Vreugde na verdriet

Vreugde na verdrietDani van Doorn
ISBN 978-90-8660-362-6
Prijs € 16,95
Verschijnt mei 2018

Rond zijn dertigste realiseert Leon van Amerongen zich dat hij nog nooit zijn dochtertje heeft opgezocht. Het meisje is voortgekomen uit een onenightstand met een vroegere medecursiste, Jeanette. Uit schaamte over zijn langdurige desinteresse, maar ook uit nieuwsgierigheid naar de nu zevenjarige Leony, probeert hij een bezoekregeling te treffen met Jeanette.
Jeanette stemt met tegenzin toe, want hoe lang duurt die interesse van Leon? Ze wil haar dochter besparen wat haar zelf als kind is overkomen en maakt het hem niet gemakkelijk. Leon en zijn charme en vrolijkheid kunnen ze missen als kiespijn. Of toch niet...?

Roman over verzoening en verlaat verdriet, dat veroorzaakt wordt door een onverwerkt verlies in de kindertijd.

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Gefeliciteerd met je nieuwe roman ‘Vreugde na verdriet’. Wat kun je ons over dit boek vertellen?
Dank je! Het is een feelgood waarin ups and downs elkaar afwisselen en waarin gaandeweg meer nadruk op Verlaat verdriet komt te liggen. Verlaat verdriet wordt veroorzaakt door onverwerkt verlies uit de kindertijd en heeft veel impact op de ontwikkeling van kind naar volwassenen. Kinderen die niet getroost worden na een groot verlies kunnen als volwassenen heel kwetsbaar zijn en beschermen zichzelf vaak (onbewust) door niet volledig deel te nemen aan het leven. Verder wordt de ontwikkeling beschreven tussen een vader en een kind die elkaar leren kennen als het kind al zeven is. Het is wennen voor allebei, maar tevens heel leuk en brengt nieuwe kanten in hen naar boven. Natuurlijk komt er ook romantiek in voor 😉

In je verhaal staat het verlies dat een kind heeft centraal? Waarom heb je voor dit thema gekozen?
Mijn verhalen ontstaan meestal naar aanleiding van een droom of een bijzonder plekje dat me aanspreekt. Het heeft allebei met sfeer te maken en dit verhaal is de uitwerking van een droom. Mijn onderbewustzijn heeft er dus voor gekozen ☺.

In welk personage van Vreugde na verdriet herken jij jezelf het meest?
In dat van de vrouwelijke hoofdpersoon. Ze is degene met het meest gecompliceerde karakter, dat past wel bij mij. De andere zitten wat gemakkelijker in elkaar.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
Van alles, als het aan mij ligt! Chicklit, familieroman, historische roman, kinderboeken. Ik hoop door te kunnen gaan op dezelfde wegen die ik al ingeslagen heb.

Recensie op Wat ik nou vind

Nu lees ik zoals gezegd weinig romannetjes (bij gebrek aan een beter woord. 'Romannetje' vind ik wat denigrerend klinken, terwijl ik dit ab-so-luut niet bedoel) maar over het algemeen kun je de afloop en de weg daarnaartoe redelijk voorspellen.

☆We vinden elkaar niet lief --> onvoorziene gebeurtenis --> kuskus -->misverstand en ruzie -->gelukkig komt alles weer goed.☆

In dit boek is dat anders. De daadwerkelijke verhaallijn zal ik niet uit de doeken doen, daarvoor zul je het boek lekker zelf moeten lezen, maar het is géén 13 in een dozijn romannetje.

Waar Leon in het boek als de perfecte man overkomt, zo één die zijn vieze sokken uit zichzelf ín de wasmand mikt ipv er net naast, en open staat voor self-improvement, heeft Jeanette het een stukje lastiger.

Alle begrip overigens voor haar manier van doen als Leon zich aankondigt, inclusief de soms wat valse opmerkingen en gedachtes. We kunnen onszelf wel mooi voordoen dames, maar in ons allemaal schuilt een heks die af en toe probeert de overhand te nemen.

Ook mooi omschreven vond ik de groei van alle karakters en de reactie van de diverse bijfiguren daarop.

Minpuntje vond ik dat het stuk waarin [SPOILER!!] Leon en Jeanette elkaar aardig beginnen te vinden, en je weet dat ze uiteindelijk samen gaan komen, tot het moment dat dat echt gebeurt, vrij lang duurde. En in die tussentijd gebeurt er ook niet veel, totdat Jeanette depressief wordt. Dan ineens gaat het erg snel, alsof het allemaal nog even binnen een aantal bladzijdes verteld moest worden.
[SPOILER UIT]

Maar goed, het boek las zoals gezegd erg makkelijk weg, en dat is natuurlijk gewoon een positief gegeven.

Al met al geef ik dit boek een score van.... 3 duimpjes!

Geschreven door Sandra Poortman


Biblion-recensie op Bol.com

Zeven jaar na haar geboorte wil Leon van Amerongen in contact komen met zijn dochter Leony, die verwekt is na een onenightstand. Jeanette van Dijk, de moeder van hun kind, wantrouwt het contact, dat vorm heeft gekregen in een omgangsregeling. Langzamerhand raakt Jeanette echter overtuigd van Leons goede bedoelingen met zijn dochter. Zelf komt ze in een depressie terecht door verlaat verdriet, want haar eigen vader moest ze al vroeg missen. Nu ze ziet hoe Leon met zijn dochter omgaat, wordt dat verdriet om haar vader steeds heftiger. Dan blijkt wie haar de meeste steun kan bieden om steviger in het leven te staan. Een eigentijdse familieroman waarin de thema's "hereniging met je kind' en "verlaat verdriet' goed zijn uitgewerkt. Het verhaal leest makkelijk qua schrijfstijl, maar ook door een prettige druk. De Eindhovense auteur schreef eerder enkele kinderboeken en debuteerde in 2017 met de roman "Geld of geluk'*. Zomerse omslag.

H.W.L. Keus-Asveld