromen, waarbij ze probeert een pijnlijk geheim verborgen te houden. Dit wordt haar echter moeilijk gemaakt door Max Jordan - filmster en befaamd charmeur -, die met plezier aan haar overtuigingen rammelt en daarmee de boel nog meer op de kop zet.
Via het bruisende uitgaansleven van Londen en de stranden van Cornwall raakt Caitlin het spoor totaal bijster. Lukt het haar de weg weer terug te vinden?

Mijn mening:
Zoektocht terug is een boek wat ik graag wilde lezen vanwege mijn herinneringen aan Faye en Sean. De cover vind ik niet echt passen bij de inhoud, oogt wat oubollig, denk dat het de blauwe kleur is, terwijl het hier een moderne feelgood betreft.
Daar ik Faye en Sean qua schrijfstijl echt geweldig vond maakte ik me daar dit keer terecht geen zorgen over.
Caitlin is een paar dagen in London als er gebeurt waar ze bang voor was, ze komt een oude bekende tegen en al snel blijkt dat dit bij beiden ver weg gestopte gevoelens losmaakt. Het lijkt erop dat Caitlin zich met deze gevoelens geen raad weet en het aantrekken en afstoten is begonnen. Het is van het begin tot het eind een continue strijd tussen gevoel en verstand. Het maken van keuzes is net als in de realiteit aan de orde van de dag en vraag je je af of je de goede keuze maakt of gemaakt hebt? Dit geldt ook van voor Caitlin, die hierin sterk beïnvloedt wordt door haar verleden.
Het verhaal is zowel geschreven vanuit Caitlin als Max waarbij van beiden de gedachten en gevoelens op een intense manier zijn uitgewerkt, mijn inlevingsvermogen draait overuren. De gevoelens spatten van elke bladzijde af.
Buiten dat is er ook een geheim wat een belangrijke rol speelt waardoor mijn nieuwsgierigheid zodanig gewekt is dat ik niet kan stoppen met lezen.
Marina Folkers heeft een schrijfstijl die mij van het begin tot het eind in haar greep weet te houden, het is waar nodig luchtig, een vleugje afkeer maar vooral romantisch.
De titel past perfect bij het verhaal, het is voor mij een fantastische zoektocht geworden met een mooi einde.
Marina Folkers is voor mij een schrijfster die verhalen met passie weet over te brengen, een aanrader voor de liefhebbers van een feelgood met veel oog voor gevoel.

Zoektocht terug krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster!

Lezersrecensie op Hebban

Zowel Max als Caitlin hebben een verleden en daar kom je langzaam achter, het wordt op een mooie manier beschreven en het leest fijn weg. Alles gaat niet zonder slag of stoot en dat is ook niet raar als je weet wat beiden hebben meegemaakt. Het boek heeft een fijn en warm einde.

Toen ik midden twintig was woonde een Nederlandse vriendin van mij ook in London, op dezelfde manier als Caitlin. Een kamer in een huis met anderen waarmee je de keuken, woonkamer en badkamer deelt. Ik was dan ook weer even midden twintig en nachtbraakte er op los samen met mijn vriendin. Overigens zonder drugs maar soms ook met iets teveel drank. Sweet memories!

De voorkant past absoluut bij het verhaal, maar als ik niet zou weten hoe fijn Marina Folkers schrijft zou ik het boek niet zo snel oppakken. Tja, ik ben helaas behept met het beoordelen van een boek op de voorkant en als die mij niet aanspreekt pak ik het niet zo snel op…

Geschreven door Francisca den Otter


Recensie door Burn my book

Caitlin wordt meegebracht naar het bijzondere Porthreath om daar een fantastisch ontbijt te eten. Het ontbijt bestaat uit gekarameliseerde bananenpancakes met bosbessen en echte maple siroop. Ik heb geprobeerd om het juiste recept te vinden, zodat jullie zelf het overheerlijke ontbijt van Max en Caitlin kunnen maken in je eigen keuken. Dat scheelt je weer een reis naar Portreath. Daarnaast heb ik er een gezondere variant van gemaakt, zodat het in mijn eigen voedingsschema past.

