Exit USA

Exit USASuzanne Peters
ISBN 978-90-8660-294-0
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt november 2015

Als Lana op een avond thuiskomt, betrapt ze haar vriend Pascal met een andere vrouw. Ze toont geen genade en maakt het direct uit met hem. Wat volgt is een onzekere periode vol eenzaamheid. Hoe kan ze haar leven weer opbouwen? Waar moet ze wonen? Hoe moet ze haar familie uitleggen dat ze Pascal écht niet kan vergeven? Om tot rust te komen boekt ze een groepsreis naar de Verenigde Staten. Een land dat ze altijd al eens wilde bezoeken. Drie weken lang rondreizen met mensen die niks van haar relatiebreuk weten. Daar heeft ze mooi de tijd om te bedenken wat ze met haar leven wil.

Dan blijkt dat Pascal dezelfde reis heeft geboekt en hij is niet van plan Lana opnieuw te laten gaan…

Er is (nog) geen leesfragment beschikbaar.

Interview op Rose & Books

Hoe oud was je eigenlijk toen je begon te schrijven?
Ik schrijf eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren. Ik schreef al op de basisschool in schriften en maakte hele krantjes op de computer die ik dan printte. Mijn eerste boek publiceerde ik toen ik negentien was.

Wie is je grootste inspiratiebron?
Ik vind heel veel mensen een grote inspiratie, vooral mensen die niet opgeven en door blijven gaan. Mensen die gemotiveerd zijn en die wat bereikt hebben. Ik heb Stephen King altijd al een inspiratiebron gezien, ondanks dat hij in een heel ander genre schrijft dan ik. Hij heeft heel erg veel bereikt en is van niets gekomen. Zijn visie vind ik ook heel inspirerend.

Welk boek is nou echt jou’n favoriet? (Mag ook een van je eigen boeken zijn.)
Ik lees zo ontzettend veel, dat ik niet goed weet wat nou precies mijn favoriete boeken zijn. Ik lees boeken in alle genres. Van mijn eigen titels denk ik dat ik dan toch Min of meer moet noemen. Dit boek gaat over een man met anorexia die een vrouw met zwaar overgewicht ontmoet. Ik vind dat ik hier een actueel thema heb gepakt dat ik op een originele manier heb uitgewerkt.

Vind je het juist lastig om personages te bedenken of juist eenvoudig?
Dat ligt heel erg aan het boek. Soms ben ik enorm aan het puzzelen en de andere keer gaat het me relatief makkelijk af. Het duurde bijvoorbeeld in Exit USA ook eventjes tot ik Lana goed voor me had. Ik heb het proloog denk ik wel zes keer geschreven tot ik de juiste toon te pakken had.

Heb je een favoriete schrijf plek?
Ik schrijf eigenlijk overal, want ik sleep mijn laptop overal mee naartoe. Ik vind het wel heel fijn om op de bank te zitten met de laptop. Waar ik ook heel graag schrijf is in Frankrijk. Dat doe ik één keer per jaar met een groep andere schrijvers en zorgt voor een fijne sfeer, waar ik gemakkelijk veel kan schrijven.

Heb je de reis in het boek Exit USA ook echt afgelegd?
Ja, ik heb dezelfde reis als Lana gemaakt. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan, maar verder is het hetzelfde. Ik wilde vooral dat de route realistisch is en dat de afstanden van locatie tot locatie haalbaar zijn en ik weet nu zeker dat dit het geval is. Ik had gelukkig in Amerika geen vervelende ex die mee ging op reis.


Interview op DonderDesign

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Suzanne Peters, ik ben 30 jaar en ik woon in Zutphen. Eén van mijn grootste passies is schrijven en ik doe dit dan ook erg veel. Naast het schrijven van boeken, schrijf ik in opdracht voor talloze websites. Verder vind ik het leuk om te koken en houd ik van wandelen.

Je houd zelf van lezen, wat lees je graag?
Ik lees eigenlijk alles wat los en vast zit. Ik vind romantische boeken erg leuk, maar ook young adult, thrillers en fantasy lees ik graag. Geregeld lees ik ook een non-fictie boek.

Heb je aanraders welke boeken je echt gelezen moet hebben?
Ik heb het afgelopen jaar enorm genoten van de boeken van Amanda Prowse en Kristan Higgans. Amanda Prowse schrijft prachtige, realistische boeken over vrouwen en problemen en Kristan Higgans schrijft chicklits.

