Het kerstpakket

Het kerstpakketCathy Halmans
ISBN 978-90-8660-320-6
Prijs € 16,95
Aantal pagina’s
Verschijnt december 2016

Laura valt op door haar rare petje en Simon omdat hij sjouwt met een onhandig pakket. Twee jonge mensen die op een late vrijdag avond voor kerst dezelfde trein naar huis nemen. Op dat moment weten ze niet dat ze beginnen aan een reis die hun leven zal veranderen.

Laura Klein Olberdink is net kwaad weggelopen bij haar afspraakje na een volkomen mislukt avondje uit. En ze had het al zo moeilijk met haar leeftijd, overheersende moeder, bazige zuster, dominante vriendin, verkeerd gekozen vriendjes en werk dat haar maar matig bevalt. Genoeg om op de terugweg over te piekeren.

Simon van Brakel heeft net voor het laatst afscheid genomen van zijn collega’s. Begin dertig: baan kwijt, een vriendin die hem in de steek heeft gelaten en hem zijn huis heeft afgetroggeld. Anderen verbazen zich erover dat hij zo laconiek blijft onder al die tegen- slagen, maar dat komt doordat hij zich na die ‘verschrikkelijke gebeurtenis’ in zijn jeugd heeft voorgenomen zich nergens meer boos over te maken.

Tijdens een reis met hindernissen komen Laura en Simon erachter dat ze lotgenoten zijn. Ze vertellen elkaar hun geheimen als ze noodgedwongen een nacht en een dag samen doorbrengen. Dan maakt een dramatische gebeurtenis een abrupt einde aan die vertrouwelijkheid. Opeens staan ze er weer alleen voor en moeten ze keuzes maken, keuzes die niet alleen belangrijk zijn voor henzelf maar ook voor de ander.

Het kerstpakket vertelt met humor en gevoel over een week waarin twee mensen die allebei de weg kwijt zijn, moeten afrekenen met hun verleden om een toekomst te kunnen opbouwen.

Hij hoorde de auto voor hij hem zag. Motorgeraas, knarsende remmen, het sissende geluid van slippende banden. Een achterportier vloog open en een vrouw sprong uit de auto. Ze nam niet de moeite de deur te sluiten en beende resoluut weg, armen over elkaar, hoofd gebogen, een flinke handtas tegen haar lichaam geklemd. Boos, begreep Simon, heel erg boos.

De bestuurder stapte uit en rende achter de vrouw aan, glibberend over de sneeuw. Hij pakte haar arm vast en draaide haar om. Ze bleef bokkig naar beneden kijken en leek niet te willen luisteren naar wat hij tegen haar zei, hoe heftig hij ook op haar inpraatte.
Alsof ik naar een stomme film kijk, dacht Simon. Hij kon de man niet verstaan, maar dat was ook niet nodig, zijn gebaren maakten alles duidelijk. Dik aangezette emoties: smeekbeden met gevouwen handen, in wanhoop opgeheven armen, vertwijfelde blikken, vingers die eerst naar boven wezen waaruit steeds dikkere vlokken vielen en dan naar de auto die uitnodigend wachtte en, bijna als toegift, een boze vuist. Simon miste alleen de tussentitels die het verhaal zouden verduidelijkten. Voor de uitleg moest hij nu zelf zorgen.

Die twee hadden ruzie, dat was duidelijk, en flink ook, anders zou ze niet in alleen maar een kort rokje en een dun truitje uit de auto zijn gevlucht. Aan hun kleding te zien waren ze uit geweest, alleen dat malle petje op haar hoofd viel uit de toon. Hij voelde zich toeschouwer bij het dramatisch einde van wat een leuke avond had moeten worden.

