Onmenselijke mensen

Onmenselijke mensenRob Van Doorn
ISBN 978-90-8660-271-1
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt maart 2015

Op een regenachtige middag wordt de zestienjarige Jolanda ontvoerd. Ze is de dochter van wethouder Frits Halen en zijn vrouw Saskia. Gaandeweg het onderzoek wordt duidelijk dat de daders weinig respect hebben voor menselijk leven. De leider van de kidnappers is actief geweest bij de massamoord in Srebrenica en is nu wapenhandelaar. Frits ergert zich aan de trage opsporingsactiviteiten en gaat zelf op onderzoek uit. Samen met Marjan Liter, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade, reist hij naar Servië en raakt verstrikt in een wereld van geweld, waarin geld het altijd wint van medemenselijkheid. De zoektocht verplaatst zich naar Amman, de hoofdstad van Jordanië, waar wapenproducenten en -handelaren, regeringsvertegenwoordigers, investeerders en vrijheidsstrijders elkaar in een moordende omhelzing houden. Een omhelzing waarbij Nederland een cruciale rol speelt.

Labiba rijdt met grote snelheid over de Al Sinaa Street in Amman. Ze heeft een oude Fiat 500 geleend van een vriendin in het kamp, die werkt voor een NGO, een non-gouvernementele organisatie, en is op weg naar een afspraak. Haar aanwezigheid in Jordanië krijgt een andere wending nu ze contact heeft met een actief lid van de meest vuile lobby die er in de wereld bestaat: de wapenhandel.
Ze is geïntroduceerd door Julien en een vriend van hem, die beiden actief zijn in een kleine antimilitaristische organisatie. Ze zijn erachter gekomen dat een van de grootste wapenhandelaren van deze tijd in Amman woont, nadat hij eerder was gevlucht uit Nederland.
Door de militaire achtergrond van Julien wisten ze de schoft te ontmoeten tijdens een receptie, georganiseerd door de militaire academie. Hij stond niet meer dan drie meter van haar vandaan. De smeerlap viel als een blok voor haar. Ondanks het feit dat ze decent was gekleed, leek hij door haar jurk heen te kunnen kijken. Hij keek naar haar gezicht en vooral naar haar borsten. En toen ze naar het toilet moest voelde ze zijn ogen in haar rug prikken. Bij terugkomst neemt hij haar apart.
‘Ik heb begrepen dat u Syrische bent?’
‘Ja, ik kom uit Aleppo. Mijn vader was daar burgemeester.’
‘Dat moet dan geen makkelijke tijd voor u zijn geweest met die harde strijd.’
‘De stad heeft erg geleden.’ Haar eufemistische antwoord spreekt de man aan, merkt ze. Ze praat met geen woord over de slachtoffers, uit elkaar gerukte families en haar eigen ellende.
‘Waar komt u vandaan?’
‘Ik woon hier in Amman, maar ik ben Nederlander.’
‘Wat is de reden voor uw aanwezigheid hier?’ Ze had van Julien begrepen dat Westerse mannen het niet vervelend vinden als een vrouw rechtstreekse vragen stelt.
‘Ik ben militair adviseur.’
‘Vandaar. Het was interessant u even te spreken, mijnheer…?’
‘… Jack. Jack Breugels.’
‘Ik ben Labiba.’
Ze draait zich om en maakt aanstalten weg te stappen als ze voelt dat de man zacht haar rechterarm pakt.
‘Misschien mag ik wat meer van u vernemen over de situatie in Syrië? Verblijft u hier in Amman?’
‘Ja, ik logeer bij een oom en zijn vrouw.’
‘Mag ik u uitnodigen voor een lunch, morgenmiddag? Of is het een probleem voor u een man alleen te treffen?’
‘Ik neem aan dat ik bij u weinig te vrezen heb. Of neemt u een wapen mee?’
Zowaar moet de man lachen. ‘Mag ik u ergens afhalen?’
‘Als u mij zegt waar u wilt afspreken dan kom ik ernaar toe.’
‘Goed.’ De man pakt een smalle agenda en een pen uit zijn binnenzak en maakt een aantekening. Hij scheurt het blaadje eruit en geeft het aan Labiba. ‘Morgenmiddag om 13.00 uur. Akkoord?’
‘Ik zal er zijn.’
Ze draait zich zonder nog een woord te zeggen om en loopt naar een groepje mensen aan de andere kant van de zaal. En nu is ze onderweg, naar een ontmoeting onder vier ogen.
Voor het eerst kiest ze ervoor op een schandelijke wijze haar uiterlijk te gebruiken om een man te verleiden. Ze walgt van de gedachte aan contact met deze schoft, maar ze ziet geen andere weg. Ze moet heel dicht bij hem zien te komen om hem uiteindelijk te kunnen vernietigen.

