Daar zijn vrienden voor

Daar zijn vrienden voorSuzanne Peters
ISBN 978-90-8660-317-6
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt december 2016

Beste vriendinnen Dionne en Emma kennen elkaar al vanaf de basisschool. Ondanks hun verschillende levens praten ze regelmatig bij met een wijntje. Hun grootste geheimen verzwijgen ze echter voor elkaar. Zo weet Emma niet dat Dionne bang is voor het stuklopen van haar huwelijk. Dionne weet niet dat Emma zich alleen maar voordoet als de happy single, terwijl ze snakt naar een relatie en tot over haar oren verliefd is op haar (getrouwde) baas. Intussen benijden ze elkaars levens. Hoe groen is het gras aan de overkant?

En dus zat ze tegenwoordig iedere woensdagochtend bij hem in zijn kantoor om te bespreken wat de planning was voor de komende tijd en hoeveel ze afgelopen week had verkocht. Dat deed ze met veel plezier. Niet alleen omdat ze erg tevreden was met haar nieuwe functie, maar ook omdat ze de aanwezigheid van Thijs zeer op prijs stelde.
Thijs Breedveld was een aantrekkelijke man. Hij had donker haar dat altijd keurig naar achteren was gekamd en in model bleef door de gel die hij gebruikte. Hij had een brede kaaklijn en een gladgeschoren gezicht, waardoor hij er netjes uitzag. Hij droeg altijd een mooi pak met stropdas en ze kon aan zijn lichaam zien dat hij regelmatig sportte. Maar waar ze nog het meest van hield was zijn lach. Hij had de aantrekkelijkste lach die ze ooit bij een man had gezien. Wanneer hij lachte, krulden zijn lippen omhoog en zag hij er nog knapper uit.
Emma liet Thijs het allerliefste lachen van alle mensen in de wereld. Ze maakte er bijna een sport van. Helaas zat er aan de vinger van Thijs een ring. Het teken dat hij reeds bezet was. Het was de reden waarom ze hem niet versierde. Nou ja, niet echt. Emma zou nooit een man versieren die zijn hart aan een ander had gegeven. Maar kijken, dat mocht ze natuurlijk best.
“Fijn om je te zien,” zei Thijs toen ze binnenkwam. “Je hebt vorige week weer flink wat softwarepakketten verkocht. Ik ben trots op je.”
“Wie kan mijn verkooptechnieken nou weerstaan?” vroeg Emma.
“Niemand, overduidelijk,” zei hij met een lach en ze smolt meteen. “Wat ben je deze week van plan?”
Emma legde de papieren op zijn bureau met de adresgegevens van bedrijven die ze deze week wilde bezoeken. Hij keek haar tevreden aan en ze wist dat ze en goede slag had geslagen. Op de lijst van de bedrijven stonden twee grote namen, waarvan ze wist dat Thijs deze graag als klant wilde hebben. Het was natuurlijk maar afwachten of ze daadwerkelijk de software zouden aanschaffen, maar het was al heel wat dat ze een afspraak kon maken. Nu moest ze alleen nog een presentatie geven en haar beste kant laten zien. Zo moeilijk kon dat niet zijn.
“Ik ben blij dat je een van mijn werknemers bent,” zei Thijs.
Zo, die kon ze in haar zak steken. Het was heerlijk om een compliment van hem te krijgen. “Ik werk hier graag,” zei ze.
“Ja?” Hij trok één wenkbrauw op. Ze vond dat best aantrekkelijk. Zelf kon ze dat niet, bij haar vloog haar andere wenkbrauw ook meteen mee. “Vond je het ook leuk toen je nog telefonisch verkoopster was?”
“Ja, waarom niet?” vroeg Emma. “Ik houd wel van een uitdaging.”
Oké, dat was wel een beetje een leugen. De eerste maanden vond ze haar werk oersaai, maar dat hoefde Thijs niet te weten.

1. In Daar zijn vrienden voor benijden de hoofdpersonen elkaar. Heb je zelf weleens gedacht dat het gras ergens anders groener was? Wat kun je hierover vertellen?
Ik denk dat iedereen weleens gedacht heeft dat het gras elders groener is. Ik probeer niet meer zo te denken, omdat je nooit precies weet waar iemand mee zit of heeft meegemaakt. We oordelen tegenwoordig veel te gemakkelijk over anderen en dat vind ik zonde. Ik denk dat dat wel een terugkerend thema in bijna al mijn boeken is. In dit boek is het echter veel nadrukkelijker aanwezig.

