Eetstoornissen

eetstoornisDiverse auteurs
ISBN 978-90-8660-139-4
Prijs € 11,95
Verschenen 15-10-2012

Iets waar ‘te’ voor staat is nooit goed. Als je te veel eet, word je te dik. Eet je te weinig dan word je te dun. Te dik zijn is ongezond. Te dun ook. Over al die ‘te-tjes’ lees je in dit boek. Wat er in je lichaam gebeurt als je te veel of te weinig eet. En wat ‘te’ veel of ‘te’ weinig eigenlijk is. In dit boekje vind je tips over gezond eten en manieren om met eetproblemen om te gaan. Verder vind je er leuke weetjes over alles wat met dik of dun te maken heeft. Voor een werkstuk of spreekbeurt over eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia, heb je hier alvast een boel informatie bij elkaar.

 

WWW-REEKS (Wij willen weten)

Scholieren moeten spreekbeurten houden en werkstukken maken. Over de onderwerpen zijn vaak alleen maar boeken verschenen die te moeilijk zijn voor hen of te uitgebreid. Ook kiezen de leerlingen onderwerpen waarover überhaupt nog geen of weinig literatuur van is verschenen.

Na onderzoek in openbare bibliotheken en schoolbibliotheken is gebleken dat er behoefte is aan informatie over veelgevraagde onderwerpen voor spreekbeurten en werkstukken, bijvoorbeeld over ziektes en andere gezondheidsproblemen.
Recensie NBD/Biblion

Dit handzame tweede deel in de reeks ‘WWW-Gezondheid’* beschrijft hoe afwijkend eetgedrag kan leiden tot gecompliceerde eetstoornissen. Na een beknopte inleiding over eetgewoontes vroeger en nu, moderne voedselbewerkingen en toevoegingen wordt uiteengezet wat er in het lichaam gebeurt bij ernstig onder- en overgewicht. Aan de orde komen oorzaken, gevolgen en behandeling van anorexia, boulimia en orthorexia nervosa enerzijds en welvaartsziekten als obesitas anderzijds. Ook wordt beperkt ingegaan op calorieën, BMI (Body Mass Index), het effect van diëten, operatieve ingrepen en de schijf van vijf. Informatie over de negatieve invloed van superdunne modellen en gemanipuleerde foto’s in magazines ontbreekt niet, evenals extremiteiten als eetwedstrijden en feedee’s (vrouwen die zich vrijwillig laten vetmesten). De schrijfstijl is direct en helder. Een aantal kleurenfoto’s en weetjes in gekleurde kaders vullen de teksten aan. Achterin staan bronvermeldingen, verwijzingen naar internetsites en boeken over dit onderwerp en een verklarende woordenlijst. Het eerste deel uit de serie was gewijd aan astma (2008)*. Geschikt voor scholieren zowel als volwassenen. Vanaf ca. 12 jaar. *2008-43-0-243. Ook geschikt voor YA.