1. Onmenselijke mensen is je tweede boek bij Ellessy. Wat inspireerde je het boek te schrijven?
Dagelijks zien we het leed dat oorlogsslachtoffers wordt aangedaan in de media. Ieder weldenkend mens veroordeelt terrorisme. We laten merken dat de moord op journalisten, zoals in Parijs, onacceptabel is en velen riepen dan ook ‘Je suis Charlie’. Ook zijn we woedend over het onmenselijke gedrag van IS-strijders. Maar tegelijkertijd leveren we wapens vanuit westerse bedrijven aan terroristen en ontspoorde staatshoofden, zodat ze kunnen moorden. President Assad van Syrië is zo’n leider, die een deel van zijn eigen bevolking heeft vermoord met hulp van een Nederlands bedrijf. Zonder die wapens zou het succes achterwege blijven. Ik vind het belangrijk dat iedereen meer inzicht krijgt in de tegenstelling tussen economie en ethiek en welke positie politici en ondernemers hierbij innemen.

2. Je vindt het belangrijk inzicht te geven in de wereldinvloed van Nederland(ers)/individuen. Hoe heb je dit in je boeken verwerkt?
In Onmenselijk mensen laat ik zien welke gevolgen een gewoon huisgezin ondervindt van de kidnapping van de oudste dochter. Uiteindelijk valt het gezin uit elkaar en ontdekt de vader dat de leider van de ontvoerders wapenhandelaar is. Hij komt in botsing met deze nietsontziende mensen en wat zij vertegenwoordigen. We worden meegenomen in de internationale wereld van deze misdadige handel. Uiteindelijk moeten hij en zijn vrouw bijna het onderspit delven, zowel geestelijk als lichamelijk.
In Haarlem Centraal, mijn eerste thriller, ga ik in op de overwegingen van terroristen en degenen die hen bestrijden. Hoe komen mensen tot geweld, zoals bijvoorbeeld in Parijs? Hebben wij in het westen, bij de bestrijding van terrorisme, uitsluitend nobele motieven? De plaats waar alles begint en eindigt is Haarlem, omdat bijna iedereen in ons land deze prachtige stad wel kent. Haarlem staat symbool voor alle westerse steden. Wethouder Frits Halen staat model voor de overlevenden en hij tracht er binnen zijn beperkte mogelijkheden wat aan doet.

3. Je kreeg goede recensies voor je debuut. Wat hoop je dat Onmenselijke mensen losmaakt bij je lezers?
Ik was en ben nog steeds overdonderd door de warme commentaren op Haarlem Centraal. Velen geven aan dat het boek zo scherp inspeelt op de actualiteit. Ik hoop dat ook ‘Onmenselijke mensen’ de kern raakt, de lezer meeneemt en tot nadenken stemt. Wanneer zoveel mensen geweld en onderdrukking sterk afkeuren en daarbij denken aan hun eigen gezin of vrienden, dan moet dat tot iets goeds leiden.

4. Wat kunnen we na Onmenselijke mensen nog meer van je verwachten?
Ik ben bezig met een nieuw boek over een volstrekt ander onderwerp en ook de opvolger van Onmenselijke mensen speelt alweer door mijn hoofd. Frits Halen, de hoofdrolspeler in Haarlem Centraal en Onmenselijke mensen, moet zijn avonturen wellicht met het derde boek in een trilogie afsluiten.

Recensie op Mustreads or Not

Moest ik in het vorige boek even wennen aan de uitgebreide schrijfstijl van Rob van Doorn, is het in Onmenselijke mensen al aardig eigen geworden. Dat in de boeken van Rob Non-Fictie en Fictie hand in hand gaan is origineel te noemen. Ook in Onmenselijk mensen is dit zeker weer het geval.

De onderwerpen zijn actueel en herkenbaar. Aangrijpend ook want het komt wel heel dichtbij de werkelijkheid waardoor het soms ook beangstigend is. Weer een enorm spannend begin, Jolanda de dochter van Saskia en Frits wordt ontvoerd. Hierdoor heeft van Doorn je gelijk in zijn pengreep en ben je geboeid. Had ik bij Haarlem Centraal nog moeite met de vele sub – informatie, in Onmenselijke Mensen ben ik alleen maar geboeid door het aangrijpende verhaal, en vooral nieuwsgierig naar de plot. Het verhaal is heel goed los te lezen, van Doorn heeft het boek zo geschreven dat je summiere informatie krijgt over het voorgaande verhaal, maar net genoeg, je snapt het zonder dat het hele verhaal weer opgerakeld wordt.