Exit USA is je tiende boek en dat terwijl in 2009 je eerste feelgoodroman verscheen had je ooit gedacht zeven jaar later tien boeken verder te zijn.
Nee, dit had ik absoluut niet verwacht. Het was in 2009 allemaal nog erg onwerkelijk en nieuw en ik was sowieso nog niet bezig met verdere mijlpalen.

Heeft Exit USA nog een extra betekenis of iets in het verhaal zitten waardoor je tiende boek specialer is.
Ik heb een enorme passie voor de Verenigde Staten. In 2007 ben ik er zelf geweest – ook een groepsrondreis – en ik had er de tijd van mijn leven. Ik wilde al heel lang een boek schrijven dat zich in Amerika afspeelt, maar ik wist nooit een goed verhaal, tot nu. In al mijn boeken heb ik wel altijd al een verwijzing gehad naar Amerika, soms iets heel kleins, bijvoorbeeld iemand die een pizza Hawaii besteld.

Hoe en wanneer bedenk jij je verhaallijn
Ik bedenk de globale verhaallijn al vaak een jaar voordat ik überhaupt ga schrijven. Ik bedenk dan wat er ongeveer moet gebeuren en hoe de personages moeten zijn. De inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan. Soms bedenk ik een ‘wat als..’ vraag, zoals ik deed bij Exit USA: ‘Wat als… je met je ex op vakantie gaat?’

Dit is je tiende boek, welk boek ben je het meest trots op
Oei. Eigenlijk ben ik op ieder boek wel erg trots. Geheime liefde, omdat het mijn eerste roman is. Exit USA, omdat het mijn tiende is. Ook eentje waar ik wel heel trots op ben is Min of meer, een boek over eetstoornissen. Het gaat over een man met anorexia en over een vrouw die te veel eet. Ik denk dat ik hiermee een originele invalshoek heb gekozen. Het boek is vorig jaar ook genomineerd voor het beste romantische boek van het jaar.

Ben je op dit moment aan het schrijven aan een nieuw boek?
Ik schrijf twee romans per jaar, dus ik ben eigenlijk altijd wel bezig met een nieuw boek. Voor mei staat het elfde boek al ingepland: Getekend. Een boek over zelfbeschadiging.

Recensie op Ivette met een I

Exit USA is voor mij de eerste kennismaking in boekvorm geweest van Suzanne Peters. Ik had al veel positieve verhalen over haar schrijven gehoord en gelezen, en ik kan alleen maar zeggen: ‘All the stories are true.’. Dit boek heeft een zeer goede eerste indruk op mij achtergelaten en ik ben heel nieuwsgierig geraakt naar de andere verhalen van deze auteur van eigen bodem!

Het boek begint gelijk bij de situatie waarbij hoofdpersonage Lana haar intuïtie en haar hart laat spreken. Ze is een sterke, jonge vrouw die flink wordt bedrogen door haar vriend Pascal en het er niet bij laat zitten op het moment dat ze hem betrapt met een ander: het is over, klaar, uit! Wat Pascal ook wil, zij wil hem niet meer. Hij is veel te ver gegaan. En hoewel het ergens al stilletjes in haar achterhoofd werd gefluisterd hoe de vork in de steel zat, ze heeft hem al die tijd meer dan genoeg kansen gegeven om voor hen te vechten. Niet voor die andere vrouw, en al helemaal niet in hun appartement! Wanneer ze het met de mensen om haar heen bespreekt, en duidelijk maakt dat ze hem niet nóg een kans gaat geven, bloeit ook haar grote wens steeds meer op in haar hart: een reis naar ‘The U.S.A’. Dit kan net die ene stap zijn om eindelijk eens haar eigen leven te gaan leiden en haar eigen stappen te gaan zetten op het pad dat zij zelf voor ogen heeft, en niet het pad dat iedereen maar voor haar uitgestippeld lijkt te hebben. Al helemaal niet het pad van haar moeder, die Pascal nog steeds hoog heeft zitten…

In het begin van de reis heeft Lana er ontzettend veel zin in: de grote reis gaat eindelijk beginnen en een van haar grote, geheime wensen gaat in vervulling! En dat doet ze maar mooi helemaal alleen. Omdat zij het wil. Het plan lijkt goed te verlopen, tot er op het laatste moment nog een laatste reiziger zich in het reisgezelschap mengt. En hij zal Lana niet met rust laten tot hij zijn zegje heeft gedaan. Is ze sterk genoeg om boven hem te staan en voor haar eigen gevoelens te kiezen? Of heeft hun relatie toch nog ergens een plekje in haar hart weten te veroveren dat nog niet verwoest is…

