Geld of geluk

Geld of gelukDani van Doorn
ISBN 978-90-8660-322-0
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt oktober 2016

Nadat de eenzelvige weduwnaar en gewezen bankdirecteur Norbert Streyendaal een lichte beroerte heeft gehad, nemen zoon Wilco en schoondochter Merle hem tijdelijk in huis. Ze willen de erfenis veilig stellen, want ‘pa’ is veel te goedgelovig en vrijgevig geworden! Norbert houdt echter koppig vast aan zijn financiële onafhankelijkheid.

Gefrustreerd richt de ambitieuze Merle haar energie weer op haar carrière en de schoolprestaties van de kinderen, terwijl Wilco zich gemakshalve afzijdig houdt. Op zijn eigen manier probeert Norbert de sfeer in huis te verbeteren en blijft hierdoor een bron van ergernis voor schoondochter Merle. Het is maar goed dat de hartelijke weduwe Leny de dagelijkse zorg voor ‘pa’ heeft.

Norberts onverwachte uitspraken en ludieke acties zetten nogal wat zekerheden in het gezin op losse schroeven, wat uiteindelijk voor de nodige veranderingen zorgt in huize Streyendaal.

Merle snoof diep verontwaardigd. “De overburen zijn niet ons soort mensen. En nu moet ik ze zeker een bloemetje gaan brengen als dank.”
“Hanneke was heel aardig, hoor,” antwoordde Norbert onschuldig.
Hanneke,” snoof ze. “Aardig. Ze horen hier gewoon niet.”
“Ze hebben niet eens geld om de oprit te bestraten,” legde Wilco aan zijn vader uit. “Dan moet je niet in zo’n buurt als deze gaan wonen. Daarmee haal je de waarde van de huizen van je buren naar beneden.”
“O.” Norbert dacht een tijdje na. “Volgens mij heb ik ook geen bestrate oprit. Denk je dat de huizen van mijn buren daarom minder waard zijn?”
Wilco lachte een beetje. “Nee pa, dat hoort zo in jullie buurt. Jullie wonen tegen het buitengebied aan en daarom ligt er geen stoep, maar gras langs de lanen. Daar passen geen bestrate opritten bij. Dat heet landelijk wonen.”
“Wij wonen hier óók tegen het buitengebied aan,” snibde Merle meteen. “En dit zijn óók lanen, want er staan bomen langs.”
Norbert bleef op zijn zoon gericht. “Dus je denkt niet dat ik een oprit moet gaan aanleggen, bij mij thuis?”
Wilco wuifde met zijn hand. “Nee, zeg! Kost je duizenden euro’s, je kunt dat geld beter besteden.” “Ja...” Norbert dacht even na en ging toen verheugd rechtop zitten. “Ik denk dat ik het beter aan de overburen kan geven, zodat zij een oprit kunnen aanleggen. Als dank voor Hannekes hulp, dan hoeft Merle ook geen bloemetje te gaan brengen.”
Wilco en Merle keken elkaar paniekerig aan.
“Nee, pa, dat moet je niet doen!” begon Wilco gejaagd. “Dan zijn die mensen misschien beledigd, alsof ze geen geld hebben.”
“Dat is toch ook zo, dat zei je zelf net,” zei Norbert verbaasd. “Dan kunnen ze een oprit aanleggen en zijn de buren niet meer boos op ze. Ik denk dat ik het Hanneke meteen ga zeggen.”
Hij wilde opstaan, maar Merle snauwde: “Dus je gaat wél geld geven aan de overburen, terwijl je kinderen en kleinkinderen nog nooit wat van je hebben gekregen!”
“Hebben jullie nooit iets van me gekregen?” Norbert was ontzet. “Dan geef ik jullie natuurlijk ook iets. Hoewel ik niet denk dat jullie veel nodig hebben.”
“Ja, nu we toch over geld praten, pa,” begon zijn zoon zwaarwichtig. “We zouden graag een bijdrage van je ontvangen voor je verblijf. We moeten onze oppas Leny voortaan tien uur per week extra laten komen en je eet en drinkt natuurlijk wat.”
“Och, maar een paar hapjes, hoor,” stelde Norbert hem gerust. “Dat valt reuze mee.”
“Ja, en je drinkt een glaasje wijn, en een kopje koffie met een koekje,” voegde Merle eraan toe. “En-“
“Merle, hou op,” onderbrak Wilco zijn vrouw kregelig. “Laat míj dit bespreken met mijn vader.” Zijn vrouw verdween beledigd naar de keuken. “Misschien is het beter als je mij machtigt om je financiën te regelen,” zei Wilco, de koe bij de horens vattend.
Norbert fronste zijn wenkbrauwen. “Geen sprake van, ik heb mijn geldzaken altijd zelf geregeld en dat blijf ik doen.”
“Maar pa, je facturen moeten binnenkort betaald worden. En alles ligt op de Fruinlaan.”
“Dan moet ik daar een keer heen gaan zodat ik dat in orde kan brengen,” zei Norbert. “En daarna kom ik terug naar dit huis.” Hij wilde er niet aan denken dat hij in de Fruinlaan zou moeten blijven.
Merle kwam weer binnen. “Wilco, de brandweer heeft gebeld voordat jij thuis kwam. We moesten beter op je vader letten, zeiden ze. En we krijgen een rekening voor een valse alarmmelding.” Na deze mededeling vertrok ze weer.
Vader en zoon keken elkaar aan. “Merle is een beetje boos op me,” zei Norbert verdrietig. “Ik denk niet dat ze het fijn vindt dat ik hier ben.”
“Vrouwen,” zei Wilco schouderophalend. “Ze moeten er meestal even aan wennen dat het anders loopt dan normaal.”
“Misschien heeft ze... je weet wel: De ‘regels’.” Norbert zweeg beschaamd. Hoe kon hij hier nu over beginnen?
“Nee, want ze slikt de pil door,” reageerde Wilco verstrooid, terwijl hij zijn krant pakte. “Dan wordt ze niet ongesteld.”
De pil doorslikken? Ik slik altijd mijn pil door, dacht Norbert. “Als ik mijn pillen niet doorslik, zou ik dan ook de ‘regels’ krijgen?” vroeg hij zich hardop af.
Wilco schoot in de lach. “Ha haha, pap, je bent onbetaalbaar!”
“Dat zei mijn moeder ook vaak,” knikte Norbert.