Onmenselijk mensen zet een verhaal neer wat je nooit hoopt mee te maken, je voelt de onmacht de wanhoop van het gezin van Halen. Dit maakt het zo aangrijpend en heftig. Van Doorn overtreft hiermee zijn eerste boek van deze serie. Dit belooft wat voor het volgende deel. Zou van Doorn ook dit weer kunnen overtreffen.

Tot het einde toe houdt Rob je in zijn greep, het verhaal wordt steeds spannender en de plot is geen verrassing maar maakt het verhaal prachtig af. De Spanning is in het hele verhaal voelbaar, aangrijpend en bouwt zich op tot de ontlading in de plot.

Onmenselijke Mensen heeft me geraakt. Ook hier is de scheidslijn beangstigend dun tussen Fictie en Non-Fictie. Een grote aanrader voor Politieke thriller liefhebbers.

Plot 4 ****
Spanning 5 *****
Leesplezier 4 ****
Psychologisch 5 *****
Schrijfstijl 4 ****

4 ½ ster voor deze overtreffende aangrijpende thriller

Geschreven door Moon Kager


Recensie op Leesclub van lettervreters De Perfecte Buren

Het eerste deel “Haarlem Centraal” in de trilogie van Rob van Doorn rond hoofdpersoon Frits Halen kreeg nog niet zo lang geleden vier krachtig stralende sterren (zie recensie) en smaakte naar meer.

In deel twee getiteld “Onmenselijke mensen” wordt dochter Jolanda van Frits en Saskia Halen op klaarlichte dag ontvoerd. Zij wordt onder mensonterende omstandigheden vastgehouden door Oost-Europese criminelen onder leiding van de gewetenloze wapenhandelaar Ratko Belodedic. De ontvoerders plaatsen Frits voor een duivels dilemma.
Hij roept de hulp in van Marian Liter, dochter van een belangrijk personage uit “Haarlem Centraal”. Zij heeft ervaring opgedaan bij de Luchtmobiele Brigade en is voor geen kleintje vervaard. Vanwege bepaalde vermoedens over de achtergrond van de ontvoering neemt Marian een oude bekende uit deel 1 op niet bepaald kinderachtige wijze te grazen om informatie te verzamelen.
Saskia Halen is door de ontvoering de wanhoop nabij en belandt na een rigoureuze actie in een psychotische toestand. Daarmee is het privéleven van Frits totaal ontregeld. Niettemin gaat hij met bijna bovenmenselijke inspanning op zoek naar de daders van de ontvoering. Hij belandt daarbij met Marian Liter onder meer in Belgrado en Amman. Duistere elementen kruisen zijn pad en groot gevaar bedreigt hem. Op soms wonderbaarlijke wijze weet hij te overleven.

Rob van Doorn heeft in “Haarlem Centraal” al blijkgegeven van een uiterst vlotte penvoering. Ook in “Onmenselijke mensen” schrijft hij welhaast filmisch en zet hij de belangrijkste personages van het verhaal krachtig en helder neer. Zijn taalgebruik is goed en beeldend zonder in overdrijving te vervallen.

Het verhaal is spannend en vol actie. De lezer zal onderweg wel eens het gevoel krijgen dat Frits Halen een superman is. Hij lijkt op een kat met negen levens en vaardigheden die je niet verwacht bij een (voormalig) wethouder van een middelgrote stad. Maar hier speelt ook spreekwoordelijk de bovenmenselijke kracht die een wanhopige vader en echtgenoot in nood kan ontwikkelen.

Het verhaal is een geslaagde aanklacht tegen de internationale wapenhandel waarin Nederland al decennia een dubieuze rol vervult. Waar de naam van de schurkachtige zakenman Frans van Anraat velen doet huiveren, spelen in het verhaal enkele andere Nederlandse wapenhandelaren en bedrijven een cruciale rol. Ook de ambtelijke corruptie wordt volop de korrel genomen.

