Roadtrip Italia

Roadtrip ItaliaAnnette van Luyk
ISBN 978-90-8660-406-7
Prijs € 17,95
Verschijnt januari 2020

Marloes loopt tegen de veertig, en hoewel ze haar biologische klok voelt tikken, heeft ze nog geen partner gevonden met wie ze een gezin zou willen stichten. Maar dan loopt ze hem plotseling tegen het lijf: de charmante levensgenieter Erik. Ze wordt stapel- verliefd, en tot haar grote verrassing is ze binnen drie maanden zwanger. Tijdens haar zwangerschap ontdekt ze dat Erik niet altijd even open en eerlijk tegen haar is, maar ze schuift haar onderbuik- gevoelens opzij.
Na de geboorte van Luna doet Marloes echter een angstaanjagen- de ontdekking die haar doet besluiten direct te vluchten, ver weg van Erik. Midden in een koude winternacht vertrekt ze halsoverkop met haar baby, zonder een duidelijk plan in haar hoofd. Gaande- weg besluit ze dat dit het juiste moment is om op zoek te gaan naar haar Italiaanse vader, die ze nooit heeft gekend. Het wordt een enerverende roadtrip dwars door Italië, waarbij spannende en gevaarlijke situaties haar zoektocht bemoeilijken.

Behoedzaam sluit ik de deur van het slaapkamertje. Luna slaapt rustig door in de Maxi-Cosi die ik met mijn rechterhand vastklem, zo stevig, dat mijn knokkels wit uitslaan. Met mijn linkerhand grijp ik de trapleuning vast en op mijn tenen sluip ik naar beneden. De propvolle luiertas die om mijn schouder hangt, slingert een paar keer vervaarlijk heen en weer, maar gelukkig weet ik mijn evenwicht te bewaren en heelhuids bereiken we de voordeur.
Ik pak de autosleutel van het haakje en aarzel. Dan reik ik ook naar mijn huissleutels en laat ze in mijn jaszak glijden. Op de tast vind ik het koffertje dat voor me klaar staat in de gangkast. Ik open de statige, houten voordeur en hou mijn adem in; het slot maakt meer lawaai dan ik me kan herinneren. Gelukkig, het blijft doodstil in huis. Zo zacht mogelijk trek ik de deur achter me dicht en verdwijn de donkere vriesnacht in, mijn vrijheid tegemoet. Ónze vrijheid.
Mijn rode Fiat Panda heb ik gisteravond met opzet om de hoek geparkeerd. Ik open het portier, maak voorzichtig de Maxi-Cosi vast op de passagiersstoel, gooi mijn koffer in de achterbak en start de auto. In digitale cijfers licht de tijd op: 3.08. Ik huiver en schud een opkomende rilling van me af. Ik ga dit echt doen! Met een nieuwe adrenalinestoot trap ik het gaspedaal diep in en rij de stad uit, de A12 op. Ondanks dit nachtelijke uur is er toch aardig wat verkeer op de weg. Ik haal een paar vrachtwagens in, en als ik de ringweg van Utrecht gepasseerd ben wordt het rustiger.
Ik kijk opzij naar Luna die zich voorbeeldig gedraagt. Af en toe wordt ze even wakker; dan kijkt ze me met haar grote, blauwe ogen aan alsof ze wil zeggen: ‘Het is goed, mama’, maar ze geeft geen kik en slaapt rustig verder. Haar duimpje glijdt naar beneden en haar mondje zakt open; ik moet de neiging onderdrukken om haar te knuffelen.

1. Roadtrip Italia speelt zich voor een groot deel af in Italië, waar hoofdpersoon Marloes op zoek gaat naar de vader die ze nooit gekend heeft. Was er een reden om voor dit land te kiezen? Heb je er een bijzondere band mee?
Ik heb zeker een bijzondere band met Italië! Al sinds mijn studententijd kom ik er regelmatig, ik heb heel veel gereisd in Italië en ik spreek de taal vloeiend. Sinds 2014 hebben mijn man en ik ook een huis in Puglia, in de hak van de laars; een streek waar wij de laatste jaren steeds meer verliefd op zijn geworden. Ik beheer ook de Facebookpagina Annette in Puglia.

2. Marloes maakt deze roadtrip noodgedwongen samen met haar baby, omdat ze op de vlucht is voor de vader van haar kind. Verhalen over mensen die op de vlucht zijn voor (ex-)partners zijn er genoeg, maar de baby is een onverwacht element. Reizen met een jong kind brengt tenslotte heel specifieke problemen met zich mee. Hoe kwam je op het idee om het verhaal op deze manier te schrijven?
Eerlijk gezegd bestaat er geen speciale reden om een vlucht met een baby te beschrijven. Ik kwam op het idee voor dit verhaal toen ik een vrij onbekende Franse film zag, waarin een vrouw achter een geheim van haar man kwam, waar ook dit verhaal op is gebaseerd. Dat vond ik een interessant gegeven. Maar daar houdt ook meteen elke gelijkenis op, de rest is volledig uit de duim gezogen. Al zitten er wel meer autobiografische elementen in dit boek dan in Een perfecte Illusie, mijn debuutroman; met name in de flashbacks van de hoofdpersoon.

3. Zowel je eerste boek als Roadtrip Italia zijn feelgood-romans met een behoorlijke dosis spanning. Kun je uitleggen waarom dit genre je voorkeur heeft?
De combinatie romantiek en spanning vind ik persoonlijk bijzonder prettig om te lezen. Ook hou ik erg van reizen en vind ik het leuk om daarover te schrijven. Alle plaatsen die beschreven staan in mijn boeken bestaan ook echt! Je zou Roadtrip Italia ook kunnen zien als een reisverhaal, maar dan anders… niet voor niets hangen er donkere wolken boven de weg op de omslag 😉
Het nadeel van dit genre is dat het moeilijk in een hokje te plaatsen is; het voordeel is dat het een groot publiek aanspreekt: zowel lezers van feelgood-romans als van thrillers zullen het boek waarderen.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek?
Ik ben inmiddels begonnen aan mijn derde roman. Veel kan ik er nog niet over kwijt, maar er zal zeker weer een flinke dosis avontuur, spanning en romantiek in voorkomen.

Lezersrecensie op Hebban

Je komt al snel helemaal in het boek te zitten en leeft erg mee met de avonturen van Marloes en haar dochtertje Luna. Een echte aanrader voor iedereen die lekker meegetrokken wil worden in een verhaal én van Italië houdt.

5 sterren