Don Quichote

Don QuichoteJacob Vis
ISBN 978-90-8660-328-2
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt voorjaar 2017

Harm Brink, minister van Economische Zaken heeft een droom: hij wil dat Nederland binnen 10 jaar volledig draait op duurzame energie en de productie daarvan in eigen hand houdt. Hij bedenkt een ambitieus plan: de Staat gaat in het IJsselmeer en Flevoland voldoende windmolens zetten om heel Nederland van stroom te voorzien.
Als geologen hem waarschuwen voor een mogelijke aardbevingsramp wil Brink de gaswinning in Groningen stoppen en het gas bewaren als strategische reserve. Als de ramp inderdaad plaats vindt, komt het energieplan in een stroomversnelling. Brink drukt het windproject door en sluit een contract met Rusland voor de levering van aardgas zolang Nederland zelf nog niet genoeg duurzame energie produceert.
De windmolens worden gemaakt volgens een revolutionair ontwerp. Hoewel het project een astronomisch bedrag vergt is het bouwen van windparken in en rond het IJsselmeer aanzienlijk goedkoper dan bouwen van windparken op zee. Brink krijgt onverwacht steun voor zijn plannen als Semjon Malkevich, een steenrijke oligarch uit Oekraïne in ruil voor veiligheid voor zijn gezin, mee wil investeren in het transport van het Russische aardgas. Toch blijven het windproject, de deal met Poetin en de deelname van Malkevich felle protesten oproepen. Een van de protestgroepen is Islamitische Staat die zijn mol in Nederland opdracht geeft voor ‘de terreurdaad van de eeuw.’

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Er is (nog) geen interview beschikbaar.

Recensie op Facebook

Ik heb dit jaar al flink wat thrillers gelezen, en zeker niet de minste, maar nog steeds steekt er één met kop en schouders bovenuit: 'Don Quichot' van Jacob Vis. 'Don Quichot' is met bijna 500 pagina´s zijn omvangrijkste thriller tot nu toe. En een van de beste in zijn oeuvre, waarin toch al zoveel moois te vinden is.
Vis verdient als Nederlands meest literaire thrillerschrijver veel meer aandacht dan hij krijgt. Dat ´Don Quichot´ niet in stapels bij Bruna ligt, heeft niets te maken met de kwaliteit van het boek of met de toegankelijkheid van zijn werk: een begenadigd verteller als Vis kan ook een groot publiek ademloos laten genieten. Maar Jacob Vis zit helaas bij een kleine uitgever, die zich weinig promotie kan veroorloven.
De thrillers van Jacob Vis zijn nooit zomaar thrillers. Vaak is er een maatschappelijk probleem dat de plot voortstuwt. In ´Don Quichot´ is dat de klimaatverandering, en dan vooral de halfslachtige manier waarop de politiek daar iets aan probeert te doen. Hoofdpersoon van het boek is waarnemend minister-president Harm Brink, die laat zien dat het ook anders kan. Een aardbevingsramp in Groningen, de burgeroorlog in Oost-Oekraïne en IS, Brink krijgt er allemaal mee te maken. Met een hoeveelheid lef die je ook graag bij de echte politici zou zien gaat hij de problemen te lijf. Vis stuurde het boek overigens op aan minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu. Voor mij staat wel vast dat die het ook echt gelezen heeft: hij was eerder dit jaar als het om Groningen ging ineens buitengewoon doortastend.

Geschreven door Ton van der Molen