Het boek eindigt in een kolkende stroomversnelling waarin wel enkele nogal onwaarschijnlijke dingen gebeuren. Maar dat mag de pret niet drukken. “Onmenselijke mensen” is een sterke actiethriller met een belangrijke maatschappelijke boodschap, verpakt in een bloedstollend verhaal.

Het boek verdient vier sterren.

Geschreven door Charles Kuijpers


Recensie op Hebban

Opnieuw een adembenemend spannend verhaal van Van Doorn die hiermee zijn naam als thrillerauteur definitief heeft gevestigd. Het verhaal verslapt geen moment en als lezer gun je je geen tijd om het boek even ‘weg te leggen’ om later verder te lezen. Je moet gewoonweg weten hoe het verder gaat met de hoofdpersonen.

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Hebban

Aangezien Rob van Doorn zelf jarenlang gemeenteraadslid en wethouder in Haarlem is geweest, is het niet vreemd dat hij in Onmenselijke mensen Frits Halen opvoert als wethouder in (jawel) Haarlem. In van Doorns eerste boek met Frits Halen als hoofdpersoon, Haarlem Centraal, krijgt deze te maken met een terroristische aanslag. Nu zit hij net zijn laatste vergadering voor als hij gebeld wordt met het bericht dat zijn dochter Jolanda ontvoerd is. Zij was op de fiets op weg van school naar huis en werd door een zwarte auto tot stoppen gedwongen. Twee mannen met bivakmutsen sleurden haar vervolgens de auto in. Een ouder echtpaar dat getuige is, belt de politie. Frits gaat, samen met zijn vrouw Saskia, meteen naar het politiebureau. Na een aantal dagen ontvangen ze een pakketje van de ontvoerders met een haarlok van Jolanda en een briefje waarin ze hun eisen kenbaar maken. Een week later volgt opnieuw een pakketje, ditmaal met een oor van Jolanda. Frits kan het niet langer aanzien dat de politie weinig vooruitgang boekt in het onderzoek en gaat zelf, met hulp van een aantal bekenden, op zoek naar de ontvoerders én Jolanda. Maar dan valt hij in handen van Dragan (alias Ratko) Belodedic, de ontvoerder van zijn dochter en een nietsontziende crimineel, van Jack Breugels een gewetenloze wapenhandelaar én Erik Stakeboom, DG van het Ministerie van Defensie.

Het verhaal in Onmenselijke mensen vertelt afwisselend over de ontvoering van Jolanda en wat het gezin naar aanleiding hiervan doormaakt en over de wapenhandel en Dragan Belodedic en Jack Breugels in het bijzonder. Het grootste deel van het boek is een verhandeling over deze wapenhandel, hoe deze in zijn werk gaat en wie erbij betrokken zijn. Als lezer weet je vaak niet waar de grens ligt tussen fictie en non-fictie. Het boek geeft een beeld van hoe het er in werkelijkheid aan toe zou kunnen gaan en dat gegeven alleen al is (zeer) verontrustend. Daarbij zijn er, door de research voor het boek, ook voldoende feiten aan het licht gekomen waardoor duidelijk is geworden dat Nederland een grote bijdrage levert aan de wapenhandel en grondstoffen levert voor gifgassen. Het gaat niet alleen om bedrijven die betrokken zijn, maar ook de overheid en andere instanties. Er wordt dus veel en lang ingegaan op de problematiek rond de wapenhandel waardoor het verhaal hier en daar iets te langdradig wordt en daardoor ook te weinig actie bevat. Mede hierdoor komen de personages, en vooral Frits, ook niet altijd even menselijk uit de verf. Ondanks alles wat er gebeurt in het gezin van Frits, blijft hij rationeel. Hij laat zijn andere kinderen weken achter bij familie om, zowel in Nederland als daarbuiten, op onderzoek uit te gaan. Dit alles zou met een beetje meer emotie beschreven, realistischer overgekomen zijn. Dat stukje emotie bereikt je als lezer wél door het verhaal van Jolanda. Zij houdt tijdens haar ontvoering een dagboek bij. Hieruit worden later stukken geciteerd en daaruit blijkt haar angst en pijn, maar ook haar vastberadenheid om te proberen weg te komen uit de kelder waar ze vastgehouden wordt.