2. Wat voor rol speelt vriendschap in je eigen leven?
Ik vind mijn vrienden erg belangrijk. Ik heb er niet veel, maar het gaat wel om hechte vriendschappen. Mensen van wie ik weet dat ik altijd bij ze terecht kan.

3. In Daar zijn vrienden voor wordt gewisseld met de perspectieven. Hoe heb je dat aangepakt?
Ik heb het boek grotendeels chronologisch geschreven, dus ook echt met wisselende hoofdstukken. Wel maakte ik vooraf vaak een planning, zodat ik al een beetje wist wat er in ieder hoofdstuk moest komen te staan, zodat ik goed uit zou komen bij bepaalde belangrijke punten in het boek.

4. Wat kunnen we na Daar zijn vrienden voor van je verwachten?
In het voorjaar (waarschijnlijk rond juni) verschijnt mijn roman Reken maar! Dit boek heeft als actueel thema dwangneurose, dat online vooral vaak bekend is onder de Engelse term: OCD. Jasmine komt naast Quinten te wonen en ze ontdekt dat hij soms wel heel vreemde gewoontes heeft. Hoe kan ze omgaan met zijn vreemde gedrag?

Ook ben ik bezig met een non-fictieboek over de YouTuber Paul GoudSmit (Bekend als King_alert en TheKIng77NL). Hij is bijna veertig jaar en heeft meer dan honderdduizend abonnees op YouTube. Hij is een van de meest succesvolle oudere Nederlandse YouTubers. In het boek zal komen te staan hoe hij dit succes heeft bereikt.

Biblion-recensie op Nakita's Library

Tijdens het lezen
Ik weet hoe moeilijk het is om dingen achter te houden om andere te beschermen. Je wilt waken over je geliefden, maar wat als zelfs jij niet kan helpen. Wat als andere er ook last van gaan krijgen en jij het probeert te onderdrukken.

Beide zitten ze in een situatie die niet prettig is. Beide denken ze dat ze gelukkig zijn en willen ze het leven van de ander. Schijn bedriegt en dat lees je terug…..

Conclusie
Ik heb erg genoten van het verhaal ondanks dat ik soms geen zin had in de drama. Het is een verhaal waarin vertrouwen, vriendschap en gespreksstof een hoofdrol spelen. De les in dit boek is leven naar wat je hart je vertelt ookal is het moeilijk!

De verdiende ☆☆☆☆ 1/2 ster voor de nieuwste topper van Suzanne!

Geschreven door Nakita Veltman


Biblion-recensie op de Boekensalon

Dionne en Emma zijn al lang vriendinnen en ondanks dat ze allebei een heel verschillend leven leiden, hebben ze een goed contact. Dionne heeft het idee dat ze langzaam maar zeker het contact verliest met haar man, met wie ze de zorgen om hun dochter niet kan delen. Bij Emma gaat het heel goed met haar carrière, maar eigenlijk heeft ze een enorme crush op haar baas en wil ze graag wat Dionne ook heeft. Tijdens hun bijkletsavonden komen hun problemen niet aan bod. Zo blijven ze beiden met alles rondlopen. Totdat Dionne een rigoureuze beslissing neemt en Emma alles op alles zet om Dionne te helpen. Prettig geschreven verhaal dat goed weg leest. Het blijft boeien en de personages zijn goed uitgewerkt. Tot ongeveer driekwart van het boek gaat het voornamelijk over de problemen waar de beide vriendinnen mee kampen. Een vleugje humor had het geheel wat luchtiger kunnen maken, waardoor het verhaal nog beter tot zijn recht had kunnen komen. Een onverwachte plotwending aan het einde, die je echt niet ziet aankomen, zorgt voor een mooie afsluiting.


Recensie op Hebban

De cover van het boek is vrolijk gekleurd maar de tekenaar heeft de gezichten niet ingevuld. Ik vind dat mooi gedaan want nu kun je ze voor jezelf invullen, het verhaal gaat namelijk over vrouwen zoals jij en ik. Het zou zomaar over je buurvrouw kunnen gaan.
Daar zijn vrienden voor gaat over twee vrouwen die al vanaf hun jeugd beste vriendinnen zijn. Naast de gezellige avonden met goede gesprekken zijn ze stiekem erg jaloers op de ander. Ze vergeten daarbij niet dat de ander het misschien ook moeilijk heeft.
De vraag is of ze zich voor hun eigen problemen schamen of dat hun vriendschap er niet sterk genoeg voor is.
Emma is een “happy single’ die daar eigenlijk niet blij mee is, het liefste zat ze elke avond met een lieve man op de bank zoals Dionne. Maar de man van Dionne zit helemaal niet elke avond bij haar op de bank. Dionne heeft grote zorgen om hun dochter die zich steeds meer terugtrekt op haar kamer. Omdat hun levens zo ver uit elkaar lijken te liggen praten ze er niet over. Het lijkt een doorsnee roman maar Suzanne Peters houdt echter de spanning er goed in aan beide kanten want op een dag komt het punt waarop er zaken zullen ‘buigen of barsten’.