1. Gefeliciteerd met je debuutroman bij Ellessy! Wat betekent dit boek voor jou?
Het is altijd een feestelijk moment als een boek van me uitkomt. Ik kijk er met enige trots naar en met een licht voldaan gevoel: er is iets afgerond en ik kan laten zien dat wat ik schreef de moeite waard was om uit te geven. Startpunt van dit boek was een beeld dat al een halve eeuw oud is. De omroep had midden jaren zestig het kerstpakket laten verpakken in platenkoffertjes van beige papkarton met een donkerbruin biesje. Na mijn dienst liep ik er in de vooravond mee naar het station om de trein naar Amsterdam te nemen. Op het perron kon ik precies zien wie mijn collega’s waren, allemaal mannen en vrouwen met precies zo’n zelfde koffertje. Licht absurd en komisch tegelijk. Vijftig jaar is dat beeld me bijgebleven voor ik een verhaal bedacht waarin ik het kon verwerken.

2. Met Het Kerstpakket verken je als auteur een voor jou nieuw genre, aangezien je je eerder in misdaad en politiek verdiepte. Hoe kwam je op deze verandering?
Verhalen beginnen ongemerkt. Opeens zijn ze er. Laat ik het er maar op houden dat in je onderbewustzijn impressies en associaties ongemerkt versmelten tot wat een flard van een verhaal blijkt te zijn. Dat beeld van die koffertjes, een fantasie over een meisje in een trein, een ergernis over een tv-format hebben schijnbaar niets met elkaar te maken, maar opeens klonterden ze samen en wat ik zag was het waard om in een vorm te gieten, welke wist ik toen nog niet. Ik kon die elementen niet kwijt in een misdaadroman, merkte ik al gauw, zoveel ervaring heb ik wel opgedaan met de drie boeken die ik in dat genre heb geschreven. Eigenlijk meteen al tijdens het eerste hoofdstuk wist ik dat ik het verhaal licht moest houden met eigenlijk maar twee hoofdpersonen die elkaar toevallig ontmoeten op een moment dat ze hun leven willen veranderen. Na die spannende misdaadromans bleek ik toe aan een ontspannend boek.

3. In hoeverre verwerk je je dagelijkse leven in de verhalen die je schrijft?
Mijn boeken zijn niet autobiografisch, verre van dat, maar natuurlijk verwerk ook ik eigen ervaringen. De dramatische wending in het boek is gebaseerd op wat ik persoonlijk heb meegemaakt. Bij de keuze van de muziek die een soort begeleiding is van het verhaal, speelt mijn persoonlijke smaak ook een rol en zo zijn er nog wel meer elementen uit mijn dagelijks leven verwerkt zoals de tv-wereld die net als in mijn andere boeken een deel van het decor vormt.

4. Wat kunnen we na Het Kerstpakket van je verwachten?
Ik heb geen helder beeld van mijn volgende boek. Misschien ga ik verder schrijven aan de korte verhalen die ik heb liggen en die nog niet zijn voltooid. Misschien verandert één van de verhalen opeens in de aanzet tot een roman, wat voor soort dan ook. Op dit moment heb ik geen idee, maar daarover maak ik me geen zorgen. Ik heb het nu een paar keer meegemaakt dat uit het niets de omtrek van een nieuw boek opdook. Dat stelt me gerust.

Lezersrecensie op Hebban

Mocht je denken waarom leest ze nu pas een kerstverhaal? Ik heb er heel lang op moeten wachten bij de bieb. De cover is heel kerstig en hoort perfect bij de titel. Het is een heerlijke feelgood roman. Ik houd niet zo van dat zoetsappige, maar dat was dit verhaal helemaal niet. Het leest heerlijk weg! Ik geef het 4 sterren!