Van Doorn heeft met Onmenselijke mensen een realistisch, actueel verhaal afgeleverd, dat weer aan het denken zou moeten zetten. Veel mensen weten dat, zeker gezien het feit dat wapenhandel een lucratieve business is, er veel bedrijven en overheden bij betrokken zijn, ook in Nederland. Ook dit boek zal er zeker niet voor zorgen dat er een einde komt aan deze praktijken, er is nu eenmaal veel te veel geld mee gemoeid, maar dat wil niet zeggen dat de problematiek niet aan de kaak gesteld mag of kan worden. Onmenselijke mensen bevat een boodschap van Van Doorn aan iedereen die zich aangesproken voelt…

Geschreven door Diana Wienholds


Recensie op New Word Order

Op een regenachtige middag wordt de zestienjarige Jolanda ontvoerd. Ze is de dochter van wethouder Frits Halen en zijn vrouw Saskia. Gaandeweg het onderzoek wordt duidelijk dat de daders weinig respect hebben voor menselijk leven. De leider van de kidnappers is actief geweest bij de massamoord in Srebrenica en is nu wapenhandelaar. Frits ergert zich aan de trage opsporingsactiviteiten en gaat zelf op onderzoek uit. Samen met Marjan Liter, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade, reist hij naar Servië en raakt verstrikt in een wereld van geweld, waarin geld het altijd wint van medemenselijkheid. De zoektocht verplaatst zich naar Amman, de hoofdstad van Jordanië, waar wapenproducenten en -handelaren, regeringsvertegenwoordigers, investeerders en vrijheidsstrijders elkaar in een moordende omhelzing houden. Een omhelzing waarbij Nederland een cruciale rol speelt?

Rob van Doorn heeft met “Onmenselijke mensen” een ijzersterke thriller neergezet over de wapenhandel, onder andere in chemische wapens. Het is duidelijk dat hij veel research gedaan heeft, en hij schrijft met kennis van zaken. Het is een actueel onderwerp, gezien de chemische wapens in Syrië. Dit boek is ook zo actueel als het maar kan zijn. Niet alleen Syrië komt aan bod, maar ook IS, Boko Haram etc.
“Onmenselijke mensen” houdt je op het puntje van je stoel. Het is onmogelijk om neer te leggen. Je wil per se weten wat er verder gebeurt. Ik heb erg genoten van deze vlijmscherpe thriller over een zeer actueel onderwerp, en dat tegen een achtergrond die zo actueel is, dat het een krantenartikel uit de krant van vandaag zou kunnen zijn. Actueler kan gewoon niet. Een aanrader voor iedereen die van spannende thrillers met inhoud houdt.


Recensie op Leeskost

Ontvoering, zware criminelen en illegale wapenhandel.

Jolanda, de zestienjarige dochter van de Haarlemse wethouder Frits Halen, wordt op klaarlichte dag ontvoerd. De wrede ontvoerders stellen een onmogelijke eis aan haar vader, waardoor het tot dan toe gelukkige gezin volledig ontwricht raakt.

De politie lijkt machteloos. Frits laat het er echter niet bij zitten en gaat zelf op onderzoek uit. Hij wordt daarbij geholpen door zijn oude vriendin Ingrid van Ostade, directeur van de AIVD, die echter van meet af aan wordt tegengewerkt door andere autoriteiten en met name de MIVD, de militaire inlichtingendienst.

Intussen is Marjan Liter, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade, op zoek naar een verklaring voor de vliegramp in Afghanistan, waarbij haar vader om het laven kwam. Als haar pad dat van Frits Halen kruist besluiten ze te gaan samenwerken. De nasporingen van Marjan in de Verenigde Staten leiden tot meer informatie: een oud-Directeur van de CIA en gevaarlijke Bosnische Serviërs zijn bij de ontvoering van Jolanda betrokken. Kan zij nog levend worden bevrijd?

De ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en brengen Frits en Marjan onder meer naar Belgrado en Frits later ook naar de Jordaanse hoofdstad Amman. De tegenwerking van de Nederlandse overheid, vooral van de MIVD, maakt het allemaal niet gemakkelijker. En dan wordt Frits ook nog gevangen genomen en gemarteld. Is alles voor niets geweest?

Rob van Doorn (1954) was onder meer gemeenteraadslid en wethouder In Haarlem. Hij debuteerde met Haarlem Centraal (https://www.leeskost.nl/?p=3033), waarin ook Frits Halen de hoofdrol speelde. Dit vervolg, waarin Halen minder geitenwollig overkomt, kan heel goed zelfstandig gelezen worden. Van Doorn verbindt de internationale illegale wapenhandel met de CIA, het Nederlandse bedrijfsleven, hoge ambtenaren en gedeelten van de geheime diensten en Servische criminelen. Gelukkig zijn er ook tegenkrachten. Alles wordt uit de kast gehaald, ook bijvoorbeeld het Amerikaanse antraxlaboratorium. Volgens die boek zou de MH17 uit de lucht zijn geschoten door een raket, die onder verantwoordelijkheid van een Nederlands moederbedrijf is gefabriceerd.

