Schoon genoeg

schoongenoegSuzanne Peters
ISBN 9789086601325
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s 181
Verschenen 15-11-2010

Het leven van Gabriella bestaat uit poetsen, schoonmaken en stoffen. Door haar smetvreesIs ze alles al kwijtgeraakt: haar huwelijk, haar baan en haar vrienden.Dan krijgt ze de vreselijke mededeling dat haar zoon in het ziekenhuis ligt. Hij raakt in coma en het is nog maar de vraag of hij ooit zal ontwaken. Gabriellas smetvrees zit behoorlijk in de weg als ze haar zoon in het ziekenhuis bezoekt en de ruzies met haar ex lopen hoog op.Als ze besluit dat het echt anders moet, krijgt ze hulp uit een onverwachte hoek.

 

Recensie Boekenmening

Doordat Gabriëlla aan smetvrees lijdt en zich niet wil laten helpen, wil haar man Mark scheiden en blijft zoon Robin bij zijn vader wonen. Gabriëlla wast zó vaak haar handen dat ze er wondjes aan overhoudt. Ze doet praktisch niets anders dan schoonmaken. Als Robin een ongeluk krijgt en in coma raakt, durft Gabriëlla niet dichtbij hem te komen, uit angst dat ze hem ziek maakt door het overbrengen van bacteriën.
Intussen heeft ze kennisgemaakt met buurman Dirk . Hij accepteert haar en langzamerhand begint ze zich bij hem thuis te voelen den durft ze over de smetvrees te praten. Dirk dringt erop aan dat ze met Mark moet praten, omdat ze steeds met hem in een ruziënde sfeer zit bij Robins bed. Langzamerhand gaat het beter tussen Mark en Gabriëlla. Dan komt ze erachter dat Dirk verliefd op haar is…
Uiteindelijk neemt Gabriëlla het besluit om zich te laten helpen en ze belt het Riagg. Dat is de eerste stap op weg naar haar genezing.
Een vlotlezende, boeiende roman over een vrouw met smetvrees. Helder en duidelijk wordt omschreven hoe het is om aan deze fobie te lijden. De reacties van mensen rondom de hoofdpersoon, zijn realistisch beschreven.
Recensie: Saskia Schouten

 

NBD|Biblion recensie

Omdat smetvrees haar leven beheerst, raakt Gabriella Romano haar baan kwijt en strandt haar huwelijk na twintig jaar. Als haar zoon een ongeluk krijgt en in coma raakt, komt Gabriella in een emotionele achtbaan terecht. Met hulp van een buurman en gesteund door haar (Italiaanse) ouders en een vriendin probeert ze de stap naar professionele therapie te maken om zo haar dwangneurose te doorbreken. Door de mensen om haar heen is ze in staat om mee te werken aan de genezing van haar zoon. Een verhaal dat goed laat zien welke invloed smetvrees heeft, niet alleen op diegene die eraan lijdt, maar ook op de omgeving. De auteur heeft dit thema gecombineerd met een vlot familieverhaal waardoor het onderwerp goed bespreekbaar wordt. De titel heeft een mooie dubbele bodem. De schrijfster (1985) debuteerde in 2009 met ‘Geheime liefde’ * een boek over overgewicht. Paperback met normale druk. (H.W.L. Keus-Asveld)