Geschreven door Astrid


Biblion-recensie op de Boekensalon

De auteur die onder het pseudoniem Cathy Halmans dit sfeervolle verhaal schreef, kreeg ooit als kerstpakket een kartonnen platenkoffer, afgewerkt met een bruin biesje. Op het station zag ze allemaal collega's lopen met zo’n zelfde koffertje, een beeld dat als fundament diende voor deze roman. De getalenteerde Laura heeft een vrij saaie baan op kantoor en is sinds kort weer single na de zoveelste hopeloze relatie. De date die haar vriendin Ida geregeld heeft, loopt uit op een fiasco en zonder jas vertrekt ze naar het station, ze wil naar huis. Simon heeft net zijn laatste dag op het mediapark in Hilversum erop zitten en sjouwt, na het afscheidsetentje met de collega's, zijn onhanteerbare kerstpakket richting het station, in de hoop dat hij de laatste trein naar huis niet mist. Het sneeuwt, een beetje, maar geleidelijk aan steeds harder. Ze ontmoeten elkaar in de trein en hun reis wordt er eentje om nooit meer te vergeten. Een vlot leesbaar geschreven en geloofwaardig feelgood verhaal met prettige karakters en een boeiende plot.


Recensie op Boekenbeschrijfster.nl

Het uitgewerkte idee in ‘Het kerstpakket’ is origineel en bijzonder te noemen. Twee voor elkaar vreemde mensen zitten vlakbij elkaar in de trein en door het barre weer leren ze elkaar onverwachts kennen. Laura en Simon vertellen elkaar veel, heel veel. Als lezer vraag je je af of je dat zelf in zo’n situatie ook zou doen. Waarschijnlijk kun je daar pas het antwoord op geven als je in een soortgelijke situatie hebt gezeten.

Cathy Halmans heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit de beide hoofdpersonages te vertellen. In het begin zorgt dat ervoor dat je soms al wat meer weet dan een van de personen. Zo lees je vanuit Simon hoe hij Laura voor het eerst ziet, terwijl Laura daarna nog aan haar date moet gaan beginnen. Leuk gedaan! Toch leest het verhaal niet overal even prettig. Dat geldt met name voor de herinneringen uit het verleden. Deze komen af en toe wat abrupt naar voren, waardoor je niet altijd alles meteen even goed kunt volgen. Uiteindelijk komt alles samen en begrijp je hoe het een en ander in elkaar steekt.

Halmans zorgt voor een afsluitend geheel in ‘Het kerstpakket’. Niet voor elke lezer zal dit einde aansprekend zijn, maar het past wel perfect in het thema Kerstmis. Het is een perfect boek om heerlijk even tussendoor te lezen.

Geschreven door Kim


Recensie op Hebban

Een kerstpakket is de aanleiding van de ontmoeting tussen Laura en Simon in de familieroman van Cathy Halmans (pseudoniem). Met Het Kerstpakket is de auteur een ander genre ingedoken, nadat zij eerder drie misdaadromans schreef.

Winter in Nederland, vlak voor de kerstdagen. Een dik pak sneeuw zorgt ervoor dat de trein uit Amersfoort het station van Apeldoorn niet meer haalt en dat de stroom uitvalt. Laura en Simon raken dankzij het kerstpakket van Simon met elkaar aan de praat. Hij biedt haar de fleecedeken uit zijn pakket aan om warm te worden. Wat begint als een voorzichtige kennismaking, mondt uit in gesprek waarin ze hun verleden, gedachten en gevoelens met elkaar delen. Voor beiden is dit een openbaring na een aantal stukgelopen relaties. Zowel Simon als Laura dragen figuurlijk hun eigen bagage mee.

Middels flashbacks kom je als lezer meer te weten over de achtergronden van Laura en Simon. Laura heeft een dominante moeder, zus én vriendin. Alles wat ze doet, wordt bepaald door anderen. Heeft zij zelf nog wel iets te zeggen over haar leven? In de liefde is ze ook al niet gelukkig en de ware is nog niet op haar pad gekomen. Simon is net aan de kant gezet door zijn vriendin. Zijn huis is hij kwijt, want dat heeft zijn ex samen met de hele inboedel ingepikt. Tot overmaat van ramp is hij door een reorganisatie ook zijn baan kwijt. Simon heeft een zeer goede band met zijn zus Sarah. Ze hebben een Franse moeder en een Nederlandse vader. Na een tijd in Frankrijk te hebben gewoond, verhuist het gezin naar Apeldoorn. Het is geen gelukkige jeugd en een dramatische gebeurtenis in hun puberteit zet de verhoudingen tussen Simon en zijn moeder op scherp. Oud zeer dat een normale relatie met zijn moeder tot op heden in de weg zit.

