De orde

De ordeKarin Kallenberg & Dimitri van Hove
ISBN 978-90-8660-392-3
Prijs € 16,95
Verschijnt najaar 2019

Jeroen Joosten is dameskapper. Om een levensreddende operatie voor zijn dochtertje te bekostigen, steelt hij uit het kasregister en de tassen van klanten. Maar hoe veel hij er verder ook bijklust, hij krijgt het geld niet bij elkaar. Dan komt hij in contact met een charismatische en schatrijke sekteleider die zichzelf Vader noemt. Samen met zijn vriendin smeedt Jeroen een plan om bij de gevaarlijke orde te infiltreren.
Tijdens een door hen geleide groepsmeditatie maken ze kennis met de achttienjarige Amber. Zij rekende erop dat de Orde van het Licht de oplossing voor haar problemen zou zijn. Haar verblijf bij de orde resulteert echter in een grote teleurstelling en Vader blijkt een regelrechte psychopaat.
Lukt het Jeroen om het leven van zijn dochter te redden? Slaagt Amber erin uit Vaders verstikkende greep te ontsnappen?
En waarom haalt Moeder geen adem meer?

De orde is het derde boek van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove. Een psychologische thriller waarmee het schrijversduo na het luchtige Penitenza weer het tragikomische opzoekt.

Hij kijkt in een van de grote kappersspiegels. Om het trillen van zijn handen tegen te gaan trekt hij wat plukjes in zijn haar omhoog. Hij slikt krampachtig en hoopt dat Sabine het niet ziet. ‘Ik heb de kas alvast opgemaakt.’ Gelukkig klinkt zijn stem normaal.
Zijn bazin draait haar hoofd een beetje opzij en knijpt haar ogen samen. 
‘Ik heb geveegd en gedweild zoals je vroeg, Sabine. Ik wou naar huis gaan, maar je was er nog steeds niet, dus toen heb ik het geld voor je geteld. Dan hoef jij dat niet te doen.’ 
‘Ik wil niet dat het personeel aan de kassa komt, Jeroen! Dat weet je!’
Het zweet breekt hem uit. De reden waarom de politie hier direct voor de deur kan staan, zit als een bundeltje tegen zijn hart.
Sabine is een kop kleiner dan hij, maar haar lange kunstnagels zijn net kleine scheermesjes. Ze staat naast het desinfecteerapparaat voor de scharen, een greep erin en ze heeft iets om zijn ogen mee uit te steken.
‘Ik zit op de rand van een burn-out en als jullie nou ook nog…’ Driftig gebaart ze om zich heen. ‘Jullie moeten verdorie doen wat ik zeg!’ 
Ze loopt naar de kassa, snel draait Jeroen zich naar haar toe. ‘Een burn-out?’ Hopelijk doet de zenuwachtige trilling in zijn stem de woorden meelevend klinken. ‘Het is ook niet niets, zo’n zaak runnen. En dan Henk en de kinderen er nog bij.’
Ze strekt een wijsvinger uit naar de geldlade. Hij legt zijn hand op de hare. 
‘Ik vond je er al zo moe uitzien de laatste tijd. Neem je weleens een gezichtsmasker?’
Met haar andere hand drukt ze op de knop om de lade te openen. Vliegensvlug houdt hij hem met zijn duim tegen en schuift hem terug. ‘Een gezichtsmasker?’ herhaalt hij.
Ze kijkt hem aan. Haar blik is dodelijk vermoeid. 
‘Natuurlijk niet. Heb ik toch geen tijd voor? Na een hele dag op mijn benen en al dat geleuter van klanten val ik om.’ Ze kijkt op de klok boven de deur. ‘Verdorie. Het is al kwart over zes en ik ben nog steeds niet klaar. Laat me nu even.’ Met haar elleboog duwt ze hem bij de kassa weg. ‘Ik moet het dagtotaal nog inschrijven.’
Hij pakt haar bij haar schouders en draait haar bruusk om. ‘Nee, ik laat je niet éven, Sabine! Alle vrouwen in je zaak maak je mooi, maar zelf schiet je erbij in.’ 
Hij trekt zijn parka uit en gooit hem op de toonbank.
Ze doet een stapje achteruit, verbaasd kijkt ze hem aan. 
‘Als jij instort heb ik geen baan meer,’ zegt hij.
‘Kom.’ Zijn toon duldt geen tegenspraak. Hij pakt haar hand en begeleidt haar naar de deur met Privé. In het kantoortje laat hij haar plaatsnemen in de relaxstoel. Hij houdt haar schouders tegen de leuning gedrukt terwijl hij met zijn andere hand de stoel tot ligstand brengt. Bij het voeteneind knielt hij neer. Nog steeds met het hart in zijn keel trekt hij haar pantoffels en sokken uit. 
‘Wat doe je?’