1. Hoe is het om te debuteren met Geld of geluk?
Debuteren met Geld of geluk is het beste dat me op schrijfgebied kan overkomen. Debuteren is er sinds de economische crisis niet gemakkelijker op geworden en ik ben uitgever Larry Iburg dan ook heel dankbaar voor de kans die hij me biedt.
Hopelijk kunnen nu een aantal van de romans en novelles die ik al heb geschreven hun weg vinden naar het publiek.
De opzet van Geld en geluk dateert van een aantal jaren terug en ik heb het verhaal vorig najaar voor Ellessy uitwerkt. Het is een lichtvoetige familieroman met een happy end bedoeld voor een breed publiek en daarmee ook erg geschikt als debuutroman.

2. Wat voor verschillen zie je met de jeugdboeken die je schrijft? Heeft een van de twee je voorkeur?
Een feel good roman schrijven gaat mij veel gemakkelijker af dan een kinderboek. Daarin moet je steeds een aantal zaken in de gaten houden zoals zinslengte, woordkeus, plotontwikkeling, gebeurtenissen e.d. die passen bij de leeftijd waar je voor schrijft. Dat beperkt de keuze, maar tegelijkertijd moet de tekst wel afwisselend blijven. Het leuke van kinderboeken is dat je ongeremd je fantasie kunt laten gaan, maar als ik moest kiezen tussen schrijven voor jeugd of volwassenen werd het toch de laatste categorie! Ik houd erg van het romantische genre en de onderwerpen liggen vanzelfsprekend ook dichter bij mijn eigen belevingswereld. Gelukkig kan ik genres afwisselen, al werk ik vaak wel aan meerdere verhalen tegelijk.

