Gewoon Kyara

Gewoon KyaraOlga van der Meer
ISBN 978-90-8660-316-9
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt november 2016

Nu ze haar verleden als duur betaalde gastvrouw in de exclusieve nachtclub achter zich heeft gelaten slaat Kyara een heel nieuwe weg in. Zij en Roelof bouwen heel voorzichtig samen een leven op, maar dat valt niet mee. Hij heeft toch meer moeite met haar vroegere werk dan hij zelf dacht. De problemen die dat met zich mee brengt zorgen ervoor dat er een einde aan hun relatie komt. Kyara heeft er veel verdriet van, maar zit niet bij de pakken neer. Naast haar werk in het Grand Café krijgt ze ook andere kansen. Zo wordt ze door de regionale tv zender ontdekt, wat een heel andere wending aan haar leven geeft. Plotseling is ze een lokale bekendheid. Ondanks haar scheiding, het feit dat haar kinderen niet bij haar wonen en haar recentelijk verbroken relatie geniet ze toch van haar leven. Totdat haar verleden onverwacht bekend wordt en ze ineens de risee van de stad wordt. Deze onthulling gooit alles overhoop, niet in het minst haar band met haar kinderen. Iedereen valt haar aan, bespot haar of lacht om haar. Maar dan staat er iemand op die het voor haar opneemt...

Gewoon Kyara is het zelfstandig te lezen vervolg op Alias Kiki.

In een ijzig stilzwijgen reden ze terug naar Kyara’s huis. Kyara wist niet wat ze moest zeggen, Roelof staarde met een verbeten blik door zijn voorruit. Hij begon pas te praten op het moment dat hij de auto voor haar portiek stil zette.
“Ik zou het op prijs stellen als je me voortaan niet meer zo voor schut zet,” zei hij kortaf, nog steeds met zijn blik strak naar voren gericht.
“Over de omgekeerde wereld gesproken,” smaalde Kyara. “Het was ronduit onbeschoft wat je deed.”
“Ik? Wat die man deed, bedoel je. Hij had geen enkel recht om je op die manier aan te spreken.”
“Doe even normaal,” zei Kyara kalm, maar met van kwaadheid flikkerende ogen. “Hij herkende me en wilde een praatje maken. Hoe erg is dat nou helemaal?”
“Je schrok toen hij vroeg of je Kiki was.” Nu draaide Roelof zich naar haar toe. “Dat zag ik. Ik wilde je tegen hem in bescherming nemen.”
“Dat is erg nobel van je, maar onnodig. Die man had geen enkele kwaad in de zin.”
“Ik ook niet, maar je verdedigt hem en bent boos op mij. Wie had het net over de omgekeerde wereld?” vroeg hij sarcastisch. “Tegen je vroegere klanten ben je aardiger dan tegen mij, dat geeft toch wel te denken.”
“Hou daar toch eens mee op!” schoot Kyara fel uit. “Je grijpt iedere keer naar mijn verleden, op welke manier dan ook. Vervolgens roep je dat je daar niet mee geconfronteerd wil worden. Nou, daar merk ik weinig van.”
“Als mensen jou er op aanspreken kan ik het moeilijk ontwijken. Je had gewoon tegen die man kunnen zeggen dat je niet wist waar hij het over had om vervolgens door te lopen. Dan was de kous af geweest.”
“Ik was er niet op voorbereid dat hij me herkende, anders had ik dat misschien inderdaad gedaan. Aan de andere kant, wat is er mis mee om gewoon antwoord te geven en een praatje met hem te maken?”
Roelof staarde haar aan alsof hij niet kon geloven wat ze zei.
“Waarom zou je dat in vredesnaam doen? Hij zou zich dood moeten schamen!”
“Omdat hij me aansprak of omdat hij een klant van me was?” vroeg Kyara ronduit.
“Allebei. Dat hij een nachtclub bezoekt geeft al aan wat voor type man het is. Hij kan op zijn minst buiten die club het fatsoen opbrengen net te doen of hij je niet kent.”
“Je bedoelt dat hij me moet negeren omdat ik slechts een hoer ben? Wat wij doen moet achter gesloten deuren verborgen blijven? Iedereen weet dat het bestaat, maar er mag niet over gesproken worden?”
“Dat zeg ik niet.”
“Zo klonk het wel. Weet je, ik ben blij dat hij me niet negeerde, maar me aansprak als een normaal mens. Ik schaam me nergens voor. Het zijn mensen als jij die me het gevoel geven dat ik minderwaardig ben, niet mannen als deze,” beet ze hem toe.
“Wat een rotopmerking,” verweet Roelof haar. “Ik heb altijd geweten wie je was, maar ik heb je er nooit een verwijt over gemaakt.”
“Als je mijn klanten beledigt, beledig je mij indirect ook.”
Roelof maakte een veelzeggend gebaar met zijn arm.
“Hij vindt het blijkbaar nodig om naar de hoeren te gaan,” zei hij met onverholen minachting in zijn stem.
“Als je dat veroordeelt, kun je mij onmogelijk respecteren. Deze man is al dertig jaar getrouwd met een vrouw die sinds vijf jaar in een rolstoel zit en die hem op seksueel gebied niets meer kan geven. Hij werkt hard in zijn eigen bedrijf en is de resterende tijd bezig met zijn vrouw, voor wie hij alles doet wat in zijn vermogen ligt. Eén avond in de week heeft hij voor zichzelf en dan bezoekt hij de club, ja. Voor wat vertier, een beetje afleiding en voor wat lichamelijk genot. Iets waar ieder mens behoefte aan heeft.”
“Dat is waarschijnlijk het verhaal wat hij ophangt, maar niemand garandeert je dat het werkelijk zo is,” hoonde Roelof.
“Al is het niet de waarheid, wat dan nog? Jij had in ieder geval niet het recht hem een perverseling te noemen. Deze man is een totale vreemde voor je.”
“Ik weet meer over hem dan hij over mij,” zei Roelof. Zijn mond trok minachtend omlaag.
“Hij heeft niets met me gedaan wat jij ook niet doet. Het enige verschil is dat hij ervoor betaalde en jij het gratis krijgt,” zei Kyara hatelijk.
Roelof verbleekte bij deze sneer.
“Ik wens niet vergeleken te worden met een hoerenloper. Uit deze woorden blijkt trouwens wel dat er helemaal niet zoveel verschil zit tussen Kiki en Kyara, zoals jij altijd zegt. Ik heb liever dat je nu uitstapt voordat dit gesprek volledig uit de hand loopt,” zei hij strak.
Kyara deed wat hij zei. Ze opende het portier, stapte uit en liep zonder nog een keer om te kijken de portiektrap op.