Lana verandert met de pagina steeds meer in de krachtige powervrouw die ze daadwerkelijk is. Ze laat niet met zich sollen, en oh wee als je haar alsnog probeert te breken! Haar gesprekken met enkele overige reizigers, die steeds meer haar vertrouwen weten te winnen, worden steeds opener en eerlijker, met alle gevolgen van dien. Buitenstaanders kunnen verrassend anders naar mensen en relaties kijken en voor openbaringen zorgen die je zelf eerder nooit voor mogelijk hebt gehouden.
Ik bewonder vooral haar moed: ze maakt een van de belangrijkste keuzes in haar leven écht voor zichzelf, hoe de rest er ook over denkt, en ze gaat er voor de volle 100% voor. Ik zou echt niet weten hoe ik het gedaan zou hebben als ik in haar schoenen had gestaan... Toch wel iets om over na te denken! Het leven kan soms raar lopen, tenslotte.

Suzanne Peters heeft een heerlijke schrijfstijl, die je steeds weer naar het boek weet te trekken en waardoor je het niet meer weg wilt leggen. De vlotheid waarmee zij de vlinders van de pagina’s laat vliegen is enorm, waardoor het verhaal zelf als een wervelwind door de lezer heenraast en hem of haar meeneemt naar de wereld van de personages, of het nu hoofdpersonages of bijpersonages zijn; iedereen heeft zijn eigen functie, die ten volle wordt benut. Tevens is dit verhaal een eyeopener en zeer herkenbaar voor mensen die al dan niet stiekem al langere tijd dromen over een droomreis voor zichzelf, of het nu echt daadwerkelijk alleen uitgevoerd zal worden, of in de vorm van een groepsreis. De reis wordt goed gedetailleerd overgebracht aan de lezer, waardoor de kans absoluut bestaat dat je zo geïnspireerd raakt door Lana en de rest, dat je alsnog zelf (ooit) die ene reis gaat boeken en je eigen reispad gaat bewandelen! Ik kan alleen maar zeggen: ga ervoor! 😀

Geschreven door Ivette


Recensie op Hebban

Met Exit USA is het voor auteur Suzanne Peters feest. Dit is namelijk de tiende liefdesroman die de Zutphense schrijfster uitbrengt. In haar boeken staan vaak maatschappelijke liefdesonderwerpen centraal. In Exit USA is dit vreemdgaan. Weet Peters ons met haar tiende boek nog steeds te boeien?

Lana schrikt zich rot als ze onverwachts van haar werk thuiskomt. Ze treft haar vriend Pascal met een onbekende vrouw in bed. Lana verbreekt de relatie meteen en trekt tijdelijk bij haar vriendin Floor in. Maar ze voelt zich down. Wanneer het idee van een single reis op haar pad komt, besluit ze een vakantie van drie weken naar de USA te boeken. Als Lana alleen op Schiphol aankomt, ziet ze dat Pascal dezelfde reis geboekt heeft. Hoe weet Lana drie weken lang met haar ex in Amerika te doorstaan?

Het zal je maar overkomen. Is het net een paar maanden uit met je ex-partner omdat hij vreemd is gegaan, zie je hem op de eerste echte activiteit die je als vrijgezel onderneemt. En dan nog wel een vakantie van drie weken die deels bedoeld is om over je ex heen te komen. Lana overkomt het. En dat zet je aan het denken. Hoe zou jij in deze situatie reageren? Ga je nog, annuleer je de reis of boek je hem om? Of zeg je misschien je ex eens even goed de waarheid? Of ga je toch voor een nieuwe start samen? Lana zet de reis voort en besluit Pascal te negeren.

Vanaf dat moment is Lana vrij kil. Ze wil niks met Pascal te maken hebben en hem zeker geen woord gunnen. Het spelletje van negeren en zelfmedelijden begint. Het feit dat Lana gekwetst is en geen behoefte heeft aan contact is begrijpelijk, alleen slaat ze hier wat in door. Door haar kille gedrag naar Pascal wordt de sfeer in de groep niet beter.