3. Wat is het belangrijkste dat je met Geld of geluk aan je lezers wilt meegeven?
Het eerste dat ik aan de lezer van Geld of geluk wil meegeven is ontspanning. Een roman lezen betekent voor mij even alles vergeten en me helemaal inleven in de hoofdpersonen. Datzelfde wens ik mijn lezers ook toe.
Geld of geluk is een licht satirische roman over een disharmonieus gezin dat dankzij de inwoning van opa Norbert een leuker gezin wordt. Ik vermoed dat de lezers er eerder mensen en gezinnen uit hun omgeving in zullen herkennen, dan dat het hen tot nadenken stemt over hun eigen gezin. Dat is ook niet de intentie waarmee ik het geschreven heb, maar het is altijd goed om kritisch naar jezelf en je eigen leven te kijken, nietwaar :-)?

4. Wat kunnen we na Geld of geluk van je verwachten?
Dat hangt ten eerste af van de ontvangst van Geld of geluk en van wat de uitgever wil. Maar ik heb een leuke familieroman 'op voorraad' die met enige aanpassing een geschikte opvolger (geen vervolg) van Geld of geluk zou kunnen vormen. Of ik laat Norbert en zijn familieleden weer opdraven in een nieuw verhaal, de karakters bieden genoeg ruimte voor meer avonturen. Verder ben ik op het moment in de ban van de historische roman en natuurlijk staan er ook nog kinderboeken op stapel om uit te komen.

Recensie op Hebban

Een mooi boek. Ik moest er eerst wel eventjes aan wennen omdat ik me ergerde aan schoondocher Merle,ze hadden vader in huis genomen na zijn lichte beroerte maar ze ergerde zich aan hem dat hij een heleboel dingen niet meer kon. Of dat hij dingen kapot maakte terwijl hij er na zijn beroerte dus niks aan kon doen. Waarom neem je dan je vader in huis hoe is zoiets mogelijk ook vanuit het ziekenhuis dacht ik. Maar gelukkig heb ik heb boek toch niet weggelegd en ben doorgegaan met lezen. Het is een ontroerend boek. Wat tegelijkertijd ook nog romantisch is. Het gaat in het begin allemaal vrij streng en stroef in dit gezin maar later heeft de liefde de overhand vooral door het ontslag vam moeders. Al met al voor mij een heel verrassend boek.

5 sterren

Geschreven door Monique


Recensie op Charlotte's web

Van Doorn geeft het genre Feelgoodromans een nieuwe andere impuls. Niet een (jonge) vrouw op zoek naar geluk speelt de hoofdrol, maar een oude weduwnaar. Norbert Streyendaal heeft een lichte beroerte gehad en gaat bij zijn zoon wonen om te revalideren. Noodgedwongen is het voor hem niet, hij is blij niet meer alleen in zijn donkere voor hem lege huis te wonen. Merle, zijn schoondochter, ziet dat toch anders. Ze vindt het niet fijn, ze ergert haar aan hem. Ze tolereert hem om de erfenis.

Dat geld toch, dat rotgeld dacht ik toen ik de achterflap las.

Toch is het allemaal niet zo erg als ik dacht hoor, Norbert is de zich van geen prins kwaad bewuste man en door zijn beroerte weet hij dingen niet meer of hij interpreteert ze anders. Maar aan zijn financiën wordt niet gekomen, kom op nou, hij als bankdirecteur kan dat toch zelf. Zoon Wilco laveert tussen hem en zijn vrouw, de kinderen vinden het geweldig dat opa bij hen woont. En dan is daar nog Leny, de huishoudster, en buurvrouw Hanneke.

Norbert is de ster in 'Geld of geluk', mede doordat hij wel wat op mijn vader lijkt, vooral toen ik wist dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed en een aantal lichte beroertes had gehad. Norberts interpretaties zijn weergaloos en leveren humorvolle en leuke situaties op. Ach, en Merle, met haar krijg je toch ook medelijden, ze verliest haar baan, krijgt haar schoonvader in haar huis en dat valt toch echt niet altijd mee.