1. Hoe kwam je op het idee voor Gewoon Kyara?
Dit idee had ik al bij het eerste deel, Alias Kiki. Alles bij elkaar werd het echter veel te veel om in één boek te verwerken, vandaar dat ik besloot er een vervolg op te maken.

2. Wat is je schrijfproces bij een vervolgroman? Verschilt dit veel van je schrijfproces bij een losse titel?
Op zich zit er niet veel verschil in, zeker niet in dit geval, omdat dit voor mijn gevoel één boek was in plaats van twee. Normaal gesproken bij een vervolg lees ik het eerste deel een paar keer door en noteer ik alle relevante informatie die in het tweede deel terug moet komen. Het schrijven verloopt vervolgens hetzelfde, maar ik ben dan wel meer bezig met controleren of alles ook klopt met het eerste deel. Verder moet ik altijd oppassen dat ik niet te veel weggeef uit het eerste deel. Het is de bedoeling dat lezers die het eerste deel nog niet kennen er nieuwsgierig naar worden en niet het gevoel krijgen dat ze al precies weten hoe dat boek verloopt.

3. Wat betekent Kyara voor jou?
Niets meer of minder dan de hoofdpersonen uit mijn andere boeken. Zolang ik bezig ben met een boek zitten de personen in mijn hoofd, maar klaar is bij mij ook echt klaar. Dan denk ik niet meer aan ze, maar richt ik me op mijn volgende boek.

4. Wat kunnen we na Gewoon Kyara van je verwachten?
Uiteraard een nieuw boek, maar ik verklap nog niets! Een vastomlijnd idee heb ik op dit moment trouwens nog niet, alleen wat losse flarden die samen nog één geheel moeten gaan vormen. Soms is dat heel snel het geval, andere keren duurt het langer. Wellicht gaat mijn volgende boek over iets heel anders dan het idee waar ik nu mee aan het stoeien ben.

Biblion-recensie op de Boekensalon

Zelfstandig te lezen vervolg op ‘Alias Kiki’. Kyara heeft haar leven als goedbetaalde nachtclubgastvrouw achter zich gelaten. Dat ze daardoor naar een kleine en eenvoudige woning moest verhuizen, deert haar niet. Het eenvoudige leven als serveerster in een goedlopend restaurant bevalt haar prima en hoewel haar tweelingdochters niet bij haar wonen, hebben ze een goed contact. Roelof lijkt nu dé man in haar leven te worden, maar haar verleden laat zich niet zomaar uitwissen. Terwijl haar carrière een vogelvlucht neemt en ze hard op weg is een bekende tv-persoonlijkheid te worden, bereikt haar privéleven een nieuw dieptepunt. Makkelijk leesbare feelgood-roman met herkenbare personages en dialogen met een af en toe humoristische ondertoon. Van Olga van der Meer zijn inmiddels meer dan 45 boeken gepubliceerd en daar komen er gemiddeld twee per jaar bij. Haar roman 'M/V' werd in 2015 genomineerd voor de Valentijnprijs, de prijs voor het beste romantische boek.