Bekijk het recept voor bosbessen pancakes met gekarameliseerde banaan

Geschreven door Lindsey


Abc'tje door Mustreads or not

A;. van Aantrekkingskracht, niet alleen tussen de karakters in Zoektocht terug als ook in de relatie lezer versus boek weg leggen blijkt een No Go wanneer je mee reist in Zoektocht terug.

B; van Bridges, de bruggen over de Thames, zorgen voor mooie plaatjes en onverwachte ontmoetingen…

C; van Caitlin de hoofdpersonage van dit boek, welke naar Londen vertrekt voor een aantal gezellige dagen met haar vriendin. Wanneer zij met haar verleden wordt geconfronteerd…

D; van Deja Vu, Heden en verleden overlappen elkaar in Zoektocht terug, juist deze combinatie geeft het een verhaal een vleugje spanning.

E; van Engeland, Zoektocht terug speelt zich af in Engeland, Marina neemt je mee op reis, ze laat je genieten van de mooie plekjes van Engeland.

Lees verder op Mustreads or not.

Geschreven door Moon Kager


Lijstje met 10 dingen door Favoritez

Tijdens het lezen ontdekte ik al snel dat Caitlin een fan is van lijstjes met 10 dingen. Ik besloot voor mijn aandeel een lijstje te maken met 10 dingen rondom Zoektocht terug en de blogtour!

1. Het allerleukste uit Zoektocht terug is met afstand Max. Ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op Max, haha! Hij is lief, charmant, eerlijk en echt heel erg knap! Marina heeft een fantastisch personage neergezet waar je niet anders dan verliefd op kunt worden.
2. Net als in haar eerste boek, Faye & Sean, speelt Zoektocht terug zich ook grotendeels af in London en laat dat nou net een van mijn favoriete Europese steden zijn! Marina heeft de romantische en fijne sfeer van London heel mooi gevangen en heeft de stad ook prachtige beschreven. Het lijkt echt alsof je er zelf eventjes bent.
3. Zoektocht terug is denk ik niet te vangen in één genre. Fans van het feelgoodgenre kunnen hun hart ophalen, maar ik denk dat Young Adult lezers ook zeker plezier zullen beleven bij dit boek. Dit romantische verhaal heeft meerdere genres in één en is dus perfect geschikt voor een breed publiek (dus ook voor jou ;)).
4. Ondanks dat het boek zich in Engeland afspeelt is Marina lekker Nederlands. Met Zoektocht terug hebben we nog een heerlijke roman van eigen bodem aan onze collectie mogen toevoegen. Tijdens het lezen kun je merken dat Marina Nederlands is, maar ook zeker dat ze een hele grote fan is van het land aan de andere kant van de Noordzee!
5. Zoektocht terug wordt lekker in het zonnetje gezet door een bijzondere blogtour! Je leest niet een heleboel recensies achter elkaar, maar speciale artikelen die allemaal in het teken staan van natuurlijk het boek. Je hoeft je de komende tijd niet te vervelen!
6. Had ik Max al gezegd? Max is echt een reden om dit boek heel snel te gaan lezen! Mocht je het boek dan uit hebben kun je naast mij komen zitten om even lekker te zwijmelen, ha!
7. Zal ik je een geheimpje verklappen? Helemaal aan het eind van de blogtour maak je ook nog kans op een exemplaar! Hoe? Dat houden we nog eventjes geheim!
8. Dat Marina London mooi kan beschrijven heb ik hierboven ook al gezegd, maar Max en Caitlin blijven niet in de bruisende stad. Ze reizen af naar prachtige afgelegen plekjes en zorgen ervoor dat je gelijk het vliegtuig of de trein wilt pakken om het met eigen ogen te kunnen zien.
9. Heb jij ook genoten van Faye & Sean, a love story? En wil je stiekem nog even verder zwijmelen met Sean? Helaas hebben Faye & Sean geen grote rol in het boek (#huilen), maar toch zie je Sean af en toe voorbijkomen.
10. Heb je nou nog niet genoeg redenen om dit boek te lezen en de blogtour te volgen? Oké, dan nog één punt: MAX! ♥


Brief aan Caitlin door The Book review

Lieve Caitlin…
Ik vond je verhaal zo mooi. Van begin tot eind heb je me toegelaten in je gedachten, je gepieker en gepeins, je zorgen en onzekerheden. Je hebt me laten zien wie je denkt te zijn, wie je graag wil zijn en wie je eigenlijk bent. Je hebt me deelgenoot gemaakt van je verlangens en je dromen, maar ook van je fouten en geheimen. Hoe meer je vertelde, hoe meer je deelde, hoe meer ik om je ging geven. Terwijl je verhaal zich ontvouwde, leefde ik met je mee, wilde ik het beste voor je, hoopte ik met heel mijn hart dat het allemaal goed zou komen.