Dat is wel de kracht van Van Doorn, ze heeft een vlotte pen, heeft inlevingsvermogen en humor, heel veel humor. ‘Geld of geluk’ is een eenvoudige titel voor deze leuke roman. En zelf zou ik zeggen, graag alle twee.

Met Kerstmis nog voor de deur of een verjaardag in het vooruitzicht is ‘Geld of geluk’ een hele goede keuze en zeker voor mensen die graag het feelgoodgenre lezen. Het gegeven dat oudere mensen een hele grote rol spelen in 'Geld of geluk' is aangenaam verrassend. Een hele goede invalshoek die ook goed uitpakt. Ik wens U allen veel leesplezier.

Geschreven door Charlotte Veltman


Recensie op Passie voor boeken

Geld of geluk is geschreven vanuit een wisselend perspectief. Norbert en Merle zijn de voornaamste spelers in dit verhaal. Norbert is maar al te blij dat hij bij zijn zoon mag wonen, want na het overlijden van zijn vrouw is hij erg eenzaam. Zijn vrouw regelde alles in huis en Norbert is wat dat betreft niet erg zelfstandig. Merle ziet haar schoonvader het liefst zo snel mogelijk in een verzorgingshuis, maar dan moet wel eerst de financiën geregeld zijn. Zelf heeft ze weinig tijd om zich met Norbert te bemoeien want ze is druk bezig met een reorganisatieplan voor haar werk. Een plan dat haar carrière een flinke boost kan geven.

‘“Dit trek ik niet, hoor!” Merle nam nerveus een slok van haar kalmerende kruidenthee, terwijl ze tegen het aanrecht leunde. “Waren we net uit de kleine kinderen zodat we ons huis mooi konden inrichten, komt er een kindse oude man bij ons wonen die de hele boel vernielt!”’

Geld of geluk is een familieroman met veel situaties waar iedereen wel wat in zal herkennen. Carrière maken, kinderen opvoeden en de zorg voor een oudere hebben. Tegenwoordig hebben de mensen veel op hun bordje liggen en zijn de tijden voor ontspanning zeldzaam. Vooral Merle geeft hierin het voorbeeld, zij is continu bezig alles te verbeteren op een uitermate perfectionische manier. Ongemerkt zal juist Norbert degene zijn die zorgt voor grote verandering. Dani van Doorn schrijft alle belevenissen van dit gezin op een gemoedelijke wijze en laat je meeleven met alle personages. Al hoewel het lang duurde voordat ik enige sympathie kon opwekken voor Merle. Een vrouw die zich beter voelt dan een ander en al snel haar vooroordeel klaar heeft staan. Iemand die nog veel moet leren. Ik herkende zelf wel veel in haar perfectionisme en al is dit in haar geval wel erg extreem, denk dat veel vrouwen zich hierin zullen herkennen. Ook Norbert moet veel leren en hij komt erachter dat hij fouten heeft gemaakt in het verleden. Fouten die hij nooit meer helemaal goed kan maken maar hij ziet al snel in dat het anders kan en doet daar dan ook hard zijn best voor.

‘“Ik sta een zevenenhalf gemiddeld,” ging Karlijn verder, terwijl ze verwachtingsvol naar haar moeder keek. Die trok slechts haar wenkbrauwen omhoog en zei: “Een zes voor Nederlands? Dat kan beter. Geen mooi gezicht bij die zevens, achten en een negen.” Ze legde het rapport op tafel.’

Vooral die herkenbare situaties, verteld op een oprechte maar ook vaak humoristische wijze laten je genieten van Geld of geluk. Een roman met gewoon een verhaal dat uit het leven gegrepen kan zijn. Dat geld niet altijd gelukkig maakt is het thema en Dani geeft mooie treffende voorbeelden. De eenvoudige en prettige schrijfstijl is passend bij dit genre en laten het boek gemakkelijk lezen. Een mooi en helder thema waarnaast veel ruimte is gemaakt voor humor en een stukje romantiek. Een roman die je laat glimlachen en ontroerd. Geld of geluk, een uitstekend romandebuut van deze auteur.