Tussen de kille momenten van Lana door reis je met haar mee door Amerika. Je wandelt door de mooie gebieden en voelt je bijna thuis in de drukkere steden. Alleen gaat het allemaal wat snel. Het is duidelijk dat Peters zelf in Amerika geweest is en hier de research op gebaseerd is, maar de sfeerbeschrijvingen mochten wat uitgebreider. Nu waan je je niet helemaal in Amerika. Je weet dat je in de buurt van de Grand Canyon bent, maar je bent niet één met de natuur. Dat is jammer. Het gebeurt dan ook niet vaak dat een boek te weinig pagina’s bevat. Bij Exit USA is dit wel het geval. Het had het verhaal en de leesbeleving ten goede gekomen als er iets langer bij de locaties stil was gestaan. Het liefdesverhaal staat als een huis, zoals in alle boeken van Peters, maar in dit geval had de beschrijving van de omgeving een grote meerwaarde kunnen hebben.

Lana wordt tijdens de reis overmand door diverse emoties. Woede, verdriet, zelfmedelijden, verliefdheid en ook wel jaloezie. Dat maakt haar een personage dat herkenbaar is voor veel lezeressen. Want de reactie van Lana is natuurlijk enorm begrijpelijk. Peters laat je meeleven met Lana en zorgt er dan ook voor dat je aan het einde van het verhaal verbaasd bent. Een onverwachts eind, zo kun je de laatste pagina’s van Exit USA wel noemen.

Exit USA is een prima liefdesverhaal. Peters weet je weer aan het denken te zetten door een maatschappelijk liefdesprobleem aan de kaak te stellen. Een uitgebreidere beschrijving van de omgeving in Amerika had het verhaal net iets meer body gegeven. Maar het onverwachte einde maakt veel goed.

Geschreven door Diana van Eynde


Recensie op Bol.com

Als Lana haar vriend betrapt met een andere vrouw verbreekt ze de relatie. Om tot rust te komen boekt ze een rondreis door Amerika. Tot haar verbazing en ergernis blijkt haar ex ook deel uit te maken van het gezelschap. Hij doet zijn best om het weer goed te maken. De verschillende karakters van het reisgezelschap worden tamelijk zwart-wit beschreven. Maar de hoofdpersonen zijn reële mensen die keuzes moeten maken, met verstrekkende gevolgen. Het verhaal leest lekker weg en heeft soms iets van een reclamecampagne om de VS te bezoeken. De schrijfster is er geweest en duidelijk heel enthousiast over alles wat ze gezien heeft. Echt ontspanningslectuur. Dit is haar tiende 'feelgoodroman' zoals ze zelf aanduidt.

Geschreven door Marian Verstappen-Naus


Recensie op BoekenBijlage

“Er lag een roze string op de vloer in de gang.” Met deze geweldige openingszin begint Suzanne Peters het verhaal van Lana, die even de weg kwijt is wanneer ze onverwacht ziek thuiskomt en zich bedenkt dat die string niet van haar is. Lana wordt bedrogen door haar vriend Pascal. Voor het eerst, of is het al een tijd aan de gang? Dat weet ze niet en dat wil ze ook niet weten. Het is klaar voor haar, over en uit. Dat niet iedereen het daarmee eens is, is niet haar probleem. Ze wil Pascal vergeten en besluit op vakantie te gaan. Een singlereis naar de USA. Een rondreis met gids. Geweldig. Tot ze op het vliegveld wel een zeer onaangename verrassing krijgt…

De rondreis met de groep is leuk, maar ook zeer vermoeiend. Want tot rust komen is wel het laatste waar ze aan toe komt. Ze heeft een leuk contact met Rowan, maar voelt haarfijn aan dat iedereen in de groep wil weten wat er toch aan de hand is met haar en die andere passagier. Lana is erg onzeker en daardoor twijfelt ze over bijna alles wat er op haar pad komt. Bovendien hebben haar medereizigers hun eigen idee over wat er in Lana’s leven is gebeurd en wat ze daaraan moet doen. Als ze haar dat dan ook vertellen weet Lana eigenlijk niet goed wat ze moet doen: toegeven of bij zichzelf blijven. Het besluit dat ze neemt geeft haar even lucht en het lijkt alsof er kilo’s van haar schouders glijden. Maar als snel komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen pad moet blijven volgen.