Suzanne Peters heeft een mooie herkenbare roman geschreven met een bijzondere boodschap erin. Ze geeft meerdere maatschappelijke problemen aan en laat je erbij stilstaan dat het gras bij een ander niet altijd even groen is als je denkt. Misschien moet je gewoon zeggen wat je dwars zit en dan kun je zien of je vrienden echte vrienden zijn.

Geschreven door Diane Kooistra


Lezersrecensie op Hebban

"Daar zijn vrienden voor" gaat over Emma en Dionne, twee beste vriendinnen. Beiden hebben hun 'eigen' hoofdstukken in het boek. In het begin had ik met die manier van schrijven een beetje moeite maar uiteindelijk kwam ik in het verhaal en vanaf dat moment stoorde het niet meer.

Dit boek is het eerste dat ik van Suzanne heb gelezen en ik ben niet teleurgesteld. Het is niet zomaar het zoveelste romantische feelgood flutboekje, maar ze raakt hier echt gevoelige thema's, met dit boek. Onder andere het (altijd actuele) pesten, of een verliefdheid op een getrouwde man,(De ontknoping van dát kon ik me alleen heel moeilijk voorstellen..) dingen die jou en mij ook zouden kunnen overkomen.

De personages zijn life-like, en zouden je vriendin, je buurvrouw of je zus kunnen zijn. Je baas of je dochter. Ze zijn eens niet stinkend rijk, overmatig knap of iets heel speciaals maar zouden zomaar echt kunnen bestaan en aan jouw keukentafel zitten met hun wijntje. Bij vlagen is het boek emotioneel, en er is herkenning omdat het levensecht beschreven is.

Ik vind recensies voor boeken met dit soort 'ontknopingen' altijd lastig, want je verraad zomaar belangrijke dingen die mensen die het boek nog moeten lezen niet willen weten. 'Dit soort ontknoping'? Ja, dáág, dat mag je zelf lezen!!!

Ik ga in elk geval nog meer van haar lezen.

Geschreven door Tamara Haagmans


Recensie op Charlotte's web

Peters heeft een vlotte pen. ‘Daar zijn vrienden voor’ leest ook erg gemakkelijk. Ook heeft Peters inlevingsvermogen. Je ziet de twee vrouwen voor je en hun problemen zijn waarheidsgetrouw. Het format is eenvoudig, elk hoofdstuk gaat over een van deze twee vrouwen. Op drie kwart van het boek komt er opeens schot in de twee levens. Het einde is verrassend, maar niet totaal onverwacht.

Eerlijkheidshalve vind ik het einde van ‘Daar zijn vrienden voor’ erg simpel. Het einde en de oplossingen hadden wel wat meer uitgewerkt mogen worden, mede omdat Peters in haar eerder geschreven boeken niet voor de gemakkelijkste keuze kiest. Het is niet hocus pocus pilatus pas en alles is weer goed. Dat gebeurt ook niet in het dagelijkse leven, maar het neemt niet weg dat ik heb genoten van dit boek en de prettig leesbare schrijfstijl die haar boeken zo kenmerkt.

Geschreven door Charlotte Veltman


Recensie op Surfing Ann

De cover nodigt je uit om het boek meteen te lezen. Het is een heerlijk boek dat vlot wegleest. Soms lig je in een deuk, vooral Emma weet je aan het lachen te krijgen met haar opmerkingen. Daarnaast worden er een paar herkenbare thema's, denk aan relatieproblemen, het nadeel van single zijn en nog een thema beschreven, maar daar kan ik hier niets over zeggen, want dan zou ik een spoiler verraden. Lees het boek daarom maar om erachter te komen wat het 3e thema is. Het zijn thema's die eigenlijk wel van alle tijden zijn en ook in de toekomst van velen zullen spelen. Ik heb vooral de laatste hoofdstukken met tranen gezetten, dan wel van verdriet om een personage, dan wel van blijdschap om een personage. De gegeven adviezen kan je ook in het echte leven wat aan hebben. In het begin ergerde ik me wel een beetje aan Dionne, maar zo te verder het verhaal zo te meer respect ik voor haar kreeg. Wat heerlijk is, is dat het geen kleffe roman is, maar dat het lijkt of het zo uit het leven is geschreven. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken waar je in het ene hoofdstuk uit het leven van Dionne leest en dan weer een hoofdstuk over het leven van Emma en soms komen ze samen in een hoofdstuk. Wees niet bang dat het verwarrend is, want in de eerste zin van het hoofdstuk heb je al door over wie het gaat. Het eind is een ander eind dan je verwachtte. Kortom het is echt een aanrader.

