Boven water

Boven waterCarla Vermaat
ISBN 978-90-8660-293-3
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt november 2015

Barbara is niet blij als ze een zaak in de schoenen geschoven krijgt waarbij de familie-eer van een invloedrijke zakenman in het geding is. Zijn 15-jarige zoon is niet alleen zwaar gewond geraakt bij een auto-ongeluk maar ook lijkt iemand van plan een oude vete nieuw leven in te blazen. Dit onderzoek komt echter op een laag pitje te staan wanner Barbara’s hulp wordt ingeroepen door wel de laatste persoon die ze zou verwachten: haar ex, Leo. Onmachtig hem te weigeren komt ze terecht in een maalstroom van gebeurtenissen waarop ze geen controle meer heeft en die ook haar persoonlijke leven in het hart raakt.

Het vierde deel in de succesvolle serie Barbara politievrouw, die allen afzonderlijk te lezen zijn. Er is belangstelling van diverse tv-producen- ten voor een tv-serie.

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

1. Gefeliciteerd met je nieuwe roman! Hoe was het om Boven water te schrijven?
Dank je. Zoals bij elk boek, het is heerlijk om het te schrijven, maar tegelijkertijd een zelf opgelegde marteling. Het is zo'n gevoel van 'je weet niet waaraan je begint" en " was ik er maar nooit aan begonnen", maar tegelijkertijd is het geweldig om te gaan zitten en te schrijven wat zich in je hoofd afspeelt.

2. Ben je ondertussen nog bezig met het schrijven van Engelse verhalen of boeken? Zo ja, hoe gaat dat? Zo nee, zou je hier nog verder mee willen gaan?
Ja, ik ben nu bezig met de opvolger van "Tregunna", een Engelstalig boek over een politieman in Cornwall. Hij krijgt te maken met twee vermiste meisjes en de vondst van lichaamsdelen verspreid langs de kust. Daarbij spelen zijn gezondheid en persoonlijke leven natuurlijk ook weer een rol, zij het eerste in mindere mate. Als het allemaal lukt zal dit boek in mei 2016 moeten verschijnen.

3. Je vertelde ooit dat je een ‘criminal mind’ hebt. Hoe heb je dit toegepast in Boven water?
Ik pas zoiets niet bewust toe. Je zou kunnen zeggen dat ik op een leuke, creatieve manier paranoïde en schizofreen ben. Overal zie ik mogelijke vermoorde lichamen opduiken met daders die zich in de schaduwen verbergen. En ik kan mij goed in de verschillende betrokkenen verplaatsen, gelukkig nog net niet zodanig dat ik zelf serieus ga geloven dat ik een van hen ben.
Het bezoeken van het zgn Hembrugterrein in Zaandam was een van de "feestjes" van het werk - heerlijk om over dat bijzondere terrein te lopen en naar (on)mogelijkheden te zoeken om in het boek te gebruiken en om je "criminele" gedachten de vrije loop te laten.

4. Wat kunnen we na Boven water nog meer van je verwachten?
Over een paar maanden verschijnt er een roman: "Een zomer in Cornwal" over Ellie, Summer en Trish, drie jonge vrouwen die om uiteenlopende redenen naar Cornwall gaan en elkaar ontmoeten in een klein plaatsje aan de kust. En daarna? (Nog) geen idee...

Recensie op hanneketinorcenti.nl

‘Boven water’ is het vierde deel in de succesvolle serie Barbara politievrouw. Er hebben inmiddels diverse tv-producenten interesse getoond voor een tv-serie.

Dit vierde deel van de serie ‘Barbara politievrouw’ van Carla Vermaat boeit zeker niet minder dan de vorige drie. Het is Vermaat opnieuw gelukt een heerlijke politiethriller af te leveren met Rechercheur Barbara Roorda in de hoofdrol. Roorda is een personage dat je in je hart sluit. Toegegeven, ze piekert wat veel. De volharding waarmee ze de zaken aanpakt en naar haar hand zet zijn echter weer heerlijk en bewonderenswaardig. Juist de tegenstellingen in het karakter van Roorda, maken haar zo boeiend én zijn uitstekend uitgewerkt door de auteur.

“Ik denk dat er heel veel dingen zijn waaraan jij je zult ergeren, Mark, zei ze somber. Hij keek haar aan met een mengeling van spot en verbazing. Mag ik dat alsjeblieft zelf uitmaken, Barbara? Hij wachtte haar reactie niet af maar begon het plastic tasje leeg te schudden. Ze zag meteen al dat hij reisgidsen mee had voor het Middellandse Zee gebied, de Bahama’s, de Malediven.”

Het verhaal is opnieuw volstrekt geloofwaardig en de schrijfstijl van Vermaat is onveranderd vlot. Het vleugje humor dat Vermaat in haar boeken legt is de kers op de taart; heerlijk.

“Je vraagt gewoon om moeilijkheden als je daar ’s avonds langs gaat en toevallig zo’n geflipte ex-gevangene tegenkomt die een straatsteen oppakt als hij jou ziet aankomen. En dan stijgt meteen het gemiddelde van mannen die wekelijks uit de gracht worden gevist, zei Laura laconiek. He? Misschien is het aan te raden om je gulp dicht te houden, vervolgde Boris, die het hele scenario kennelijk al duidelijk voor zich zag. Want dan slaat de balans van de wildplassers misschien door naar de andere kant.”

Rechercheur Roorda wordt in ‘Boven water’ op een zaak gezet die bijzonder veel van haar vergt. Zeker op het gebied van discretie. Er is een machtige zakenman bij betrokken. Haar meerdere verlangt van haar dat ze een deel van haar onderzoek zelfs doet zonder haar collega’s in te lichten.

“Hij knikte tevreden. Nu komen we bij de kern van het verhaal. Zoals ik al zei is meneer Goudsmit ervan overtuigd dat zijn zoon onschuldig is. En hij eist dat wij dat gaan bewijzen en publiekelijk bekendmaken. Geen smet op de familie Goudsmit!”

Daarnaast speelt de kwestie rondom Sofie, de vriendin van haar ex. Sofie zou het slachtoffer zijn van een stalker en verkracht zijn. Leo, de ex van Roorda roept haar hulp in en Roorda is onmachtig te weigeren.

“Luister Sofie, ik kan geen beloftes doen als ik niet weet wat je me gaat vertellen. Als je dat niet begrijpt, dan zoek je maar iemand anders die dat wel.. Oké goed, laten we alsjeblieft niet gaan muggenziften. Het is al moeilijk genoeg. Ze speelde met haar tot nu toe onaangeraakte broodje kroket. Ik heb een stalker.”

Kortom, opnieuw een fijne politiethriller waarbij het mij niet verwonderd dat er interesse is van tv-producenten. De verhalen van Vermaat lenen zich uitstekend voor een televisieserie als ‘Moordvrouw’.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.