Rowan is het lichtpuntje van haar trip. Hij neemt haar zoals ze is en hij is een goede gesprekspartner. Bovendien is hij erg enthousiast over de plaatsen waar ze komen en hij neemt haar vaak mee op wandelingen. Aan hem durft ze haar gevoelens en twijfels te vertellen en langzaam krijgt ze hoop dat hij misschien meer kan worden dan een reisgenoot.

Met haar tiende roman Exit USA heeft Suzanne Peters een heel mooi reisverhaal omgezet in een prettig te lezen roman. Ze beschrijft de reis, die ze overigens zelf gemaakt heeft levendig en je ziet het verhaal zich voor je ogen afspelen. Ze omschrijft de hoofdkarakters Lana, Pascal en Rowan om een goede manier: je kunt je bij ieder van hen voorstellen hoe hij of zij zich moet voelen. Het boek eindigt met een leuk nawoord en na het lezen voelt het een beetje of je zelf op reis bent geweest.

Complimenten voor dit gezellige verhaal van Suzanne Peters! Het maakte een regenachtige dag op slag weer zonnig.

Geschreven door Kirstin Rozema


Recensie op Nakitaslibrary's Blog

Het is een boek dat lekker vlot leest. Je gaat door het verhaal heen alsof het een kinderboek is. Het is heel makkelijk geschreven en soms zie ik het echt voor me alsof het een film is! De scenes zijn redelijk breed geschreven, al zou ik soms wat meer details willen zoals over de campings waar ze zitten. De omgeving word goed omschreven, al lijkt het verhaal best kort als je kijkt na wat ze die 3 weken allemaal doet! Ze bezoeken vele trekkers van Amerika.

Het is een mooi boek dat je gelezen wil hebben! Je geniet van de momenten die Lana heeft en hoeveel ze zich soms strest aan haar ex. Ik zou zelf niet met hem op vakantie kunnen gaan of hem überhaupt aankijken als hij mij dat aandeed nadat we 5 jaar samen waren! Ik ga er uit dat ik je kan vertrouwen en niet verveel en een andere vrouw nodig heb om het spannend te maken….

Het is een verhaal die iedereen wel herkent, zonder de vakantie misschien. Stalkerige types hebt je altijd en als iemand op je is vreemd gegaan is nooit fijn! Ik voelde erg met Lana mee en voelde soms ook met Pascal mee maar uiteindelijk was het niet nodig! ☆☆☆☆ 1/2 ster!

Een verhaal die je gelezen moet hebben! Een beeld van een scheiding en de reden waarom je afleiding en afstand nodig hebt, maar soms is het beter van niet zoals in dit verhaal. Je ziet dan echt wie hij/zij is!

Dankje Suzanne Peters voor deze kans om dit boek te lezen tijdens de blogtour en vooral van het schrijven van dit verhaal! Mijn eerste boek van je, maar zeker niet de laatste! Heel mooi hoe Amerika beschreven is!


Recensie op More Delight

In ‘Exit USA’ komt Lana er eigenlijk gelijk in het begin van het boek achter dat haar vriend, met wie ze een lange relatie heeft, vreemdgaat. Ze ontdekt hem in bed met een andere vrouw. Die scene zorgt gelijk voor een knallend begin, misschien wel iets te knallend. Als lezer ben je nog niet echt bekend met Lana als persoon en ook Pascal, de vriend van Lana, voelt als een onbekende.

Dan gaat Lana op vakantie naar de VS en als ze op Schiphol komt, komt ze erachter dat Pascal dezelfde reis heeft geboekt, hij wil haar terug. Maar Lana voelt zich in deze situatie gedwongen en dan moet ze beslissen of ze naar haar hart zal luisteren of dat de meningen van anderen belangrijk voor haar zijn.

Ik vond het op momenten lastig om met Lana mee te leven, omdat ik zelf (godzijdank) nooit in zo’n situatie heb gezeten. Doordat de situatie voor mij zo onbekend was en ik de gevoelens van vooral Pascal en de groep mensen met wie Lana op vakantie is, kon waarderen, vond ik het boek soms wat lastig lezen. Lana laat zich op sommige momenten heel sterk beinvloeden door de groep om haar heen, mensen die haar eigenlijk niet kennen en niet weten in wat voor situatie ze zit. Lana sluit zich af, wat totaal te verwachten is in haar situatie, maar dat zorgt ervoor dat je wel constant in haar hoofd zit.

