Sonata

SonataNatascha Hoiting
ISBN 978-90-8660-356-5
Prijs € 19,95
Verschijnt april 2018

Op een winteravond wordt er in het Amsterdamse Bos een lichaam begraven met de bedoeling dat niemand het ooit terug zal vinden. Wanneer Julia dertien jaar later Justin ontmoet weet ze niet hoe haar leven op het punt staat te veranderen. Ze voelt zich direct tot hem aangetrokken en geeft, na een aantal hindernissen genomen te hebben, gehoor aan de gevoelens die ze voor hem heeft. Dan blijkt dat de succesvolle zakenman een wel heel donker verleden met zich meedraagt. Een verleden dat sinds haar jeugd nauw verweven blijkt te zijn met het hare.
Vanaf het moment dat hij Julia voor het eerst ziet weet Justin dat ze voor hem verboden is. Zij is de laatste vrouw in de wereld waar hij verliefd op mag worden, maar slaagt er uiteindelijk niet in dit tegen te houden. In zijn angst haar te verliezen verzwijgt hij het geheim dat hij sinds zijn tienertijd met zich meedraagt en hoopt hij tegen beter weten in dat Julia hem zal vergeven voor de pijn die hij haar aan zal gaan doen. Wanneer de liefde tussen de twee in alle hevig- heid opbloeit, komt Julia op ruwe wijze achter Justins duistere geheim, en zullen beide levens nooit meer hetzelfde worden.

Een spannende liefdesroman over een onmogelijke liefde in de duistere wereld van de Italiaanse maffia in Amsterdam.

Fragment uit Sonata vanuit het oogpunt van Justin.

Tot diep in de nacht speel ik op mijn piano. Mijn geliefde instrument is het enige wat ervoor zorgt dat ik niet gek word na mijn ontmoeting met Julia. Net als in mijn tienertijd zuiver ik de haat in mijn ziel met de diepe, ontroerende klanken van Beethovens Moonlight Sonata. Na het spelen van dit stuk voel ik me rustiger. Meer in balans. Het is de muziek waar ik de pijn uit mijn jeugd in kwijt kan.
Mijn jeugd was hard. De buurt waarin ik opgroeide was niet slecht, maar de jongens waar ik mee omging waren dat wel. Ik kwam al op mijn twaalfde in een bende terecht, die zich rond die tijd nog met tamelijk onschuldige criminaliteit bezighield, zoals winkeldiefstal en het dealen van wiet. Dat veranderde echter toen ik vijftien was.
Mijn vrienden en ik kregen de opdracht om een overval te plegen op een tankstation; het moment dat ik me voor het eerst afvroeg waar ik mee bezig was. Om niet als lafaard bestempeld te worden, volgde ik mijn kameraden in deze laffe daad. Gewapend met ongeladen pistolen drongen we midden in de nacht het tankstation binnen. Nooit meer zal ik die angstige blik in de ogen van de man die achter de kassa stond, vergeten.
Het duurde een tijdje voordat we het geld van hem kregen, waarna we er met een rotvaart in onze auto vandoor gingen.
Het bleek niet snel genoeg te zijn.
De man had door middel van zijn alarmknop de politie gewaarschuwd, die ons bij de snelwegafslag een halve kilometer verderop stond op te wachten.
Ik heb niet lang vastgezeten. Mijn vader schakelde zijn advocaat in en die wist mij en mijn vrienden, na een kort gesprek met de rechter, al snel op vrije voeten te krijgen. Die ouwe van mij is erg rijk, maar mijn deel van de geldstraf die we opgelegd kregen moest ik uit eigen zak betalen. Boetedoening noemde hij dat. Hij was pisnijdig na deze gebeurtenis; hij vond dat hij mij beter had opgevoed dan dit. Hoe zijn zoon zo dom had kunnen zijn zich, bij het plegen van een simpele overval, door de politie te laten oppakken was een te grote belediging geweest.
Dat was meteen de eerste en de laatste keer dat ik iemand heb overvallen. Het werd mij duidelijk dat ik voor dat soort dingen niet meedogenloos genoeg was. Ik had te veel medelijden met het slachtoffer.
Toch duurde het vervolgens nog bijna een jaar voor ik het criminele leven volledig vaarwel zou zeggen.