Ik begrijp je heel goed, Caitlin. Je doet me denken aan een kant van mezelf en ik denk dat iedereen wel iets van zichzelf in jou zou kunnen herkennen. Ik begrijp zo goed hoe belangrijk het voor je is om zekerheid en stabiliteit in je leven te hebben, om op iemand te kunnen vertrouwen. Ik begrijp hoe graag je wilt dat er iemand voor je is die van je houdt. En ik begrijp je angst voor het onbekende, voor alles wat geen doel of naam heeft, voor het onvoorspelbare, voor alles waarvan je niet weet hoe het gaat lopen. Ik begrijp je angst om gekwetst te worden, om je veilige basis te verliezen, om jezelf te verliezen. Ik begrijp het heel goed. Andere mensen zouden je misschien saai vinden, maar ik snap het.

Daarom vind ik het ook zo goed dat je toch allerlei sprongen waagt wanneer je eenmaal in Londen bent. Ik juichte voor je, elke keer dat je je hart durfde te volgen, naar je gevoel durfde te luisteren, je angst opzij durfde te zetten. Ik wilde je helpen, elke keer als je het moeilijk had, en ik lachte elke keer dat het je zelf lukte om overeind te krabbelen en tot een bijzonder besef te komen. Ik vond het zo mooi om te lezen over je zoektocht naar jezelf en jouw geluk. Ik genoot net als jij van de momenten die je beleefde. Op sommige punten wilde ik je een knuffel en een peptalk en een duwtje in de juiste richting geven, maar je was ook steeds heel stoer in hoe je jezelf bij elkaar raapte.

Weet je, Caitlin, sommige dingen gebeuren met een reden – daar geloof ik heilig in. Sommige mensen komen in ons leven omdat ze ons iets moeten leren over onszelf: Max en Steven zijn zulke personen. Sommige keuzes worden ons in de schoot geworpen omdat ze ons verder zullen brengen – zoals jouw besluit om naar Londen te gaan. En sommige momenten zijn een perfect samenspel van omstandigheden omdat juist die momenten ons vormen – jouw verhaal is vol van dat soort momenten. Soms geeft het leven ons een duwtje in de juiste richting en laat het ons zien wat we allemaal kunnen beleven als we onszelf toestaan te groeien. Ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel.

Je komt er wel, Caitlin. Je hebt het moeilijk gehad, maar laat me je iets vertellen. Het is niet erg om veel na te denken en te analyseren, om de controle te willen behouden en op iets veiligs te willen leunen. Dat is oké, want juist in je comfortzone kun je heel gelukkig zijn. Als je af en toe ook maar probeert om je gewoon over te geven aan het leven, te genieten, je hart te volgen en je in het avontuur te storten. De balans tussen die twee maakt jou juist tot een sterk, evenwichtig persoon. En wees niet boos op jezelf om fouten die je hebt gemaakt of kansen die je hebt laten liggen. Wees dankbaar voor het nu. Vertrouw op jezelf en de mensen die om je geven. Vertrouw op die mooie man aan je zijde, want hij zal je nog verrassen. Wees niet bang om af en toe een sprong te wagen of een fout te maken.

Dankjewel dat je jouw verhaal en jouw zoektocht met mij hebt gedeeld. Dankjewel dat je je zo kwetsbaar hebt opgesteld. Dankjewel dat je me hebt geïnspireerd. Dankjewel dat je me hebt laten glimlachen en zwijmelen. Je bent een heldin. Ik hoop dat je dat zelf ook ziet.

Ik wens je alle goeds, welke keuzes je ook maakt.

Liefs,
Vivian