En haar hoofd is niet altijd een fijne plek om te zitten. Ik vond het jammer dat het grote deel van het boek een worsteling tussen Lana en Pascal was, waarbij de locatie een vooral ondergeschikte rol speelde.

Suzanne Peters legt aan het einde van het boek uit dat in al haar boeken de VS een rol spelen, op welke manier dan ook. Dat vind ik een mooie gedachte, maar bij dit boek voelde het alsof de VS een grotere rol had kunnen spelen. Pas aan het eind van het boek, als Lana een beslissing heeft genomen, speelt de VS een rol. Ik snap waarom Suzanne Peters voor de VS als locatie heeft gekozen, maar het had voor mij geen echte meerwaarde.

Eindoordeel
In ‘Exit USA’ maak je kennis met Lana als persoon en samen met haar volg je de beslissing die zij neemt die bepalend is voor de rest van haar leven. Een roadmovie maar dan in boekvorm. Lana leert zichzelf kennen en weet wat belangrijk voor haar is. Het is mooi om te zien hoe ze daar achter komt.

Geschreven door Femke


Recensie op Rose & Books

Ook ik mocht mee doen aan de blogtour. Dit is alweer haar 10de roman van Suzanne Peters. En natuurlijk wou ik haar boek dol graag lezen ook al had ik nog maar vrij weinig van haar gehoord. Nu wil ik niks liever dan meer boeken van haar lezen en dat ga ik ook zekers doen.

Ik kende de schrijfster verder niet maar van een liefdesroman hou ik altijd wel van. Ja Exit USA is de titel van het boek het zegt eigenlijk al behoorlijk veel maar waar precies de exit voor staat kun je beter het boek zelf lezen.
De voorkant ziet er erg netjes uit je ziet gelijk dat het in Amerika gaat afspelen of wordt afgespeeld. Maar de exit zeg ik lekker niet haha. Nadat ik de achterkant had gelezen was ik al erg enthousiast op het verhaal.
Want ja Lana betrapt haar vriend Pascal op vreemdgaan. En van die verhalen hou ik zekers wel van. Het verhaal speelt zich dus af in Nederland maar ook in de USA. Lana boekt namelijk een rondreis en probeert haar leven weer op te pakken. Maar tot haar schrik gaat er iemand mee die ze totaal niet meer wilt zien Pascal..

Ik moest ondertussen behoorlijk wennen aan de schrijfstijl van Suzanne. Maar als je er eenmaal in zit dan wen je er vanzelf aan. Ook vindt ik het erg goed dat Lana zo goed beschreven is en ook haar emoties zijn zo duidelijk. Maar toch begon ik mij te ergeren aan Lana dus ja ik zat dus echt diep in het boek en leefde best met Pascal mee. Want iedereen verdiend toch een tweede kans? Dus ik heb behoorlijk lopen vloeken maar op een gegeven moment was mijn haat voor Lana helemaal weg. Graag had ik nog iets meer van Dean willen zien (de reisleider). Het einde had ik totaal niet verwacht want het einde is niet zoals de normale boeken. Het is weer eens iets anders dan ze leven nog lang en gelukkig.

Geschreven door Lisa


Lezersrecensie op DonderDesign

Wanneer ik het boek Exit USA lees heb ik geen fysiek exemplaar in mijn handen, het uiterlijk van het boek oordeel ik dan ook aan de hand van de afbeelding. De golden gate bridge op de voorkant is een toepasselijk beeld omdat deze ook in het verhaal voorkomt. Hoe de Amerikaanse vlag is verwerkt in de titel vind ik mooi gedaan, verder is het erg rustig gehouden.