Gefeliciteerd met je debuut bij uitgeverij Ellessy! Kun je iets over je boek Sonata vertellen?
Dank je wel! Ik was ook erg blij toen ik hoorde dat uitgeverij Ellessy enthousiast was over Sonata!
Sonata is een spannende liefdesroman dat zich afspeelt in Amsterdam en waar ook de Italiaanse maffia in Amsterdam naar voren komt. Het is een fictief boek dat gaat over Justin (een jonge succesvolle zakenman) en Julia (een jonge vrouw die net afgestudeerd is voor een opleiding kunstgeschiedenis). Ze ontmoeten elkaar tijdens hun werk. Ondanks dat ze elkaar niet kennen, herkent Justin haar toch door een gebeurtenis uit zijn verleden. Door deze gebeurtenis weet hij dat hij nooit een relatie met haar mag krijgen. Toch wordt hij verliefd op haar en ontstaat er een liefdesrelatie. In zijn angst haar te verliezen, verzwijgt Justin het geheim dat hij sinds zijn tienertijd met zich meedraagt. Hij hoopt tegen beter weten in dat Julia hem zal vergeven voor de pijn die hij haar ooit aan zal gaan doen. Wanneer de liefde tussen de twee opbloeit, komt Julia op een hele nare manier achter Justin zijn geheim wat ervoor zorgt dat beide levens nooit meer hetzelfde zullen worden.

Je boek gaat over Italiaanse maffia in Nederland. Hoeveel research heb je gedaan voor dit boek?
Ontzettend veel. Wanneer ik ergens in geïnspireerd raak, kan ik weleens doorslaan (wel op een positieve manier hoor!). Het moment dat ik me realiseerde dat de Italiaanse maffia ook in Nederland actief was kwam een groot deel van mijn vrije tijd in het teken van research te staan. Het hele huis komt dan vol te liggen met boeken. Heel veel boeken. Daarnaast heb ik meerdere plekken in Amsterdam bezocht waar in het verleden maffiagebeurtenissen hadden plaatsgevonden. Er is niet ontzettend veel van deze research in Sonata terug te vinden, maar het geeft mij bij het schrijven wel precies de juiste achtergrond die ik nodig heb. Voor de mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn in maffia: wees niet bang, Sonata is voornamelijk een verhaal over een liefde tussen twee mensen die door een gebeurtenis uit het verleden, onmogelijk samen kunnen zijn.

Wat vond je het leukste stuk om te schrijven?
Dat is een stuk aan het begin van deel 2. Ik kan hier niet heel veel over vertellen, aangezien dit anders teveel over het plot van het boek zou prijsgeven. In dit stuk komt de lezer er eindelijk achter wat nu het geheim is wat Justin de hele tijd met zich meegedragen heeft en realiseert zich dat het wel een heel erg heftig geheim is. Dat was voor mij heerlijk om te schrijven. Er zijn op dat punt weinig uitweg mogelijkheden voor de beide karakters. Ze worden een richting ingeduwd waar ze zich niet tegen kunnen verzetten. Hoe graag ze het ook zouden willen.

Wat is je grootste inspiratiebron geweest voor dit boek?
Ik las altijd al heel veel Amerikaanse boeken over de Italiaanse maffia in de Verenigde Staten. Toen kwam het moment dat ik me begon af te vragen of die Italiaanse maffia ook in Nederland zo actief was. Ik ben gaan googelen en kwam op een KLPD rapport uit wat volledig over dit onderwerp ging en realiseerde me dat deze organisaties hier ook daadwerkelijk aanwezig waren. Daarnaast wilde ik altijd al een verhaal schrijven waarbij het vrij lang zou duren voordat de lezer doorhad wat er nu precies in het verleden van de karakters was voorgevallen. Met in mijn achterhoofd alle feiten die ik over de maffia had geleerd, had ik de perfecte basis om mijn spannende roman te schrijven.

Biblion-recensie op bol.com

Als Julia een rondleiding door Amsterdam verzorgt voor de medewerkers van een manufacturingbureau ontmoet ze Justin. Hij tipt haar te solliciteren bij een gerenommeerd veilingbureau in Amsterdam, waarvan hij de eigenaar goed kent. Ze wordt aangenomen omdat ze net een studie kunstgeschiedenis heeft afgerond en over de juiste uitstraling beschikt. Ondanks dat ze iets gevaarlijks ziet in de ogen van Justin is de aantrekkingskracht voor hem zo groot dat ze niets liever wil dan een relatie met hem. Ook hij voelt de wederzijdse aantrekkingskracht, maar twijfelt omdat hij een belastend verleden heeft. Wanneer Justin door familiebanden nauwer bij de Italiaanse maffia in Amsterdam wordt betrokken, gaat het snel bergafwaarts met hun prille relatie. Om en om per hoofdstuk vertellen de beide hoofdpersonen via een ik-figuur hun verhaal. Aandacht voor karakters, uitgewerkt liefdesverhaal met een Italiaans maffiatintje in een moderne setting. Aangename ontspanningslectuur. Een vervolgdeel staat in de planning. De auteur (1973) studeerde cultuurwetenschappen en post-hbo bedrijfswetenschappen en runt een bedrijfsadviesbureau.

Geschreven door J.E. Meindertsma