Lees meer op de website van Surfing Ann.

Geschreven door Anneke van Dijken


Recensie op Drukinkt

Wat ik knap vind aan dit boek is dat er heel duidelijk wordt gemaakt hoe het leven van een ander makkelijk veel perfecter kan lijken dan het jouwe, maar dat dit in de praktijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Hoofdpersonen Dionne en Emma zijn licht jaloers op elkaars leven, maar op de achtergrond spelen voor beide behoorlijke problemen, die voor de buitenwereld niet meteen opvallen. Deze problemen waren van het soort dat ik me heel erg goed voor kon stellen, dus ik vond het interessant om te zien hoe ze hiermee om gingen.

De hoofdpersonen vond ik daardoor herkenbaar en sympathiek. Ze doen af en toe dingen verkeerd, maar durven dat ook toe te geven en grote stappen te zetten om hun problemen op te lossen. Dionne, Emma en ook Dionnes dochter zijn moedige vrouwen, die moeilijke keuzes durven te maken.Door de fijne schrijfstijl en heldere dialogen krijg je als lezer gevoelens voor hen. Als het kon, zou je ze zo gaan helpen bij hun problemen.

Dit verhaal heeft duidelijk een aantal onderliggende boodschappen. Deze worden soms voor mijn gevoel wat te nadrukkelijk gebracht. Zodra Dionne en Emma het “juiste” doen, verdwijnen hun problemen als sneeuw voor de zon. Soms had ik het gevoel dat dat wat te kort door de bocht was. Het levert echter wel een lekker positief einde op, zodat dit boek je ook weer met een blij, tevreden gevoel achter laat.

Dit boek is qua thema en setting heel anders dan Getekend, maar ik vond het zeker weer erg leuk om te lezen.

Geschreven door Bianca Brummelhuis


Recensie op Boekenbeschrijfster

Na mijn eerste kennismaking met Suzanne Peters door middel van ’Getekend’ was ik erg benieuwd naar andere boeken van deze auteur. Toen ik een oproepje zag om haar nieuwste boek ‘Daar zijn vrienden voor’ te lezen voor het in de winkel lag, meldde ik me meteen aan.

In ‘Daar zijn vrienden voor’ lees je het verhaal van Dionne en Emma. Beide personages komen aan het woord, waardoor ze allebei goed leert kennen. De onzekere Dionne is getrouwd en moeder van de 12-jarige Roxanne. De stoere Emma is (happy) single en heeft een goede baan. Twee tegenpolen die beste vriendinnen zijn. Dat heeft de auteur leuk gekozen. Ze laat daarmee zien dat vriendinnen verschillend kunnen zijn zonder dat dat ontzettend botst in de vriendschap.

Peters laat verschillende (maatschappelijke) onderwerpen de revue passeren, waaronder een verliefdheid op een getrouwde baas, een ongelukkig huwelijk en pesten. Wat mij betreft, had de auteur het allemaal wat meer mogen uitwerken. Dat geldt met name voor het pesten. Het past prima in het verhaal erbij, maar het wordt richting het einde van het boek iets te snel afgehandeld. Daar had meer ingezeten. Het is wel heel goed dat de auteur dit soort onderwerpen in haar boek gebruikt.

‘Daar zijn vrienden voor’ komt wat langzaam op gang. Dat komt onder andere omdat je de personages en hun situaties eerst moet leren kennen. Wat Peters goed voor elkaar krijgt, is dat Dionne en Emma echte personen lijken. Daarmee bedoel ik dat je ze af en toe een schop onder hun kont wil geven om ze in actie te laten komen of om ze juist voor zichzelf te beschermen. Al met al zorgt deze nieuwste roman van Peters voor een aantal prima leesuurtjes.

Geschreven door Kim de Bruijn-Rompa