Als de twee uiteindelijk toch in Apeldoorn aankomen, is Simon op de plaats van bestemming. Laura daarentegen kan door de hevige sneeuwval niet verder reizen naar haar woonplaats Almelo. Simon biedt haar een slaapplaats aan en Laura accepteert deze maar al te graag. Beiden willen ze de magie van deze avond vasthouden. Uiteindelijk treft het noodlot hen en wordt hun vriendschap dusdanig op de proef gesteld, dat het nog maar de vraag is of ze wel bij elkaar horen.

Halmans heeft in Het kerstpakket de ontmoeting tussen Laura en Simon een hele alledaagse setting gegeven. Wie kent niet de vertragingen op het spoor of is er weleens slachtoffer van geworden? Saamhorigheid en een praatje met een medepassagier ontstaan dan gemakkelijk. Het gevoel dat dit je zelf zou kunnen overkomen, is heel wel aanwezig. Als tegenhanger van de oppervlakkigheid die op de loer ligt, kampen beide hoofdpersonen met een verleden. Dit geeft enige diepgang aan het verhaal en verklaart hun gevoelens en gedragingen. Pas wanneer beiden in het reine kunnen komen met hun verleden is er ruimte voor de toekomst en de liefde is dan ook niet zomaar beklonken.

Een steeds terugkerend element in het verhaal is muziek. In veel scènes wordt er naar muziek geluisterd wanneer gedachten moeten worden verzet. Achterin het boek is hiervan een playlist opgenomen. Halmans schrijft in gevatte bewoordingen en bedient zich van de nodige beeldspraak, waardoor een glimlach je soms ontlokt wordt. En hoewel het einde van het boek een aardig hoog ‘eind goed al goed-gehalte’ heeft, is dit een verhaal om warm van te worden zo vlak voor de kerstdagen.

Geschreven door Sanne Gerrets


Recensie op Boekinkt

Het kerstpakket is letterlijk een heerlijk cadeautje voor de kerst. Een feelgood die je eigenlijk alleen in deze tijd kunt lezen, hij past perfect bij de tijd van het jaar. De titel past perfect bij het boek, alles draait om het kerstpakket wat ook als een prachtig cadeau op de kaft staat afgebeeld.
We worden deelgenoot van het leven van Simon en Laura, beiden zijn helemaal klaar met relaties en ook daten wordt als het aan Laura ligt acuut afgeschaft. Simon en Laura worstelen allebei met hun verleden en zijn genoodzaakt schoon schip te maken alvorens ze verder kunnen met hun eigen leven.
Ondanks dat sommige van mening zijn dat toeval niet bestaat is het toch heel toevallig dat ze samen vast komen te zitten in een trein die niet verder kan vanwege barre weersomstandigheden. Twee totaal vreemde mensen hebben gelijk een klik en vertellen elkaar hun eigen verhaal.

Het kerstpakket is een boek wat heel makkelijk wegleest en waarvan je weet hoe het afloopt, maar dat is totaal onbelangrijk. Het is all you need is love wat van dit boek afspat en wat romanlezers nodig hebben om van de kerst een onvergetelijke tijd te maken. Laura en Simon zijn karakters die van mij allebei de gunfactor hebben gekregen op een lang en gelukkig leven.

Het kerstpakket is voor mij ruim 3 sterren waard!

Geschreven door Bianca


Recensie op Juuls boekwinkeltje

Cover
Blauwtinten. Op de voorgrond een ingepakt cadeau/ kerstpakket. Op de achtergrond sneeuw en spoorlijnen.
Ik vind de cover niet heel bijzonder, maar hij dekt de lading wel.