Het gaat natuurlijk niet om de cover maar de inhoud van Exit USA. Wanneer ik boeken lees gaan mijn gedachten de vrije loop, zo ook bij dit boek. Zal Lana toegeven? Zal er wat ontstaan tussen Lana en Rowan of wordt het toch weer Pascal? Exit USA is een lekker vlot geschreven boek. Het begint gelijk bij dat Pascal vreemd gaat en eigenlijk begint het boek pas echt wanneer de reis naar Amerika begint. Jammer is dat je daardoor niet echt een band krijgt met de personen, niet met Lana en niet met Pascal. Totaal geen voorgeschiedenis of aanloop naar het vreemdgaan, je weet wel meer van Lana zoals waar ze werkt, wat ze daar doet, wie haar beste vriendin is en de band met haar ouders. De personen in het reisgezelschap worden naast een paar oppervlakkige details ook niet verder uitgewerkt. Hier mis je bij de meeste niet veel aan omdat het voornamelijk bijpersonen zijn. De gesprekken tussen de personen zijn zo neergezet alsof je ze zelf ook zou hebben kunnen gevoerd. Het ongemakkelijke begin en de standaard gesprekken, gesprekken over wat je gezien hebt en wat je waar kan doen. Lana en de groep trekken door een deel van Amerika en elke keer wordt er een stukje omschreven over waar ze zijn. Dit door iemand van de groep of door hoe ze erdoorheen lopen en ergens naar kijken. Je krijgt zo wat mee van de omgeving, van wat ze doen maar niet te veel omgeving dat het vervelend wordt. Een leuk en herkenbaar stukje “Hoe vaak had ze deze brug al in films gezien? Nu zou ze er zelf overheen gaan lopen. Hoe bijzonder was dat?” Ik denk dat we dit allemaal wel herkennen met een plek of plaats, voor mij geeft zo’n zin net dat kleine beetje extra, iets persoonlijks, iets herkenbaars.

Exit USA is een fijn boek en had van mij iets langer mogen duren voordat het einde kwam. Het is een echte feelgoodroman maar met een einde dat ik hierbij niet verwacht had. Hoe het eindigt dat moet je zelf lezen.

Geschreven door Patricia


Lezersrecensie op Follow me move

Exit USA is een vermakelijke roman, die een beetje op een chick-lit lijkt met een vleugje bouquet-reeks er in. Helemaal niet erg en het einde is gelukkig origineel en niet zoals een bouquetromannetje, dus vergis je niet!
Met alle boeken lees ik ook heel veel vertaald werk en dat maakt het soms lastig de Nederlandse boeken op waarde te schatten, want auteurs uit UK en USA hebben nu eenmaal een andere cultuur en is het ook logisch dat het verschilt. Maar de beschrijvingen zijn erg beeldend en de conversaties vond ik erg goed! Niet diepgaand, maar wel heel begrijpelijk. Het was niet puur paginavulling!
Het verhaal lijkt een beetje voorspellend maar Suzanne heeft dit uitstekend omzeild! Hoe? Tja dat ga ik je niet vertellen. Spoiler gevaar!
Wel vond ik Lana op een gegeven moment te veel in dezelfde moment en emotie hangen en vind ze vooral de andere reisgenoten belangrijker. Dat werd een beetje irritant.
Maar ter gelijkertijd. In het echte leven zijn mensen ook zo, dus het is ook een uitstekende weerspiegeling daarvan. Ook de meningen van de mensen om haar heen zijn zo verschillend als de mensen om haar heen, en bezorgt enkel meer kopzorgen.
Wel vind ik dat Pascal beweegredenen een beetje tegenvallen om mee te gaan met de reis en ook omdat hoe het afloopt vind ik een beetje te 'makkelijk' en wil ik graag weten, waarom hij zoveel moeite voor haar doet en ter gelijkertijd..... Tja lees het boek daarvoor!
Voor mijn gevoel is dat een gemiste kans geweest voor de auteur om daar nog meer diepgang in te brengen. Het geld eigenlijk voor alle personages behalve Lana, maar omdat het bij-personages zijn, vergeef ik het haar dat het niet dieper gaat. Want Lana leer je echt kennen in Exit USA, hoe gaat ze om met haar emoties. De meningen van anderen. En door het boek heen zit daar verandering in en vooral op het einde heeft ze geleerd naar haar eigen 'guts' te luisteren en niet naar anderen, want ze had maar wat mooi gelijk!

Wel heb ik een kleine bedenking bij de titel. Waarom Exit USA? En dan vooral Exit? Ze is er maar drie werken, maar in het verhaal draait het vooral om het feit dat ze er heen gaat en dat ze er is? Dus ergens vind ik hem niet logisch!

Geschreven door Anja de Rijk


Recensie op Connieflipse

Exit USA is de tiende feelgood roman van Suzanne Peters. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten waar hoofdpersoon Lana een rondreis maakt om over haar verbroken relatie heen te komen.
In het nawoord vertelt de auteur dat ze het thema reizen in de Verenigde Staten heel bewust heeft gekozen omdat de VS een speciaal plekje hebben in haar hart. Zeker nadat ze er in 2007 (net als Lana) een rondreis heeft gemaakt.
Een leuk weetje werd ook vermeld namelijk dat Suzanne Peters in iedere roman een verwijzing heeft naar Amerika. Zoals bijvoorbeeld een persoon die daar geweest is maar het kan ook iets kleins zijn. Ook in haar volgende boeken zal ze dit blijven doen.