Een goed geschreven boek, waarin de focus regelmatig switcht tussen de verschillende actieve personen (goed en slecht). Fijne korte hoofdstukken. De auteur strooit wel in het rond met dodelijke slachtoffers en wreedheden, maar seks ontbreekt. Als maar een deel van het plot rond de internationale wapenhandel op waarheid berust moeten we ons ernstig zorgen maken.

Pageturner.

Dit boek is tevens op donderdag 18 juni 2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio.

Geschreven door Adrianus Koster


Recensie op Wie Schrijft Blijft

Jolanda is 16 jaar en de oudste dochter van Frits Halen, wethouder in Haarlem. Op weg van school naar huis wordt Jolanda ontvoerd. De politie doet haar best, maar het is niet genoeg voor Frits. Samen met Marian, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade, gaat hij zelf op onderzoek uit. Het brengt hem op plaatsen waar hij beter niet had kunnen zijn. De wereld van de wapenhandelaren, regeringsleiders en vrijheidsstrijders is een keiharde. Een leven heeft voor deze mensen niet veel te betekenen. Wordt Frits, net als zijn dochter Jolanda, slachtoffer van deze onmenselijke mensen? En welke rol speelt Nederland eigenlijk in deze duistere wereld?

In 2014 verscheen ‘Haarlem Centraal’, het thrillerdebuut van Rob van Doorn. Ik herinner me een verhaal dat uitermate goed in elkaar zit, zeer geloofwaardig is en prettig leest. In deel 2, ‘Onmenselijke mensen’, komen we Haarlems wethouder Frits Halen weer tegen. Zal hij ook deze keer weten te boeien?

De cover sprak me in eerste instantie niet zo aan. Het is een hard beeld, dat doet denken aan oorlog en geweld. Het past echter wel prima bij de inhoud van het boek. De titel is aansprekend, de schijnbare tegenstelling maakt nieuwsgierig.

“…dat de grootste bandieten die aan een oorlog verdienen de wapenhandelaren zijn. Zij kiezen geen partij, maar doen zaken met iedereen die voldoende geld heeft en een doel om voor te vechten.”

Rob van Doorn bewees met zijn debuut al dat hij kan schrijven, en dat maakt hij ook in dit boek weer waar. Zijn schrijfstijl is ietwat formeel, maar leest prettig. ‘Onmenselijke mensen’ is een intelligent drama, met veel gebeurtenissen, wendingen en personages. Het is dan ook een boek dat je met aandacht moet lezen. Maar door de geloofwaardigheid, misschien de bijna enge actualiteit, verslapt die aandacht niet en blijf je van begin tot einde geboeid.
Duidelijk is de goede en gedegen research die verricht is om tot dit verhaal te komen. Er is veel kennis over het onderwerp. Door verschillende gebeurtenissen in heden en verleden aan elkaar te koppelen, ontstaat er een totaal beeld van een situatie waar ik persoonlijk nooit zo over nagedacht had. ‘Onmenselijke mensen’ zet je aan het denken over ‘onze’ rol in oorlogen en conflicten die toch niet zo heel ver van ons bed blijken te zijn.

“…de westerse wereld, die onder het mom van de ontwikkeling naar een nieuwe democratie de olievoorraden en de machtscentra aan zich proberen te houden en daarmee niet zelden anarchie en nieuwe dictators kweken.”

We leren Frits weer een beetje beter kennen. Ging ‘Haarlem Centraal’ vooral over zijn rol als wethouder, in dit boek staat zijn gezin op de voorgrond. Frits heeft ogenschijnlijk alles goed voor elkaar, hij staat aan het begin van een uitdagende nieuwe baan, zijn gezin loopt op rolletjes, hij is gelukkig met zijn vrouw en met zijn kinderen gaat het goed. En dan opeens brokkelt zijn hele basis af. Jolanda die wegvalt uit het gezin door de ontvoering, zijn vrouw die hierdoor volledig instort en hun twee andere kinderen die daardoor niet meer thuis kunnen wonen. En dan is daar ook nog die bizarre eis van de ontvoerders…

Doordat beschreven wordt hoe Jolanda de gebeurtenissen beleeft, raak je als lezer zeer betrokken. Van Doorn durft echter ook harde keuzes te maken in zijn verhaallijn. Daar schrok ik even van, maar het voegt absoluut iets toe aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Het maakt ‘Onmenselijke mensen’ bijna angstig realistisch.

