Lily

Maresa Jacobse
ISBN 978-90-8660-309-1
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt mei 2016

Lily vertrekt met haar ouders naar Zuid-Frankrijk. Ze ziet er tegenop: ze mist haar opa en haar vriendinnen, en met haar ouders heeft ze niets. Om de verveling tegen te gaan trekt ze op met Janna, die op de camping werkt. Maar wat moet ze met het gezeur rondom haar vriendje? En wie kan ze in vertrouwen nemen als alles mis lijkt te gaan?

Lily is het vierde deel van de serie Zomers in Zuid-Frankrijk over leuke, spannende en soms verliefde zomers. In elk deel speelt een andere campingbezoeker de hoofdrol.
In deel 1 was dat Jamie, in deel 2 Melissa en in deel 3 Janna

‘Nee.’ Lily voelt haar staart heftig meebewegen terwijl ze haar hoofd schudt.
Ze zitten in de woonkamer. Zij op de grote stoel bij de tv, naar voren gebogen, haar armen op de leuningen, op het punt om weg te lopen. Haar ouders op de bank tegenover haar, de kleine houten tafel tussen hen en Lily in. Haar vader buigt zich naar voren, maar Lily geeft hem geen kans om iets te zeggen.
‘Ik kan prima alleen thuis blijven,’ zegt ze, ook al weet ze dat haar protest weinig uit zal maken. ‘En iemand moet langs bij opa.’
Haar ouders wisselen een blik. Lily heeft er een bloedhekel aan als ze dat doen. Alsof ze haar buitensluiten.
‘Waarom niet?’ snuift ze, omdat ze de reactie al kan voorspellen.
‘Je hebt gelijk over opa,’ zegt haar vader rustig. ‘We vinden het heel fijn dat je hem vaak bezoekt. Opa vindt het fijn.’
Lily neemt een hap lucht. Ze slikt in wat ze wil zeggen: dat opa er weinig van mee krijgt.
‘Maar we denken ook dat het goed is om even afstand te nemen,’ vult Lily’s moeder aan.
‘En duizend kilometer leek jullie afstand genoeg?’ Lily voelt een lach op komen borrelen, ondanks alles. De hele situatie is absurd. Haar ouders willen per se met vakantie terwijl het met opa slecht gaat. O ja, en zij moet mee. Omdat het zo goed is om ‘afstand te nemen’.
Lily leunt achterover in de stoel en slaat haar armen over elkaar. ‘Ik stel voor dat we naar Amerika gaan. Of nee, Japan. Of Australië. Ik bedoel, als je echt afstand wilt nemen, dan moet je het gelijk goed doen.’

1. Lily is het vierde deel van de serie Zomers in Zuid-Frankrijk. Gaat de serie hierna nog verder?
In principe is Lily de afsluiter van de serie. De afgelopen vier boeken heb ik me erg gehecht aan zowel de personages als de camping waarop de serie zich afspeelt – gebaseerd op de camping in Zuid-Frankrijk waar ik zelf een aantal jaar achter elkaar verbleef – maar het is denk ik tijd om afscheid te nemen. Toch sluit ik niet uit dat ik ooit nieuwe inspiratie krijg en er opeens een nieuw karakter op de camping verschijnt!

2. Je bespreekt enkele actuele thema’s in je boek, zoals dementie. Hoe past dit in een zomers verhaal?
Lily’s ouders willen de situatie met Lily’s opa ontvluchten in Frankrijk, en denken dat het goed is om Lily hierin mee te nemen. Gaandeweg ontdekt Lily dat even afstand nemen soms best goed kan zijn. Niet dat ze een zorgeloze zomer tegemoet gaat, maar ze doet wel inzichten op die haar verder helpen. Een vakantie kan een goed moment van bezinning zijn: zet alles uit je verleden op een rij en ga daarna weer door met een hernieuwde focus op de toekomst.

3. Hoe was het om Lily te schrijven?
Net als bij Janna kroop ik diep in mijn karakter. Dat was soms best zwaar. Ik heb zelfs zitten huilen achter de computer. Eén keer liep ik op blote voeten door een veld in de buurt om – waar de coverfoto van het boek ook naar verwijst – me in te leven in hoe Lily zich voelde toen ze terugliep naar de camping. Een bezorgde buurman die zijn hardlooprondje deed stuurde me een appje of het wel goed met me ging – ik keek zo somber. Ik denk dat dit inleven het boek beter maakt en ik hoop dat wat ik erin heb gestopt, er ook weer uit komt.

4. Wat kunnen we na Lily van je verwachten?
Ik heb minstens vier verhalen op de plank liggen, drie voor een wat oudere doelgroep (YA, Young Adult). Eén van die verhalen is al gelezen door een uitgeverij die interesse heeft, en daarmee ga ik eerst aan de slag. De andere verhalen wil ik ook verder uit gaan werken. In elk geval zit ik niet stil! Nu ik deze serie heb ‘afgesloten’ heb ik namelijk duizenden verhalen door mijn hoofd dansen, en ik kan niet wachten om ze op papier te zetten. Ook werk ik intussen veel aan mijn blog, gezondergenieten.nl. Deze zomer ga ik onder meer SUP-tochten maken en halve marathons rennen. Ik ren dit jaar ook voor het eerst voor een goed doel, dat lijkt me bijzonder. Al met al vullen mijn dagen zich – en ik maar denken dat fulltime kunnen schrijven zo ‘lekker relaxed’ zou zijn… 😉

Er zijn (nog) geen recensies beschikbaar.