1. In De orde speelt een griezelige sekte een belangrijke rol. Dat is een veel voorkomend onderwerp in (psychologische) thrillers. Hoe vermijdt je in zo'n geval clichés? En wat is er anders en nieuw aan jullie insteek?
K: Als je het niet leuk vindt om voorspelbare boeken en hun platgetreden paden te lezen, ga je ze ook niet schrijven. Daarom zijn de hoofdpersonages, het geloof van de sekte en verschillende andere aspecten heel verrassend.
D: Eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in het subgenre, de sektethrillers. En volgens mij zorgt dat automatisch voor een originele insteek: als je niet eens wéét wat de clichés zijn, vermijd je als vanzelf dat je erin trapt en, belangrijker, doe je geen enkele moeite om gekunsteld om die clichés heen te dansen.

2. Jeroen, één van de hoofdpersonen, is dameskapper. Dat beroep is niet echt een voor de hand liggende keuze voor de hoofdpersoon van een thriller. Is zijn beroep van belang voor de rest van het plot, of was er een andere reden voor deze keuze?
K: Dit moet Dimitri beantwoorden, is allemaal zijn schuld.
D: Het idee om er een dameskapper van te maken heeft verscheidene oorzaken. Ten eerste had ik een autobiografisch motief: ik heb van dichtbij een kleptomane kapster meegemaakt, die stal uit tassen van klanten en uit het kasregister. Het enige wat we veranderd hebben is het geslacht van deze dievegge en de beweegredenen. Ten tweede is het, los van deze kleine literaire afrekening, nog echt een beroep waar geld gemakkelijk en onopgemerkt achterover te drukken is. We hadden van Jeroen ook een babysitter kunnen maken, maar ik wilde ook dat hij zich zou voordoen als homo om het vertrouwen van zijn vrouwelijke collega’s te winnen, dus welke setting combineert al deze factoren…? Precies.

3. De orde is een psychologische thriller, jullie vorige boek Penitenza was een misdaadroman. Wat is er kenmerkend aan dit verhaal waardoor De orde een psychologische thriller te noemen is?
D: In tegenstelling tot Penitenza (en tot mijn jolijt, hihi) zit er een psychopaat in.
K: In Penitenza staat de misdaad centraal. In De orde draait het voornamelijk om de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonages en hun beweegredenen om tot die misdaad te komen.

4. Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten? Zijn jullie bezig met een volgend boek?
K: Ik heb bijna een manuscript afgerond gebaseerd op autobiografische ervaringen, o.a. mijn tijd in Mozambique en bij de Bijenkorf B.V. De titel is Het wespennest.
D: Ik overweeg ernstig om mijn pseudoniem af te stoffen en me weer aan niet zo brave graphic novels te wijden.

Lezersrecensie op Hebban

De orde is een spannend boek dat ik zeker met plezier heb gelezen. Ik vond de verhaallijn goed en de basis voor de personages was zeker goed aanwezig. Echter vind ik niet dat dit voldoende is uitgediept.
Ik was erg benieuwd naar meer info over de achtergrond van Amber, van Aurora en over Jeroen. Ook over zijn dochter en haar ziekte had ik graag iets meer gelezen.
De personages blijven redelijk oppervlakkig terwijl ze juist erg interessant zijn in de basis. Je komt net niet genoeg te weten. En dat is een gemiste kans naar mijn mening.
Dit geldt eigenlijk ook voor het hele verhaal. Het is spannend, het verhaal is goed, alleen het is het net niet.
Er vallen teveel "gaten" in het verhaal. Dit trekt zich door tot en met het einde van het verhaal. Op een gegeven moment zit je goed in het verhaal en dan is het opeens klaar. Het boek had makkelijk 100 pagina's meer kunnen en mogen hebben. Dat zou het verhaal ten goede komen denk ik.
Jammer is ook dat er wat kleine slordigheidjes in het boek staan. Wat fouten in zinnen en het ontbreken van bepaalde nummers op pagina's.
Ondanks dit alles is dit wel een leuk boek, dat zeker voldoende lezers verdiend. Het is ook zeker niet dat ik negatief over het boek denk. Alleen blijft het gevoel maar hangen bij me van "er had meer ingezeten"...
Helaas kan ik hier geen halve sterren geven anders had ik 3.5 ster gegeven. Nu 3.
Ik ga deze auteurs ook zeker beter volgen en meer werk hiervan lezen.

3,5 ster

Geschreven door Johan


Lezersrecensie op Hebban

Leg die iPad/ telefoon weg en lees dit boek!

In het begin is het even wennen; ieder hoofdstuk wordt verteld vanuit een ander perspectief, het oogpunt van één van de drie hoofdpersonen uit dit misdaadroman.
Maar al snel valt het kwartje en zit je zo diep in het verhaal dat je het boek niet meer weg kan leggen. Je moet gewoon weten hoe het verder gaat met Efraim, Jeroen en Amber.

Een spannende psychologische thriller die ik in één adem heb uitgelezen.
Wel jammer dat ik hem nu uit heb.

5 sterren

Geschreven door Jesse