Waar blijf je

Waar blijf jeJosé Vriens
ISBN 978-90-8660-303-9
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt april 2016

Mark Visser gaat tijdens hun vakantie in Duitsland op een avond weg om niet meer terug te komen. Voor Anneloes stort de wereld op dat moment in. Mark wordt voor het laatst in Oostenrijk gezien, maar daarna verdwijnt ieder spoor van hem. Eenmaal thuis ontdekt Anneloes dat ze haar man minder goed kende dan ze had gedacht. Zijn vertrek blijkt allesbehalve een spontane actie te zijn.
Anneloes moet verder, maar echte rust wordt haar niet gegund. Noodgedwongen verkoopt ze hun huis en gaat ergens anders wonen. Als na maanden Mark opeens gesignaleerd wordt bij de Duitse grens begint de onzekerheid opnieuw. Waarom neemt hij geen contact op met zijn vrouw en familie?

Jose Vriens (1963) woont in het Brabantse Roosendaal. In 2000 begon ze met het schrijven van kinderboeken. Daarnaast schreef ze talloze romantische korte verhalen (pseudoniem Josje Maas) en inmiddels ook verschillende romans. Na een zestal jaar uitgever te zijn geweest is ze nu fulltime schrijver en verschijnen er met grote regelmaat familie- en liefdesromans van haar hand. Haar romans worden bestempeld als vlot leesbare feelgoodromans.

Waar blijf je? is een familieroman met een spannend tintje!

Anneloes schrok van de plotselinge krachttermen die Mark de wagen in slingerde. Hij reed achter een andere auto die op een veel te lage snelheid een vrachtwagen inhaalde. Dat ergerde hem kennelijk mateloos, zoals vandaag talloze kleine voorvallen zijn ergernis hadden opgewekt.
‘Idioot, kun je niet een beetje doorrijden als je wilt inhalen? Blijf anders op je eigen rijstrook hangen,’ schreeuwde Mark naar de automobilist die na een zeer trage inhaalmanoeuvre weer terug naar de rechter baan schoof. ‘Ga op een scootmobiel rijden, oude zak, als je bang bent om harder dan zestig te rijden!’
‘Doe nou toch eens een beetje rustig,’ probeerde Anneloes haar man te kalmeren. ‘Het is vakantie, dan hoef je toch geen plankgas te geven. Doe niet zo hyper. We kunnen heus wel wat rustiger naar onze bestemming rijden. We hebben alle tijd, hoor.’ Ze reden inmiddels door Duitsland, maar als Mark zo agressief bleef rijden, had Anneloes er een hard hoofd in of ze hun vakantieadres zonder brokken haalden. Politie genoeg op de snelwegen die buitenlanders er graag uitpikten.
Met een giftige blik keek Mark haar aan. ‘Rustig? Zulke fossielen op de autobaan zijn een gevaar voor een ander. Je kunt op een tweebaansweg niet gaan inhalen met tachtig als de rest met honderdvijftig achter je aan komt. Dat is vragen om ongelukken. Dat soort figuren moeten ze hun rijbewijs afpakken en alleen nog met het openbaar vervoer laten reizen. Ik hoop niet dat we nog veel van zulke slakken tegenkomen. Ik wil graag voor vanavond in Oberhüttensölden aankomen.’
Anneloes deed er het zwijgen toe. Als Mark in zo’n ruzieachtige stemming was, kon ze niet op een redelijke manier met hem praten, wist ze uit ervaring. Hopen dat ze veilig op hun bestemming aankwamen, was al wat ze kon doen. Zij mocht niet eens rijden van Mark omdat ze veel te langzaam naar zijn zin reed en volgens hem niet goed op het andere verkeer lette. Wat natuurlijk onzin was. Ze had haar rijbewijs echt niet bij een pakje boter gekregen. Bovendien zat ze dagelijks op de weg om naar haar werk te rijden, en dan was het heel wat drukker dan nu. 
Mark zette de volumeknop van de radio nog wat hoger zodat een normaal gesprek niet eens meer mogelijk was.
Anneloes had gehoopt dat haar man zich wat meer kon ontspannen nu ze daadwerkelijk op vakantie gingen. Al weken hing er een ruzieachtige sfeer in huis.

1. Heb je in de jaren dat je schrijft een voorliefde voor bepaalde personages ontwikkeld? Zo nee, hoe lukt het je om zo goed af te blijven wisselen, of hebben alle karakters iets gemeen?
Ik heb geen voorkeur voor bepaalde personages. De ene keer gaat het om een timide vrouw die een ontwikkeling doormaakt, dan weer om een sterke vrouw die voor allerlei uitdagingen komt te staan. Het liefst wissel ik dat af. Wat ze gemeen hebben is dat ze groeien in de loop van het verhaal. Ze komen tot een bepaald inzicht en moeten keuzes maken die ze liever niet hadden gemaakt.

. Hoe kwam je op het idee voor Waar blijf je?
Een hersenspinsel. Iedereen denkt weleens: wat zou er gebeuren als… In dit geval begon ik met: wat doe je als je man je tijdens de vakantie in de steek laat? Hoe kom je dan weer thuis? Wat gebeurt er dan met en hoe ga je verder als hij wegblijft? Daarna ben ik een reden gaan bedenken waarom hij zo plotseling weggaat, wat er speelt en wat eraan vooraf moet zijn gegaan.