Conclusie: intelligente thriller die opvalt door zijn bijna angstig realistische en gedegen onderbouwde thematiek. Fictie die zomaar non-fictie zou kunnen worden.


Recensie op de Boekensalon

Een geëngageerde thriller die de handel en wandel onder de loep neemt van Nederlandse personen en bedrijven die partijen in oorlogsgebieden en brandhaarden zoals Syrië voorzien van wapens en grondstoffen voor chemische wapens (gifgassen). Het boek leest bij vlagen als een goed gedocumenteerd verslag van gebeurtenissen in o.a. Aleppo, Syrië. De scheiding tussen feit en fictie is bij vlagen flinterdun mede ook omdat de situatie daar zo actueel in beeld is. Het regime van president Assad deinst niet terug voor de meest navrante aanslagen op zijn eigen bevolking met gebruikmaking van de meest verschrikkelijke wapens, zoals gifgas afkomstig uit Nederland. Het boek gaat de facto over nietsontziende en gewetenloze wapenhandelaren. Jolanda, een meisje van zestien jaar oud, wordt ontvoerd door naar wat later blijkt twee wapenhandelaren. Deze lieden willen daarmee druk uitoefenen op haar vader die bezig is een onderzoek in te stellen naar de internationale wapenhandel. Een spannend boek en een goed verhaal dat inzicht geeft in het Nederlandse aandeel in de Internationale wapenhandel.


Recensie op Leesclub van lettervreters De Perfecte Buren

Op een regenachtige middag wordt de zestienjarige Jolanda ontvoerd. Ze is de dochter van wethouder Frits Halen en zijn vrouw Saskia. Gaandeweg het onderzoek wordt duidelijk dat de daders weinig respect hebben voor menselijk leven. De leider van de kidnappers is actief geweest bij de massamoord in Srebrenica en is nu wapenhandelaar. Frits ergert zich aan de trage opsporingsactiviteiten en gaat zelf op onderzoek uit.
Samen met Marjan Liter, verpleegkundig sergeant bij de Luchtmobiele Brigade,reist hij naar Servië en raakt verstrikt in een wereld van geweld, waarin geld het altijd wint van medemenselijkheid. De zoektocht verplaatst zich naar Amman, de hoofdstad van Jordanië, waar wapenproducenten en -handelaren, regeringsvertegenwoordigers, investeerders en vrijheidsstrijders elkaar in een moordende omhelzing houden. Een omhelzing waarbij Nederland een cruciale rol speelt?

Over de auteur
Rob van Doorn (1954) woonde tot zijn 35e in Haarlem. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was hij raadslid in de Spaarnestad, daarna vakbondsbestuurder en in de periode van april 2010 tot juli 2013 was hij wethouder "van buiten" in "de mooiste stad van Nederland". Tussendoor heeft hij verschillende bedrijven opgericht waar hij de bezielende directeur van was.Als consultant adviseert hij over fusies en reorganisaties. Rob woont vanaf 1996 in Amersfoort, op de rand van het dorp Hoogland. Na het succes van "Haarlem Centraal" is "Onmenselijke Mensen" zijn tweede thriller.

Frits Halen is met de afronding van zijn werkzaamheden bezig als wethouder van de gemeente Haarlem. Hij heeft een baan aangeboden gekregen bij SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) om zijn kennis en ervaring op het gebied van terrorisme te delen en in de praktijk te brengen. Hij heeft in het verleden, vooral ook in verband met een terroristische aanslag op Haarlem, hiermee ervaring opgedaan en hij is vastbesloten om een bijdrage te leveren aan het tot halt roepen van deze wereldwijde bedreiging.
Tijdens een vergadering krijgt hij een telefoontje. Frits krijgt te horen dat zijn zestienjarige dochter Jolanda op klaarlichte dag van haar fiets is geplukt en ontvoerd. Meteen gaat er een Amber Alert uit en wordt er groot alarm geslagen maar vooralsnog lijkt Jolanda van de aardbodem verdwenen. Behalve ongeloof en paniek is er ook ergernis. Het opsporingsonderzoek gaat Frits en Saskia niet snel genoeg en wanneer ze bericht krijgen van de ontvoerders zijn ze de wanhoop nabij. De eis die ze stellen is ongekend, het slaat de wereld onder de voeten van de ouders uit en stelt ze voor een onmogelijke beslissing. Ze hebben vier weken de tijd om te beslissen wat ze gaan doen.