Mijn mening
Eindelijk eens een romantisch verhaal zonder rijke erfgename, moeilijke prinsen of andere elitaire mensen. Maar gewoon een jongen en een meisje. Met een baan. Een leuk appartementje. Mensen zoals jij en ik. Wat een verademing!
Verder vind je natuurlijk wel alle vaststaande elementen van een romantisch verhaal, maar dat is natuurlijk ook een deel van de charme van het genre. Je weet van te voren al, dat ze ondanks alles, nog lang en gelukkig zullen leven.
Voor het einde heb je wel sterk glazuur op je tanden nodig, want dat is wel heel suikerzoet. Aan de andere kant…het is Kerst, dan mag het allemaal wel wat zoeter.
Simon en Laura zijn sympathieke personages, met worstelingen die iedereen wel eens meemaakt in zijn leven. Met werk, met familie en met de liefde. Doordat het “gewone” mensen zijn is het makkelijk je met ze te identificeren.
Het is een perfect boek om tussendoor te lezen. Bijvoorbeeld in je chalet in Oostenrijk, tussen de sneeuw, open haard aan en glas rode wijn erbij. Ik zie het helemaal voor me!
3,5 sterren.

Geschreven door Juul


Recensie door Shyama Hopman

In dit familie-/liefdesverhaal kruisen de wegen van Laura Klein Olberdink en Simon van Brakel zich op een late vrijdagavond, vlak voor kerst. Beiden zijn op weg naar het station om hun trein huiswaarts te halen. Ze hebben elkaar al toevallig buiten gezien toen Simon stond te klungelen met zijn kerstpakket onder zijn arm. Zij viel hem op door haar malle petje.

Tot hun verbazing zien ze elkaar in dezelfde coupé terug. Luisterend naar muziek via hun mobieltje mijmeren ze in hun hoekjes over hun niet zo florissante avond èn hun levens. Laura piekert over haar mislukte relaties, haar bazige moeder en zus, haar dominante vriendin en haar ontevredenheid over haar duffe kantoorbaan. Simon is begin dertig en net ontslagen. Zijn spullen en zelfs zijn huurhuis zijn afgetroggeld door zijn inhalige ex. Toch blijft hij laconiek onder alle tegenslag, want hij heeft na een traumatische gebeurtenis in zijn jeugd besloten nooit meer zijn geduld te verliezen of boos te worden.

Dan gebeurt het enigszins voorspelbare, de trein komt door hevige sneeuwval halverwege hun reis tot stilstand. Typisch Nederlands wordt er gemopperd in de trein ;-). Ze stranden toevallig in Apeldoorn, waar Simon woont en hij biedt haar, zoals je al ziet aankomen, onderdak totdat het vervoer weer op gang komt en Laura haar weg naar Almelo kan voortzetten. Ze leren elkaar hierdoor noodgedwongen beter kennen, maar dat is niet van lange duur, want er gebeurt iets dramatisch dat een onprettige wending brengt in hun prille begin.

Ondank de enigszins voorspelbaarheid is Het Kerstpakket een fijn liefdesverhaal om in de kerstvakantie heerlijk ongedwongen van te genieten. Dit verhaal is op enkele feiten na pure fictie. De medische feiten zijn niet verzonnen. De auteur zegt in het nawoord hierover: "dit deel van het boek is niet bedacht, maar waar gebeurd." Hierbij moet ik zeggen dat ik het vrij nuchter vind verteld, het komt wat beschouwelijk over. De impact die zoiets heeft of kan hebben vind ik wat vlak gehouden. Hierdoor maakt het geen diepe indruk en blijft het een 'en passante' gebeurtenis in het verder toch al ongedwongen liefdesverhaal.

Muziek speelt een belangrijke bijrol in dit verhaal. Achterin het boek staat een complete afspeellijst gedrukt voor de nieuwsgierigen onder de lezers. Zoek de nummers op en geniet van de muziek van Laura en Simon, terwijl je leest hoe het hun verder vergaat in het verhaal. Bij dit boek kun je rekenen op lekker ongekunsteld leesvoer voor de kerstvakantie.

Geschreven door Shyama Hopman