In Exit USA komt Lana op een dag thuis en betrapt haar vriend Pascal met een andere vrouw. Boos en teleurgesteld verbreekt ze zonder pardon hun relatie. En als haar overspelige ex smeekt om een tweede kans is ze onverbiddelijk, ze kan en wil hem niet vergeven. Er breekt voor haar een moeilijke tijd aan waarin ze probeert haar verdriet te verwerken. Dat valt echter niet mee, zeker niet omdat ze op haar werk met meelijden bekeken wordt en haar ouders verkondigen dat ze Pascal maar een tweede kans moet geven. Bovendien moest ze het huis verlaten waar ze vier jaar met Pascal gewoond heeft omdat het huis op zijn naam staat.
Lana voelt zich eenzaam, heeft geen energie meer en werken valt haar zwaar. Ze heeft tijd nodig alles een plekje te geven en te verwerken.
Op aanraden van een goede vriendin boekt ze een groepsreis naar de Verenigde Staten, een land dat ze altijd al wilde bezoeken. Hopelijk kan ze zo tot rust komen. Haar verbijstering is dan ook groot als blijkt dat Pascal dezelfde reis geboekt heeft en vastbesloten lijkt om haar opnieuw voor zich te winnen.

Het boek begint met een vlot geschreven proloog waarin te lezen valt hoe Lana haar vriend betrapt. Haar eerste neiging om te ontkennen wat ze ziet en de schrik en woede die daarop volgen komen duidelijk over. Zonder aarzelen sta je als lezer achter de bedrogen Lana.
In het eerste hoofdstuk is er ondertussen wat tijd verstreken en wordt er verteld wat er na de schokkende ontdekking gebeurd is en dat Lana haar vriendin logeert. Als lezer hoor je het dus achteraf en kun je het niet zelf meebeleven, dat maakt het wat lastig om helemaal in het verhaal en het verdriet van Lana getrokken te worden. Er wordt wat teveel over Lana verteld en te weinig vanuit haar. De gesprekken zijn wat vlak en geven niet het idee dat je als lezer meeluistert.

Wanneer de reisgenoten elkaar ontmoeten en Lana ontdekt dat ze met haar ex opgescheept zit wordt het wat levendiger. Het is overduidelijk dat ze woest is maar ook met de handen in het haar zit. Het is makkelijk te begrijpen dat Lana niets met Pascal te maken wil hebben en bang is dat ze nu haar hoofd niet leeg kan maken. Maar dat ze tegelijkertijd de sfeer voor haar reisgenoten niet wil bederven. Hoe ze hier mee omgaat wordt goed uitgewerkt terwijl ondertussen de reis doorgaat en Lana (en de lezer) een aantal prachtige plekken in Amerika bezoekt. Een reis die tot de verbeelding spreekt en plaatsen bezoekt als Las Vegas en de nationale parken.
Een aantal vragen komen in de loopt van de reis naar voren zoals: Zal ze Pascal nog een kans geven of valt ze voor de knappe Rowan? Weet Lana eigenlijk wel wat ze wil en waar ze staat? Krijgt ze een plekje in de groep of wordt ze buitengesloten?

In de loop van het verhaal vindt Lana het antwoord op deze vragen en leert ze zichzelf beter kennen. Het is mooi om te lezen hoe Lana langzaam leert om op haar eigen intuïtie en gevoel af te gaan en niet op die van andere mensen. Het gaat met vallen en opstaan maar dat maakt het juist menselijk. Lana wordt zo steeds meer een persoon waar je graag over leest en met wie je mee kunt leven.
De andere personages komen wat minder tot hun recht, je leert ze slechts oppervlakkig kennen en komen niet echt tot leven. Voor de reisgenoten is dat niet zo'n punt, maar ook Pascal blijft wat vlak en daardoor zijn de confrontaties tussen hem en Lana niet altijd even overtuigend.

Hoe het afloopt mag hier natuurlijk niet verteld worden. Maar wat mij betreft is het een erg mooi en passend einde.

Geschreven door Connie Flipse

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.