Labiba is Syrische en heeft al heel veel meegemaakt in Aleppo. Ze is haar eigen omgeving ontvlucht en alles is ze kwijt, ook haar familie. Tijdens haar vlucht is ze veel te weten gekomen over de oorlogsvoering, Assad en zijn strijders, hun wapens en manier van werken. Maar ook heeft ze veel geleerd over de wereld en het oogluikend toestaan van de oorlog die wordt gevoerd. Want ondanks dat de oorlog zich in haar vaderland afspeelt zijn er zoveel andere landen mee gemoeid en zij zijn minstens zo verantwoordelijk voor de schending van hun veiligheid, de ellende die hen wordt aangericht. Het beperkt zich niet tot haar land, het is een werelds probleem, een Nederlands probleem ook. Haar verdriet is enorm en Labiba neemt zich voor dat ze ooit wraak zal nemen. Wat ze nodig heeft is geduld, veel geduld en het toeval wil dat ze al het geduld van de wereld heeft.

Wapenhandel is wereldwijd big business en waar veel geld te verdienen valt gaat men vaak over lijken. Letterlijk en zonder enige schroom, zonder met de ogen te knipperen. Jack Breugel is wapenhandelaar en doet zaken met een ijzige blik, puur gefocust op geld, steeds meer geld. Deze handel gebeurt niet stiekem maar openlijk, onder bescherming van de wetten die gemaakt zijn door de mensen die er het meeste geld aan overhouden en een flinke duit meepikken van de meest lucratieve handel ter wereld. En precies met dit soort volk krijgt Frits te maken terwijl hij op zoek gaat naar de ontvoerders van zijn dochter.

Samen met de dappere sergeant Marjan Liter, die haar vader onder verdachte omstandigheden is verloren, ontdekken ze steeds meer over de organisatie, de betrokken personen en bedrijven én merken ze dat het niet wordt gewaardeerd dat ze op eigen initiatief gaan onderzoeken. Ze wachten niet op de onderzoeksuitslagen van de Nederlandse politiediensten en maken zich daarmee niet geliefd. Ze schoppen tegen de verkeerde schenen en krijgen minstens even harde trappen terug wanneer hun zoektocht hen naar de VS en naar voormalig Joegoslavië brengt. Toch geven de twee niet op, vooral wanneer Frits het thuis enorm zwaar krijgt en Marjan te maken krijgt met een dreigende strop die haar steeds strakker om de nek wordt getrokken. Ze zijn vastberaden samen deze zaak aan het licht te brengen en niet te zwijgen. Want wat ze ontdekken verdraagt eigenlijk het daglicht niet.

Wat hebben afgekeurd/oud militair materiaal, de internationale wapenhandel, het uitvoeren van grondstoffen voor chemische wapens en een loods in Amersfoort met elkaar te maken? Welke rol vervullen Nederlandse diplomaten, politici, het bedrijfsleven, justitie en defensie in dit wereldje? Lees ‘Onmenselijke mensen’ en sta verbaasd. Het is niet alleen een spannend verhaal dat goed is opgezet, waar veel merkbare research in zit maar vooral een verhaal dat je aan het denken zet. Dusdanig dat het dagen later nog steeds door je gedachten dwarrelt. Het laat gewoon niet los.

Kijk in de krant, naar het journaal en zie hoe actueel en gruwelijk de ingrediënten van Rob van Doorn’s nieuwste boek zijn. Helaas is het zo dat dit boek akelig realististisch is en gedeeltelijk gebaseerd op feiten. Niet iedereen zal even gelukkig zijn met dit kritische boek. Want ondanks dat het een spannend verhaal is en de personages fictief, is daar de voelbare boodschap aan de maatschappij, aan de politiek, aan ons als lezers. Een knap staaltje schrijfwerk, want ondanks het serieuze en bedreigende gehalte is het een heerlijk te lezen boek geworden. Neem daarbij een heerlijke schrijfstijl met prachtig taalgebruik, goed uitgewerkte personages, niets ontziende situaties die kippenvel bewerkstelligen en een ijzersterk plot en de cirkel is, net als in zijn debuut -en voorloper op dit verhaal- 'Haarlem Centraal' zo rond als maar zijn kan.

Vijf dikke sterren voor dit heftige verhaal.

Geschreven door Patrice

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.