Geschreven door Wendy Wenning


Recensie op de Boekensalon

Voor weduwnaar Norbert Streyendaal (63), voormalig bankdirecteur, is het na een beroerte niet meer mogelijk om zelfstandig te wonen. Hij komt in huis bij zoon Wilco, schoondochter Merle en hun drie kinderen. Helemaal belangeloos is die inzet niet van Wilco en Merle, want ze maken zich vooral zorgen over de erfenis die misschien in verkeerde handen zou kunnen vallen. Gelukkig is ook weduwe Leny er die een groot deel van de zorg voor Norbert op zich neemt. En dat biedt zelfs onverwachte perspectieven voor de toekomst. Een familieroman waarin carrière en geluk, ambitie en simpelweg genieten van het leven tegenover elkaar komen te staan. Vooral Merle maakt hierin een ontwikkeling door, hoewel de karakters zwart-wit blijven. Jammer dat er veel grammaticale fouten zijn. Debuutroman van de auteur, die eerder jeugdboeken en diverse verhalen voor tijdschriften schreef. Vrij kleine druk.


Recensie op Boekenmening

Wilco Streyendaal en zijn vrouw Merle nemen Wilco’s vader Norbert in huis omdat hij een lichte beroerte heeft gehad. Omdat Norbert nogal goedgelovig en vrijgevig is, willen Wilco en Merle de erfenis veilig stellen. Maar Norbert vertikt het om financieel afhankelijk te worden.

Merle is heel ambitieus en steekt veel energie in een project van haar werk. Ze verwacht uitstekende schoolprestaties van haar kinderen. De weduwe Leny neemt de zorg voor Norbert op zich en langzaam maar zeker gaat het steeds beter met hem. Dan voltrekt zich een drama op Merles werk…

Dit debuut van deze Brabantse auteur leest heerlijk weg. Het bevat humor en diepgang.

Geschreven door Saskia Schouten


Recensie op Hebban

Norbert Streyendaal kan na een ziekenhuisopname niet meer alleen wonen, tenminste voorlopig even niet. Hij zet de revalidatie na zijn beroerte voort bij het gezin van zijn zoon.
Niet iedereen zou doen wat Wilco en Merle deden. Ik heb bewondering voor hun keuze. De vraag is echter "Wat is hun motivatie?" Het gezin lijkt enthousiast maar komt er snel achter dat het niet altijd even gemakkelijk is om iemand, en vooral een familielid, te verzorgen midden in een druk gezin. Gelukkig hebben ze de middelen om hulp in te schakelen. Zo kunnen Merle, Wilco en hun kinderen gewoon doorgaan met hun eigen drukke leven.
Af en toe lijkt het alsof Merle een dubbele agenda heeft in dit verhaal, zij geeft vooral om status en stand. Ze werkt heel hard om een langverwachte promotie binnen te slepen en lijkt daarbij haar gezin te vergeten. Ook haar kleine toespelingen over de erfenis en het vermogen van haar schoonvader maken dat je als lezer een klein beetje een hekel aan haar krijgt. Het belooft ook wel een spannend plot want is Norbert bestand tegen haar? EN hoe sterk staat Wilco in zijn schoenen als hij moet kiezen tussen zijn vader en zijn vrouw?
Is het nu een spannend boek of een ontroerende familieroman?
Het is een familieroman. In dit verhaal zit een mooie les die wordt veroorzaakt door Norbert. Zijn leven komt ineens stil te staan. Eerst door het overlijden van zijn vrouw, zijn vervroegd pensioen en nu door zijn ziekte. Hij moet echt een stapje terug doen en hij leert daardoor weer om zich heen te kijken. Hij ziet ook als geen ander hoe het fout lijkt te gaan in het gezin van zijn zoon.
Langzamerhand krijgen de overige gezinsleden ook oog voor elkaar en dan is de komst van Norbert in het gezin meer een zegen dan een last.
Als dan de liefde ook niet vergeten wordt is het verhaal compleet. Ik vond het jammer dat het afgelopen is en ik hoop op een vervolg. Want het einde van dit boek is voor enkele hoofdrolspelers een nieuw begin.

Geschreven door Diane Kooistra