SchrijversBlog | Bestseller

Bestseller – Wilma Hollander

‘Onder de Griekse zon’ is de titel van mijn eerste Ellessy-roman en tevens de plek waar ik sinds 2005 woon. In dat jaar arriveerden mijn man en ik met twee koffers en één pallet, volgestouwd met onze allerbelangrijkste bezittingen, op het voor velen onbekende Griekse schiereiland Pilion om er een nieuw leven op te bouwen.

Nu, negen jaar later, wonen we er nog steeds. Geen moment spijt hebben we gehad, hoewel het niet altijd makkelijk was – of is! De gevolgen van de crisis zijn hier al vele jaren duidelijk zicht- en voelbaar; op financieel gebied uiteraard, maar meer nog in het dagelijks leven. De schrijnende omstandigheden waaronder het Griekse volk moet leven, zijn voor ‘buitenstaanders’ nauwelijks voor te stellen. Horrorverhalen horen niet thuis in liefdesromans, tenminste niet in de luchtig getinte liefdesromans die ik schrijf. Toch heb ik ervoor gekozen om in mijn nieuwste roman ‘Opnieuw Verbonden’ een aantal gevolgen van de crisis te verwerken in de fictieve avonturen van mijn hoofdpersonen. In dit vierde deel van de Onder de Griekse zon-serie staat Martines hotel op het randje van faillissement, wat voor haar drie vriendinnen een gegronde reden is om meteen in het vliegtuig te springen en haar te hulp te komen. Daarnaast belicht ik via ‘mijn meiden’ nog een ander crisisaspect: het snel verslechterende zwerfdierenprobleem. Dat stond al niet hoog op de agenda van de Griekse regering, maar nu bungelt het helemaal ergens onder aan hun prioriteitenlijstje.

Ondanks die crisisproblematiek is Opnieuw Verbonden geen zware kost geworden. ‘Een feelgoodroman met een Grieks tintje’, zo kun je mijn nieuwste boek het best omschrijven. Als schrijfster hoop ik dat het met een glimlach gelezen wordt en misschien ook wel met hier en daar een klein traantje. Dat traantje heb ik zelf al geplengd. Door mijn research voor Opnieuw Verbonden kwam ik namelijk terecht in een dierenopvang in Volos, waar ik onmiddellijk verliefd werd op twee Engelse Setters die het daar heel moeilijk hadden. Mijn bezoek was de aanzet tot een acute noodadoptie-procedure, in samenwerking met Paws Pelion, de vrijwilligersorganisatie die in mijn roman een bijrol heeft. De tranen kwamen toen ik te horen kreeg dat beide Setters een ‘forever home’ hebben gevonden in Nederland. Het is een druppel op een gloeiende plaat, ik weet het, maar die supersnelle redding van Ares & Aphrodite door een internationaal team van fantastische mensen, in gang gezet door mijn roman… Voor mij is Opnieuw Verbonden nu al een regelrechte bestseller 🙂

Wilma Hollander