3. Waar blijf je wordt omschreven als een familieroman met een spannend tintje. Wat zie je zelf als de belangrijkste thema’s uit het boek?
De hoofdpersoon wordt plotseling in de steek gelaten door haar man terwijl daar geen enkele reden voor is. Wat doe je als dat gebeurt en hoe ga je dan verder? Was het een misdrijf en wordt hij vermist, of is hij bewust verdwenen? Meer kan ik er niet over vertellen zonder te veel te verraden.

4. Wat kunnen we na Waar blijf je van je verwachten?
Allereerst heb ik nog een roman geschreven als ghostwriter voor Henny Thijssing-Boer: EIGEN KIND. Die is gelijk met WAAR BLIJF JE verschenen. Dit najaar komt er nog een roman bij Ellessy uit met de titel: NET ALS IN DE FILM. Bij een andere uitgeverij verschijnen er dit jaar ook nog twee romans van mijn hand.

Recensie op Books and Thoughts

De boeken van José Vriens staan garant voor een aantal uren ongedwongen leesplezier vol spanning en romantiek. Met ‘Waar blijf je’ maakt zij dit opnieuw waar. De prettige, toegankelijke schrijfstijl van Vriens maken haar boeken voor een groot publiek geschikt. De personages zijn duidelijk en herkenbaar neergezet.

‘Waar blijf je’ is een spannend verhaal waar je volledig in meegaat. De twijfel en onzekerheid van Anneloes voelt de lezer bijna lijfelijk. Vriens neemt je aan de hand richting een verrassende plotwending.

Enige kritiekpunt is dat de emoties van Anneloes, zij is afwisselend boos en verdrietig, wat al teveel vermeld worden. Ondanks dat raad ik de (vrouwelijke) lezer aan om dit boek toch vooral in de vakantiekoffer te stoppen!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Banger Sisters

Alweer zo’n heerlijk boek van José Vriens vol spanning en romantiek. Ook hier zijn de personages duidelijk en herkenbaar neergezet. Geen ingewikkelde personages en complottheorieën, maar een spannend verhaal wat je vanaf de eerste bladzijde meesleurt in het boek. Lang blijft onduidelijk waar Mark uithangt, hoewel er geregeld een speldenprikje wordt uitgedeeld. Gaandeweg het verhaal meen je te weten hoe het in elkaar zit, maar aan het einde heeft de schrijfster er een mooie draai aan weten te geven. Sommige mensen blijken namelijk anders te hebben gehandeld dan je eerder hebt gelezen. Verrassend, want zo blijft het verhaal spannend tot op de laatste bladzijde. Zoals gezegd, alweer een heerlijk boek van José Vriens, wij kijken vol nieuwsgierigheid uit naar het volgende!

Geschreven door Nancy Walburg


Recensie op Boekenbeschrijfster

In ‘Waar blijf je?’ volgen we het hartverscheurende verhaal van Anneloes. Ze denkt gelukkig getrouwd te zijn met Mark. Ze hebben af en toe wel ruzie, maar dat komt in de beste huwelijken voor. Maar wat gaat er door je heen als je man ineens verdwijnt? Over deze vraag laat José Vriens haar lezers nadenken. De wanhoop, de boosheid en het verdriet van Anneloes komen duidelijk naar voren. Als lezer voel je haast al deze emoties wanneer de auteur hierover schrijft.

De andere vraag waar je als lezer constant mee bezig bent, is ‘Wat is er in vredesnaam met Mark gebeurd?' Anneloes vindt wel wat kleine aanwijzingen, maar te weinig om echt concreet iets mee te kunnen. Vriens laat op een geloofwaardige manier zien hoe de vrouw verder gaat met haar leven. Voor mijn gevoel gaat ze nergens te snel. Hooguit worden sommige stukken uit haar leven vrij kort beschreven, zoals haar laatste vakantiedagen in Duitsland of de verkoop van het huis.

Veel vermiste mensen worden nooit teruggevonden, waardoor de familie met allerlei vragen achterblijft. Zonder teveel te willen verklappen krijg je als lezer wel een redelijk bevredigende ontknoping. Aan de ene kant had je verwacht dat dit uitgebreider zou zijn, maar aan de andere kant past het in het verhaal en in het leven dat Anneloes op dat moment leidt. Vriens heeft met ‘Waar blijf je?’ een boeiende roman geschreven die je laat nadenken over hoe het leven kan lopen. De auteur schuwt niet op lastige vraagstukken in een boek te verwerken.

Geschreven door Kim de Bruijn-Rompa


Recensie op de Boekensalon

Anneloes werkt bij een dokterspraktijk samen met haar beste vriendin Wies, is getrouwd met Mark Visser en woont in Roosendaal. Alles lijkt hen voor de wind te gaan, totdat Mark tijdens een vakantie in Duitsland plotseling verdwijnt na een ruzie. Op het eerste gezicht lijkt het alsof Mark boos is weggegaan door de ruzie, maar wanneer Anneloes erachter komt dat hij er met al het spaargeld vandoor is gegaan, vreest ze het ergste: Mark is met voorbedachten rade vertrokken. Maandenlang gebeuren er vreemde dingen: er wordt tot tweemaal toe ingebroken bij Anneloes, belangrijke spullen verdwijnen en er wordt maar één keer iets vernomen van Mark. Anneloes legt zich erbij neer dat Mark niet meer levend terugkomt, maar Mark’s moeder Diana is nog altijd hoopvol en verwijt Anneloes dat ze verdergaat met haar leven. Wanneer de knappe Chiel haar leven kleur geeft, gaat het beter, maar Mark's verdwijning blijft nog altijd aan haar knagen. Auteur José Vriens (1963) heeft deze familieroman op een vlotte en meeslepende manier geschreven, waardoor je als lezer geboeid blijft. Voor een breed publiek.

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.